MIM-104 Patriot (USA)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 938
48 710
113
Egyetlen fontos dolgot kihagysz még pedig azt, hogy az ukri légvédelem is folyamatosan fejlődik, és napról napra reagál az orosz harceljárások, módszerek változásaihoz, már a háború első napja óta ezt csinálják és ehhez iszonyatos mértékű technikai, haditechnikai támogatást kapnak ehhez nyugatról az USA-ból.
Az ukrán légvédelem folyamatosan fogy. Az általad vélt "fejlődés" annyit jelent, hogy a kilőtt rendszereket és a lefogyott készleteket pótolgatják úgy-ahogy. De a mostani képessége jóval gyengébb az egy évvel ezelőttihez képest.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 503
12 766
113
50 Gerant leszednek Gepárdokkal meg IRIS-T-kkel.
Van egy olyan érzésem, hogy az oroszok azt is tesztelik az ehhez hasonló csapásokkal, hogy az újabb nyugati AD rendszerek melyik fegyverre milyen hatékony választ képesek adni. Illetve ami még fontos, hogy itt most lehetőség van kombinálni is a fegyvereket: ugyebár a Geran-Kalibr-Iszkander/Kindzsal az három nagyon különböző sebességtartományt, radarreflexiót és manőverezőképességet jelent. Rengeteget lehet variálni azzal, hogy pl milyen sorrendben indítják a hullámokat ezekből, melyik-mikor éri be a másikat, stb.

Nem, nem szedik le. Csak le akarják. Ez nagy különbség. De eddig még nem tudok olyan esetről, ahol ne lett volna geran becsapódás, ha küldtek volna valahova egy hullámot. (patriot éjszakáján is 100% volt az ukrán légvédelem, szóval arra nem alapoznék).
Ha védte is más nyugati rendszer a patriotot és valószínűleg védte.. nincs meg a képessége kivédeni egy geran hullámot.
 
W

Wilson

Guest
Az ukrán légvédelem folyamatosan fogy. Az általad vélt "fejlődés" annyit jelent, hogy a kilőtt rendszereket és a lefogyott készleteket pótolgatják úgy-ahogy. De a mostani képessége jóval gyengébb az egy évvel ezelőttihez képest.
Biztos, hogy fogy, dehogy milyen mértékben és mennyi tartalék van benne azt az ukrikon kívűl nem tudja senki, az ex szovjet légvédelmi eszközeik egyértelműen fogynak annak ellenére, hogy még most is kapnak ilyen eszközöket, ezért zajlik az ukri légvédelem átfegyverzése a nyugati légvédelmi rendszerekre, ami pedig a képességeit illeti bizonyos területeken bizony nőttek ezek a képességek most már képesek ballisztikus rakéták megsemmisítésére is...
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 938
48 710
113
Nem, nem szedik le. Csak le akarják. Ez nagy különbség. De eddig még nem tudok olyan esetről, ahol ne lett volna geran becsapódás, ha küldtek volna valahova egy hullámot. (patriot éjszakáján is 100% volt az ukrán légvédelem, szóval arra nem alapoznék).
Ha védte is más nyugati rendszer a patriotot és valószínűleg védte.. nincs meg a képessége kivédeni egy geran hullámot.
Van az a mennyiség, amely képes leszedni, nekik nincs annyi, ugyanis csak mutatóba küldenek nekik pár darabot ezekből.
 
  • Vicces
Reactions: Nagy Csaba

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 938
48 710
113
Biztos, hogy fogy, dehogy milyen mértékben és mennyi tartalék van benne azt az ukrikon kívűl nem tudja senki,
Az amerikaik is tudják, és hát az oroszok is.
az ex szovjet légvédelmi eszközeik egyértelműen fogynak annak ellenére, hogy még most is kapnak ilyen eszközöket, ezért zajlik az ukri légvédelem átfegyverzése a nyugati légvédelmi rendszerekre
Azért zajlik az átfegyverzés, mert már nem tudtak több poszt-szovjet rendszert (meg belevaló rakétát) kukázni nekik. Nem véletlenül házaltak még a törököknél is, hogy ugyan, "adják már át" (milyen eufemisztikus) az Sz-400-akat.
A mostani helyzetet ez a kényszer szülte: legyen annyi légvédelmük, amellyel legalább Kijevet meg lehet védeni, legalább ott építsenek ki egy valamirevaló, rétegzett rendszert.
Az ukránok legbiztosabb védelmét továbbra is az adja, hogy az ország nagy, sok helyen lehet bújócskát játszani benne. Csak felvonulási területet, nagyobb katonai raktárakat így nem tudnak védeni (ld Hmelnyickij, meg a másik két robbanás az elmúlt két hétről), az előbb-utóbb kitudódik.

