SM-27 Machete (Stavatti, USA)

nem fogalmaztam egyértelműen. A repóránkénti üzemeltetés összköltségnél a kérdés nem az, hogy a pilóta mennyit keres _miközben repül_. Az nyílván nem olyan nagyon sok. De a pilótát akkor is fizetni kell, amikor nem repül, és ez nem választható vagy megúszható. Tehát ez is üzemeltetési költség. Egy 50k-t kereső kezdő repül mondjuk 150 órát, ami gondolom nem rossz. Ez 333 dollár fajlagos pilóta bérköltséget jelent per rep óra.
Ez a számítás így szimplán nem igaz az én véleményem szerint. Mert a pilóta amikor nem repül a géppel, akkor is olyan tevékenységet végez, ami ahhoz szükséges. X évenkénti repórhoz Y pilóta kell, és azok éves bére a mérvadó a lehetségse repóráva. A te megközelítésed totálisan fals eredményt ad.

szerintem benne van a pilóta bére is

ennél jobb kérdés, hogy pl a gép értékvesztése benne van-e. Ha egy gép belekerült mondjuk (hasra ütök) 50 millióba, és van benne (hasra ütök) 10 ezer óra repülés élettartam, akkor az önmagában 5000 dollár óránként.

ennél jobb kérdés, hogy pl a gép értékvesztése benne van-e. Ha egy gép belekerült mondjuk (hasra ütök) 50 millióba, és van benne (hasra ütök) 10 ezer óra repülés élettartam, akkor az önmagában 5000 dollár óránként.
Ehhez jobban értenek a pénzügyesek. De szerintem a gép pillanatnyi értéke addig nem sokat számít, míg esetleg el nem akarják adni, igazából csak akkor érdekes kiszámolni bekerülés/repóra alapján a maradék árat. Vagy amíg valami súlyosabb baleseti sérülés miatt ki kell kalkulálni, hogy érdemes-e még javítani vagy inkább kuka.

ez nem megközelítés kérdése. Lehet máshogy is számolni, de annak nem fajlagos üzemeltetési költség lesz az eredménye.
A te költséged azért nem pontos, merz a évi 450 órát repül vele egy pilóta, akkor irreálisan magas költséget ad, holott valójában ezt egy is képes beletenni.

holott valójában ezt egy is képes beletenni

nem az számít, hogy mennyit képes. Az számít, hogy mennyi a valóság. USAF vadászpilóta átlag repóraszám mennyi? 100-150? Nyílván ennek van oka, és nem fog a triplájára nőni azért, mert a pilóták képesek lennének rá. Mint ahogy a fizetésük sem fog a felére csökkenni. Ezek adott dolgok, nem változnak drámaian évről évre, lehet velük számolni.
De az az egész fejtegetés igazából lényegtelen abban a tekintetben, hogy szemlátomást ezeknél a gépeknél az üzemeltetésnek csak egy elég apró töredéke a pilóta bérköltsége még akkor is, ha 1000 dollár per óra jön ki.

nem az számít, hogy mennyit képes. Az számít, hogy mennyi a valóság. USAF vadászpilóta átlag repóraszám mennyi? 100-150? Nyílván ennek van oka, és nem fog a triplájára nőni azért, mert a pilóták képesek lennének rá. Mint ahogy a fizetésük sem fog a felére csökkenni. Ezek adott dolgok, nem változnak drámaian évről évre, lehet velük számolni.
De az az egész fejtegetés igazából lényegtelen abban a tekintetben, hogy szemlátomást ezeknél a gépeknél az üzemeltetésnek csak egy elég apró töredéke a pilóta bérköltsége még akkor is, ha 1000 dollár per óra jön ki.
Vadászpilóta vagy multirole? Az egyfeladatos F-15 és F-22 pilóták 120-140 órát tolnak, de az F-15 pilóták akár 180 órát is. Viszont ettől még nem változik meg a kalkulációd hiábja, borzalmasen felül becsüli ezt a költséget.

Bocs, hogy belevau, de a dolog nem arról szó, mint a film remake-k esetében, hogy lehet az új nem lesz jobb, de akár sokkal rosszabb is lehet, de ad munkát producernek, forgatókönyvírónak, rendezőnek, sztárocskáknak, egyéb színészeknek, stb., stb.
Az A-10 elkavirnyászna még vígan 20-30 évig, de abban hol az üzlet!?
Az új gép meg adná a munkát; a szenátorok feszíthetnének, mint a decis üveg, a projekt meg nyelhetné a költségvetési pénzeket, mint kacsa a nokedlit.

• Tetszik
Reactions: aquarell
Controllerek előre....
A haderő nem egy gazdasàgi tàrsasàg, nem vonatkoznak râ a szàmviteli szabàlyok.:)

Mondjuk kíváncsi vagyok hányan nézték meg a cég honlapját. Egyszer már belinkeltem amikor az iráni fórumon megjelent. Érdekes módon utána jelent meg a sokat vitatott "lopakodó " gépük.