PZL-130 Orlik (Lengyelország)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

ambasa

Active Member
2010. április 18.
661
77
28
Ha már nyitottatok egy ilyen topikot akkor egy személyes élmény vele kapcsolatban. 1992 tavaszán, nyarán a lengyelek ide küldtek egy Turbo Orlikot bemutató repülésre. A gép a hétfői repülésre vagy szombaton, vagy vasárnap érkezett Tökölre, és mint nyűgöző én fogadtam. A pilóta leszállt, begurult a hangár elé, szépen leállított, majd kiszállt a kabinból, előhalászott egy két darabból álló összecsavarható, pásztorbot szerű, kézi vonatatóvillát. Azt beakasztotta az orrfutóba, és egymaga behúzta a gépet a hangárba. Aztán levette az overálját és elment a szállodába. Hétfőn meg tartott egy jó kis bemutató repülést a magyar katonai vezetőknek.

TG
 
  • Tetszik
Reactions: Terminator

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 029
113
Hát ez még mindig csúnya :D
Hát tudod, ízlések és pofonok.... - nekem pl. tetszik. De nem ez, ami számít, hanem az, hogy alkalmas-e arra, amire tervezték? Láttam már élőben repülni, impozáns volt, no meg ismerve a lengyeleket, biztos vagyok abban is, hogy jól használható gépet gyártottak!
ML
 

pela3

Well-Known Member
2013. október 17.
1 638
876
113
<blockquote rel="pela3">Hát ez még mindig csúnya :D
Hát tudod, ízlések és pofonok.... - nekem pl. tetszik. De nem ez, ami számít, hanem az, hogy alkalmas-e arra, amire tervezték? Láttam már élőben repülni, impozáns volt, no meg ismerve a lengyeleket, biztos vagyok abban is, hogy jól használható gépet gyártottak!
ML
</blockquote>

Ízlések és pofonok... jogos.
Nekem még élőben nem volt szerencsém hozzá és igen az a fontos,hogy mennyire jó. :)

Kicsit olyan érzésem van,hogy lerajzolták a szárnyakat, aztán a pilóta köré a kabint,majd ezt legyártották.

Nekem nagyon pici gépnek tűnik.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 230
113
Mennyire osszevetheto multi funcionalitasban ( gyakorlo konyu tamado ) a Super Tucano val ?

Nem igazán. A lengyel gép egy felfegyverezhető kiképzőgép, aminek a motorja nem arra van méretezve, hogy a fegyverzettel együtt legyen a gépnek kiváló teljesítménye, hanem csak műrepülésre, amíg a Super Tucano egy teljes értékű harci gép.
 

raeper

New Member
2012. október 3.
16
0
1
Ha valakit jobban érdekel, hogy hogyan néz ki ez a gép belülről akkor: http://www.altair.com.pl/news/view?news_id=12900 ugyanis ez a lényege ennek a konstrukciónak. Továbbá ez a változat nem fegyverezhető fel, annak a típusjelzése - fejlesztés alatt - ACS lesz (6 fegyverzetfellfüggesztéssel és fél tonna fegyverzettel). És ami a legfontosabb a gép avionikája, glass cockpit-nak alapja, a rendszer integráció lengyel!
 

shornet24

Active Member
2011. július 7.
272
65
28
A Super Tucano inkább a PC-21 kategóriája mintsem az eggyel gyengébb PC-9 ,t-6 illetve a "kettő" kategóriával gyengébb PC-7, PZl-130-nál! ezt csak így nagy vonalakban! :)
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 459
11 494
113
Mivel lengyel csak szép lehet! Üdv egy Polák

Nekem tetszik.
De akinek 20 éven keresztül Nagypolszkija volt...
Polak - węgier dwa bratanki i do szabli i do szklanki"
"Lengyel - magyar két jóbarát, együtt harcol és issza borát!
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 287
68 352
113
Nah azért a Jak-52 vagy mifene repülőmúzeum helyett pilótákat képezni-szelektálni valljuk be jöhetne.:) Csapást mérni meg ott (lenne ha lenne.:XD) a Gripppen (errefelé nem bozótharcosok vannak hanem reguláris haderők). Mit akartok? Kora követelményeinek megfelel közel van a gyártása + nagyon baráti ország szerkeszti.
 

weasel007

Well-Known Member
2011. július 15.
3 801
8 471
113
PZL-130_Orlik_1080p_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

FullHD
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
39 720
76 747
113
  • Tetszik
Reactions: fishbed and borisz

BJani

Well-Known Member
2020. január 28.
1 428
3 745
113
A radomi reptér felújítás utáni átadó ünnepségén összeakadt két Orlik, a pilóták szerencsésen leszálltak:
FREE_840

Ennek azért nagy malaca volt, jó erősen csökkenhetett a gép kormányozhatósága, a magassági (mint legfontosabb kormányfelület) majd fele hiányzik...
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0