De olyan légvédelmet, amely az egész országot képes lefedni (legalább a valóban kritikus infrastruktúrát és katonai célpontokat), megfelelően rétegzett, ÉS még kellő tartalékokkal is bír - ilyenjük nem lesz.
Ez rengeteg pénz, és egész egyszerűen nem ér annyit a projekt, hogy ennyit belelapátoljanak. A szükséges minimumot látjuk most. Lefejezni egyelőre nem tudják Kijevet, de talán egy nap annak is eljön az ideje.
, ami pedig a képességeit illeti bizonyos területeken bizony nőttek ezek a képességek most már képesek ballisztikus rakéták megsemmisítésére is...
De jó! Az a pár Patriot üteg, ami Kijevet védi? Amely szó szerint két perc alatt tárazott ki minap (nagyságrendileg kb $100 milliót elégetve)?
A többi városra akkor mehetnek a ballisztikus rakéták? Ott majd tovább tart a készlet?
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Van egy matematikai módszer, ami segíteni tud nektek, ha olyan dologgal találjátok szembe magatokat, ahol minden lehetséges forgatókönyv valószerűtlen. Röviden egy zsákba bele kell dobálni az összeset, egyesével megvizsgálva kidobni azokat, amik valamilyen módon megcáfolhatóak, és a bent maradók bármennyire is valószínűtlenek, ott lesz valamelyik a megoldás.

1, Lelőtt-e a Patriot üteg 32 Tőrt? Vagyis igaz-e az, hogy nem volt ez az ukránoknak és a Nyugatnak akkora bukó? Maguk az ukránok azt állították, hogy 6 darabot indítottak a ruszkik és ebből nem 32-t, hanem csak 6 darabot lőttek le. Ügye nem tévedek?

Következtetés: Vegyük le azt a forgatókönyvet, hogy egy PAC3-as rakéta hatékonysága 100% és minden ilyen rakéta egy darab Kindzsált semmisített meg! @boki nál meg teljesen mindegy, hogy 2-t vagy 6-ot!
Amúgy több értelme lenne, ha felsorolnátok az ukrán győzelmi jelentést, hogy mit írtak, mit lőttek le az nap Kijev felett! Mert ha csak annyit írtak, hogy 6 rakéta indult a főváros ellen, akkor még Kammm állítása is játszik, hogy egy egész szalvót ki kell lőni pár darab ilyen leszedésére.
De nagyon kérlek titeket, hogy ne folytassátok azt, amit eddig csináltatok, hogy ha nem stimmel a kijevi meg a moszkvai hivatalos állítás, akkor hozzáköltötök, hogy igazából lehet, hogy nem 6 rakéta volt, hanem 32, meg két filléres drón. Meg a támadó oldalnak csak akkor lehet igaza, ha nem 32 rakéta meg 2 drón volt, hanem 34 Tőr, mert láttuk, hogy az első 32 BM-et leszedi.
Ilyet ne csináljatok!

2, Lehet-e, hogy amúgy tényleg 34 Kindzsalt lőttek ki, de az ukrán radar csak 6-ot látott belőle? És automatára volt állítva a Patriot, ezért szedte le az első 32-t? De mivel a radarképernyőn 6 volt, ezért bejelenteni... Nem, nem lehet! Értem én, hogy csúcstechnológia, meg 100%-os lelövés, kár is tovább feszegetni, hogy lelőttek többet, csak nem tudtak róla.

3, Lehet-e, hogy Kindzsalt indított a légierő, Iszkandert a szf-i indítók, Kalibrot a tengerészet? És ez összesen merítette ki az üteget? Igen, lehet, de akkor hol volt a déli légvédelem, ha Kaliber rakéták eljöttek az északi Kijevig a tengertől? Eddig ezek java részt lelőtték akkor is, ha Diprót akarták elcsapni vele, vagy valamelyik déli nagyvárost. Ha egy ilyen kombó eredményét láttuk, akkor csak 2-3 tengeri indítású rakéta juthatott át a légvédelem első vonalán vagy ennyire megszűnt délen a csapatok felett is az ernyő.

4, Lehet-e az, hogy csali rakétákkal (például fehérorosz indítású SZ-300-asok földi célpont ellen vagy mások) és olcsó drónokkal kifárasztották a légvédelmet, majd megütötték kétszer a komponensei közül néhányat? Elméletileg lehetséges. Itt megint visszautalnék arra, hogy jó lenne azt idéznétek, hogy az nap mit nyilatkoztak az ukránok, amikor még nem került fel felvétel a lérak megsemmisüléséről/megsérüléséről.

