55 km-es HMZ. Majdnem 900 kg-os rakéta. Ehhez képest ma az ESSM Block II HMZ kb. ugyanez...
...és 280 kg a rakéta.
Ennyi számít az, hogy:
- a rakta kis homlokfelülete
- sokkal kedvezőbb L/D aránya
- a könnyebb szerkezeti anyag = magasabb égésvégi sebesség
- jobb fajlagos impulzussal (Isp bíró szilárd hajtóanyag
- vezérlés megengedi a ballisztikus pályát
Ezért imádom és szeretem kihangsúlyozni azt, hogy mit jelent egy adott műszaki megoldás. Ez az Volhov és Sz-300/400 viszonyában is jól látszik.
Ugyanez látható az AIM-7 és egy csomó más fejlődésnél is. AIM-7F esetén a
- kettős tolóerő profil
- hajtóanyag fejlődött
- és a robotpilótás loftolás
kb. megduplázta az első változathoz képest a HMZ-t.
A Volhov vs Sz-300?
A Volhov HMZ 47 km táján ér véget szubszonikus nem manőverező célok ellen. 2,4 tonnás rakéta a gyorsító fokozattal. A Volhov esetén meg egy 7x7 fokos ablakban kellett lennie a célnak és a rakétának is. Akkor is, ha az 30 km-re volt és 10 km magasan repült és akkor is, ha 40 km-re és csak 2 km-en. Ha a célpont alacsonyan volt, akkor a rakéta végig a sűrű légrétegben hasított hiszen a célpontot és a rávezető állomást összekötő egyenesből nem léphetett ki.Meg nagy átmérője volt és nem igazán jó L/D aránya. És úgy volt ekkora HMZ, hogy a hajótműve kb. 1 percig üzemelt.
Az 48N6 család egyetlen tagja sem nehezebb 2 tonnánál és a SAGG vezérléssel is a HMZ 250 km. A 40N6 rakéta is kb. 2 tonnás és azzal 380 km a HMZ lesz majd,A rakéta M6-M6,5 égésvégi sebebessége kb. 450 km-es HMZ-t jelent, ha földön álló célra tüzelnének vele. Mert
- ballisztikusan gyorsul a rakéta iszonyatos sebességig
- valószínűleg itt is jobb a szilárd tüzelőanyag Isp-je
- nincs gyorsító fokozat és nem folyékony hajtóanyagú
- PESA radar megengedi, hogy messze a célpont fölé emelkedjen a rakéta már az emelkedésnél és messzire vitorlázzon
- úgy, hogy a rakéta aktív szakasza kb. 10,5-11 sec és utána repül még akár perceket
- 50 kg-mal kisebb harci rész
Érdekes módon az L/D aránya az 48N6 rakétának és a Volhov második fokozatának kb. azonos sőt, még az abszolút mérete is. Kb. 7,5 méter hosszú és 50-52 cm átmérőjű. És mégis. Mennyivel több jön ki az összes újítás együtteséből.
Az egész HTÖ-t úgy próbáltam megírni, hogy ez látszódjon. Nem vagyok benne biztos, hogy sikerült. Viszont akkor ezt elmagyarázhatnám egy videóban. Na, az elég ütős tartalom lenne....