[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

hurci10

Well-Known Member
2018. július 1.
433
1 567
93
Szabó József

"Ukrajna
Egy kis harcászat is…
Az elmúlt napokban a KÖZPONTI hadseregcsoport egységei jelentősebb harcászati sikert értek el a támadási sávjuk jobb szárnyán.
Ahhoz, hogy harcászati szinten értékelni tudjuk az orosz támadás sikerét először röviden helyezzük el térben az eseményeket és rögtön a támadás sikerének egyik magyarázatát is megkapjuk – spoilerként: erőkoncentráció.
Az első mellékelt térképen az orosz inváziós erők csoportosításai láthatók. A hadseregcsoportok felelősségi területeit kijelölő sávhatárok világosan mutatják, hogy az erőkoncentráció térbeli leszűkítését a KÖZPONTI hadseregcsoport sávja jelenti. Úgy is fogalmazhatunk, hogy az orosz erők főcsapását – már ha egyáltalán főcsapásról beszélhetünk egy ilyen, immár egy éve tartó felőrlő jellegű művelet során – a KÖZPONTI hadseregcsoport hadseregei hajtják végre az Avgyejevka-Pokrovszk irányban.
Az is látható továbbá, hogy a DÉL hadseregcsoport is – a többihez képest – szűkebb támadási sávban működik. Én úgy vélem, hogy ebben a sávban a Bahmut-Csaszov Jar támadási irány a kisegítő csapás lehet.
A két hadseregcsoport műveletének célja Konsztantyinovka városának északról és délről történő megkerülése. Konsztantyinovka pedig azért fontos, mert a Kramatorszk-Szlavjanszk-Konsztantyinovka védelmi öv déli bástyáját jelenti. Elszigetelése tehát műveleti jelentőségű cél.
A KÖZPONTI hadseregcsoport erői április második felében a támadási sáv jobb szárnyán áttörték az ukrán erők hevenyészett védelmét megsemmisítve az Ocseretyine települést védő 115. gépesített lövészdandárnak a harcérintkezés vonalában védekező egyik századát. A műholdas felvétel mutatja az orosz tüzérségi előkészítés pusztító jellegét. A háborúval foglalkozó netes világban az terjedt el, hogy a 115. dandár parancs nélkül hagyta el védelmi vonalát, illetve egy rosszul végrehajtott rotációt használtak ki az orosz erők az ukrán védelem lerohanására. A 115. dd. egyik őrmestere viszont egyértelművé tette, hogy százada az orosz tűzben semmisült meg és a tüzérségi tűzelőkészítés után rohanták le az orosz csapatok a védők állásait. A 115. dd. további veszteségeket szenvedett és kivonták az arcvonalból. A helyzet stabilizálására előbb a 47. gl. dd. maradványai intéztek ellenlökéseket, majd a tartalékból előre vont 110. gl. dd. vette át az Ocseretyine NY terepszakasz védelmét. (A 110. gl. dd-t a műveleti tartalékból vette elő az ukrán vezérkar. Eredetileg területvédelmi dandár volt, ám március 30-án az alakulatot gépesített dandárrá „léptették elő”. Harci tapasztalattal egyáltalán nem rendelkezik, így kérdéses, hogy a tapasztalt és egyébként is túlerőben lévő orosz csapatokkal szemben hogyan tud helyt állni).
A helyzet helyreállítására hozott ukrán intézkedések nem hozták meg a kívánt eredményt. Az orosz fél – a 30. gl dd., valamint a 27 gl. ho. ezredei megszilárdították a pozícióikat, és ezt kihasználva további támadásokat indítottak észak-keletre, nyugatra és délre. Déli irányban elfoglalták Novobahmutyivka és Szolovjove településeket. Az oroszok továbbá hídfőt létesítettek az ocseretyinei víztározókat összekötő folyócskán elfoglalva Szemjonovka települést. E két mozzanat bekerítéssel fenyegeti a Berdicsi nyugati részét védő 47. gl dd. erőit, így nagy valószínűséggel a dandár erőit vissza kell vonni a Vovcsa folyó mögé.
Az orosz fél támadó művelete lényegében összeomlással fenyegeti a térképen ábrázolt ukrán védelmi szakaszt. Nagy valószínűséggel a Vovcsa folyóra támaszkodó védelmi vonalak mögé kell visszavonni az ukrán erőket.
Az avgyejevkai katlan legmélyebb pontjától számítva az orosz előretörés már eléri a 18 km-t. Nem is annyira a terület elfoglalása a lényeges, hanem sokkal inkább az ukrán erőknek okozott veszteségek mértéke – anyagi értelemben, a katonák elvesztésének értelmében, valamint a harci morált tekintve."
A hivatkozott térképeket hol lehet megnézni? Nagyon érdekelnének!
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 538
15 273
113
Szerintem az orosz hátország elleni támadások kulcsa a Fekete-tenger feletti felderítés/célkijelölés. Már sokadszor van leírva, hogy tenni kellene ellene. Hiába nemzetközi légtér.
Boki, mi a véleményed? Szerinted lesz valamiféle légtérzár a hátsó területek védelmére? Miért nincs?
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 272
43 110
113
A hivatkozott térképeket hol lehet megnézni? Nagyon érdekelnének!
439755816-2491078821103179-8173369813649563644-n.jpg