A, Lehet-e 32 UAV és azok leszedése után 2 Tőr érkezik, ami megsemmisít indítókat? Ha így történt, akkor valaki a felvételeken biztosan látott egy fénycsóvát ami az égből a föld felé húz fényesen. Itt lenne helye és létjoga a szakértelemnek, hogyan nézett ki valamely korábbi felvételen egy Kindzsal éjszakai kilövése, mennyire volt fényes, hiszen minden PAC-3 rakéta útvonala szépen látszott.
Illetve ebben az esetben felvetném a kérdést, hogy a védők miért nem az értékesebb és jóval nagyobb robbanófejjel rendelkező BM-re tartogatták az utolsó két lőszert? Nem látták volna a radaron, hogy nem a Muskátli a prior célpont? Lógva hagynak és becsapódik 2 iráni drón, tizede a robbanóerő, mintha Kindzsal 500 kilós robbanófeje üti meg a célpontját. Az egyik pár napos szerelés egy trafóállomásnál, a másik egy erőművet kivesz több hónapra a termelésből. (Tudom, elmúlt a tél és már nem azok célpontok, csak példának írtam, hogy összehasonlítási alapként.)
És elvileg az sem hihető, hogy a Kindzsalt nem látták már a levegőben, hogy ott van. Ez nem cirkáló, hogy derült égből gumibot.

B, Ha nem 32 Virágelvtárs UAV merítette ki az üteget, akkor értelemszerűen lőttek másra is. Ettől függetlenül az számomra hihető, hogy volt az égen iráni drón is. Akkor sem térek ki a hitemből, ha SZ-300-asokat indítottak csalinak.

5, Lehet-e, hogy BM-mel (és más kombóval) lefárasztották a légvédelmet, és két cserepes virág mellé ment az indítóknak, ami miatt csak repesz sérüléseket szenvedett? Láttunk fényeket, földi robbanásról, de magát a robbanást nem láttuk. Egy iráni drónnak van-e akkora fénye, hogy csak az ilyen nagy villanást idéz elő? Amikor orosz felvételt látunk, hogy becsapódik M777-es lövegbe, akkor az egy kis pukkanás. Orosz felvételen csak akkor látunk nagyobb fényjelenségeket, ha önjáró tüzérségbe (vagy annak látszó tárgyba) csapódik be és kiég maga a célpont platform is.

Nekem ez az 5 észrevételem lenne a különböző forgatókönyvekről.
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 601
6 030
113
Biztos, hogy fogy, dehogy milyen mértékben és mennyi tartalék van benne azt az ukrikon kívűl nem tudja senki, az ex szovjet légvédelmi eszközeik egyértelműen fogynak annak ellenére, hogy még most is kapnak ilyen eszközöket, ezért zajlik az ukri légvédelem átfegyverzése a nyugati légvédelmi rendszerekre, ami pedig a képességeit illeti bizonyos területeken bizony nőttek ezek a képességek most már képesek ballisztikus rakéták megsemmisítésére is...
.
.
Amikor a szovjet légvédelmi rendszerek és egyéb szovjet fegyverek eredménytelensége a téma, rendszeresen feljön védekező érvne, hogy nem kellően kiképzett, sőt akár hogy primitiv személyzet próbálta kezelni.
Itt az angolul se feltétlenül tudó ukránok egy háborús gyorstalpalón hogy tudnak hatékonyan átállni a szovjet eredetű full analógról a digitális technikára? Eléggé szkeptikus vagyok ezeknek az átfegyverzéseknek az eredményességében.
Tehát amikor nem túl eredményes Patriot és egyebekről jön a hir, legyen ott is érv, hogy nem kellően kiképzett népek próbálták kezelni
 
W

Wilson

Guest
Azért zajlik az átfegyverzés, mert már nem tudtak több poszt-szovjet rendszert (meg belevaló rakétát) kukázni nekik. Nem véletlenül házaltak még a törököknél is, hogy ugyan, "adják már át" (milyen eufemisztikus) az Sz-400-akat.
A mostani helyzetet ez a kényszer szülte: legyen annyi légvédelmük, amellyel legalább Kijevet meg lehet védeni, legalább ott építsenek ki egy valamirevaló, rétegzett rendszert.
Az ukránok legbiztosabb védelmét továbbra is az adja, hogy az ország nagy, sok helyen lehet bújócskát játszani benne. Csak felvonulási területet, nagyobb katonai raktárakat így nem tudnak védeni (ld Hmelnyickij, meg a másik két robbanás az elmúlt két hétről), az előbb-utóbb kitudódik.

