Scud / SS-1 TBM / R-11 / R-17 / R-300 / Elbrus (Szovjetunió)

8K11 SCUD-A SS-1B Zemlja "Земля") ballisztikus rakéta komplexum, R-11M rakétával. Hatótáv: 150-270 km;

atkb2.jpg

1280px-%D0%A0%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%B0_%D0%A0-11_%D0%B2_%D0%BF%D0%BE%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D0%BC_%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B8.jpg

9K72 Elbrus. Hadmüveleti-Harcászati ballisztikus rakéta komplexum. A rakéta 8K14 jelzése SS-1C Scud-B R-17 (a későbbiekben R-300) . Hatótávolság: 50-300 km, sebessége 5 Mach, CEP: 450 m, Rakéta tömege: 5 900 kg, Harci rész: 989 kg hagyományos, vegyi (VX) vagy atom 5-80 kt. Rendszerben 1964-től.
A hordozó jármű 9P117M - MAZ-543.
9p117m-ss-1c-scud-b.png

scud3a.jpg

S1036499.JPG

Scud-launcher-scotland1.jpg

Afganisztánban
Afghan_SS-1C%20Scud%20B%20Kabul%20(with%20Jamiat-e-Islami%20roundel)%20(c).jpg

Afghan_SS-1C%20Scud%20B%20Kabul%20(with%20Jamiat-e-Islami%20roundel)%20(b).jpg

scud2.jpg

Nem hittem el annó egyik cimbimnek,amikor azt mindta,hogy ballisztikus rakétáink voltak,84ben volt sorkatona.
Igaz,akkor még azt gondoltam,hogy a ballisztikus az csak nuki lehet.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Hát megnéztem a videókat,vegyesek az érzéseim,nem tudom eldönteni,hogy jó volt e nekünk nukit tartani,és az a képesség,hogy célba is tudtuk volna juttatni.
Gondolom nyugaton is tudták,hogy mink van,meg,hogy hol,kb ugyanakkora sansszal vertek volna telibe minket is nukival,mint mi őket,ami kicsit ide billenti a mérleget,hogy a nyugat akkor már használt atomot japánban civilek ellen,szóval ránk lőttek volna vele,akár van nekünk,akár nincs.
A másik dolog,hogy már 64-ben hadrendben volt olyan cucc,amivel innen nukizhattuk volna ny európát,nem tűntek a szovjetek annyira lemaradottnak,ezzel szemben akkoriban max az imádság segített odaát,nem a légvédelem-gondolom.
Ha jól emlékszem 6-8 indító jármű volt,és mindegyikhez 2 rakéta/nuki fej,ez 16x32kt( a wiki 5-80kt-t ír),ami megdöbbentő tűzerő,még most is,hát még bő 50évvel ezelőtt.
A végső konklúzióm,hogy 51%-ban jó,hogy volt nekünk ilyen,utólag köszönöm az ott szolgálóknak a szolgálatot,talán valóban segített,hogy hideg maradjon a hideg háború.
Respekt.
:)

Hát megnéztem a videókat,vegyesek az érzéseim,nem tudom eldönteni,hogy jó volt e nekünk nukit tartani,és az a képesség,hogy célba is tudtuk volna juttatni.
Gondolom nyugaton is tudták,hogy mink van,meg,hogy hol,kb ugyanakkora sansszal vertek volna telibe minket is nukival,mint mi őket,ami kicsit ide billenti a mérleget,hogy a nyugat akkor már használt atomot japánban civilek ellen,szóval ránk lőttek volna vele,akár van nekünk,akár nincs.
A másik dolog,hogy már 64-ben hadrendben volt olyan cucc,amivel innen nukizhattuk volna ny európát,nem tűntek a szovjetek annyira lemaradottnak,ezzel szemben akkoriban max az imádság segített odaát,nem a légvédelem-gondolom.
Ha jól emlékszem 6-8 indító jármű volt,és mindegyikhez 2 rakéta/nuki fej,ez 16x32kt( a wiki 5-80kt-t ír),ami megdöbbentő tűzerő,még most is,hát még bő 50évvel ezelőtt.
A végső konklúzióm,hogy 51%-ban jó,hogy volt nekünk ilyen,utólag köszönöm az ott szolgálóknak a szolgálatot,talán valóban segített,hogy hideg maradjon a hideg háború.
Respekt.
:)

Adhattunk volna, de ezt meg mi kaptuk volna...

http://napicsart.blog.hu/2016/06/03...dobtak_volna_atomot_a_harmadik_vilaghaboruban