Napóleoni háborúk (1799 - 1815)

  • Téma indítója Téma indítója molnibalage
  • Indítva Indítva
Hamarosan jön ritkának mondható téli hadjáratok időszaka: Austerlitz, 1805 december, Eylau 1807 február...
 
Waterloo 2022
FfvBstWX0AEtdsb
Fbv4TwVWQAAobpt
FZQO4EYWQAI2o5l
FahuzQxakAA3OxM

reenactment_0076_dragoner.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: Chima3ra
Jeanette... (Trafalgar)
Fe4SIHJWYAAemfn

(Jeanette egy francia lány volt, aki titokban -hogy férjével lehessen- volt az Achille fedélzetén -ahol segített neki az
ágyúk kiszolgálásában. Miután az égő hajót és ruháit elhagyva taposta a vizet három óráig, a gáláns Királyi Haditengerészet
természetesen kimentette.)
.
.
Ez igy lefestve elsöre kicsit olyan, mint Dugovics Titusz nandorfehervari sztorija, aki valojaban nem letezett, es csak joval kesöbb talalta ki a haborus propaganda...
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0
  • Vicces
Reactions: aquarell
Ellentétben ezzel, ami megtörtént - hiába, az élet a leg nagyobb rendező.
.
.
Nem kizart, de biztos nem igy. Ha a nö el is adta magat matroznak (ami mar önmagaban meredek es nehezen kivitelezhetö ötlet egy nagyon szorosan zart, allandoan ittas ** ferfiközössegben) akkor sem ugy nezhetett ki, mint a festmeny idealizalja, hosszu hajjal, nagy mellekkel, hanem valoszinuleg kopaszra volt a haja borotvalva, es feltehetöen erösen lapos-fius alakja kellett, hogy legyen, maskepp garantalt a lebukas több hetnyi hajozas alatt.
De menstruacio, közös WC hasznalat (ami jellemzöen vödör volt, vagy egy lyuk a hajon) szoval elegge rizikos volt ez.
.
.
.
** = "Az angol, majd brit hadiflottánál a 17. századtól létezett a központilag kirendelt fejadag szesz, eleinte egy gallon (3,8 liter) sör formájában. A részegeskedés megelőzése érdekében gyakran igen alacsony, 1-2 százalékos alkoholtartalmú főzettel látták el a hajókat, azonban így is logisztikai gondot jelentett az ilyen mennyiségű folyadék jelentős térfogata és tárolásának kérdései.

1655-ben született meg a döntés, hogy a nagy mennyiségű sört egy fél pint (284 milliliter) rummal helyettesítik. Ennek nyomán egyre nagyobb gondot jelentett a matrózok lerészegedése, azonban egységes iránymutatás csak 1740-ben érkezett az Admiralitástól: a rumot vízzel öntsék fel 4:1 arányban, felszolgálását pedig osszák két alkalomra a nap során.

A fegyelmi problémákat azonban ez sem szüntette meg, és a 19. századra jelentős mértékben megváltozott a vezérkar hozzáállása. 1824-ben az adagot ismét a felére csökkentették, egynegyed pintre (142 milliliter), az Admiralitás 1850-ben felállított „piabizottsága” (Grog Committee) pedig már ekkor javaslatot tett a teljes eltörlésére."
.
a franciaknal is hasonlo lehetett
 
  • Tetszik
Reactions: Törölt tag 1711
de persze nem is zarom ki, hogy a győztes angol matrózok kifogtak egy pucér francia nőt a tengerből, de mondjuk akkor nem lettem volna szegény nő helyében, amit az kapott....
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0
.
.
Nem kizart, de biztos nem igy. Ha a nö el is adta magat matroznak (ami mar önmagaban meredek es nehezen kivitelezhetö ötlet egy nagyon szorosan zart, allandoan ittas ** ferfiközössegben) akkor sem ugy nezhetett ki, mint a festmeny idealizalja, hosszu hajjal, nagy mellekkel, hanem valoszinuleg kopaszra volt a haja borotvalva, es feltehetöen erösen lapos-fius alakja kellett, hogy legyen, maskepp garantalt a lebukas több hetnyi hajozas alatt.
De menstruacio, közös WC hasznalat (ami jellemzöen vödör volt, vagy egy lyuk a hajon) szoval elegge rizikos volt ez.
.
.
.
** = "Az angol, majd brit hadiflottánál a 17. századtól létezett a központilag kirendelt fejadag szesz, eleinte egy gallon (3,8 liter) sör formájában. A részegeskedés megelőzése érdekében gyakran igen alacsony, 1-2 százalékos alkoholtartalmú főzettel látták el a hajókat, azonban így is logisztikai gondot jelentett az ilyen mennyiségű folyadék jelentős térfogata és tárolásának kérdései.