De olyan légvédelmet, amely az egész országot képes lefedni (legalább a valóban kritikus infrastruktúrát és katonai célpontokat), megfelelően rétegzett, ÉS még kellő tartalékokkal is bír - ilyenjük nem lesz.
Ez rengeteg pénz, és egész egyszerűen nem ér annyit a projekt, hogy ennyit belelapátoljanak. A szükséges minimumot látjuk most. Lefejezni egyelőre nem tudják Kijevet, de talán egy nap annak is eljön az ideje.
Erre majd az idő választ ad , de rövidesen kiderül mennyire hatékony az ukri légvédelem ugyanis az ukri ellentámadás sikerének a kulcsa az, hogy hatékony légvédelmet tudjanak nyújtani az ukri ellentámadásban résztvevő erők számára..
De jó! Az a pár Patriot üteg, ami Kijevet védi? Amely szó szerint két perc alatt tárazott ki minap (nagyságrendileg kb $100 milliót elégetve)?
A többi városra akkor mehetnek a ballisztikus rakéták? Ott majd tovább tart a készlet?
Azért az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az oroszok sincsenek nagyon elengedve modern változatú Iszkanderekkel és pl Kinzsalokkal nem véletlen, hogy az irániakkal akartak iráni ballisztikus rakétákat "bótolni"...
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 468
19 049
113
Nem semmi hogy itt tartunk ! Ez háború lenne ? Nem ! Ez nem háború ! Ez két rokkant nyomorék ember harca!

Ráadásul még szomszédosak is egymással!

Ha franciák vagy akármylik középhatalom ott lenne mér rég moszkva is elesett volna!
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 938
48 710
113
5, Lehet-e, hogy BM-mel (és más kombóval) lefárasztották a légvédelmet, és két cserepes virág mellé ment az indítóknak, ami miatt csak repesz sérüléseket szenvedett? Láttunk fényeket, földi robbanásról, de magát a robbanást nem láttuk. Egy iráni drónnak van-e akkora fénye, hogy csak az ilyen nagy villanást idéz elő?
Van olyan videó, amin szépen látszódik a robbanás, tessék.

Amikor orosz felvételt látunk, hogy becsapódik M777-es lövegbe, akkor az egy kis pukkanás. Orosz felvételen csak akkor látunk nagyobb fényjelenségeket, ha önjáró tüzérségbe (vagy annak látszó tárgyba) csapódik be és kiég maga a célpont platform is.
Geran becsapódást M777-be? Azok Lancetek szoktak lenni, valami 4 kilónyi robbanóanyaggal.
 
  • Tetszik
Reactions: endre and aquarell

waterloo

Well-Known Member
2020. március 3.
751
1 180
93
50 Gerant leszednek Gepárdokkal meg IRIS-T-kkel.
Van egy olyan érzésem, hogy az oroszok azt is tesztelik az ehhez hasonló csapásokkal, hogy az újabb nyugati AD rendszerek melyik fegyverre milyen hatékony választ képesek adni. Illetve ami még fontos, hogy itt most lehetőség van kombinálni is a fegyvereket: ugyebár a Geran-Kalibr-Iszkander/Kindzsal az három nagyon különböző sebességtartományt, radarreflexiót és manőverezőképességet jelent. Rengeteget lehet variálni azzal, hogy pl milyen sorrendben indítják a hullámokat ezekből, melyik-mikor éri be a másikat, stb.
Szerintem ez a tesztelgetés mindkét részről megy :)
 
  • Tetszik
Reactions: Catles

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 938
48 710
113
Szóóóóóval vagy dugiban kicserélték már, vagy nem ért találat létfontosságú, nem redundáns komponenest vagy tényleg csak "karcolás"...
Csak kérdezem, miután lecsukták a Patriot működését levideózó hölgyet (meg másokat is, de ő lett "híres"), szerinted hány videót látunk még a kijevi патріотokról?
Ha nem látunk videókat, bármilyen ukrán hír is kerüljön publikálásra a közeljövőben ezekről, vajon hogyan fogjuk validálni azokat?

Oda akarok kilyukadni ezzel, hogy szerintem teljesen mindegy, mi történt ezekkel minap, mindenképp ez a hír született volna meg, ugyanis azt nem mondhatják, hogy képességet veszített a rendszer.

