Én értem Matolcsyt, hogy óvatos a kamatcsökkentéssel, de a folyamatos általa provokált nyílt vita a kormánnyal (mert zárt legyen) éppen a kamatcsökkentési lehetőségeket fúrja meg. Ez még gúzsba köti az országot.
Ne vicceljünk már!
A kamatcsökkentés nem úgy működik, h Móricka (itt Marcika) szeretné.
Pontosabban neki nagyon is jól kell tudnia, milyen matek húzódik meg mögötte(pl.: Taylor-szabály, a többit lásd lentebb).
SE a FED SE az ECB nem kezdte meg a kamat csökkentést!
Nézd meg a mai USA infla adatot.
+ olaj árfolyama.
Egyébként, ha MNB a kamatvágást túl tolja(értsd korán vág mélyre) egyből látható lesz a HUF árfolyamán, mert gyengülni kezd. (Monetáris trilemma, de ide vehetem ha akarom a Mundell-Flemming modellt).
Értem, h Marcika ebből az árfolyam különbözetből szeretné a “magas nyomású” gazdaság élénkítést, ezt csinálták korábban is kedvező kamatkörnyezetben s ez volt az általad említett reál jövedelem növekedés egyik forrása lásd MNB mérlege (sebaj most inflán keresztül a piac/gazdaság vissza korrigált a tényleges alapokhoz, MNB mérleg meg marad jó időre velünk).
Csakhogy az az előkép nélküli negatív kamatkörnyezet jó eséllyel soha nem jön vissza(mondjuk a következő 20 évben), amiben a korábbi gazdaságpolitika működött.
Nem ördögtől való, h a kormány az MNB-re mutogatás helyett kezdhetné magán a rendcsinálást a költségvetés (államháztartás és alrendszerei) gatyába rázásával, mert már komikus, h a saját prognózisai a hiányra milyen rövid életűek.