1655-ben született meg a döntés, hogy a nagy mennyiségű sört egy fél pint (284 milliliter) rummal helyettesítik. Ennek nyomán egyre nagyobb gondot jelentett a matrózok lerészegedése, azonban egységes iránymutatás csak 1740-ben érkezett az Admiralitástól: a rumot vízzel öntsék fel 4:1 arányban, felszolgálását pedig osszák két alkalomra a nap során.

A fegyelmi problémákat azonban ez sem szüntette meg, és a 19. századra jelentős mértékben megváltozott a vezérkar hozzáállása. 1824-ben az adagot ismét a felére csökkentették, egynegyed pintre (142 milliliter), az Admiralitás 1850-ben felállított „piabizottsága” (Grog Committee) pedig már ekkor javaslatot tett a teljes eltörlésére."
.
a franciaknal is hasonlo lehetett
Egyrészt angol hajókrol is van feljegyzés,hogy előfordult a házastárs felkerülése egy hadihajóra.
Másrészt az alkoholos italokra egészségügyi okokbol volt szükség.Nemhogy a hajókon,de még a szárazföldön is probléma volt a fertőzésmentes viz biztositása (főleg,hogy halvány lila gőzük sem volt a mikrobiológiárol....).Egészen a legújabb korig lehetett válogatni a kisé ittas,meg a vérhasban/akármiben kinyúvadt matróz között.
 
  • Tetszik
Reactions: Törölt tag 1711
.
.
Nem kizart, de biztos nem igy. Ha a nö el is adta magat matroznak (ami mar önmagaban meredek es nehezen kivitelezhetö ötlet egy nagyon szorosan zart, allandoan ittas ** ferfiközössegben) akkor sem ugy nezhetett ki, mint a festmeny idealizalja, hosszu hajjal, nagy mellekkel, hanem valoszinuleg kopaszra volt a haja borotvalva, es feltehetöen erösen lapos-fius alakja kellett, hogy legyen, maskepp garantalt a lebukas több hetnyi hajozas alatt.
De menstruacio, közös WC hasznalat (ami jellemzöen vödör volt, vagy egy lyuk a hajon) szoval elegge rizikos volt ez.
.
.
.
** = "Az angol, majd brit hadiflottánál a 17. századtól létezett a központilag kirendelt fejadag szesz, eleinte egy gallon (3,8 liter) sör formájában. A részegeskedés megelőzése érdekében gyakran igen alacsony, 1-2 százalékos alkoholtartalmú főzettel látták el a hajókat, azonban így is logisztikai gondot jelentett az ilyen mennyiségű folyadék jelentős térfogata és tárolásának kérdései.

1655-ben született meg a döntés, hogy a nagy mennyiségű sört egy fél pint (284 milliliter) rummal helyettesítik. Ennek nyomán egyre nagyobb gondot jelentett a matrózok lerészegedése, azonban egységes iránymutatás csak 1740-ben érkezett az Admiralitástól: a rumot vízzel öntsék fel 4:1 arányban, felszolgálását pedig osszák két alkalomra a nap során.

A fegyelmi problémákat azonban ez sem szüntette meg, és a 19. századra jelentős mértékben megváltozott a vezérkar hozzáállása. 1824-ben az adagot ismét a felére csökkentették, egynegyed pintre (142 milliliter), az Admiralitás 1850-ben felállított „piabizottsága” (Grog Committee) pedig már ekkor javaslatot tett a teljes eltörlésére."
.
a franciaknal is hasonlo lehetett
A francia forradalmi flottánál valóban hiányzott a szigorú fegyelem, de a RN-nél meglehetős szigorúan bűntettek
bármilyen függelemsértést.
 
Egyrészt angol hajókrol is van feljegyzés,hogy előfordult a házastárs felkerülése egy hadihajóra.
Másrészt az alkoholos italokra egészségügyi okokbol volt szükség.Nemhogy a hajókon,de még a szárazföldön is probléma volt a fertőzésmentes viz biztositása (főleg,hogy halvány lila gőzük sem volt a mikrobiológiárol....).Egészen a legújabb korig lehetett válogatni a kisé ittas,meg a vérhasban/akármiben kinyúvadt matróz között.
.
.
A rumot, mint tömeny alkohol nyilvan nem folyadekpotlasnak kaptak. A cel az volt, hogy eltalaljanak egy alkoholszintet, ahol a matrozok meg nem lesznek veszelyesen reszegek es kezelhetetlenek, de nem is full jozanok, amikor elkezdenenek gondolkozni a rendkivul rossz eletkörulmenyeken a hajon.
 