Egyre teljesebb az SzBU kontrollja az ukrán lakosság felett, és ez még csak hatékonyabb lesz.
 

waterloo

Well-Known Member
2020. március 3.
751
1 180
93
Csak kérdezem, miután lecsukták a Patriot működését levideózó hölgyet (meg másokat is, de ő lett "híres"), szerinted hány videót látunk még a kijevi патріотokról?
Ha nem látunk videókat, bármilyen ukrán hír is kerüljön publikálásra a közeljövőben ezekről, vajon hogyan fogjuk validálni azokat?

Oda akarok kilyukadni ezzel, hogy szerintem teljesen mindegy, mi történt ezekkel minap, mindenképp ez a hír született volna meg, ugyanis azt nem mondhatják, hogy képességet veszített a rendszer.

Egyre teljesebb az SzBU kontrollja az ukrán lakosság felett, és ez még csak hatékonyabb lesz.
Hmm, de am ez nem a hivatalos amcsi verzió. A hivatalos a sem megerősíteni sem cáfolni nem tudjuk. Az SZBU meg azt csuk le akit akar, de ha van füstölgő oncs vagy valami, akkor azt le fogja kapni valaki, mert MINDEN kamerát nem fognak tudni lekapcsolni, és van érdeklődés/kereslet a bizonyítékra.
Mellesleg ugyanúgy ahogy az ukránpárti OSINTerek, az oroszpárti megfelelőik is meg tudják venni a műholdfelvételeket, például ahogy a krími bázissal is ez történt. Nem hiszem, hogy ha valami látványos dolog történt akkor az rejtve marad. Nem egy többmilliós városban.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 938
48 710
113
Hmm, de am ez nem a hivatalos amcsi verzió. A hivatalos a sem megerősíteni sem cáfolni nem tudjuk. Az SZBU meg azt csuk le akit akar, de ha van füstölgő oncs vagy valami, akkor azt le fogja kapni valaki, mert MINDEN kamerát nem fognak tudni lekapcsolni, és van érdeklődés/kereslet a bizonyítékra.
Mellesleg ugyanúgy ahogy az ukránpárti OSINTerek, az oroszpárti megfelelőik is meg tudják venni a műholdfelvételeket, például ahogy a krími bázissal is ez történt. Nem hiszem, hogy ha valami látványos dolog történt akkor az rejtve marad. Nem egy többmilliós városban.
Nézz utána kicsit, mit tud meg mit nem az SzBU. Amolyan ökölszabályként, minél nagyobb a település illetve minél nyugatabbra van ukrajnán belül, annál keményebb kézzel lépnek fel a "szivárogtatók" ellen.

A Patriot üteg egyébként pont olyan helyen van, hogy oda maximum teleobjektívvel fog befotózni bárki is, nyilván nem engednek a közelébe senki illetéktelent. Műholdfelvételek? A fenti logikát követve valaki biztos fizet majd érte, úgyhogy nem kéne, hogy gondot okozzon.
Már ha látunk egyáltalán valamit azon a területen ;)
 
W

Wilson

Guest
Csak kérdezem, miután lecsukták a Patriot működését levideózó hölgyet (meg másokat is, de ő lett "híres"), szerinted hány videót látunk még a kijevi патріотokról?
Ha nem látunk videókat, bármilyen ukrán hír is kerüljön publikálásra a közeljövőben ezekről, vajon hogyan fogjuk validálni azokat?

Oda akarok kilyukadni ezzel, hogy szerintem teljesen mindegy, mi történt ezekkel minap, mindenképp ez a hír született volna meg, ugyanis azt nem mondhatják, hogy képességet veszített a rendszer.

Egyre teljesebb az SzBU kontrollja az ukrán lakosság felett, és ez még csak hatékonyabb lesz.
Csakhogy ezt az információt a CNN-től vette át az ukri média a CNN-re pedig semmi ráhatása nincs az SBU-nak...
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

waterloo

Well-Known Member
2020. március 3.
751
1 180
93
Nézz utána kicsit, mit tud meg mit nem az SzBU. Amolyan ökölszabályként, minél nagyobb a település illetve minél nyugatabbra van ukrajnán belül, annál keményebb kézzel lépnek fel a "szivárogtatók" ellen.

A Patriot üteg egyébként pont olyan helyen van, hogy oda maximum teleobjektívvel fog befotózni bárki is, nyilván nem engednek a közelébe senki illetéktelent. Műholdfelvételek? A fenti logikát követve valaki biztos fizet majd érte, úgyhogy nem kéne, hogy gondot okozzon.
Már ha látunk egyáltalán valamit azon a területen ;)
A műholdfelvétel pont elég ahhoz, hogy kiderüljn, ha valamit telibe kaptak :)