MQ-9 / RQ-9 Reaper (General Atomics,USA)

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 596
6 023
113
Erről is, mint a Bayraktarról, kiderűlt, hogy csak légierő és légelháritás nélküli ellenfelek (un kecskepásztorok) ellen használható.
.
.
Mi az hogy "kiderult"? Mert mit vártál? A Bayraktar TB2 egy 105 lóerős Rotax robbanómotorral felszerelt, max 220km/h sebességre képes eszköz, nincs semmi önvédelmi rendszere, manőverezőképessége is kb nulla. Ezután meglepetés, hogy nem kerülgeti sorban a légvédelmi rakétákat, és nem manőverezi ki a Szu-35-öt légiharcban?
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 596
6 023
113
MQ-9 Reaper Is Capable Of Defending Itself With AIM-9X Air-To-Air Missiles...

AIM9X-Reaper.jpg
.
.
Anno Jaguar piloták nyilatkozták, hogy a gépükre (a szárny FÖLÉ) felszerelhető önvédelmi Sidewinder rakéta leginkább csak a saját önbizalmuknak segitett, mert valós légiharcban, valós önvédelmi értéke szerintük nem volt a repülőgép korlátai miatt.
.
Itt is max ez az önbizalmi kérdés lehet a haszon, hogy az orosz pilóta kicsit jobban meggondolja, mennyire áll le közelről baxakodni a rakétával felfegyverzett drónnal.
Esetleg pszichológiai hadviselésként az amerikaiak elterjeszthetik, hogy a drónjaik önmegsemmisitő robbanótöltetet hordoznak, ami ütközés esetén felrobbantja a drónt. Gondolom, ettől Ivánnak is kevesebb kedve lesz ütközni. :)
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 619
55 372
113
.
.
Mi az hogy "kiderult"? Mert mit vártál? A Bayraktar TB2 egy 105 lóerős Rotax robbanómotorral felszerelt, max 220km/h sebességre képes eszköz, nincs semmi önvédelmi rendszere, manőverezőképessége is kb nulla. Ezután meglepetés, hogy nem kerülgeti sorban a légvédelmi rakétákat, és nem manőverezi ki a Szu-35-öt légiharcban?
Nem ezt irtam…:)
Vagy nem volt hájpolva, hogy ezek az eszközök fordulatot hoznak a hadviselés terén! Pl örmény azeri háború?
Csodálom, hogy az oroszok nem okoztak már régen ilyenfajta “ sajnálatos baleseteket “a reaperrel.
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 901
13 761
113

900 méteres mélységben találták meg a Fekete-tengeren lezuhant amerikai felderítő robotrepülőgépet.
Az orosz Fekete-tengeri Flotta megfigyelés alá vette a lezuhanás területét. Jelenleg tárgyalások folynak a berendezésnek a tengerfenékről való kiemeléséről.
Az 1913 Kommuna nevű hajó képes a drón kiemelésére ebből a mélységből.
 

beat

Well-Known Member
2012. január 25.
1 036
2 498
113

Ha már ilyen veszélyes manőverekbe kezdtek, vihettek volna bele egy kis kreativitást: a Szuhoj nem hátulról közelít, hanem óvatosan elé repül, előtte lelassul, közel kerül a drónhoz, kiengedi a kerozint, aztán begyújtja az utánégetőt. :D
 
 • Imádom
Reactions: LMzek 2.0

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 705
28 177
113
Orosz források jelentése szerint az MQ-9 roncsaival együtt a felderítő szenzorokat is sikerült a felszínre hozni, amelyeket már a KRET elektronikai konszern nagyban vizsgál. Ez a Link 16 kommunikációs rendszer, valamint a AN/AAS-52 többspektrumú felderítő tornyot és az AN/APY-8 szintetikus apertúrájú radart érinti

Kérdés persze mennyi infót tudnak kiszedni, mert a becsapódásnak is van egy hatása a hardverre plusz elvileg az érzékeny adatokat még a zuhanás előtt törölték
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 558
74 550
113
 • Tetszik
Reactions: fishbed

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 558
74 550
113

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 558
74 550
113
WASHINGTON, June 16, 2023

The State Department has made a determination approving a possible Foreign Military Sale to the Government of the Netherlands of MQ-9A Block 5 aircraft and related equipment for an estimated cost of $611 million. The Defense Security Cooperation Agency delivered the required certification notifying Congress of this possible sale today.

The Government of the Netherlands has requested to buy up to four (4) MQ-9A Block 5 aircraft; up to three (3) UAV MQ-9 Mobile Ground Control Systems (MGCS); up to thirty (30) Embedded Global Positioning Systems/Internal Navigation Systems (EGI) devices, Airborne, with Selective Availability Anti-Spoofing Module (SAASM) or M-Code; up to eight (8) AN/DAS-4 Multi-Spectral Targeting Systems; and up to twenty (20) Lynx AN/APY-8 Synthetic Aperture Radars.
Also included are Reaper Engines; Selex Seaspray Synthetic Aperture Radars; SeaVue Maritime Radars; M299 Hellfire Longbow missile launchers; AN/ARC-210 radios; Line-of-Site (LOS) Ground Data Terminals; Ruggedized Aircraft Maintenance Test Stations (RAMTS); AN/APX-119 and other Identification Friend or Foe transponders; KIV-77 Cryptographic Appliques; KY-100M narrowband/wideband terminals; AN/PYQ-10 Simple Key Loaders; satellite communications earth terminal subsystems (SETSS); spare parts, consumables, and accessories and repair and return support; secure communication equipment and cryptographic devices; major/minor modifications, maintenance, and maintenance support; munitions support and support equipment; unclassified software delivery and support; transportation support; unclassified publications and technical documentation; studies and surveys; U.S. Government and contractor engineering, technical and logistics support services; and other related elements of logistic and program support. The estimated total cost is $611 million.

This proposed sale will support the foreign policy goals and national security objectives of the United States by improving the security of a NATO Ally that is a force for political stability and economic progress in Europe.

The proposed sale will improve the Netherlands’ capability to meet current and future threats. The MQ-9A aircraft will support Intelligence, Surveillance, Target Acquisition and Reconnaissance (ISTAR) missions as well as Air Attack and Counter Maritime Operation tasks. The Netherlands already has MQ-9A aircraft in its inventory and will have no difficulty absorbing these articles and services into its armed forces.

The proposed sale of this equipment and support will not alter the basic military balance in the region.

The principal contractor will be General Atomics-Aeronautical Systems, Poway, CA. There are no known offset agreements proposed in connection with this potential sale.

Implementation of this proposed sale will not require the assignment of additional contractor or government representatives.

There will be no adverse impact on U.S. defense readiness as a result of this proposed sale.

This notice of a potential sale is required by law. The description and dollar value are for the highest estimated quantity and dollar value based on initial requirements. Actual dollar value will be lower depending on final requirements, budget authority, and signed sales agreement(s), if and when concluded.