Magyarország ipara

Csak sokadjára kiderült, hogy a kormány hazudott és szarik a saját polgáraira.

Ezt mond el azoknak a dolgozóknak meg a családjuknak akik erről nem tudtak és megbetegedtek.
Rákot, idegrendszeri károsodást, tüdőfibrózist okozhatnak a Samsung gödi gyárában elszabadult mérgező porok
Azzal egyetértek, hogy az ilyen ügyeket nem szabad a szőnyeg alá söpörni. A cégekkel igenis szigorúan be kell tartatni a környezet és egészségvédelmi előírásokat. Ha pedig nem akarják betartani, akkor nem jelképes 10 millióra megbüntetni. A büntetés legyen olyan méretű, amit még az ilyen nagy cégek is megéreznek (simán akár 10 milliárdos összegekre).
Viszont a másik végletbe sem kellene elmenni. Már azzal kampányolni, hogy majd ők (nem írok pártot, de gondolom mindenki tudja melyik) bezáratják az ÖSSZES akkumulátor gyárat, még az épülő CATL-t is.
Értitek, még csak épül, de ők már tudják hogy szennyezni fog, tehát jobb időben bezárni.
Mi jön majd ezután? Betiltjuk a gyerek vállalást, nehogy bűnöző legyen belőle ha felnő?

Azzal egyetértek, hogy az ilyen ügyeket nem szabad a szőnyeg alá söpörni. A cégekkel igenis szigorúan be kell tartatni a környezet és egészségvédelmi előírásokat. Ha pedig nem akarják betartani, akkor nem jelképes 10 millióra megbüntetni. A büntetés legyen olyan méretű, amit még az ilyen nagy cégek is megéreznek (simán akár 10 milliárdos összegekre).
Viszont a másik végletbe sem kellene elmenni. Már azzal kampányolni, hogy majd ők (nem írok pártot, de gondolom mindenki tudja melyik) bezáratják az ÖSSZES akkumulátor gyárat, még az épülő CATL-t is.
Értitek, még csak épül, de ők már tudják hogy szennyezni fog, tehát jobb időben bezárni.
Mi jön majd ezután? Betiltjuk a gyerek vállalást, nehogy bűnöző legyen belőle ha felnő?
Szerintem nem az a kérdés, hogy minden akkugyárat be kell-e zárni, hanem hogy a szabályokat valóban betartatjuk-e. A gödi ügy is megmutatta, hogy ha az ellenőrzés nem elég szigorú, abból komoly egészségügyi és környezeti probléma lehet.

Egy víz- és vegyianyag-igényes iparágról beszélünk, ráadásul egy vízhiányos országban. Ezért teljesen legitim elvárás a szigorú, átlátható kontroll és mint látszik, abban sem a kormányunk, sem a kínaiak nem érdekeltek.

• Tetszik
Reactions: Veér Ispán
Fun fact: az ABZ ma az egykori, szépreményű betonos cég, az Ivanka épületében (iroda+gyáregység) tevékenykedik, Szentendre határában.

Ez a cég (az Ivanka) furcsa körülmények között ment csődbe, bár őket (is) anno az összes globohomo gazdasági oldal pedesztálra emelte, mer’ sztártáp. Illetve a Puskás Aréna áttört betonelemeit is ők szállították, mondjuk azok tényleg mutatósak.
A zavaros körülményeknek lehet a Gattyán és a kormány közötti csörtékhez köze?
Mondjuk én olvastam. Ott meghal az egész, hogy a kép ami készült, és beraktak, nem a mixingen készült, hanem valamelyik másik tisztatérben. Így ránezésre amúgy kettes gyári noatching, de nem mondom 100%ra.
Semmi konkrétum, csak az általános panelek. Illetve dehogynem, benne van, hogy jéé van BEM teszt, és jéé aki határérték felett volt, azt átrakták, és nem kirugták, máshová. Csak mert a gonosz Samu egy ilyen csúnya cég. Nem úgy mint a B+M aminek a raktára ázik, és a cég alkalmazottai védőfelszerelést se kapnak, de legalább minimálbért. Ellentétben a képen lévő emberekkel, akik durván 400 nettot... gyártósoron
Kérdés, hogy az újságírók akik tudtak 2 képet szerezni, és a titkosszolgálati nyomozás, és az annak kapcsán történt hígított intézkedések mennyire megalapozottak, meg a felsorolt összefüggések vezetők távozásával, kirótt büntetésekkel kapcsolatban. Bocsáss meg, de ez is kissé ilyen terelés jellegű, amit a kormány is imád csinálni, hogy egy apró részleten elkezdi a lényegről elvinni a fókuszt. A lényeg: valóban voltak akkora por koncentrációk? Valóban nem volt megfelelő a felszerelés, szűrés? Valóban nem voltak érdemi intézkedések a gyökérokok megszüntetésére? (azt, hogy a megmérgezett embereket cserélgetjük csernobili likvidátor stílusban az azért nem elég önmagában). Vannak szarabb helyek is? Azok ellen is fel kell lépni, de ez egy bizonyos problémáról szólt, ami azért kiemelten fontos, mert politikailag védett is volt, stb. Minden ilyen esetet fel kell számolni.

