A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 957
113
A faszt már bocs.
10 évvel ezelőtt meg lett nézetve statikussal.... Rozsdált a betonvas a tetőszerkezetben és ment szét a beton körülötte. Az pont nem a felújítandó kategória volt amit ott lebontottak.
akkor plussz 200 millió (ami röhejesen sok lenne ezért)és elég lett volna a tetőszerkezetet lecserélni. monolit betonblokkokból áll az egész.

undorító az egész túlárazás ami a hadseregnél megy. hoztam egy példát egy város rendbevolt képes rakni töredék áron hasonlókat.... és azthinné az ember ott lopnak 220 milióból raktak rendbe egy 1000m2 es hangársort irodák létesültekbenne fűtés közmüvek meg lehet nézni...

akkor ki lopik ??? kalocsa vagy a honvédségnél nincs valami rendbe...

800+ millióból 1000m2 es iroda és kiszolgálópület öltözőkkel vizesblokkokal...
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and L.O.B

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
1 531
4 720
113
A honvédség civil felügyelet alatt áll, a miniszter is civil és politikus. A felelősség az övé, illetve a kormányé. A katonák azt hajtják végre, amire engedélyt kapnak.
Nem tudjuk ki a hibás, de nem lehet mindent a kormányra fogni. Elsősorban a honvédség feladata meghatározni az igényeiket, azokat priorizálni, szakmai útmutatással szolgálni.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 957
113
hogy haditeknikánál megy a vetítés hogy sok milliárd egy eszköz még oké.
hogy egy lecsupaszított g mercedes 5x öse egy luxus kivitelű g mercinek.... aztmondom elhiszem mert talán titán és az drága....
de hogy mezei építkezések és felújítások is többszöröse amikor ugyan azok a cégek ugyan azon alapanyagból dolgoznak. és csak azért mert katonai 20x drágább ott már azért én is vakarom a fejemet. a fél ország rokonságába van legalább egy valaki aki építőiparba dolgozok van rálátása. mindenki látja az unios táblákat az épitkezéseken tisztába lehet lenni az árakkal a netről meg lehet nézni hozzáférhető.
és a honvédségnél a sokszoros túlárazás mégis elpalástolható azzal hogy hát mert különleges ffelhasználás miatt.... amikor ugyan az mint a civil a különleges csak az árazás ami durván sokszoros.
 
  • Tetszik
Reactions: bel and Pogány

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 957
113
van ilyenből mint kalocsán vagy 30 az országba szétszórva. inflációval számolva ne 1,3 milliárd legyen a végösszeg hanem legyen 2 milliárd (de ebbe akkor egy üzemanyagtöltő állomás rendbetételeének is bele kell hogy férjen meg kisméretű lőszertárolónak) ami kb 3 db földbeásott vasbeton téglatest némi dróttal lekerítve meg a kitermelt föéd egy részével töltés rakva)

lofasz összeg és bő egy század napi munkát tud végezni. állandó építményekbe polir telephellyel ahol közel egy ezred harcjármű és egyéb gépjármű állománya eltárolható az utolsó hyluxig és javítható karbantartható.... 2 milliárd ft... hozzácsapnak még 200 milliót és tele lehet rakni konténerekkel mozgósítás esetére.

röhej összeg...

nem pénz nincs ami van f.szul van elköltve.... lehet írni hogy de nem. ott van a kalocsai ellen példa hogy márpedig lehet.... még +1000 m2 es iroda épület is építhető mellé...mindennel is...
 
  • Tetszik
Reactions: bel

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 957
113
annyi kelett ehhez hogy egy kalocsai paprikanapra az eggyik sörsátorba 2x3 fős csoportokba odahívni a vállalkozókat és előző héten engedélyezni nekik hogy bejárják a terepet felmérjenek. és ott adjanak ajánlatokat műszaki tartalommal egymás melett űlve úgy hogy tudják hogy utánuk jön egy másik csoport 3 fővel vagy elöttük jött egy 3 fős csoport ajánlatokkal.

röpködnek ám a minuszok.

