• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 212
33 041
113

A hazai libsik számára is szentírás Guardian beszámolója:


Cook kapitány szobrát is ledöntötték:


 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 985
28 100
113
Na, most, hogy előkerült:
https://www.krone.at/3337124

A vasárnap, élő YT adásban, mise közben támadó 16 éves terrorista indíttatásból késelt. Az Asszír Keleti Egyház (vagy nesztoriánus egyház) 54 éves püspökét, Mar Mari Emmanuelt többször megszúrta, majd 5 hívőt is megkéselt.
Mar Mari Emmanuel elég határozott nézeteket vall, szerinte a liberális keresztény egyházakat a sátán kerítette hatalmába.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 260
31 344
113
Ausztrália beindul
 
  • Tetszik
Reactions: Flamand

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 173
12 308
113
A kínai légierő egyik vadászgépe egy ausztrál helikopterre lőtt,

Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök bejelentette a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg provokatív akcióit a Sárga-tenger nemzetközi vizein. Elmondása szerint a kínai vadászgép veszélyes manővert hajtott végre egy MH-60R Seahawk ausztrál katonai helikopter útjába, amely a KNDK elleni szankciórendszer betartását célzó járőrözésben vett részt.

Az incidens akkor történt, amikor egy kínai vadászgép mindössze 300 méterrel a helikopter előtt és 60 méterrel felette lőtt ki fáklyákat. Richard Marles, ausztrál védelmi miniszter rendkívül veszélyesnek és elfogadhatatlannak minősítette a kínai fél lépéseit, hangsúlyozva, hogy egy ilyen manőver helikopter-balesethez is vezethetett volna.

Ez az esemény éles reakciót váltott ki az ausztrál kormányban, amely Kína lépéseit a nemzetközi biztonsági előírások súlyos megsértésének tekinti.

300 m előtte és 60 m felette. fáklyázott. a saját területén,
kérdem én mi a faszt kerestetek ott?

Beszari csapat vagytok az már bíztos.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 265
20 507
113
kérdem én mi a faszt kerestetek ott?
A kérdés racionális, de feleltél rá: "a KNDK elleni szankciórendszer betartását célzó járőrözésben vett részt".

Az EEZ - exclusive economic zone - azért nem felségterület.
Map-of-mainland-Chinas-Exclusive-Economic-Zone-EEZ.png
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

Ashtar

Well-Known Member
2022. március 13.
584
2 081
93
Őslakos? Na az ma már nem számít, legalábbis Európában! De ezek a maorik állítólag egész tökösek, a 70-nes években elkezdték legyilkolászni a bevándorlókat. Szépen meg kellett kérni őket hogy ne csinálják, úgy hogy innen a nagy respect!
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 927
13 205
113
A kérdés racionális, de feleltél rá: "a KNDK elleni szankciórendszer betartását célzó járőrözésben vett részt".

Az EEZ - exclusive economic zone - azért nem felségterület.
Map-of-mainland-Chinas-Exclusive-Economic-Zone-EEZ.png

Azért a kérdés mégis csak helyénvaló. Mármint hogy mit keresett ott az ausztrál.

Az egy dolog, hogy az USA utasítására az ausztrálok beleállnak bármilyen embargóba. Mondanám, hogy ez szívük joga a saját áruik, a saját hajóik, a saját területük, felségvizeik erejéig. Azonban itt arról van szó, hogy ezzel az ürüggyel az ausztrál haderő ott lebzsel és intézkedik, tartóztatja fel erővel más országok hajóit, ahol erre neki semmi joga, sok ezer km-re otthonról. Ez így azért mégis csak nettó kalózkodás. (A szép angolszász kalóz hagyományokat folytatva.)

Ha egy ország úgy dönt, hogy nem tartja magára nézve érvényesnek, vagy simán csak nem tartja be a szóban forgó embargót és erre van bizonyíték is, akkor fel lehet kérdezni az ENSZ-ben és majd válaszol rá valamit. Vagy nem, ha nincs kedve hozzá. És ha történetesen vétójoggal rendelkezik, még csak egy dorgáló határozatot sem lehet vele szemben elfogadni. De idegen hajókat nemzetközi vizeken erővel feltartóztatni holmi embargóra hivatkozva nem lehetne.
Ha lehetne, akkor a vicc kedvéért kínai hadihajók úszkálhatnának a Mexikói-öbölben és tartóztathatnák fel az amerikai hajókat azzal, hogy nekik gyanús, hogy az amerikai hajók épp a KNDK-ba indulnak, plutóniummal megrakva. Vagy hogy még jó eséllyel meg is álló gyanú legyen, mondjuk az USA szerint is Kína részét képező Tajvanra szállítanak amerikai fegyvereket, amihez Peking nem járult hozzá és a szuverenitásának megsértéseként értékeli. Csak éppen az USA magasról tesz arra, hogy mit sért meg a fegyver szállításaival.
Gondoljuk bele, hogy mondjuk USA és sleppje, köztük az ausztrálok úgy döntenek, hogy embargózzák Magyarországot. Ezen felbuzdulva ausztrál hadihajók jelennének meg a Duna magyar-szlovák határt képező szakaszán, mert gyanakodnak a szlovákokra, hogy ők ezt az embargót nem tartják be. Majd pedig ha nyár derekán robbantásos jégmentesítést végez közvetlenül mellettük egy magyar, vagy szlovák hajó, még ők lennének megsértődve. Ugye mennyire képtelenség? Ami azzal kezdődik, hogy mi a szöszt keresnek ott az ausztrálok.

