<b>
A „Mindenki hadtudománya” előadás-sorozat 2014 őszi programja</b>
Október 9: Óvári Gyula ny. ezredes: Harci helikopter-e a felfegyverzett helikopter?
November 13: Turcsányi Károly ny. mk. ezredes, Hegedűs Ernő mk. őrnagy: A légideszantok modernkori alkalmazása a légi gépesítés tükrében.
Helyszín: Honvéd Kulturális Központ, Budapest, Stefánia út 34.
Na akkor egy kis tapasztalati jelentés:
Mindkét előadást meghallgattam, és tervezem, hogy a decemberire is elmegyek.
Az első előadástól nem voltam elragadtatva, annak ellenére, hogy az előadó a Zrínyin tanít , de a Műszaki Egyetemen is előadó.
Az előadáson felvázolta a helikopterek fejlődését és harci alkalmazásának fejlődését. Ez után rátért arra, hogy szerinte, mitől harci helikopter egy harci helikopter, majd beszélt a szerinte lehetséges jövőről és végül kimondta a megállapítást, " A felfegyverzett helikopter nem egyenlő a harci helikopterrel".
Maga az előadás számomra eléggé csalódás keltő volt. A prezentációja nem tetszett, egyszerűen gagyinak tartottam. én megszoktam egy szintet a HD-n ez annak a nyomába sem ért, bár voltak benn ott nem használatos, de ötletes vonások és ez a videóbejátszások voltak. Viszont ezek túl sok időt vettek el, attól, hogy érdemi információkat közöljön, ehelyett háromszor is részleteket láthattunk a "A katonák voltunk" című filmből, mint a helikopteres hadviselés bemutatása alkalmas valamiből. Számos olyan "tényt" közölt, ami szerintem erősen megkérdőjelezhető, hova tovább hülyeség. Pl olyanokat, hogy szerinte az új típusú tolólégcsavaros, nagy sebességű helikopterek jövőre már gyártásba lesznek és rendszeresítésre kerülnek. Hosszan beszélt a helikopterek túlélő képességének lehetséges módozatairól, itt mondott számomra is újdonságot. Pl a repülési magasság és a túlélő képesség összefüggése, a különböző energia elnyelő szerkezeti elemek kialakítása, de egyáltalán nem beszélt a farokvezérlés védelmének fontosságáról.
Az előadást fórum rész követte. Mentségére legyen mondva az előadónak, hogy a téma kifejtésre csak korlátozott idő állt rendelkezésére, és jórészt laikusoknak szólt a mondandója. Az előadás előtt egy kis közjáték is lezajlott, nagyon kedvesen megkértek, hogy menjünk le tömegnek egy rendezvény megnyitására, ezért csúsztunk fél órát.
A második előadás már sokkal összefogottabb és tartalmasabb volt, noha itt voltak olyan megállapítások, amelyek szerintem megkérdőjelezhetőek. Az előadás témája nem maga a légideszant csapatok, hanem azok gépesítése volt, hogy azok a deszantolás után is megőrizhessék mozgékonyságukat. Ennek fejlődéséről és technikai eszközeiről volt szó. Szó volt a a deszantok kirakási módjának változatairól, és a közelmúlt hadműveleteinek ilyen szemszögből való elemzéséről. Történetesen, hogy egy-egy deszanthadműveletben mennyi, főleg páncélozott járművet raktak ki a deszanttal együtt. Sajnos itt szóba kerültek olyan dolgok, tényként beállítva amelyek ma már leginkább a múlté, pl. a Szöcske KJT, vagy a Kaszpi-tengeri Szörnyek alkalmazása. De hangzottak el olyan érdekességek, mint egy 1952-es magyar hadgyakorlat, amelyen 22 gépből 500 ejtőernyős ugrott, vagy, hogy az Bundeswehr 25 légideszant dandárjának Fallschirmpanzerabwehrbataillon 283-jának parancsnoki tisztjét Günther Guderian töltötte be akinek az apja Heinz-Günteher Guderian páncélostábornok, a nagyapja pedig Heinz Guderian a Wehrmacht páncélos csapatainak megalkotója.
Ez az előadást se tudott elmúlni némi közjáték nélkül, ugyanis a ház a rendezvényt előre hozta egy héttel, amit akkor az előadók meg is tartottak, mintegy kéttucatnyi hallgatónak, de erről nem tudott mindenki és ezért a lemaradóknak, mint pl. nekem újra megtartották. Most is volt egy kis malőr, kicsit várni kellett egy teremre, és ott nem volt kivetítő, így a laptop monitorján kellett végignézni a prezentációt, de ez szerintem cseppet sem zavart azt a 8-10 embert aki ott volt. Minden esetre ezért a gesztusért elismerés és köszönet illeti a két előadót.
Hát hirtelen ennyi, alkalom adtán a harmadikról is beszámolok, ha sikerül eljutnom oda.
TG