Akkor ebben hasonlóak az élményeink.Budapest külvárosában, földes utcában voltam gyerek. Bandaztunk, szőlőt loptunk, versenyeztünk ki fog több gyíkot egy óra alatt, bunkert építettünk, csataztunk, jó volt, gyerekeimnek nem jutott ilyen.
Nagyszüleim szolojet kapaltam, metszettem, betonoztam, horgasztam, fákról potyogtam mert ügyetlen vagyok, fociztunk és Leo jégkrémet rakodtam cserepet. Ja, és szedtem a kurva kolorado bogarat.

Anyagilag biztosan jobb, ez vitathatatlan.De közben ma sokkal több ember él jól, mint pár évtizede.
Látom én is a butulast az emberek között, nincsenek egymásra tekintettel, olvasni alig tudnak, telefonba bambulnak, a rendőr nem veheti szájba az aluljáróban foso szarost. De mindezzel együtt nem rossz ma élni.
Abban, hogy én mára rohadtul borúlátó lettem, biztosan benne van az is, hogy régóta gyermekvédelemben dolgozom és nap mint nap olyan dolgokkal szembesülök, amikről 20 éve fogalmam sem volt. Ott a helyzet egyértelműen rosszabb lett és ezt a számok is könyörtelenül bizonyítják.
2005-ben a lakosság száma még picivel 10 millió fölött volt. Abban az évben 97.496 gyermek született - és 17.456 gyermek volt szakellátásban (gyermekotthonban vagy nevelőszülőknél).
Ma, 20 évvel később kb. 9,5 millióan vagyunk, tavaly 77.500 gyermek született de már 21.212 volt szakellátásban.
1,3-szoros a növekedés.
Ebből a körből kikerülnek az örökbe fogadott gyerkőcök, 2005-en 773-an, 2024-ben 1291-en.
1,7-szeres növekedés.
Gyermekek- és családok átmeneti otthonában élt 2010-ben 7.362 gyerek, 2024-ben 7.729 gyerek.
A növekedés itt csekély - mivel alig létesültek új férőhelyek.
Szóval, miközben a lakosság száma folyamatosan, a születések száma drasztikusan csökkent, 25 ezerről 30 ezerre nőtt a családjukból kiemelt, vagy a szüleikkel együtt lényegében hajléktalanszállókon élő gyermekek száma.
Hogy milyen állapotok uralkodnak ezekben az "otthonokban" arról nem írok, van fönt sokkoló cikk, kép, beszámoló bőségesen. Mindenesetre ordas nagy hazugság, hogy Magyarországon a gyermek érték. Ha a szüleinek nem az, akkor a rendszernek csak probléma, a rendszer galandférgeinek pedig kizsigerelhető préda.
Még egy gyermekvédelmi adat:
2013-ban 14.710 családban éltek hátrányos helyzetű gyerekek, 2024-ben ez a szám 38.766 volt.
2-szeres növekedés, úgy, hogy rengeteg családban jogosult lenne a gyerek a (h)hh-s státuszra, csak nem járnak utána (a szülők tudatlanságból, a szakemberek leterheltségük miatt).

Ezek a hivatalos számok, kivétel nélkül a KSH adatbázisából.
Szubjektív megítélésem szerint nem lett színvonalasabb se az egészségügyi ellátás, se a közoktatás, se lakhatási helyzet, se a lakosság általános fizikai-, mentális és pszichés állapota a '80-as évekhez képest. A cigányság problémáival és az ebből fakadó veszélyekkel sem foglalkozott érdemben egy kormányzat sem Kádárék óta.
A társadalmi problémáknak komoly környezetvédelmi vetülete is van, tízezrek (ha nem százezrek) fűtenek telente textíliákkal és műanyaggal...
"A nagyon szegények - és itt nem csupán a cigányságról beszélünk - egészen speciális technikákat fejlesztettek ki. Ezek egyike a ruhával kitömött PET-palack. Levágjuk a palack alját, a rongyot felhasogatjuk, majd kis gombócokba gyűrve beletuszkoljuk a palackba. Az így kapott, nagyjából 1,5-2 kilós hengeres testből egy átlagos sparhelt tűztere kettőt-hármat is elnyel. A gombóccá gyúrt textília között mindig marad annyi levegő, amennyi az égéshez szükséges."

Nem is a technológiát kárhoztatom, hanem azt a gátlástalan, felelőtlen, haszonelvű, ostoba, faszfej fogyasztói mentalitást, ami két kézzel kap minden újdonság után, toronymagasról leszarva, hogy milyen mellékhatásai vannak az adott dolog elkészítésének, forgalmazásának majd használat utáni elhajításának.Hogy később rossz lesz? Lehetséges, sőt valoszinu.
De erről nem a technológia tehet, nem azt kell kizárni, eldobni hanem a társadalom.
Még egy tapasztalat: Gyerekkoromban nem volt téma, hogy kinek mennyire márkás a ruhája, vagy elég menő-e a cucca.
A tíz évvel később születetteknek már megvannak azok az élményei a suliból, hogy ciki volt nem trendi cuccokban járni, vagy otthonról vinni a tízórait az iskolába.
Ma már egy divatjamúlt ruha skarlát-betű lehet a gyerekek között. Ha nem drágák, nem divatosak a ruháid, ha nincs menő okostelefonod és esetleg még szégyelled is, hogy a szüleid szegények, könnyen lehetsz lenézett pária, kiközösített nyomorult - ha jobb suliba jársz. A karcosabb köznevelési intézményekben ez kevésbé számít, ott vagánysággal kompenzálható a csóróság, de ha alamuszi vagy, akkor egykettőre csicska leszel. (Az ilyen gladiátorképzők WC-iben történő kegyetlenségek időnként felülmúlják a BV-intézmények falai között történteket.)
Szerintem se, bár azt elég kártékonynak tartom, hogy ez a túllihegett buzihiszti (mindkét oldalról) rendesen eltereli a figyelmet a valóban húsbavágó kérdésekről.Sőt, ha a világ szar lesz még csak az sem a buzik miatt lesz![]()