Mbombe családot kifejezetten hibridháborura és 4.generációs hadviselásre tervezték.Védelmük kialakitásakor az aknák,IED és RPG elleni védelem szempontjai megelőzték a kinetikai fegyverekkel szembeni védelmet.
Mbombe 4 a kebabos kocsik megfelelője,de valószinüleg jobb náluk.
Mbombe 8 a búr Boxer,de annál könnyebb-és olcsóbb.Orosz 57milis gá toronnyal már kipróbálták,de lényegében bármit rá lehet integrálni.
Az egész család tervezésénél szempont volt,hogy alkalmazkodjon az igényekhez.Többféle motor,váltó és fegyverzet beépithető.Fontos szempont volt,hogy igénytelen,strapabiró és olcsón (mihez képest) fentartható járgányok legyenek.(afrikai bozótnégerek is tudják üzemeltetni Hátsósufniában-talán még nekünk is menne
)
Szerintem számunkra legérdekesebb a Mbombe 6.Ez egy MRAP,APC,kerekes IFV. keverék.Kész van az ATGM és aknavetőhordozó,harctéri mentő-sebesültszállitó,és többféle fegyverzeti szintű APC változata,ami elérheti már az IFV fegyverzeti szintet.
Lehetne helye a magyar hadszervezetben.Egyrész mint 120milis aknavetőhordoző,komolyabb ATGM tipusok és könnyebb csapatlégvédelmi rakéták (Misztral) hordozója,sebesűltszállitóként és általánosan eszközhordozóként messze felülmúlnák a kebaboskocsikat.
Másrészt a tervezési követelményei miatt pont a Mbombe 6 lehetne egy tartalékosoknak rendszeresitett jol felfegyverezhető APC (és nem a már leamortizált és drágán,nehezzen üzembentartható plékoporsó BTR)
Harmadrészt a tulajdonságai miatt nagyon jol megfelelne a szerintem visszaállitásra érdemes határvadász század harccsoportok számára harc és bázisjárműnek.(érdekes,hogy gyakran előjön a "gyünnek a migráncsok",de az általuk képviselt esetleges katonai veszély,és az arra adható válasz már teljesen figyelmen kivűl marad)
Szóval a Mbombe 8 szerintem számunkra lényegtelen,de a Mbombe 6-ban már van fantázia.