2x1 óra. és aztán a kiválasztottak megvannak kérve tegyenek nyilvános ajánlatot a többi ha ezek ára alá tud menni azonos műszaki tartalommal megtehetik ha nem fölösleges probálkozniuk +1.5 óra korábban saját szemmel felmérni felbecsülni bejárni meg leíratni hogy hova kb mi kellene.

aztán ha bélabácsi hallja a szomszéd padon ülve az ajánlatokat hadd halja nincs abba semmi baj még a véleménye is ki van kérve ha olyan adott pontra az ajánlat hogy jól lehet belőlle kijönni.
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 416
8 654
113
Ez egy több évtizedes probléma, ami nem csak azzal kezdődött, hogy a Mig-29-eseket a szabad ég alatt tárolták, hanem hogy már az elődeik is (21-esek) szabad ég alatt voltak.

Nem csodálkoznék, ha a honvédség már azok tárolását is meg tudta volna oldani saját főből is. Szakértő, munkáskéz, gép, alapanyagot is össze tudtak volna hozni önerőből. Csak ők is bénák voltak. Mint a politikusok, akik tojtak mindenre. Meg a nép, amelyik nincs igénye rá.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 602
77 502
113
Amúgy!!!
Nekem van megoldásom a tartalékos állomány elhelyezésének problémájára.
BESZÁLLÁSOLÁS!!! Mindenki aki ész nélkül, mindegy milyen csak sok legyen alapon tartalékos erőt akar, az kap otthonra egy rajt és azonnal megoldódik a tartalékisok infrastruktúrális problémája.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 938
91 638
113
Megjöttek a gépek a horvátokhoz.
(vegyük észre, irigykedve, hogy egyből az új hangárokba tudnak beállni)
És ezzel a pozitívumokat el is mondtad.
Használt gépeket vettek és még pár évig mi Gripenjeink védik az olaszokkal közösen a horvát légteret. Olyan előrelátó és bölcs volt a horvát vezetés, hogy leamortizálta a saját flottát, de újat nem szerzett be.
 
  • Tetszik
Reactions: svajcibeka

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 957
113
Amúgy!!!
Nekem van megoldásom a tartalékos állomány elhelyezésének problémájára.
BESZÁLLÁSOLÁS!!! Mindenki aki ész nélkül, mindegy milyen csak sok legyen alapon tartalékos erőt akar, az kap otthonra egy rajt és azonnal megoldódik a tartalékisok infrastruktúrális problémája.
költségvetési kerekítési hibából meg lehetne oldani a tartalékos rendszer elhelyezését és objektumait ha annyira nagy a gáz több évre elosztva.

ott a kalocsai példa meghoztam.

de ottvannak a konténer bázisok a határvédelmi bázisok. meghosztam.

mind2be van munkám. tisztába vagyok a költségekkel csak az akarat hiányzik. látom mennyiért épülnek könnyűszerkezetes csarnokok csak idén 2 őt huztak fel a városba amerrre futniszoktam látom a műszaki tartalmat... olyan összegekről beszélünk amit zseből ki kéne tudni fizetni....

