• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 551
5 208
113
Én úgy tudtam, nem kapták meg a többi szállítmányt, de a pénzt sem kapták vissza.
Én úgy tudom, hogy később jobban álcázva kiment a többi fegyver is.

Egyébként a neten is egymásnak ellentmondó infók vannak. Itt például ez:

"Más források viszont lényegesen nagyobb volumenű fegyverszállításra engednek következtetni. Martin Špegelj tábornok, akkori horvát védelmi miniszter szerint például Magyarországról 24 ezer géppisztoly, 2100 géppuska, 400 RPG–7 páncéltörő és 40 Strela–2 légvédelmi rakétavető kiszállítása történt meg a hozzájuk tartozó lőszerekkel együtt, összesen 11 millió dollár értékben, s ezzel Magyarország lett a kezdeti horvát fegyverimport egyik legfőbb forrása. Ezek a számok a belgrádi vádakhoz állnak közelebb, nem a budapesti védekezéshez"

 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 204
33 000
113

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 236
31 311
113
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 236
31 311
113
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 087
6 792
113

"Kizárólag euróval lehet fizetni február elsejétől Koszovóban, minden más pénznem csak külföldi tranzakciókhoz használható."

Létezik ilyen? Hogy egy ország csak úgy önhatalmúlag Euró zóna tag lesz? Semmi kritérium, csak egyszerűen egyik napról a másikra átállnak Euróra, miközben még csak az EU-nak sem tagjai???
 

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
1 215
2 528
113

"Kizárólag euróval lehet fizetni február elsejétől Koszovóban, minden más pénznem csak külföldi tranzakciókhoz használható."

Létezik ilyen? Hogy egy ország csak úgy önhatalmúlag Euró zóna tag lesz? Semmi kritérium, csak egyszerűen egyik napról a másikra átállnak Euróra, miközben még csak az EU-nak sem tagjai???
Igen. Bevezeted, viszont semmiféle kontrollod nincs felette.
 

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 551
5 208
113

"Kizárólag euróval lehet fizetni február elsejétől Koszovóban, minden más pénznem csak külföldi tranzakciókhoz használható."

Létezik ilyen? Hogy egy ország csak úgy önhatalmúlag Euró zóna tag lesz? Semmi kritérium, csak egyszerűen egyik napról a másikra átállnak Euróra, miközben még csak az EU-nak sem tagjai???
Montenegróban is ez van. A stabil pénz fontosabb nekik, mint az hogy saját pénzük legyen.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 204
33 000
113
Orbán veszélyesebb a globalisták balkáni terveire, mint Putyin:


A fő gondjukat illetően sem kertelnek: "Orbánt, Dodikot és Vučićot összeköti az a mód is, ahogyan a demográfiáról vagy a migrációról gondolkodnak. "


 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 204
33 000
113

Idén áprilistól súlyos büntetés terhe mellett a szerbeknek minden, genderrel kapcsolatos kérdésben utánozniuk kell a nyugati kollektív mintákat. Az oktatási rendszert, beleértve a tankönyveket, és a közszféra minden kommunikációját úgy alakítják át, hogy az tükrözze az újonnan előírt irányelveket. A nemek szempontjából érzékeny nyelvezet bevezetése, beleértve a névmásokat is, kiemelt helyen szerepel a napirenden. A szerbiai szülőket arra kötelezik, hogy önként alkalmazkodjanak a hamarosan agymosásra kerülő gyermekeik szeszélyeihez, hogy beleegyezzenek csemetéik nemi átalakító hormonkezelésébe, és hogy szigorúan betartsák a tőlük megkövetelt névmási rendszert. Az ellenállásért súlyos pénzbírságok és börtönbüntetések járnak majd, és az utódokat erőszakkal kiveszik a szülői felügyelet alól, hogy a kormány által jóváhagyott nevelőszülőknél helyezzék el őket.

Hogy mennyire "modern" a szerbiai jogszabály e tekintetben, azt abból lehet megítélni, hogy Skóciában már benyújtották a majdnem azonos törvényt, amely akár hét évig terjedő börtönbüntetést ír elő a hajthatatlan szülők számára, akik nem hajlandók elfogadni a transzneműként azonosított gyermekeiket, de még mindig a törvényhozás előtt áll. Biztos, hogy a közeljövőben elfogadják, de a gyarmati Szerbia most azzal büszkélkedhet, hogy megelőzte Skóciát.

A figyelmes olvasó megkérdezheti, hogy mi készteti Szerbiát arra, hogy olyan törvényeket fogadjon el, amelyeket polgárainak túlnyomó többsége - talán még azok számát is meghaladva, akik támogatják Oroszország különleges katonai műveletét - teljesen visszataszítónak talál. Szerbia nem tagja az Európai Uniónak, és semmilyen szerződés nem kötelezi arra, hogy ilyen kulturálisan idegen normákat fogadjon el.