  • Tetszik
Reactions: Törölt tag 1711
.
.
A rumot, mint tömeny alkohol nyilvan nem folyadekpotlasnak kaptak. A cel az volt, hogy eltalaljanak egy alkoholszintet, ahol a matrozok meg nem lesznek veszelyesen reszegek es kezelhetetlenek, de nem is full jozanok, amikor elkezdenenek gondolkozni a rendkivul rossz eletkörulmenyeken a hajon.
Töményen ösztönzőként és jutalomként kaptak rumot.Normál esetben higitva,grog formájában itták a rumot.Az irásodban benne volt,hogy a tárolás,logisztika miatt használták a rumot.Sört,bort kellő mennyiségben nehezzebb volt tárolni.Hadművelet közben vizet könnyebb volt beszerezni,amit aztán a rum fertőtlenitett.
Még1x,ez nem csak flotta,hanem általános probléma volt.A fertőzés mentes viz beszerzése még a polgári életben is probléma volt.Az ekkoriban fellendülő gyáriparnak is problémát okozott a viz alkohollal való fertőtlenitése,ezért a gyárosok propagálták leginkább a tea fogyasztást.
Érdekességként,hogy mennyire nagy probléma volt a fertőzésmentes viz biztositása.Középkorbol az angol logisztikárol maradt meg a legtöbb adat a 100 éves háború időszakábol.Gyakran egy-egy hadjáratra a lovaknak vittek hordóban vizet magukkalMert a helyi francia baktériumflórához nem szokott angol lovak megbetegettek a francia patak vizétől......Hülyén hangzik,de igy volt.Van rá nem is olyan ritka adat,hogy a lovaknak borral keverve adták a helyi patakvizet-hosszúlépést ittak a lovak.(szóval a gyakran kinevetett viztisztitó képesség valójában igen fontos egy hadművelet folytatásához)
 
Töményen ösztönzőként és jutalomként kaptak rumot.Normál esetben higitva,grog formájában itták a rumot.Az irásodban benne volt,hogy a tárolás,logisztika miatt használták a rumot.Sört,bort kellő mennyiségben nehezzebb volt tárolni.Hadművelet közben vizet könnyebb volt beszerezni,amit aztán a rum fertőtlenitett.
Még1x,ez nem csak flotta,hanem általános probléma volt.A fertőzés mentes viz beszerzése még a polgári életben is probléma volt.Az ekkoriban fellendülő gyáriparnak is problémát okozott a viz alkohollal való fertőtlenitése,ezért a gyárosok propagálták leginkább a tea fogyasztást.
Érdekességként,hogy mennyire nagy probléma volt a fertőzésmentes viz biztositása.Középkorbol az angol logisztikárol maradt meg a legtöbb adat a 100 éves háború időszakábol.Gyakran egy-egy hadjáratra a lovaknak vittek hordóban vizet magukkalMert a helyi francia baktériumflórához nem szokott angol lovak megbetegettek a francia patak vizétől......Hülyén hangzik,de igy volt.Van rá nem is olyan ritka adat,hogy a lovaknak borral keverve adták a helyi patakvizet-hosszúlépést ittak a lovak.(szóval a gyakran kinevetett viztisztitó képesség valójában igen fontos egy hadművelet folytatásához)
.
.
Ezt inkabb csak kerdezem, de a viz forralásos fertőtlenitése nem volt opció?
 
.
.
Ezt inkabb csak kerdezem, de a viz forralásos fertőtlenitése nem volt opció?
Hajón semmiképpen.Hadjáraton lévő seregnél sem (tüzelőenyagigény,eszközök,miben forralni lehetne,időigény,időjárásfüggőség).Polgári életben sem volt olyan egyszerű a dolog,mint manapság.Egyszerűbb és olcsóbb volt borral keverni a vizet,mint forralni
 
.
.
A rumot, mint tömeny alkohol nyilvan nem folyadekpotlasnak kaptak. A cel az volt, hogy eltalaljanak egy alkoholszintet, ahol a matrozok meg nem lesznek veszelyesen reszegek es kezelhetetlenek, de nem is full jozanok, amikor elkezdenenek gondolkozni a rendkivul rossz eletkörulmenyeken a hajon.
Ezt honnan veszed am?
A korabeli viszonyokhoz képest egyáltalán nem volt rosszabb a flottánál, sőt.
Nagyon sok esetben ponthogy jobb volt az ellátásuk. Sokkal.