Ez idáig oké.Volt egy igazán elcseszett kormányunk a határ románabbik felén, a miniszterelnök egy idióta volt, a pártvezér meg most is börtönben van, de jelenleg is a második legnagyobb párt és ismét a kormánykoalíció tagja. Ők vették a bátorságot és megemelték az orvosok meg a tanárok fizetését, egyéb közalkalmazottakét is valószínűleg. Ezzel megállították az elvándorlást a szektorban, mert ha itthon kapsz 1000-1500-2000 eurot vagy annál többet, akkor 50%-kal többért nem mész a németekhez, mert magasabb az árszínvonal meg lakást kell bérelj és nem élsz úgy belőle, mint itthon a kevesebből. Ezzel megállították vagy lelassították azt a folyamatot, amivel hosszú évek és rengeted erőforrás árán kitermelt orvost szarér-húggyér, nulla befektetéssel elszipolyoz egy pillanat alatt a német, mert ugye neki nem kellett befektetnie semmit mert a román már megtette, így maradt pénze bérekre. Ez a bérnövekedés az állami szektorban szépen lassan megemeli a magánszférában is a béreket, persze ez hosszú folyamat, de legalább látszik, hogy azért van verseny, hogy ki dolgozik állami kórházban és nem azért, hogy ki haggya el hamarabb az országot a friss diplomások közül. Persze itt sem növelte ez meg minden cégnél a béreket és nem is állt le teljesen az elvándorlás, de a módszer az, hogy vagy az állami, vagy a magán szféra ha lép, akkor a verseny meg az információáramlás miatt a másik is lépéskényszerbe kerűl. Ezt meg az államnak a legegyszerűbb megtennie, mert százan megszavazzák és megvan, csak kurvára fáj az elején, mert elő kell teremteni rá a pénzt az adóbevételekből még azelőtt, hogy a gazdaság is hozzaigazodna.
Csakhogy engem inkább az érdekel, hogy ha feltételezzük, hogy a diplomás az nem lehet szakember is egyben, de friss diplomásokból minden évben eleve kevés van, akkor mi a helyzet a fennmaradó többséggel?
Mindenki lelép?
Vagy a fele lelép, a fele meg nem szakember?
De akkor mivel foglalkozik?
Értem én, hogy nem lehet mindenki ápoló, autószerelő, hegesztő, villanyszerelő, meg kőműves, de akkor mit csinálnak?
Elmondom, mi a bajom.
Én 2005 óta dolgozom megszakítás nélkül.
1996 és 2005 között csak megszakítva. Diákmeló, főiskola, sorkatonaság és két hosszabb regisztrált munkanélküli, álláskereső periódussal tarkított alkalmi munkahelyeim voltak.
2000 és 2014 között végig az volt a szlogen, hogy megszoksz, vagy megszöksz -> nagyon kellett kapaszkodni.
Munkanélküliség volt, minden állásra sok volt a jelentkező, jó állás meg kevés volt.
Most kapkodnak az emberek után, van munkahely, van munka, csak nincs, aki elvégezze.
2008 óta végbement egy hatalmas elvándorlás, melyet talán csak a 2020-as Covid-kitörés lassított le. Ennek az elvándorlásnak a pontos nagyságát nem ismerjük.
Namármost, vagy fizikailag ment el nagyon sok ember ebből az országból, vagy csak a szakemberek léptek le, de akkor kérdem én, mit csinál a többi?
Tehát mivel foglalkoznak azok, akik nem diplomások, nem szakemberek és nem is léptek le? Miből élnek?