Úgy tűnik, hogy Szerbiában senki sem képes koherens választ adni erre a nagyon is lényeges kérdésre, bár joggal következtethetünk arra, hogy a politikai elit külföldi kurátorokkal szembeni alárendelt pozíciójának valószínűleg köze van ehhez. De ahogyan azt Dr. Miša Djurković szerb akadémikus és a szerbiai Családvédelmi Koalíció szóvivője, Dr. Miša Djurković felfedezte, hazájában még az ilyen kérdések feltevése sem tanácsos. Őt és kollégáit, akik szintén neves akadémikusok és közértelmiségiek, olyannyira rosszindulatú zaklatási perekkel vették célba "diszkrimináció" miatt (a nyugati országok olvasói pontosan tudják, hogy ez hogyan működik), hogy türelmük és anyagi forrásaik mára kimerültek.

Ennek eredményeképpen Dr. Djurković sajnálatos módon úgy döntött, hogy befejezi családpárti tevékenységét. Nemrégiben közzétett egy szájbarágós "bocsánatkérést" az ébredt ellenségeinek, a hatalmas, külföldről támogatott és bőségesen finanszírozott lobbinak, amely pusztítást végez országa erkölcsén és kultúráján, miközben felforgatja a lepusztult jogrendszer maradványait. (A szerb nyelvet ismerő olvasók itt olvashatják el a lehangoló írást.) Mondanom sem kell, hogy Dr. Djurković "kapitulációjának" bejelentésére választott műfaji finomsága biztosítja, hogy a mondanivalója teljesen elveszik azoktól az ébredező gorilláktól, akiknek a terrorja előtt, reméljük, csak átmenetileg, úgy tűnik, megadta magát.

Az aljas terv, amellyel Dr. Djurković hazájában hősiesen próbált szembeszállni, Szerbiában és másutt is győzedelmeskedhet, ha Bertrand Russell rémálomszerű poszt-humanista víziója valaha is valóra válik, és a Nyugat kollektív luciferiánus emberi lélekmérnökeinek sikerül tömegesen beültetni az emberi tudatba "azt a rendíthetetlen meggyőződést, hogy a hó fekete".
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 927
13 205
113
Szerintem nem off - bizonyos korlátok között - mert a kapcsolódó információk szükségesek a helyes képhez.

Úgy látom te egy dolgot hagysz ki, Pireusz mélytengeri kikötő, tudja fogadni a legnagyobb hajókat, a többi nem. Ja igen és kínai kézen van.

Egyébként a Budapest - Belgrád nem csak a Pireusz felől érkező forgalom hozzánk vezetésére jó, hanem a Bar felől érkezőre is (persze ehhez nem ártana megbízhatóbbá tenni a Belgrád - Bar vonalat és jelentősen növelni a kapacitását). Egyébként arra a vonalra akár még a Durres felől érkező forgalmat is rá lehetne vezetni némi fejlesztéssel, podgoricai csatlakozással. Illetve be tud csatlakozni a bolgár fekete-tengeri kikötők, Várna és Burgasz felől érkező forgalom is Szófia - Nis irányból.
Láthatóan stratégia kérdéskét kezeljük (szerintem helyesen) hogy több irányba legyen vasúti-tengeri kapcsolatunk a Balkánon keresztül. Rijeka, Koper, Trieszt, Bar, Pireusz, Burgasz, Várna, illetve Románián keresztül Konstanca. Ezen kívül szívesen részt veszünk az észak felé irányuló fejlesztésben, szlovák - cseh - lengyel irányba is és ha megoldódik az ukrán probléma, akkor ismét előtérbe kerül a keleti irány is, Oroszország és Kína felé.
Ugyanazt csináljuk, mint a vezetékes szállítással. Minden nagy vezeték projektet támogattunk volna, benne lettünk volna. Nem rajtunk múlott egyik sem. Ami pedig végül megvalósult, arra rá is csatlakoztunk. És kiépítettük, bővítettük a közvetlen vezetékes kapcsolatokat minden lehetséges irányba és szomszédunk felé.
Áram tekintetében is: építjük Paks II-t, de felújítottuk az ukrán 750 kV-os kapcsolatot is. Jó most az a háború miatt kihasználatlan, de nem lesz mindig így. Közben még az elég meredek azeri távvezeték terv iránt is érdeklődünk.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 796
30 616
113
Létezik ilyen? Hogy egy ország csak úgy önhatalmúlag Euró zóna tag lesz? Semmi kritérium, csak egyszerűen egyik napról a másikra átállnak Euróra, miközben még csak az EU-nak sem tagjai???
Persze. Átváltod az aktuális valutádat rá, a számlapénzeket meg a készpénzt is, és kell akkora mennyiségű készpénzed legyen belőle, amivel a gazdaságodat tudod működtetni. Felhagysz a monetáris politikáddal, mondjuk azt az euro bevezetésével amúgyis feladnád, és kell akkora exporttöbleted legyen amekkora a gazdasági növekedésed, hogy ne legyen (kész)pénzhiányod. Kivitelezhető, megvan az előnye és a hátránya, nem sokkal másabb, mint amikor egy ország a valutáját fixen hozzaköti pl a dollárhoz és állandó az árfolyam.
 