lehet vicceskedni a probléma itt még mindig vagy vagy vagy lopás van vagy balfaszság.
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 066
10 210
113
Nem tudjuk ki a hibás, de nem lehet mindent a kormányra fogni. Elsősorban a honvédség feladata meghatározni az igényeiket, azokat priorizálni, szakmai útmutatással szolgálni.
Ne viccelj már.
14 éve egy társaság van hatalmon, ha valami rosszul működik, az az ő hibájuk, Senki másra nem kell kenni, csak oda. Ha a honvédségben olyan vezetők ülnek, akik nem tudják meghatározni mit akarnak, az kinek a hibája? ki nevezte ki őket, te vagy én vagy a kormány?
Ha a cégvezető olyan buszsofőrt küld Montenegróba innen, aki nem tud vezetni, az kinek a hibája? Tessék jó vezetőket választani, olyan rendszert létrehozni ahol nem (csak) a felfelé nyalás számít, hanem az is hogy legyen véleménye, és azt merje is elmondani. A hülye mémeteken röhögünk hogy a Pumáknak csak az 20-30-40 százaléka (tökéletesen) bevethető, de vajon nálunk mi az arány? Röhögünk azon, hogy nem bevethető csak a vadászgépeik 25-30 százaléka, meg a CH-53-ak is milyen rosszak már, de nálunk a miniszter úr kiad ilyet hogy mi a gépek rendelkezésre állása, számon lehet rajta kérni? Kiáll és azt mondja, hogy : "BTR-80-ak 65 százalékában indul be a motor, 30 százalékából kannibalizáltuk az optikát. A H-145-ök 80 százalékos rendelkezésre állást tudnak, a H225-öt sajnos csak 35 százalékot tud, itt kérünk kártérítést a gyártótól" - mert ugye, ha nem beszélhetsz arról hogy szart vettél, nehéz lesz kártérítését kilincselni, mert még kiderül hogy titkolózol. Ez a következmények nélküliségének hatása, amit kin kérjünk számon, ha nem a kormányon?
Gyurcsány Ferenc egy dutyiba való majom, de mégsem ő öntözi Gyuribával a cukrosvizet a benzintartályokba.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 553
46 592
113
Ne viccelj már.
14 éve egy társaság van hatalmon, ha valami rosszul működik, az az ő hibájuk, Senki másra nem kell kenni, csak oda. Ha a honvédségben olyan vezetők ülnek, akik nem tudják meghatározni mit akarnak, az kinek a hibája? ki nevezte ki őket, te vagy én vagy a kormány?
Ha a cégvezető olyan buszsofőrt küld Montenegróba innen, aki nem tud vezetni, az kinek a hibája? Tessék jó vezetőket választani, olyan rendszert létrehozni ahol nem (csak) a felfelé nyalás számít, hanem az is hogy legyen véleménye, és azt merje is elmondani. A hülye mémeteken röhögünk hogy a Pumáknak csak az 20-30-40 százaléka (tökéletesen) bevethető, de vajon nálunk mi az arány? Röhögünk azon, hogy nem bevethető csak a vadászgépeik 25-30 százaléka, meg a CH-53-ak is milyen rosszak már, de nálunk a miniszter úr kiad ilyet hogy mi a gépek rendelkezésre állása, számon lehet rajta kérni? Kiáll és azt mondja, hogy : "BTR-80-ak 65 százalékában indul be a motor, 30 százalékából kannibalizáltuk az optikát. A H-145-ök 80 százalékos rendelkezésre állást tudnak, a H225-öt sajnos csak 35 százalékot tud, itt kérünk kártérítést a gyártótól" - mert ugye, ha nem beszélhetsz arról hogy szart vettél, nehéz lesz kártérítését kilincselni, mert még kiderül hogy titkolózol. Ez a következmények nélküliségének hatása, amit kin kérjünk számon, ha nem a kormányon?
Gyurcsány Ferenc egy dutyiba való majom, de mégsem ő öntözi Gyuribával a cukrosvizet a benzintartályokba.
OFF
No offense!
Csak kérés: légyszi figyeljünk oda, hogy a Honvédség az nagy "H"!
Én aztán végképp nem vagyok nyelvtannáci (!!!) de ez mindig zavarja a szemem.
ON
Különben meg kampány van! Hajrá!
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and alali77

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 415
120 804
113
akkor plussz 200 millió és elég lett volna a tetőszerkezetet lecserélni. monolit betonblokkokból áll az egész.

undorító az egész túlárazás ami a hadseregnél megy. hoztam egy példát egy város rendbevolt képes rakni töredék áron hasonlókat.... és azthinné az ember ott lopnak 220 milióból raktak rendbe egy 1000m2 es hangársort irodák létesültekbenne fűtés közmüvek meg lehet nézni...

akkor ki lopik ??? kalocsa vagy a honvédségnél nincs valami rendbe...

800+ millióból 1000m2 es iroda és kiszolgálópület öltözőkkel vizesblokkokal...
A katonai beruházások nincsenek úgy figyelve mint az önkormányzatisok mert az jórészt Eu-s pénz....
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 416
8 654
113
Elsősorban a honvédség feladata meghatározni az igényeiket, azokat priorizálni, szakmai útmutatással szolgálni.

Inkább a politika az ami megmondja az igényeket. Amiről a Honvédség mondja meg hogy milyen feltételek mellett lehet, vagy hogy a rendelkezésre álló eszközökkel mit lehet kihozni.
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 910
15 433
113
A honvédség civil felügyelet alatt áll, a miniszter is civil és politikus. A felelősség az övé, illetve a kormányé. A katonák azt hajtják végre, amire engedélyt kapnak.

Meggyőztél, hiszen teljesen kizárt hogy a katonságból bárki is felelős legyen az elmúlt 30 évből a Honvédség állapotáért.