Török hadiipari fejlesztések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Vlad

Well-Known Member
2020. november 22.
1 884
7 103
113
Az ASELSAN Counter Battery Radar egy high-tech radarrendszer, amely pontosan kiszámítja a tűz és az esés helyét az ellenséges elemek által lőtt aknavető, tüzérségi és rakéta lövések észlelésével. A radar által észlelt fegyver tüzelési hely azonnal átkerül a tűztámogató fegyverekbe, és célja az ellenséges elemek megsemmisítése ellenlövéssel. Az esés pontját a barátságos csapatok által leadott lövések figyelemmel kísérésével számítják ki, és kiszámítják a szükséges lövésnek a célponttól való eltérésének mértékét, és visszajelzést adnak a tüzelőegységeknek a tüzelési elrendezéshez.

A rendszer elektronikus szkennelési és sziluettkövetési képességekkel rendelkezik az AESA (Active Electronic Scanning Antenna) és a DBF (Digital Beam Forming) struktúráknak köszönhetően.

silah_tespit_radari.jpg

FSZ1rU3XEAUxahr.jpg


Általános jellemzők

• Habarcs, tüzérségi és rakéta lőszerek észlelése •
Habarcs, tüzérségi és rakéta lőszerek ejtési/ledobási helyének kiszámítása
• Barátságos egységek kilövési
sorrendje • Elektronikus letapogatás a szárnyon és felemelkedésen
• Sziluettkövetési képesség
• Gyors és egyszerű telepítés
• Hordozható szerkezet: Két 10 tonnás 6×6 osztályú taktikai kerekes jármű
• Helyi és távirányítású működési lehetőség
• A400-zal szállítható
• Két kezelő üzemelteti
• Moduláris felépítés
• Készüléken belüli tesztelési lehetőség
• 24 órás megszakítás nélküli működés

Fegyverészlelő radar


Technológia

• Félvezetős teljesítményerősítő
• Digitális sugárformálás
• Nagy teljesítményű jel- és adatfeldolgozási infrastruktúra
• Fejlett jel- és adatfeldolgozási algoritmusok

Műszaki előírások

• Adásfrekvencia: S sáv
• Hatótáv: 100 km
• Cél besorolása: aknavető/ágyú/rakéta

 

Vlad

Well-Known Member
2020. november 22.
1 884
7 103
113
Korhan Fegyvertorony X ARMA 8X8


A közeljövőben az FNSS PARS - OTOKAR ARMA - BMC ALTUG versenyezni fog egymással a hatalmas török TTZA pályázat megnyeréséért. A projekt kissé késett, mert az SSB és a hadsereg bevezette a belföldi erőcsomag és alrendszer kötelezettségét.
 

Vlad

Well-Known Member
2020. november 22.
1 884
7 103
113
Grúzia török APC-ket vesz. A típus nem derül ki... @Vlad te tudod mi lehet ez?

Ez az üzlet érdekes, az ASFAT nem APC-gyártó, azt hiszem, az egyetlen feladata az, hogy felelős legyen az eladott rendszerek szabványaiért. Még túl korai lenne bármit is mondani, mivel nem világos, hogy milyen rendszert vásároljon. Úgy gondolom, hogy nem fogják előnyben részesíteni a kistermelőket. A pályázatra az OTOKAR/BMC/FNSS (tehát a Nurol) lesz a pályázó.
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
3 918
11 567
113
Korhan Fegyvertorony X ARMA 8X8


A közeljövőben az FNSS PARS - OTOKAR ARMA - BMC ALTUG versenyezni fog egymással a hatalmas török TTZA pályázat megnyeréséért. A projekt kissé késett, mert az SSB és a hadsereg bevezette a belföldi erőcsomag és alrendszer kötelezettségét.
Véletlenül ezt is 35 mm-es gépágyúval szerelték fel...
Na vajon miért?... :oops:
 

Vlad

Well-Known Member
2020. november 22.
1 884
7 103
113
Költői kérdés volt. (nem kell megválaszolni) ;)
Itt ezen a fórumon a 35 mm-es űrméret evangelistája vagyok, szemben a 30 mm-rel.
Nem azért beszélek erről ezen a fórumon, hogy elkerüljem, hogy a Terminátor mellkason szúrja, de azt is nevetségesnek tartom, hogy az RCWS típusú drónellenes rendszereken kívül más 30 mm-es AHEAD lőszereket is használjunk. A célpontok eléréséhez használt lőszereik hatótávolsága nagyon alacsony. Sokkal jobb lett volna, ha a Lynx tetejére integrált Skyshield rendszert rendelték volna meg.