1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Queen Elizabeth-osztály

Diskurzus a(z) 'Repülőgép-hordozók' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 5..

 1. wankel

  wankel Well-Known Member

  [​IMG]
  HMS Queen Elizabeth és a Michael Monsoor DDG 1001.
   
  blitzkrieg, fishbed, arcas and 6 others like this.
 2. Telak2

  Telak2 Well-Known Member

  Amúgy egy V-22 és egy svéd erieye (vagy mifene) radar összemókolásából nem tudnának kidolgozni a britek egy hajófedélzeti AEW&C-t? Mondjuk a jenkikkel közösen, jó kis kieg lehetne az F-35B nek.
   
 3. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Hova rakod az Erieye radart? Túl magas és hosszú, hogy elférjen.

  [​IMG]

  A Royal Navy már döntött, idén adják át az első Crowsnet radarrendszert, amelyet Merlin Mk.2 helikopterekre lehet integrálni, a repülési próbák 2019 júniusában kezdődnek, a hadrendbe állítás 2020 körül. 10 radarrendszert adnak át, amelyek a Royal Navy 30 darab Merlin Mk.2-ére lehet felszerelni - de ezzel ugye a helikopterek közül ennyivel kevesebb fog ASuW / ASW / SAR feladatkörben rendelkezésre állni. A Crowsnet nem vadonatúj rendszer, a radar maga megegyezik alapvetően a jelenlegi meglévő Sea King AE&C rendszerrel, csak a mögötte lévő számítástechnika és konzolok, illetve adatkapcsolatok lesznek frissítve.

  [​IMG]
   
  fishbed and molnibalage like this.
 4. Ursa Maior

  Ursa Maior Well-Known Member

  Ugyanoda ahova a helikopteren?

  ;)
   
 5. kelepisti

  kelepisti Well-Known Member

  Nem érdeke az amerikai gyártónak néhány darabos átépítéssel új változat kifejlesztése. Valószínűleg sokba kerülne. A brit Sea King-es megoldás is egy kényszermegoldás volt, akárcsak az oroszok Helix-es változata. A radarnak jó, ha minél magasabban repülnek vele, és a repülőgéppel a hatósugár is nagyobb (most akár magáról a lokátorról, akár a repülőgépes hordozóról van szó.)
   
  fishbed, Nagy Csaba and borisz like this.
 6. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Elmondod nekem, hogy a kb. 8 x 0,6 x 0,4 méteres radart hogy rakod fel oda? o_O

  Ez az Erieye, ott a gép hátán:

  [​IMG]

  Ez meg a Searchwater 2000 radar, ami kb. 1 x 1 x 1,5 méteres:

  [​IMG]
   
  fishbed, Pocok75 and molnibalage like this.
 7. borisz

  borisz Well-Known Member

  Az E-2 miért nem jó nekik?
  Mert ahhoz katapult kell?
   
 8. Ursa Maior

  Ursa Maior Well-Known Member

  Én nem vagyok mérnök,

  Csak tele vagyok jó ötlettel. :D
   
 9. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Katapult nélkül nem nagyon fog az felszálni a QE2-ről...
   
 10. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Leszállni még annyira sem.
   
 11. borisz

  borisz Well-Known Member

  Elcseszett egy sápkóros társaság ez...
   
 12. Telak2

  Telak2 Well-Known Member

  Bocs telórol lusta voltam pontosabban fogalmazni, de csak az erieye szerű rendszerre gondoltam. Nem hiszem, hogy egy kisebb antennablokk nem férne el a szárnyszekció tetején. Szerintem a USMC, a Japán flotta, vagy akár az olasz miért ne ruházna be plusz darabokra? A RN is vagy 30 helikopter bázisúval radarral számol ( a nagyobb Osprey-ből lenne mondjuk kevesebb), de miért is lenne ez kivitelezhetetlen?
  Arról nem is szólva milyen mértékű előrelépés lehetne.
   
 13. beta

  beta Well-Known Member

  EV-22 a neve, de tán csak ötlet szintjén merült fel.
   
 14. beta

  beta Well-Known Member

  Két félkész hajó...
   
 15. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  A V-22 AEW&C koncepció kb. 10 éve kering, csak senki sem akarja kifizetni a fejlesztést. Sem az USMC (nekik az LHD / LHA egységekre lenne jó az F-35B-k mellé), sem a Royal Navy, sem a Japán haditengerészet, sem más.

  A Royal Navy most 276 millió fontot fizetett 10db Crowsnet radarrendszerért, a 30db azon Merlin Mk.2 helikopterek száma, amelyre felszerelhető. Apró probléma, hogy a meglévő heliknek kell ellátni az ASW, ASuW és SAR feladatokat is, szóval ilyen feladatok elől veszi el a Crowsnet a Merlin Mk.2 heliket. Felmerült, hogy dedikált heliket vesznek, de nem volt rá pénz. Az is felmerült, hogy komolyabb radar kerül a Crowsnet alá, de arra sem volt pénz, ezért maradt a Searchwater 2000, ami az 1970-es években kifejlesztett parabolaantenna tökéletesítése (ami a Sea King AEW.2-őn is lógott a Falklandi-háborúban). Szóval szerinted ha az RN-nek ott filléreskedni kell, hogy egyáltalán valamilyen AEW&C megoldásuk legyen - és ennek az eredménye a Crowsnet, amely ugye létező megoldás átplántálva a Merlin Mk.2 helikre - akkor lenne pénzük egy komplett új rendszer kifejlesztésére? Ugye nem?
   
  Nagy Csaba likes this.
 16. beta

  beta Well-Known Member

  Összefogni büdös? Vagy úgy is drága lenne?
   
 17. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Figyelembe véve a V-22 árát, a britek annyi pénzért, amennyiért a Crowsnet-et megrendelték, kaphattak volna nagyjából 3db V-22-est. Radar nélkül.
  A kifejlesztés alsó hangon is vagy 5 évre tippelem, mert meglévő radarrendszer nem nagyon opció. De ha valami nem megy jól, akkor lehet belőle 7-10 év is.
  A döntést évek óta halogatta a haditengerészet és törvényhozás (ahogy mindent a Queen Elizabeth 2-osztály kapcsán), így a körmükre égett persze, ennek a következménye a Crowsnet is. Olcsó és reális időn belül megvalósítható.

  Elvben semmi akadálya, hogy belefogjanak, esetleg összefogjanak a V-22 AEW&C terén, de az ilyen esetkben tipikus problémák léptek volna fel: kinek menjen a pénz (mely ország területén csapódjon le a fejlesztés költsége) és a többi. De még csak tapogatózások se nagyon voltak / vannak...
   
 18. Telak2

  Telak2 Well-Known Member

  Egy ilyen felvetésért néha megkövezitek az embert. Amúgy a filléreskedésnek általában a katonák vérrel fizetik meg az árát.
   
 19. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Hol volt ebben a megkövezés? :confused:
  Az általad idézett hsz.-ben is csak azért tettem fel agresszívan a kérdést, mert leírtam már, hogy a Royal Navy már döntött a Crowsnest program kapcsán, és egy meglévő rendszert kalapálnak némileg át.

  De adhatok még egy vezetővonalat: a Royal Navy nem tervezi a V-22 rendszeresítését. Tehát especiel nekik még annyira se fűlne a foguk egy V-22 alapú AEW&C-hez, mint az USMC-nek. Márpedig az USMC se erőlteti a dolgot agyon.
   
 20. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem hiszem,hogy engedné a NAVY a MARINE-nak hogy saját légtérellenőrzője legyen...
   

Ezen oldal megosztása