Összfegyvernemi harc, a harccal kapcsolatos fogalmak és kifejezések

De miért kellene egyes lövésekkel operálni amikor lefogásra van szükség. Az nem csak egyes lövésben lesz pontosabb, mint a SAW, de ha rövid sorozatokat adsz le akkor is.
600 méterig mindenképpen.
Értsd, hogy amíg SAW lead egy rövid sorozatot, ami alatt 5-6 lövedék távozik a lehet hogy csak 2 lövedék talál célba, míg a IAR rövid sorozata csak 3 lövedék, de ott is 2 találja el a célt. Az egyik esetben csak 1 lövedék ment kárba, míg a masiknál 3-4.
Viszont ugyan azzal a fegyverrel egyes lövésre is képes vagy sokkal nagyobb pontossággal, mint akár az M4, akár a SAW.
Mellesleg a SAWra is 800 méter van megadva, mint hatásos lőtávolság, bipodon.
Az ezret csak tripodon tudja.
Az általam emlegetett PKM/SVD teszt esetén lényegtelen, hogy nem 5,56-os a kaliber. A lényeg a között van, hogy képes lehet-e több nagyobb pontosságú fegyver olyan hatékony lefogó vagy célzott tüzet adni, mint egy automata, hevederes fegyver.
Különben nekem ez az IAR úgy tűnik, a te negatív KFIR-ed. :)

Na ez az ami kizárt!Egy olyan könnyű fegyverrel mint az IAR,olyan kis csenevész Harris bipodról(amúgy jó a Harris bipod de nem arra) a büdös életben nem lősz pontosabb rövid sorozatokat mint egy M249-el.Már eleve olyan stabilan befogni sem tudod az IAR-t mint a SAW-t.

OK, értem amit mondasz. A hozott USMC -s linken ugye az volt, hogy Ők DMR -re (is) a M27 IAR -al próbákoznak (550 m távra gyakorlatoznak) meg pakliban van az M110 SASS is (mely szerintem már a katonai sniper -kedés felé is elhajlik).

Szerintem lejön, hogy nálam valahogy így áll fel a sorrend e tekintetben:

M27 IAR --> DMR (amit én gondolok annak) --> M110

Ahol:

- M27 IAR -nál szempont, hogy ua. a tár legyen, mint a gépkarabélyosoknál (értelemszerűen ugyanaz a kaliberrel),
- M110 - öntöltő, kétszer akkora súly, nagyobb kaliber (7,62x51 NATO), katonai sniper -be elhajló alkalmazással illetve kiképzéssel,
- DMR - M110 -nél kisebb súly és legyen automata. Jó scope és lehet nagyobb kaliber (7,62x51 NATO). Ez utóbbi markánsan megkülönbözteti a M27 IAR koncepciótól ... Azaz M110 -hez közelítő pontosság, de lehessen vele "ajtókat is rugdosni" is igény szerint egy átlag rajba. Különlegeseknél az M110 mehet DMR -be vagy éppen spotter/sniper szerepkörbe.

Amennyiben van ilyen (pl. CZ Bren 2 variáns vagy bármi más), akkor jó, ha nem, akkor marad a "lamentálás", mint az USMC -nél ...
Az IAR automatikusan nem válik DMR fegyverré a USMC-nél. Ott is rajonként az egyik - a legjobb - lövészt külön elküldik DMR oktatásra, és az IARjára egy komolyabb optika kerül. Onnantól ő a DMR katona.

Pont azt tudja az M110 amit leírtál.Nagyobb kaliber, jobb optika.Csak ma már ott tartunk,hogy pl az M4 elvárt pontossága 4MOA viszont a gyakorlatban nem ritka a 2 MOA pontosságú M4,de a gyárak stabilan hozzák a 3 MOA-t... Szóval egy mezei M4 tudja azt pontosságban amit egy SzVD.
De a 223 lőszer ami kevés DMR feladatra.Nincs különösebb értelme pont az átlag is mondott átlag gépkarabély minőségjavulása miatt karabélytöltényre külön DMR fegyvert fabrikálni,elég egy komolyabb irányzék a szabvány fegyverre.De szerintem még ennek sincs sok értelme,mert utoléri a kijelölt lövész irányzékát a többieké már.Szerintem ma már a DMR lövésznek akkor van értelme,ha 308as puskája van.
Mi a fene lett a SCAR-H-val?