De a történet nem is az ürügyről szól, a KNDK elleni embargóról, mert senki nem állítja, hogy az ausztrálok gaz embargótörő csempész kínaikat fogtak, akik egyértelműen atombomba alkatrészeket vittek a KNDK-ba. Nyilván nem foghatnak, hiszen ott van a közös szárazföldi KNDK - kínai határ, amit senki nem tud műholdakon kívül mással ellenőrizni. Miért bohóckodnának a kínaiak hajókkal, ha az áru necces? Tehát ha valaki Kína és a KNDK közti tengerszakaszon hadi ladikozgat, annak nyilván nem az embargó ellenőrzés a valódi célja.

Arról szól a történet, hogy ezzel az ürüggyel az ausztrál hadihajó kína felségvizei közelében lebzsel és ez nem tetszik a kínaiaknak. Lássuk be, van oka a kínai rosszallásnak, ha a tengóikat kergeti egy ausztrál MH-60R (aminek a fő profilja a tengók kergetése), pofátlanul, a kínaiak orra előtt. Iletve vehetik azt is rossz néven, hogy a szóban forgó HMAS Hobart romboló 48 db függőleges indító cellájában bármilyen fegyver lehet, akár első csapásmérő is, Pekingtől és Sanghajtól bőven lőtávon belül. Sima járőrözgetéshez nem kellene pont a legnagyobb tűzerejű ausztrál hajót oda küldeni, az egyetlen olyan osztály tagját, amire az ausztrálok épp Tomhawkot vesznek a jenkiktől. Egy Cape osztályú járőrhajó (pont ilyen célra épült az osztály) is elúszkálna odáig, meg vissza, ha Japánban kapna egy kis naftát és azt a kínaiak biztos nem tekintenék fenyegetésnek. Mellesleg vagy 50-szer kevesebbe is kerülne.

Lehetne persze mondani, hogy nemetközi vizek és nem tilos ott lennie az aussziknak. De ugye a kínai J-10-nek sem tilos ott repkedni. És hát ha egyszer a kínai pilóta mondjuk egy kézi légvédelmi rakétának látszó tárgyat vél felfedezni a helikopter nyitott ajtajában, akkor puszta önvédelemből elereszti azokat az infra csalikat. Az infra csali nem támadó fegyver, hanem önvédelmi eszköz. Sírhatnak az ausztrálok, hogy nem szép dolog tüzijátékot rendezni a közelükben, de a kínai gépnek ehhez joga volt és ő otthon volt. Meg egyébként is a tüzijáték ősi kínai hagyomány. Nem történt volna meg, ha az ausztrál haditengerészet nem tolja oda a képét egy átlátszó ürüggyel, közel 6 ezer km távolságból.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 265
20 507
113
Azonban itt arról van szó, hogy ezzel az ürüggyel az ausztrál haderő ott lebzsel és intézkedik, tartóztatja fel erővel más országok hajóit, ahol erre neki semmi joga, sok ezer km-re otthonról. Ez így azért mégis csak nettó kalózkodás.
Érvényes ENSZ BT határozat van a szankciókról és azok ellenőrzéséről. Ez ugye úgy születhetett, hogy az oroszok és a kínaiak nem vétózták meg, annak idején.
Ez a nemzetközi jogi helyzet, tetszik vagy sem.
Ezeknek a határozatoknak azonban van egy érvényességi ideje, előbb-utóbb lejárnak. Pár hete volt, hogy ENSZ BT nem hosszabbította meg az ellenőrzésről szóló határozatot, így az hamarosan lejár, és ettől kezdve nem lesz jogalap.

Aki olvasgat itt eleget az nyilván tudja, nem vagyok amcsi párti. De szeretem ha a bemutatott kép korrekt és teljes.
Egy normális véleménynek ilyen alapból kell kiindulnia.
 