439999703-2491079124436482-5826617617783940437-n.jpg
440108259-2491078314436563-7643483706580257279-n.jpg
 

hózentróger

Well-Known Member
2022. február 25.
689
2 729
93
Gyanús, hogy még Arhangelszkoe is meglesz 24 órán belül Novokalinovo és Keramik után:
GMLYJaQWgAEne1k
Húha, Arhangelszkoje? Lehet megvan a rés a pajzson? Valamikor nézegettem, hogy a környéken egész soványak az erődítések és észak felé Konsztantyinovkáig szinte semmi sincs, úgy, hogy az ukrik mögé is tudnak kerülni... Legalábbis az "ázsiás" térkép szerint.


A valóság meg ki tudja mi?
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 517
47 101
113

Az ukrán fegyveres erők főparancsnoka értesítette a NATO-t a fronton kialakult nehéz hadműveleti-stratégiai helyzetről​

Alekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka értesítette a NATO-t a fronton kialakult nehéz hadműveleti-stratégiai helyzetről, amely egyre inkább eszkalálódik.

„Tájékoztattam a koalíció résztvevőit a bonyolult operatív-stratégiai helyzetről, amely eszkalálódik; az energetikai infrastruktúra létesítményei elleni ellenséges légicsapások sajátosságai ; a rakéták, lőszerek, fegyverek, katonai felszerelések iránti sürgős szükségleteinkről és azok időbeni megérkezésének kulcsszerepéről” – mondta Szirszkij a németországi Ramstein légitámaszponton Ukrajna védelmi képességeiről tartott 21. ülésen elmondott beszédében.
Источник: https://rusvesna.su/news/1714222931


Beszámoltak arról, hogy a Geologicseszkaja utcai Krasznogorovka forgalmi kör, valamint a magánszektor egy része egészen az óvoda területéig az irányításunk alá tartozik. Így a Geologicseszkaja utca egésze felszabadul az ukrán csapatok jelenléte alól.⚡️⚡️
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 946
5 316
113
Szerintem az orosz hátország elleni támadások kulcsa a Fekete-tenger feletti felderítés/célkijelölés. Már sokadszor van leírva, hogy tenni kellene ellene. Hiába nemzetközi légtér.
Boki, mi a véleményed? Szerinted lesz valamiféle légtérzár a hátsó területek védelmére? Miért nincs?
Amiért Ukrajna "támogatói" nem hirdetnek légtérzárat akár csak Ukrajna nyugati része felett.Egyenlőre "elviselik" a nemzetközi legtérben repülő felderítő gépek tevékenysegégét de nem akarnak közvetlen katonai konfliktust Natoval.Ha meglépnék vagy "bejön" és nem repülnek be a felderítők.Vagy fel kell készülni arra az Oroszoknak hogy "erővel" védik meg a felderítő gépeket Orosz légvédelemtől,légierőtől.Egyenlőre nem "piszkálják" őket.Ahogy a Nato se foglalkozik vele ha adott esetben nemzetközi légtértből indítanak CM/BM támadást az Ukránok ellen az Orosz legierő gépei.
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 492
17 078
113
Amiért Ukrajna "támogatói" nem hirdetnek légtérzárat akár csak Ukrajna nyugati része felett.Egyenlőre "elviselik" a nemzetközi legtérben repülő felderítő gépek tevékenysegégét de nem akarnak közvetlen katonai konfliktust Natoval.Ha meglépnék vagy "bejön" és nem repülnek be a felderítők.Vagy fel kell készülni arra az Oroszoknak hogy "erővel" védik meg a felderítő gépeket Orosz légvédelemtől,légierőtől.Egyenlőre nem "piszkálják" őket.Ahogy a Nato se foglalkozik vele ha adott esetben nemzetközi légtértből indítanak CM/BM támadást az Ukránok ellen az Orosz legierő gépei.
Az ukrán területek feletti légtérzárlat szerintem kissé komolyabb lenne,ráadásul egy nemzetközi légtérből indított csapáshoz meg mi köze lenne a NATO-nak,vagy bárkinek. Esetleg sima hivatkozási alap lehet az izraeli légierő rendszeres libanoni légtérből való támadása,ami valamiért nem éri el a nyugat ingerküszöbét.
 