  • Tetszik
Reactions: balsteffl

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 553
121 483
113
Egyébként eddig is Euróban fizettél koszovóban, a szerb részeken tudtnál szerb dínárral is, de ott is főként euróban ment a biznisz (elfogadta azt is minden árus) 2020-ban amikor utoljára voltam már régóta így ment.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 072
78 544
113
Még Mitrovica szerb részén is EUR-ral fizettünk. Meg is ölt volna a szerb bácsi, ha nem azt adunk a gyümölcsléért.
 
  • Vicces
Reactions: Robur

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Egy görög cikk előtt (mottóként) találtam a kövezkező befejezetlen szöveget:

A hamarosan "teljes egészében" felbomló Európa abszolút hanyatlása a pszichopata és függő politikai törpék paranoiáján keresztül, akik a kijevi nácik megmentése előtt közömbösek az európai népek jóléte iránt, hiszen a főnökeik az Atlanti-óceán túlsó partján ezt parancsolják...
P.D.

Η απόλυτη παρακμή μιας Ευρώπης που σύντομα θα διαλυθεί ”εις τα εξ ων συνετέθη”, μέσα από την παράνοια ψυχοπαθών και εξαρτημένων πολιτικών νάνων, που αδιαφορούν για την ευημερία των ευρωπαϊκών λαών μπροστά στη σωτηρία των ναζί του Κιέβου, αφού έτσι προστάζουν τα αφεντικά τους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού...
Π.Δ.

Sehol sem találok rá se görög - se más utalást. Ki lehet ez a P.D. ? Nem az újság szerkesztője. Valami görög?
 

svajcibeka

Well-Known Member
2013. február 10.
1 047
2 948
113
Volt közben ott is egy kormányváltás ha jól emlékszem. A fő probléma az volt, hogy a horvátoknak kuurva gyorsan kellett volna a gép a kihulló mig flotta miatt és az amcsik meg nem tudtak csak x év múlva (szlovákokhoz hasonlóan adni), de azért bepróbálkoztak és betartottak a pajeszosoknak, így a horvátok kénytelenek voltak a jóval drágább Rafale-felé menni mert elérhető volt rövid idő belül.
Na àljon meg a nàszmenet. Onnantól indulunk hogy a 200 ezer èves ukrànok , hogy is írjam, költség hatèkonyan dolgoztak.Konkrètan: lóvé felnyalva,munka leszarva,ami èrtelmes dolog ellopva.Igaz?Igaz!Az igaz testvéreink (hány száz èvig, tök jól el voltunk perszonàlunióban)el kezdtek vmi megoldáson dolgozni.Ès jött a jóságos, filantróp USA és.... A többit tudjuk.Ezèrz furcsa az a tèny,hogy attól vesznek helit,aki rommá szopatta őket. Vajon miért lett ez a pàlfordulàs.Ahogy írod kormányt váltattak velük.Euro (leánykori neve:eurodollàr[!!!!!])bevezetettèse,stb.Magyaràn mondva és az egészet végig gondolva, jött a nagy testvér aki ki szedte őket a szerb birodalomból (Jugoszlávia)mint egy "függetlenséget"fel ajánlva.Most meg cserébe kér valamit.Szerintem a horvátok szempontjából a fekete leves még ezután jön.
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 115
10 383
113
Na àljon meg a nàszmenet. Onnantól indulunk hogy a 200 ezer èves ukrànok , hogy is írjam, költség hatèkonyan dolgoztak.Konkrètan: lóvé felnyalva,munka leszarva,ami èrtelmes dolog ellopva.Igaz?Igaz!Az igaz testvéreink (hány száz èvig, tök jól el voltunk perszonàlunióban)el kezdtek vmi megoldáson dolgozni.Ès jött a jóságos, filantróp USA és.... A többit tudjuk.Ezèrz furcsa az a tèny,hogy attól vesznek helit,aki rommá szopatta őket. Vajon miért lett ez a pàlfordulàs.Ahogy írod kormányt váltattak velük.Euro (leánykori neve:eurodollàr[!!!!!])bevezetettèse,stb.Magyaràn mondva és az egészet végig gondolva, jött a nagy testvér aki ki szedte őket a szerb birodalomból (Jugoszlávia)mint egy "függetlenséget"fel ajánlva.Most meg cserébe kér valamit.Szerintem a horvátok szempontjából a fekete leves még ezután jön.
Azért kijöttek ők onnan maguktól. Nem mindent irányit az USA.