  • Tetszik
Reactions: Loken

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 927
13 205
113
Érvényes ENSZ BT határozat van a szankciókról és azok ellenőrzéséről. Ez ugye úgy születhetett, hogy az oroszok és a kínaiak nem vétózták meg, annak idején.
Ez a nemzetközi jogi helyzet, tetszik vagy sem.
Ezeknek a határozatoknak azonban van egy érvényességi ideje, előbb-utóbb lejárnak. Pár hete volt, hogy ENSZ BT nem hosszabbította meg az ellenőrzésről szóló határozatot, így az hamarosan lejár, és ettől kezdve nem lesz jogalap.

Aki olvasgat itt eleget az nyilván tudja, nem vagyok amcsi párti. De szeretem ha a bemutatott kép korrekt és teljes.
Egy normális véleménynek ilyen alapból kell kiindulnia.

Én is tudom, hogy van ENSZ határozat. Bár az csak az áruk, eszközök, meghatározott, korlátozott körére vonatkozik, ami a nukleáris fegyverfejlesztéshez felhasználható. Amit meg a jenkik és alárendelt országaik csinálnak az általános megfojtás.
De nem is ez a kérdés, hanem az hogy:
  • A határozat mely pontja jelöli ki Ausztráliát, hogy fegyverrel tartassa be másokkal, a partjaitól közel 6 ezer km-re? Mert hogy a határozat betartása saját maguknál a tagállamok feladata. Erre utaltam azzal, hogy ha valaki megsérti, fel lehet kérdezni. Csak éppen nincsen semmi bizonyíték arra, hogy megsérti bárki és hogy konkrétan ki és hogyan. De a másokkal való fegyveres betartatásra való kijelölés nincs benne a határozatban. Azt csak önjelölt módon végzik egyesek, akiknek a valós célja sokkal inkább Kína ingerlése.
  • A határozat betartatás címén más hajóinak önkényes, fegyveres feltartóztatása, nemzetközi vizeken, a saját partoktól sok ezer km-re valójában kalózkodás, egy átlátszó ürüggyel. Az ENSZ határozat nem biztosít joghatóságot Ausztrália (vagy más országok) számára bárhol a világon, bármely ország hajóival szemben, nemzetközi vizeken. Ez sima önkényes erőszak.
  • Az aránytalan eszköz használata (könnyű fegyverzetű járőrhajó helyett a legjobban felfegyverzett, akár stratégiai első csapásmérő fegyverek hordozására alkalmas romboló) egyértelművé teszi mi a valós cél, szemben az átlátszó ürüggyel. Egy Kínára veszélytelen járórhajó esetében nem szállt volna fel kínai vadászgép.
  • Az alkalmatlan eszköz használata (tengó kergető helikopter, ami jó eséllyel valóban tengó kergetést végzett, mert ellenőrizendő felszíni civil hajó jelenlétéről semmilyen info nincs) nyilvánvalóvá teszi, hogy kínai katonai eszközökkel szembeni izmozásról van szó, pofátlanul, Kína orra előtt és nem Észak-Koreába menő hajók vizsgálatáról.
  • Kína célzott megközelítése is nyilvánvalóvá teszi a helyzetet. (A KNDK az ellenkező irányban van.) Ugyanis a kínaiak nem emelgetnek J-10-et a partjaiktól sok száz km-re sétarepülő, magányos haditengerészeti helikopterekre. Annál azért drágább a repült óra. És ilyen esetben a J-10 nem is rendez tüzijátékot. A sokkal hihetőbb kínai álláspont viszont az, hogy az ausztrál hajó és helikopter fenyegető módon megközelítette a kínai szárazföldet, felségvizeket és légteret, agresszív harci manővereket végezve és ezért emeltek rá készültségi vadászgépet, aminek az elriasztás volt a feladata. De miután az ausztrál heli (és romboló) nem vette a lapot a szokásos figyelmeztető manőverekre, hát egy kicsit egyértelműbb módszerhez folyamodott a pilóta. (De papíron még mindig védekező módszerhez, hiszen a szokásos hangulatkeltő cikk címével ellentétben, hogy "rálőtt" volna a kínai vadász az ausztrál helire, valójában csak önvédelmi infra csalikat szórt.)

Valójában semmilyen KNDK elleni embargó ellenőrzésről nem volt itt szó. Az csak az átlátszó és az ENSZ határozatból ki nem olvasható ürügy az ausztrál katonai jelenletére ott, ahol amúgy nincs keresnivalójuk. A J-10-nek joga volt ahhoz, amit csinált. Az ausztrálok meg hiába siránkoznak. Ők mentek oda, rázni a pofonfát.
Erre írtam, hogy mi lenne, ha Kína előadná ugyanezt, ugyanezzel az ürüggyel a Mexikói-öbölben, amerikai hajókkal szemben, az amerikai felségvizek határán?