Szerintem nem az a kérdés, hogy minden akkugyárat be kell-e zárni, hanem hogy a szabályokat valóban betartatjuk-e. A gödi ügy is megmutatta, hogy ha az ellenőrzés nem elég szigorú, abból komoly egészségügyi és környezeti probléma lehet.

Egy víz- és vegyianyag-igényes iparágról beszélünk, ráadásul egy vízhiányos országban. Ezért teljesen legitim elvárás a szigorú, átlátható kontroll és mint látszik, abban sem a kormányunk, sem a kínaiak nem érdekeltek.
Ez nem csak az akku gyártásra igaz.
Gyakorlatilag mindenféle iparra igaz. Sőt a mezőgazdaság is víz és vegyianyag igényes.
A növénytermesztés is lehet rákkeltő ha nem tartják be pl. a permetezés, gyomirtozás előírásait.

*Amúgy koreai gyár a Samsung.

Nyilván baj, ha egy cég ilyen. Vagy ha valaki félrenéz.
Arra akartam felhívni a figyelmet, hogy a veszély mindig fennáll. Amennyiben nagyon le akarjuk csökkenteni, akkor meg drága lesz aztán kiesik a piacról.
Nem véletlen szervezték ki otthonról a franciák a ritkaföldfém alapanyag gyártást kínába. Náluk is rákkeltő volt, ezért is nem volt sokaig politikailag vállalható...
Most kínában tünnek el falvak a betegségek miatt.

Ui: de új ifone mindenkinek kell..
Hát ha túl drága jól csinálni, akkor onnan kell megvenni, akik hajlandóak megölni a népüket, megmérgezni az otthonukat. Nem vagyunk olyan sokan, és nem olyan nagy ez az ország. Nekem nem áll fel a cerka arra, hogy wow itthon készült, igaz megmérgezve embertársaimat, és nem Kínában. Ha Kína attól elképesztő, hogy szarnak ebbe, akkor jó lesz nekem onnan az az iphone... majd elfogynak ők, vagy náluk is olyan drága lesz, hogy versenyképes lesz itthon is gyártani.

A zavaros körülményeknek lehet a Gattyán és a kormány közötti csörtékhez köze?

Kérdés, hogy az újságírók akik tudtak 2 képet szerezni, és a titkosszolgálati nyomozás, és az annak kapcsán történt hígított intézkedések mennyire megalapozottak, meg a felsorolt összefüggések vezetők távozásával, kirótt büntetésekkel kapcsolatban. Bocsáss meg, de ez is kissé ilyen terelés jellegű, amit a kormány is imád csinálni, hogy egy apró részleten elkezdi a lényegről elvinni a fókuszt. A lényeg: valóban voltak akkora por koncentrációk? Valóban nem volt megfelelő a felszerelés, szűrés? Valóban nem voltak érdemi intézkedések a gyökérokok megszüntetésére? (azt, hogy a megmérgezett embereket cserélgetjük csernobili likvidátor stílusban az azért nem elég önmagában). Vannak szarabb helyek is? Azok ellen is fel kell lépni, de ez egy bizonyos problémáról szólt, ami azért kiemelten fontos, mert politikailag védett is volt, stb. Minden ilyen esetet fel kell számolni.
Szennyezett volt bent a légkör az biztos.
Abban nem vagyok biztos, hogy ez érdemben ki is jutott.
Abban sem vagyok biztos, hogy nem volt személyi védő felszerelés.
Elég sűrűn jártam akkoriban az SDI-ba (igaz nem a cella gyártó részlegre) és láttam néha teljesen beöltözött embereket (mintha vegyvédelmi ruha lett volna rajtuk) és hallottam is panaszkodni, hogy milyen szar egész nap ilyen ruhában dolgozni.
Szóval szerintem védőfelszerelés volt, az más kérdés hogy sokszor kényelemből vagy hanyagságból pont a munkások nem hordják.
Ez máshol is probléma, bármilyen gyárban vagy akár építőiparban.

Azzal egyetértek teljes mértékben, hogy a politika nem kellene védje az ilyesmit.
Jó nagy büntetés és egy szigorú határidőt adni ameddig megoldják a problémát.
Határidő után ismét ellenőrzés, ha nincs megoldva, még nagyobb büntetés. Persze nem jelképes összegek.
A büntetés legyen nagyobb mint a probléma megoldásának a költsége.
És évente többször is ellenőrizni.