Svéd tengeralatjárók (Gotland / Västergötland / Södermanland / Archer osztály)

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Kuruc71

Member
2010. április 20.
829
7
18
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Harcra kész az RSS Swordsman
Szia LJ

Tudod a tengereken ritkan van terero ;-)

Amugy a Szingapuriaiaknak van mit felteniuk mert a terseg sot a vilag egyik legmeghatarozobb gazdasagi penzugyi kozpontja aminek "elestevel" vagy ellehetetlenulesevel ertelem szeruen a kinaiak vennek at ezt a poziciot.
Emelett Szingapur a kelet Gibraltarja. Olyan elhelyzkedese van ami altal gyakorlatilag uralja a a terseg osszes tengeri forgalmat es ez szinten csiphati masok szemet.

Ami erdekesse teszi a dolgot hogy igen igen jelentos meghatarozo a kinai kissebbseg aranya szingapurban es eszuk agaban sincs a nagy kinanak behodolni.


Amugy amig egy tengeralalatjaro kultra kialakul az bizony sok penz es evekbe telik.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 208
76 696
113
<a title="Profile" rel="nofollow">Kuruc71</a>

 

Nem meginni hajózni kell a vízen :)
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
na...a német tengeralattjáróipar annyi megrendelést kapott, elvive a kuncsaftokat másoktól hogy pld a svéd tengeralattjárógyártás komoly bajba került:
http://www.thelocal.se/20131015/50812
 

Kuruc71

Member
2010. április 20.
829
7
18
Ha jol tudom a tulajdonosi hatter ugyan az. ( nem vagyok biztos benne ) Az az a nemetek tulajdonoljak a Sved gyarat, es ott retegmodelleket akarnak gyartani. Jelenleg a felfuto erdeklodes melett a nemeteknek minden kapacitasra szukseguk van lesz.

Raadasul a svedek is sajat tengot akarnak azt is le kell gyartani valahol szoval szerintem nem olyan rossz a helyzet.

Mas erdekesseg. Anno mikor a svedek megnyertek a Collins class ausztral tengo projektjet az elsot ok magul gyartottak le ( szerzodes szerint ) svedorszagban. Ez lett a nevado egyseg. A tobbi 5 ot meg Au ban gyartottak le. Ami meglepetes volt hogy a sved tengo heggesztesi es szerelesi munkai voltak a legroszabbak annyira hogy szekciokat kelett ujrahegeszteni.

Ha mas minoseg. Meglepett es nem kicsit hogy a mostani nagy flottamustra alatt a hegesztesi munkak minosegi sorrendje a kovetkezo volt a legjobbal kezdve.

Holland-Ausztral
USA
Francia-Brit
.
.
.
.
.
.India

Az az Ausztral hegesztes es egyebb femmunkak a holland melett kimagaslott a tobbi kozul.
 

Kuruc71

Member
2010. április 20.
829
7
18
Szerintem a huzavona abbol fakad hogy a sved K+F kapacitast nagyon leepitettek az az attol fugg a sved gyar amit a nemetek adnak neki gyartani onalloan nem tudnak piacra lepni .
Ebbol kifolyolag valoban oda a fuggetlenseg ( akkor nem sirtak mikor a zsetont megkaptak ??? ) de a gyartokapacitasra tovabbra is szukseg van plane most.

Sajat K+F reszleg nelkul persze a prosperitasnak igen csak szuk resze jut nekik.
 

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 288
17 348
113
Külön topikot szerintem nem ér. Egy svéd Gotland-osztályú DE tengeralattjáró. Érdekesek a dobozok az orron, a szonárhoz tartoznak?

EKJL-Q4WwAAt-HM