Várjal! Akkor még nem is voltál a fórumon szerintem, de @dudi -t nagyon kiakasztottam azzal, hogy a rajparancsnok kezébe adtam volna a DMR fegyvert, ahogy a svájci hadsereg rajában is van. :p:D

Én nem feltétlenül a rajparancsnoknak adnám a DMR -t. Amiért most kidobta nálam CZ Bren 2 BR -t a gép, mint ideális DMR fegyver nálunk az átlag rajba (a mellett, hogy gyáruk is van nálunk), hogy tud automata módot is, melyet a többiek nem igazán. Ahogy írtam is a hsz -emben a 30-50 éves SAW/BR koncepciókat nem neveztem erre a versenyre - csak a modern DMR ér ...

Igen, amikor "fetrengve/letámasztva DMR -kodni" kell, akkor elég az öntöltő mód (ezt is tudja a CZ Bren 2 BR). Azonban mondja azt valaki, hogy nem előnyösebb, ha van automata mód is az átlag BTR -ből/Lynx -ből/Boxer/Patria/Rosomak -ból éppen kidesszantoló nyusziknak, avagy ha éppen mozogni kell avagy egy helyiségharcos szituációban ... Ez egy átlag rajba szerintem komoly képességnövekedés (tudom 'dudi' utálja ezt a "képesség" -ezést ... :))

Különlegeseknek pedig a - jellemzően könnyű/könnyebb technikájuk - mellett az Ő feladataikat alapul véve mehet a M110, mint ami jelenleg van. A mi KMD -seink ezt is használják jelenleg. Az átlag rajunkban pedig amennyire jól tudom nincs ilyesmi, hacsak a SzVD még nincs itt-ott (de ezt már tényleg ne vegyük a jövő technikájának) ...

Szerk.: "Read-Only" módban már régebben itt voltam a fórumon" ... :)

Én nem feltétlenül a rajparancsnoknak adnám a DMR -t. Amiért most kidobta nálam CZ Bren 2 BR -t a gép, mint ideális DMR fegyver nálunk az átlag rajba (a mellett, hogy gyáruk is van nálunk), hogy tud automata módot is, melyet a többiek nem igazán. Ahogy írtam is a hsz -emben a 30-50 éves SAW/BR koncepciókat nem neveztem erre a versenyre - csak a modern DMR ér ...

Igen, amikor "fetrengve/letámasztva DMR -kodni" kell, akkor elég az öntöltő mód (ezt is tudja a CZ Bren 2 BR). Azonban mondja azt valaki, hogy nem előnyösebb, ha van automata mód is az átlag BTR -ből/Lynx -ből/Boxer/Patria/Rosomak -ból éppen kidesszantoló nyusziknak, avagy ha éppen mozogni kell avagy egy helyiségharcos szituációban ... Ez egy átlag rajba szerintem komoly képességnövekedés (tudom 'dudi' utálja ezt a "képesség" -ezést ... :))

Különlegeseknek pedig a - jellemzően könnyű/könnyebb technikájuk - mellett az Ő feladataikat alapul véve mehet a M110, mint ami jelenleg van. A mi KMD -seink ezt is használják jelenleg. Az átlag rajunkban pedig amennyire jól tudom nincs ilyesmi, hacsak a SzVD még nincs itt-ott (de ezt már tényleg ne vegyük a jövő technikájának) ...

Szerk.: "Read-Only" módban már régebben itt voltam a fórumon" ... :)

Bármelyik rajparancsnok szétrúgná a DM katona seggét,ha elkezdené rövid sorozatokkal pocsekolni a lőszeret.Nem az a dolga,hogy ilyesmit csináljon.

