72B-ből T90M-et? Biztos vagy te ebben?
Én úgy tudom , hogy igen. De a "sima" T-90-esek is igazából T-72B-k, és hát azok is át lettek építve.
A T-90A ami eltér. Hogy a tornyon kívül másban is azt nem tudom.
Én csak úgy tudom, hogy régi T-90-ből és A-ból lett átépítve, 72B-ből nem.Én úgy tudom , hogy igen. De a "sima" T-90-esek is igazából T-72B-k, és hát azok is át lettek építve.
A T-90A ami eltér. Hogy a tornyon kívül másban is azt nem tudom.
Én csak úgy tudom, hogy régi T-90-ből és A-ból lett átépítve, 72B-ből nem.
T72BM a leánykori neve.Csak a Sivatagi Vihar után marketing okokbol átnevezték T90nek,annyira leszerepeltek az iraki T72ek.Lehet igazad van, de a sima T-90 az lényegében T-72B mod. 1989.
A sima T-90 azért nem csak annyi, hogy átnevezett T-72 bármi. Kapott egy teljesen új (igaz még öntött) tornyot.
Csak akkor ezt oda is kéne írni. Mert nem azt írtad, hogy a T-90 teknő egy T-72B 89 teknő...Még mindig a páncél teknőről beszélgetünk....
T34nek vagy 5 féle tornya volt.M60A2 tornya is teljesen más,mint az A1é.T80 tornyai is különböznek.T64 eredetileg 115milis löveggel jött ki.Shermannak meg a jó ég tudja,hony féle tornya volt...(meg motorja,páncélteste).Stb.A sima T-90 azért nem csak annyi, hogy átnevezett T-72 bármi. Kapott egy teljesen új (igaz még öntött) tornyot.
Csak akkor ezt oda is kéne írni. Mert nem azt írtad, hogy a T-90 teknő egy T-72B 89 teknő...

Én oda is írtam, nem úgy általában beszéltem péncélról...Én nem tehetek arról, hogy szöveg értési nehézségeid vannak XD
Te magad hoztad be a témát! Aztán nem esik le, hogy végig a páncél teknő front páncélzatáról beszélgetünk?![]()
Elvileg az első T-90M szerződést anno még 20 darab T-90 obr. 1992 átépítésére kötötték 10 darab új gyártású mellettÉn úgy tudom, hogy M-et kizárólag T-90-ből építenek (vagy építettek, a fene se tudja, hogy van-e még T-90 amit át lehet építeni) át és T-90-est nem építettek át egyet sem T-72-ből, max a prototípusokat.
Én személy szerint sehol nem találtam arra utaló jelet, hogy T-72B-ből T-90M-et mókoltak volna, mindenhol egyedül a korábbi T-90 készleteket emlegetik. Sőt, Twitteren sokáig azon ment az ustawka, hogy a T-90A-kat nem is modernizálják T-90M-re.Én úgy tudom , hogy igen. De a "sima" T-90-esek is igazából T-72B-k, és hát azok is át lettek építve.
A teknő teteje kapott egy 15 millis acéllapot elvilegA T-90A ami eltér. Hogy a tornyon kívül másban is azt nem tudom.
T-72BM néven kezdte - de nem egyenlő a T-72BU-val, mert az egy teljesen eltérő változat - amiből aztán a fejlesztés során uszoversenstvovannij - fejlesztett - T-72B lett, 1990 folyamán elhagyva az M utótagot. A szovjet védelmi, illetve védelmi ipari minisztérium közös döntésében már 1991. március 27-én javasolta az Objekt 188 - pontosabban az Objekt 188TO-1 verzió - hadrendbe állítását, ám erre az akkori politikai helyzet miatt a szovjet időszakban már nem került sor. Egészen Jelcin 1992 júliusi UVZ látogatásáig kellett várni, ami után 1992. október 5-én, a 759-58 zámú kormányrendelettel állították hadrendbe T-90 néven.T72BM a leánykori neve.Csak a Sivatagi Vihar után marketing okokbol átnevezték T90nek,annyira leszerepeltek az iraki T72ek.
Arról a források vitatkoznak miért T-90 lett az elnevezés, mert Taraszenko szerint T-88 néven kellett volna hadrendbe állnia, míg az UVZ történtét megíró Usztyancev T-72BM-et ír, hogy az UBKTM tervezőiroda ezt tervezte27 марта 1991 года совместным решением министерств обороны и оборонной промышленности СССР «объект 188» был рекомендован для принятия на вооружение. Однако политическая неразбериха отложила окончательное решение. С мертвой точки дело сдвинулось после приезда на Уралвагонзавод в июле 1992 года первого президента РФ Бориса Ельцина. Он осмотрел танк, а уже 5 октября вышло постановление правительства РФ №759-58 о принятии его на вооружение под названием «Т-90» и о разрешении продажи за рубеж экспортного варианта Т-90С.
