T-72

Indiai T-72M1
Ind_T-72.jpg

Ukrán T-72
1425651215_t-72ukr.jpg

A DHCS milyen harckocsikkal bír Magyaországon 1980-1991 között? Az NDK és a többi VSz országban milyen T-72, T-64 vagy T-80 változat volt?

1987-ben a "Bazalt 87" gyakorlaton, a velünk harcászkodó Szovjet kötelékek, T-64 harckocsikkal voltak felszerelve. Az akkoriban Szombathelyen települt Szovjet gépesített lövész ezred, T-62 harckocsikkal volt felszerelve, emlékeim szerint.

• Tetszik
Reactions: endre
1987-ben a "Bazalt 87" gyakorlaton, a velünk harcászkodó Szovjet kötelékek, T-64 harckocsikkal voltak felszerelve. Az akkoriban Szombathelyen települt Szovjet gépesített lövész ezred, T-62 harckocsikkal volt felszerelve, emlékeim szerint.
Ok, de a T-64 melyik változtata? A '60-es évek belmi vagy későbbi? B? BV?

A kivonásnál lehetett látni, hogy rengeteg T-64BV volt. Én sima B-n ültem előtte 2-3 évvel korábban, de annyira nem vágtam még akkor. Még a "hozzáértők" is azt hajtogatták, hogy ez T-74-es (?!?). Az Ndk-ban meg a T-80BV volt az uralkodó típus.

• Tetszik
Reactions: molnibalage
Európában mindenből a legmodernebbet állomásoztatták az oroszok tehát T-62-ből is az aktuálisan legjobb volt.
Ez így önmagában és általánosan nem igaz. Ide nem jutott Sz-300V mikor a NDK-ban már volt. Viszont Buk ide előbb jött, mint a némtekhez.

A lehetőségeket figyelembe véve.Nyilván azért oda ment először az S-300V mert nyugatabbra van tőlünk a Buk meg azért itt volt előbb mert itt nem volt S-300V.
Meg azt se felejtsük el,hogy a Dél-Hadseregcsoport Olaszország felé indult volna az Alpokon keresztül így felesleges lett volna az S-300V hisz nem lehetett volna kihasználni a hatótávolságát ellenben a Germán-alfölddel ahol jobban tudott érvényesülni az S300V.

• Tetszik
Reactions: fip7 and fishbed
Ok, de a T-64 melyik változtata? A '60-es évek belmi vagy későbbi? B? BV?

Nem tudom megmondani. Az biztos, azokon ott, reaktív testeket nem láttam, lehet csak nem rakták fel, de az is lehet, azokhoz még nem volt rendszeresítve. Minket nem engedtek a tankok közelébe, azt mondták, titkos és nem láthatjuk közelebbről. Mármint, az oroszok nem engedtek oda. Mellettünk települtek, de a közelükbe sem engedtek. Kb 200 méterre lehettünk tőlük.

• Tetszik
Reactions: antigonosz
A lehetőségeket figyelembe véve.Nyilván azért oda ment először az S-300V mert nyugatabbra van tőlünk a Buk meg azért itt volt előbb mert itt nem volt S-300V.
Meg azt se felejtsük el,hogy a Dél-Hadseregcsoport Olaszország felé indult volna az Alpokon keresztül így felesleges lett volna az S-300V hisz nem lehetett volna kihasználni a hatótávolságát ellenben a Germán-alfölddel ahol jobban tudott érvényesülni az S300V.
Csak pont az a bibi, hogy ahogy csinálták, abban kevés logika volt. A Krug --- > Buk váltással hadsereg szinten lőttek a anti TBM képességnek. Ezért kellett volna Sz-300V-vel együtt váltani őket. Legalábbis szerintem.
5-6 évig vagy további is eltartott az átfegyverzés, szóval nem mindenhol volt a legkorszerűbb, csak az akkor elérhető legkorszerűbb, ami között azért van némi difi...

5-6 évig vagy további is eltartott az átfegyverzés, szóval nem mindenhol volt a legkorszerűbb, csak az akkor elérhető legkorszerűbb, ami között azért van némi difi...

Ezt természetes,mondani sem kell!Nem lehet egyik napról a másikra átfegyverezni.

Segíthet talán, ha tudjuk konkrétan mely alakulatok voltak akkor hazánk területén, aztán valahol csak meg lehet nézni milyen fegyverzetük volt a 80-as évek végén.

Valaki tudja,hogy a B3M/B4 PK PAN optikájának kijelzője hol van elhelyezve a küzdőtérben(ugye ez a parancsnok optikája de fizikálisan a lövész és a parancsnok közt helyezkedik el)?