Cseh haderőfejlesztési program (2035) és hadiipar

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 099
13 513
113

A németek valószínűleg Csehországba helyezik át a legmodernebb Leopard harckocsik gyártásának egy részét​



A cseh ipar hamarosan létfontosságú szerepet kaphat a legújabb német Leopard tankok gyártásában. A tárgyalások menetét ismerő, meg nem nevezett forrás szerint a Csehszlovák Csoport (CSG) Michal Strnad fegyvergyártó holdingjához tartozó šternberki Excalibur Army nagyrészt részt kellene vennie a Cseh Köztársaság Hadseregének és egyéb országok. Andrej Čírtek, a csoport szóvivője az Echo24-nek megerősítette, hogy a cég kész részt venni a projektben, de az intenzív tárgyalások még folynak.

A biztonsági közösség jól értesült forrása szerint az előzetes tervek szerint mind a šternbergi Excalibur Army, mind védelmi iparunk más vállalatai részt vennének a Cseh Köztársaságban a 2A8 legújabb változatának Leopard harckocsiinak gyártásában. Konkrétan a német Leopard harckocsikhoz új toronyszerelősort kellene építeni az olmützi Šternberkben található Excalibur Army üzemben az eddigi tárgyalások szerint.

Ez nem csak a Cseh Köztársaság hadseregének lenne szerződése, hanem sok más országnak is, amely érdeklődik vagy érdeklődni fog a legújabb Leopard tankok iránt. Korábbi információk szerint Csehország legalább 77 darab Leopard harckocsit szeretne vásárolni 2A8-as változatban, amelyek közül az elsőt a védelmi minisztérium szerint 2027-ben, a többi harckocsit 2030-ra kell átadni. felvásárlási folyamatot” – mondta Ivana Navrátilová az Echo24-nek a Védelmi Minisztérium nevében.

Andrej Čírtek, a csehszlovák csoport szóvivője további részletek nélkül megerősítette az Excalibur Army tervezett közreműködéséről szóló értesülést, ugyanakkor hozzátette, hogy a cég továbbra is intenzív tárgyalásokat folytat a német harckocsigyártóval, a bajor Krauss-Maffei Wegmann (KMW) fegyvertárral.

„Készen állunk, hogy bekapcsolódjunk az AČR Leopard harckocsi-gyártási projektjébe, az Excalibur Army-nál bővítjük gyártási kapacitásainkat, és intenzív tárgyalásokat folytatunk német ipari partnerekkel nem csak az AČR projektjéről, hanem más lehetőségekről is. együttműködés. Ez nem csak az Excalibur Army céget érintené, hanem a CSG csoporthoz tartozó és azon kívüli többi vállalatot is” – válaszolta Čírtek.

Tavaly nyáron már beszámoltunk arról, hogy a KMW képviselői érdekeltek a cseh cégek lehetőség szerinti bevonása iránt. A cseh védelmi ipar egyedülálló kapacitásokkal rendelkezik Európán belül, amiből most Ukrajna is profitál, amely már a két évvel ezelőtti háború kitörése előtt nehézgépeket rendelt Csehországból, jelenleg cseh cégek tüzérségi lőszereit használja, és régebbi berendezéseket küld. hozzánk javításra vagy korszerűsítésre.

A segédenergetikai egységeket gyártó Velká Bíteš PBS vagy a kábelkötegek gyártásával foglalkozó Ray Service is bekapcsolódhatna a Leopard projektbe. Ezeket már ma is alkalmazzák például a német Rheinmetall és a Lynx harcjárművek versenytárs Puma járművek a KMW-től.

A bajor KMW fegyvergyár jelenleg három-négy Leopard 2A7-es verziót gyárt havonta, amire Magyarország és Katar is vár. A 2A8 újabb verziójának sorozatgyártása más ügyfelek számára várhatóan csak 2026-ban kezdődik meg. A KMW havi 20 harckocsira szeretné növelni a termelést, ami körülbelül ennek az ötszöröse, így nagyjából a hidegháború idején fenntartott ütemre. . Ehhez azonban most nincs elegendő kapacitása további bővítés nélkül.

Jana Černochová (ODS) védelmi miniszter korábbi szavai szerint Csehország közös megrendelést tervez a német Bundeswehrrel. Csehország és a szövetségi hadsereg mellett Litvánia, Észtország, Norvégia, Svédország, Olaszország és Spanyolország is érdeklődött a Leopard 2A8 iránt.

A cseh hadsereg fokozatosan le akarja cserélni a régi T-72M4 CZ Leopardokat. A 7. gépesített dandár a jövőben akár 122 Leopard 2 harckocsit – azaz 77 darabot a legújabb 2A8-as verziókból és 45-öt a régebbi 2A4-es Leopardból – birtokolhat, amelyek egy részét Csehország kapott ajándékba Ukrajna megsegítéséért.

2023 májusában Černochová védelmi miniszter bejelentette azt is, hogy a BAE Systems által gyártott 246 darab svéd CV90-es gyalogsági harcjárművet kíván megvásárolni a Cseh Köztársaság hadserege számára, rekordáron, 59,7 milliárd koronáért.
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 893
12 467
113
Petr Pavel elnök az arcán sérült meg a fegyvertárban történt lövöldözés során

 

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
2 262
7 347
113
Petr Pavel elnök az arcán sérült meg a fegyvertárban történt lövöldözés során

Meg akartak ölni vagy ez régi story?
 
  • Vicces
Reactions: Anti

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 681
14 700
113
A cseh hadsereg milliárdokért akar öngyilkos drónokat. Ukrajna ihlette


Hero sorozata, konkrétan a Hero 120 modell megfelel a követelményeknek. Ugyanezt a típust vásárolta Magyarország tavaly. 40 kezelőkészletért és 400 rakétáért 140 millió eurót, azaz nagyjából 3,5 milliárd koronát fizettek. A cseh ár valószínűleg fele sem lesz.

Komment :D

"A Madari-nak 40 van, és tízre az árunk a fele sem lesz? Egy negyed fájlnak kell lennie, nem?"

A csehek 10 kezelokeszletet szeretnenek.

Vagyis egy kezelőkészlet 10 rakétával 3,5 misi (Euróban), vagyis 350k EUR/ rakétakb.

Lancetet mennyinek szokták mondani? 35k?
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 216
73 912
113
  • Tetszik
Reactions: Kávé

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 216
73 912
113
VOP CZ is completing the delivery of tankers for the army, each of which can hold over 16,000 liters of fuel...

The order, which was implemented at VOP CZ in Šenov near Nové Jičín in the years 2021-2024, includes a total of 22 tankers of the CAPL-16M1 type and 5 tanks of the CNS type. The company will also provide vehicle servicing.
Tankeres are currently used at military airfields of the Czech army.


_dsc3322-_002_.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: J.G.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 216
73 912
113
Fennállásának 20. évfordulóját ünnepli a LOM PRAHA állami vállalat Repülőképző Központja (Pardubice CLV).

Kulcsfontosságú hely a Cseh Köztársaság új és meglévő pilótáinak oktatásában és képzésében.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 216
73 912
113
Primoco UAV achieves sixfold revenue growth and 115% stock appreciation...

primoco_1.jpg