Plusz Usztyancev szerint a T-90 elnevezés Jelcinhez köthető, aki az Objekt 188 képében az első orosz tankot akarta hadrendbe állítaniТанк был принят на вооружение в 1992 году после развала СССР. Изначально для этой достаточно скромной модернизации предполагалось и новое название «Т-88», которое позднее заменили на «Т-90».
Viszont, hogy csak ne legyen egyértelmű, a 1991. június 25-i technikai dokumentáció még T-72B uszoversenstvovannij-ként hivatkozik az Objekt 188 SzB-6 tesztpéldányra, amit aztán kézzel áthúzva javítottak T-90-reВообще-то, танк должен был стать «Т-72БМ», то есть «Т-72Б модернизированным». Чаще всего появление Т-90 приписывается желанию Ельцина иметь «первый российский танк», против чего не возражали ни руководство УКБТМ, ни председатель государственной комиссии Николай Шабалин.
-az a 150-200db m8ndenféle változatú T-90 amit veszteségként elkönyveltek Ukrajnában.Elvileg az első T-90M szerződést anno még 20 darab T-90 obr. 1992 átépítésére kötötték 10 darab új gyártású mellett
![]()
Заключение контрактов на закупку Министерством обороны России танков Т-90М и боевых машин БМПТ
Как сообщил 24 августа 2017 года Департамент информации и массовых коммуникаций Министерства обороны Российской Федерации, Министерство обороны в рамках Международного военно-технического форума Армия-2017 подписало 23 государственных контракта на сумму свыше 170 мрлд рублей. Об этом…bmpd.livejournal.com
Előbbiből nagyjából 120-150 készült, míg T-90A-ból 280-ra becslik a mennyiséget. Összesen tehát a T-90 obr. 1992 és T-90A állomány 2020-ban 400-430 között lehetett. Ugyanezen elemzés szerint 2025 közepére 540-630 T-90M-et gyártott le 2022 óta az UVZ. 2022-ig 65-85 T-90M készült, amiből nagyjából 40 volt a korábbi példányok modernizációja.
Tehát összességében 2022 elejére az oroszoknak 65-85 T-90M és 370-380 régebbi T-90 obr. 1992 és T-90A változata lehetett. Szóval még ha a teljes korábbi változatú T-90 obr. 1992 és T-90A állomány is ment volna T-90M modernizációra, akkor is legalább 160-260 teljesen új gyártású T-90M-nek kellett elkészülnie. Még az általam a T-80 videóhoz linkelt CITEAM elemzés is azt írja, hogy nem probléma a T-90M teknők legyártása, főképp miután a 2000-2010-es évek békeidei termelése mellett is sikerült évente maximumban 140 tankot és még mellé Indiának némi lapraszerelt készletet.
Én személy szerint sehol nem találtam arra utaló jelet, hogy T-72B-ből T-90M-et mókoltak volna, mindenhol egyedül a korábbi T-90 készleteket emlegetik. Sőt, Twitteren sokáig azon ment az ustawka, hogy a T-90A-kat nem is modernizálják T-90M-re.
A teknő teteje kapott egy 15 millis acéllapot elvileg
![]()
T-72BM néven kezdte - de nem egyenlő a T-72BU-val, mert az egy teljesen eltérő változat - amiből aztán a fejlesztés során uszoversenstvovannij - fejlesztett - T-72B lett, 1990 folyamán elhagyva az M utótagot. A szovjet védelmi, illetve védelmi ipari minisztérium közös döntésében már 1991. március 27-én javasolta az Objekt 188 - pontosabban az Objekt 188TO-1 verzió - hadrendbe állítását, ám erre az akkori politikai helyzet miatt a szovjet időszakban már nem került sor. Egészen Jelcin 1992 júliusi UVZ látogatásáig kellett várni, ami után 1992. október 5-én, a 759-58 zámú kormányrendelettel állították hadrendbe T-90 néven.
Arról a források vitatkoznak miért T-90 lett az elnevezés, mert Taraszenko szerint T-88 néven kellett volna hadrendbe állnia, míg az UVZ történtét megíró Usztyancev T-72BM-et ír, hogy az UBKTM tervezőiroda ezt tervezte
Plusz Usztyancev szerint a T-90 elnevezés Jelcinhez köthető, aki az Objekt 188 képében az első orosz tankot akarta hadrendbe állítani
Viszont, hogy csak ne legyen egyértelmű, a 1991. június 25-i technikai dokumentáció még T-72B uszoversenstvovannij-ként hivatkozik az Objekt 188 SzB-6 tesztpéldányra, amit aztán kézzel áthúzva javítottak T-90-re
![]()
Persze lehetett köze ehhez az öbölháborúnak is, de inkább Jelcin önérzete volt mögötte, hogy így frissen függetlenedve neámmár egy szovjet fejlesztést vegyenek gyártásba, hanem újracsomagolva T-90 lesz
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..