De a 223 lőszer ami kevés DMR feladatra.Nincs különösebb értelme pont az átlag is mondott átlag gépkarabély minőségjavulása miatt karabélytöltényre külön DMR fegyvert fabrikálni,elég egy komolyabb irányzék a szabvány fegyverre.De szerintem még ennek sincs sok értelme,mert utoléri a kijelölt lövész irányzékát a többieké már.Szerintem ma már a DMR lövésznek akkor van értelme,ha 308as puskája van.
Mi a fene lett a SCAR-H-val?

Engem nem kell meggyőznöd!A SCAR H-t nem DMR-nek vették és az SF kapta.

Az IAR automatikusan nem válik DMR fegyverré a USMC-nél. Ott is rajonként az egyik - a legjobb - lövészt külön elküldik DMR oktatásra, és az IARjára egy komolyabb optika kerül. Onnantól ő a DMR katona.

Nem, de az IAR -t DMR -re használni "pótcselekvés" (sok szódával azért elmegy, ha megkötjük a kompromisszumot). Még, ha nem is annyira, mint pl. "LMG-potlónak".

IAR -nál feltétel, hogy kaliberben egyezzen meg a rajgépkarabéllyal. Ugyanakkor én is osztom Negan véleményét - a 223 kevés DMR -nek.

A lényeg a között van, hogy képes lehet-e több nagyobb pontosságú fegyver olyan hatékony lefogó vagy célzott tüzet adni, mint egy automata, hevederes fegyver.
Persze,hogy képes-csak 5x annyi ember.Namost ez azt jelenti,hogy ha 2 raj szembekerűl egymással,és az egyiknek van gsz-ja,a másiknak meg nincs,más tekintetben viszont kb ugyanolyan szinvonaluak,hát a LAW-val is rendelkező raj olyan tűzfölényben lesz,hogy ihaj.
Kfir block 60 meg tökéletesen megfelelne arra a célra,mire kiszemeltem (akkor jobb hijján),az F35 támogatására.De a modernizált Gripen C mégjobban;)

Bármelyik rajparancsnok szétrúgná a DM katona seggét,ha elkezdené rövid sorozatokkal pocsekolni a lőszeret.Nem az a dolga,hogy ilyesmit csináljon.

Engem nem kell meggyőznöd!A SCAR H-t nem DMR-nek vették és az SF kapta.
És hogy vált be?

Az SF szereti mert erős a lőszer és van,hogy nem elég az 5,56.De ők amolyan gépkarabélyként használják.
Anno a Kaliber magazinosoknak volt egy kisfilmjük róla.Nagyon jol uralhatónak találták.Sokkal jobban,mint a sima AK-t
Szerintem a 223 lószer már mindenhogy problémás.Vagy előbb-utóbb be kell vezetni egy újat,vagy vissza kell térni a 308hoz,jobb hijján.
Majd kiforrja magát

Anno a Kaliber magazinosoknak volt egy kisfilmjük róla.Nagyon jol uralhatónak találták.Sokkal jobban,mint a sima AK-t
Szerintem a 223 lószer már mindenhogy problémás.Vagy előbb-utóbb be kell vezetni egy újat,vagy vissza kell térni a 308hoz,jobb hijján.
Majd kiforrja magát

A .308-ból keveset tudsz csak magaddal vinni.

Azt nem írtam, hogy egy DMR katonának kell "minden sarkon kitáraznia". Nem. A DMR katona harcászkodjon ahogyan eddig. Ugyanakkor lehet olyan szituáció, amikor előny lehet, ha át tudja lökni a tűzválasztókart 'Full Auto' -ba ...

