Tech háttér:
Ahogy itt a topicban korábban érintőlegesen volt róla szó: az oldal kapcsán mi is Cloudflare szolgáltatásokat használunk terheléscsökkentés céllal, DDoS ellen, meg hogy a Magyarországon kívüli olvasóknak is gyors legyen mindig, mindenhol az elérés.
Nem mondom, hogy mindig, meg mindenkinek ez van mögötte, de a Telekomosok biztosan szívnak időnként a Deutsche Telekom vs. Cloudflare izmozás miatt. Most hogy utánaolvastam ez egy évek óta fennálló probléma, nem csak magyar szinten, hanem az összes DT leányvállalat esetében is.
Ha jól tudom az van mögötte, hogy a Deutsche Telekom és a Cloudflare között nincs rendezett viszony a hálózataik összekapcsolása ügyében. A szolgáltatói hálózatok összekapcsolása (peering) egy bevett, kölcsönös előnyön alapuló szokás. A DT és a Cloudflare úgy tűnik ebben nem tud megegyezni - állítólag a DT másokhoz képest sokkal drágábban méri az ilyen tranzit adatforgalmat, és ez a fő oka, de hogy tényleg így van-e, azt passzolom
A magyar Telekom ügyfelekhez a legközelebbi Cloudflare adatközponti betelepülés értelemszerűen Budapest, így a hazai adatkicserélőn keresztül van a legrövidebb és leggyorsabb út azon magyar oldalakhoz melyek tartalmait technikai értelemben a Cloudflare teríti. Ám mivel az ecsetelt probléma miatt nincs direkt kapcsolat a 2 szolgáltató között, így az adatforgalom szükségtelenül hosszú útvonalat jár / járhat be az oldal látogatója és az oldal kiszolgálója között.
Adott esetben lehet, hogy csak németoszági köztes ponton kacskaringózik át, ami még abszolút nem para. Viszont állítólag gyakran az USA-n keresztül megy át át az európai eredetű, Cloudflare felé menő Telekomos forgalom. Ha meg pl. Detroit alsón keresztül jut vissza az adat az már kellemetlen is tud lenni mondjuk egy csúcsidőszakban.
Nem tudom ez mennyire időszakos, pár hete éppen erősen problémás volt a Telekomosoknak a Cloudflare irányú elérése, volt is belőle lázongás. Pár napja az NMHH is nyilatkozott, hogy a magyar Telekom vonatkozásban ezzel hatóságilag nem lehet mit kezdeni az anyacég így csinálja, ez van.
Múlt hét végén ismét problémák adódtak a Cloudflare bizonyos szolgáltatásainak elérésével a Magyar Telekom hálózatából. A jelenséggel saját bevallása szerint se...
www.hwsw.hu