1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

MBDA Meteor

Diskurzus a(z) 'Fegyverzet és szenzorok' témában - Phoenix által indítva @ 2013. július 2..

 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az. Totál irreális.

  A Meteir NEZ értéke kb. ekkora lehet közepes magassában.


  AIM-120 kategóriára vonatkozott. A Meteor hajótmű égésideje asszem 1 perc felett van és ezalatt közepes magasságban M3.0 utazósebesség elvielg megvan. Ez 50 km körüli repült távot jelent a rakéta számára, utána kezdődik a passzív szakasz, de még azt is megcsinálhatja, hogy a végfázisban növeli meg a tolóerőt.

  Igen és nem is. Az alacsony észlelhetőségű gépek ellen a rakéta kinematikai hatótávolsága nemigen használható ki, de azért mindenképpen jó arra, hogy észlelés esetén, ha a cél nagyon manőverezik, azért a NEZ-en belül marad. A rakéta több hátránnyal is bír. Bazi nagy légellenállás gépen, fincsi kis RCS növekedés. Az ideális igazából AIM-120 és Meteor mix szerintem.

  Ez is egy érv, de az újabb orosz vadászok ellen sem ártalmas a nagy kinematikai hatótáv.

  Teljesen elméleti. Ez 10-12 km feletti indjtási távot és célpontot jelentene, de ilyen nincs. A megtámadott gép azonnal süllyedni kezdene, megfordul és ennyi. Perszre ezzel a taktikai helyzet megváltozik, de maga az alapvetés is rossz. Nem véletlenül van/volt a gépek átlagos repülési magassága 25-30 ezer láb táján.


  Aha. És azzal, hogy egy adott célt támadott már felfedta, hogy számára az fontos. Tehát nagyon is jó dolog már az elkergetés is, ezen felül egy nagyobb kinematikai hatótávolságú rakéta már eleve nagyobb veszélyzónát jelent a behatoló számára. Nem véletlenül kategorizálják "area denial" fegyvernek az Sz-300/400 családot...
   
 2. blaze

  blaze Active Member

  Igen, ha tud az indításról. Ha az ellenfél "gyanúsan" manőverezik abból könnyen ki lehet találni hol és mikor indított feltéve, hogy látja radaron. A nagy magasság akár 30e lábnál is kezdődhet.

  Igen, ennek nagyon sok oka van, aminek nagy részével én is tisztában vagyok. De ez nem azt jelenti, hogy akkor ennél nem lehet ideiglenesen magasabban repülni.
   
 3. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Molni, ezt hogy képzeled el? A Meteor legfőbb erőssége, és különlegessége pont a gázturbina, amihez beömlők kellenek, nem?

  A Meteort a legjobban a belső fegyverterekkel lehet kihasználni, mert ott nem számít a nagyobb légellenállása és RCS értéke. Be fog férni az F-35-ös fegyverterébe?
   
 4. weasel007

  weasel007 Well-Known Member

  arbalest: meg van ígérve az F-35-höz való integráció.
   
 5. emel

  emel Well-Known Member

  Molni, ezt hogy képzeled el? A Meteor legfőbb erőssége, és különlegessége pont a gázturbina, amihez beömlők kellenek, nem?

  A Meteort a legjobban a belső fegyverterekkel lehet kihasználni, mert ott nem számít a nagyobb légellenállása és RCS értéke. Be fog férni az F-35-ös fegyverterébe?</blockquote>

  Szerintem vegyesen függesztett fegyverzetre gondolt, így többféle hatótávolságú fegyver áll rendelkezésre egy közeledő célpont ellen.
   
 6. voltagemultiplier

  voltagemultiplier New Member

  Amúgy a Meteor nem gázturbinás hanem ramjetes, tehát elvileg néhány szelepet leszámítva a hajtóművében nincs mozgó alkatrész
   
 7. arcas

  arcas Well-Known Member

  egyébként nem lenne hülyeség...
   
 8. dudi

  dudi Well-Known Member

  molnibalage

  Ha választhatsz,hogy lelődd vagy elkergesd(de nem jó szó ez rá)akkor melyiket választod?A prioritás az,hogy lelőni de ha erre nincs mód számomra az is eredmény ha dolgavégezetlenül távozik
  DE ettől nem ez lesz a fő törekvés hanem a lelövés.
   
 9. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ez kicsit olyan mint a megölni jobb az ellenséget vagy megsebesíteni kérdés.Taktikailag a sebesítés a jobb megoldás viszont stratégiailag a megölés.
   