Bár az American Sniper (Amerikai mesterlövész) című "örökbecsű" óta tudjuk, hogy ajtókat berugdosni és elsőnek bemenni és halomra lőni a bentieket egy SR-25 mk11 (ami kvázi egy M110) öntöltő DMR -el az igazán vagány dolog. :D:D

Azonban ahogyan írtam az átlag "Kovács II János tizedes" a Lnyx -ből kipattanó DMR katona esetén már lehet, hogy megnyugtató lehet a 'Full Auto' lehetősége pl. mozgás közben. Ettől még olyan pozícióban mozog, hogy lehetőleg ne Ő találkozzon az ellennel pár méteren belül, de egy vizesárokban Afganisztánban, ha feltűnne két szakállas az árok tetején (tudom hülye példa, mert akkor már rég rossz), akkor kényelmesebben intézheti a "végszükséges" dolgait. Persze alapértelmezetten fetreng meg letámaszt és csak akkor lő, ha olyan a szituáció, hogy ...

Emlegették már az IAR -nál is, hogy az egy 60 -as dobtár + 3 szekrénytár mellé a tatyóba mehet még két 60 -as dobtár mondjuk (!!). Namost itt hívnám fel azok figyelmét, hogy a DMR -esnek ott + 4 szekrénytár férne be a tatyóba pontosan (a meglevő 5 mellé). Mondjuk alapból + 2 tárat elképzelhetőnek tartanék a DMR -nél (a gépkarabélyosokhoz képest) - pláne azért, mert kaliberkülönbség esetén neki nem áll rendelkezésre az a lehetőség, hogy "Béla dobjál már egy tárat" ...

A különlegeseknél továbbra is M110 meg SCAR-H DMR -nek ...

Azt nem írtam, hogy egy DMR katonának kell "minden sarkon kitáraznia". Nem. A DMR katona harcászkodjon ahogyan eddig. Ugyanakkor lehet olyan szituáció, amikor előny lehet, ha át tudja lökni a tűzválasztókart 'Full Auto' -ba ...

Bár az American Sniper (Amerikai mesterlövész) című "örökbecsű" óta tudjuk, hogy ajtókat berugdosni és elsőnek bemenni és halomra lőni a bentieket egy SR-25 mk11 (ami kvázi egy M110) öntöltő DMR -el az igazán vagány dolog. :D:D

Azonban ahogyan írtam az átlag "Kovács II János tizedes" a Lnyx -ből kipattanó DMR katona esetén már lehet, hogy megnyugtató lehet a 'Full Auto' lehetősége pl. mozgás közben. Ettől még olyan pozícióban mozog, hogy lehetőleg ne Ő találkozzon az ellennel pár méteren belül, de egy vizesárokban Afganisztánban, ha feltűnne két szakállas az árok tetején (tudom hülye példa, mert akkor már rég rossz), akkor kényelmesebben intézheti a "végszükséges" dolgait. Persze alapértelmezetten fetreng meg letámaszt és csak akkor lő, ha olyan a szituáció, hogy ...

Emlegették már az IAR -nál is, hogy az egy 60 -as dobtár + 3 szekrénytár mellé a tatyóba mehet még két 60 -as dobtár mondjuk (!!). Namost itt hívnám fel azok figyelmét, hogy a DMR -esnek ott + 4 szekrénytár férne be a tatyóba pontosan (a meglevő 5 mellé). Mondjuk alapból + 2 tárat elképzelhetőnek tartanék a DMR -nél (a gépkarabélyosokhoz képest) - pláne azért, mert kaliberkülönbség esetén neki nem áll rendelkezésre az a lehetőség, hogy "Béla dobjál már egy tárat" ...

A különlegeseknél továbbra is M110 meg SCAR-H DMR -nek ...
Vagy SCAR-H(Bren BR) a gépesitett lövésznek.És a rajfegyvert is 308 kaliberben választani.308as Minimi,Negev NG7,M60E6(dánok egy összehasonlitó vizsgálat után azt vették)308PKM.A Lynxen amúgy is van gp,és a járműre támaszkodva harcol a páncélgránátos.Raj szintű logisztikai bázisa a járgánya,egyszerre nem kell 3napra való lőszert magán cipelnie

• Tetszik
Reactions: dkes