 10. voltagemultiplier

  voltagemultiplier New Member

  mindenesetre nagyot durrantottak vele. Szerintem 60 km-en belüli indítással nem lehet elmenekülni előle, akkor sem ha a célgép a Meteor indítását követően (ami tőle 60 km-re történik) azonnal visszafordul maximálforszázzsal ( 2 Mach-al) és távolodni próbál.
  AMRAAM-ék megtehetnék azt, hogy a meglévő AMRAAM alá szereljenek egy ramjetes fokozatot is, hogy versenyben maradjanak.
   
 11. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Az F22-nel mar emlegettek az eljarast, hogy 1 gep elore es felderit, a tobbiek 20-25km-re mogotte, csendben es nyugodtan vadaszik.
  Jo esellyel nem ennyire egyszeru, de valszeg mar regota dolgoznak rajta.

  es egy FYI, ha valaki nem tudna mi az a "NEZ".
  http://en.wikipedia.org/wiki/Air-to-air_missile


  </blockquote>
  Már az Irán-Irak háborúban csináltak ilyet a perzsák. A MiG-31esnek is van ilyen lehetősége.
   
 12. emel

  emel Well-Known Member

  Kérdés, hogy a célpont hogyan és milyen távolságról "értesül" az ellene indított rakétáról?
   
 13. blaze

  blaze Active Member

  Ez nem így működik, nincs választás, az, hogy lelövöd vagy nem, nem csak attól függ, hogy te mit csinálsz. Ha az ellenfelet olyan helyzetbe csaltad ahonnan nincs kiút akkor röviden fogalmazva valamit <i>nagyon</i> elb@szott.
   
 14. ruhakupac

  ruhakupac Active Member

  Ez sajnos nem igy mukodik.
  (Torlo)sugarhajtomu beepitese atrendezi a sulypontot es a toloerot. Szeparacios fokozatot meg biztosan nem akarnak, mert eletveszelyes lehet. (Levalo darabok, patronok amit szetszedik. Bonyolult, draga es veszelyes.)

  S igen, Molninak igaza van.
  CAPre Meteor + AIM120 + es valamilyen IR vezerlesu raketa egyutt lenne erdemes.
   
 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  De, simán. Főleg kis magasságra süllyedve és aztán újra felemelkedev.
   
 16. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez több okból sem járható út. A tolóerő nem tömegközépponton való hatásvonala, a szeparációs probléma, nem lenne függesztehető gyak semmilyen gép meglevő pontjárta, és ezek még csak a legalapvetőbb problémák...
   
 17. dudi

  dudi Well-Known Member

  blaze

  Jönnek a csapásmérők,te vagy a vadászok parancsnoka.Milyen paranccsal küldöd fel a vadászokat?Kergessétek el és ha lehet lőjétek le őket vagy lőjétek le de ha nem megy akkor kergessétek el?
   
 18. blaze

  blaze Active Member

  A CAP vadászok feladata az, hogy a célterületet megvédjék, ha van megfelelő utánpótlás és tudják tartani a CAP-et megfelelő ideig akkor lényegtelen, hogy lelövik őket vagy nem.

  Csak hogy egy példát mondjak, pár hete repültünk egy viszonylag komoly bevetést szimulátorban. A feladat az volt, hogy egy repteret és az ott lévő egységeket védjük. Muníció csak kb. 40percnyi útra volt a célterületről (úgyértem, hogy ennyi idő volt odamenni, feltankolni, megpakolni a gépet és visszaérni, ez nem tűnik soknak, de ezt azzal kombináltuk, hogy baromi kevesen voltunk). 3 órányi BARCAP alatt gyakorlatilag alig lőttem el rakétát, az első rohamban ment el 3 nagyjából a semmire, csak mi egész mást vártunk, kellett egy kis idő hogy alkalmazkodjunk. A maradék 2-2,5 órát a meglévő fegyverzettel repültem le. A végső hajráig gyakorlatilag meg is volt a maradék 5 rakéta egytől egyig..

  Egyszerűbben mondva, sokszor még az sem szükséges, hogy rálőj a másikra. Elég, ha tudja, hogyha közelebb jön, akkor szétrúgod a seggét.
   
 19. dudi

  dudi Well-Known Member

  blaze

  Ez egy szimulátorban szép és jó de a valóéletben ahol nem végtelen számú gépek harcolnak nagyon is lényeges,hogy hány gépet semmisítesz meg/mennyi géped marad!Gondolj bele,hogy mi lett volna Vietnam felett,ha bevetésenként lelövik a B-52-k felét...
   
 20. dudi

  dudi Well-Known Member

  Erős a gyanúm,hogy 2-r bevetés után a környékre nem mentek volna a bombázók.
   

Ezen oldal megosztása