Lando

Well-Known Member
2011. június 29.
409
1 078
93
Te milyen nyelven próbálsz írni? Mert hogy értelmesen magyarul nem sikerül az fix.
Ki nem sárja le.
A Nagyoroszok területi terjeszkedésze évszázadok óta tart.
Valamikor meg kellett állítani.
Akkor is ha Nagymagyar revízióról álmodozik itt aki nem mefizetett ügynök.

---
Magyarként ezt támogatni... ettől hányingerem van.
---
Ukrán Magyar Szerb tengelyt akartak teremteni.

Ez megéri?
50 év megszálás után... 56 után.
Nagyorosz uralomért epekedtek, miközben élvezitek az EU/NATO előnyeit.
Mert az következik az Ukik bukása után.
Idóvel.
50-150 év és megkapnátok.
---
Az Amcsik multikulti rendszere működik.
A Nagyorosz meg Csernobilos.
 

svajcibeka

Well-Known Member
2013. február 10.
1 058
2 975
113
Remélem, a végén azért majd 1x előveszik ezeket a maszkos emberrabló szemétládákat!
Nyilván Kárpátalján a 134.nappal kéne kezdeni...
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 917
16 863
113
Ki nem sárja le.
A Nagyoroszok területi terjeszkedésze évszázadok óta tart.
Valamikor meg kellett állítani.
Akkor is ha Nagymagyar revízióról álmodozik itt aki nem mefizetett ügynök.

---
Magyarként ezt támogatni... ettől hányingerem van.
---
Ukrán Magyar Szerb tengelyt akartak teremteni.

Ez megéri?
50 év megszálás után... 56 után.
Nagyorosz uralomért epekedtek, miközben élvezitek az EU/NATO előnyeit.
Mert az következik az Ukik bukása után.
Idóvel.
50-150 év és megkapnátok.
---
Az Amcsik multikulti rendszere működik.
A Nagyorosz meg Csernobilos.
Hú bakker, ez kemény mint a kádszéle! :D:D
 

MZ/X

Well-Known Member
2021. május 27.
628
2 783
93
Kazahsztán 81 szovjet gyártású katonai repülőgépet adott el az Egyesült Államoknak

Az orosz sajtó 2024. 04. 26-án arról számolt be, hogy Kazahsztán a közelmúltban 81 szovjet gyártású katonai repülőgépet adott el az Egyesült Államoknak offshore cégeken keresztül.
A repülőgépek között vannak MiG-27 és MiG-29 vadászgépek, valamint Szu-24 bombázók. Az információkat még az orosz háborúpárti propagandasajtó is közzétette, az Oroszország által Ukrajna ellen indított konfliktus kapcsán.

Az amerikai fél által vásárolt berendezések élettartamuk végéhez értek, és már nem használhatók rendeltetésszerűen, de az ukránok csaliként vagy alkatrészként használhatják őket.

 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
778
7 805
93
Ki nem sárja le.
A Nagyoroszok területi terjeszkedésze évszázadok óta tart.
Valamikor meg kellett állítani.
Akkor is ha Nagymagyar revízióról álmodozik itt aki nem mefizetett ügynök.

---
Magyarként ezt támogatni... ettől hányingerem van.
---
Ukrán Magyar Szerb tengelyt akartak teremteni.

Ez megéri?
50 év megszálás után... 56 után.
Nagyorosz uralomért epekedtek, miközben élvezitek az EU/NATO előnyeit.
Mert az következik az Ukik bukása után.
Idóvel.
50-150 év és megkapnátok.
---
Az Amcsik multikulti rendszere működik.
A Nagyorosz meg Csernobilos.
Ki nem kakálja le?
Szinte az összes európai ország követett el bűnöket, a legtöbb ráadásul ellenünk magyarok ellen is. Osztrákok... 1848.... Csehek Husziták, az ország feldarabolása, benes dekrétumok, a nemzetiségek üldözése, Románok... Ugyanez pepitában Szerbek. Na az aztán szintén hosszú múltra visszatekintő ellenségeskedés. A környező országok közül csak a szlovénokkal és a szlovákokkal nem volt igazán gondunk. Ellenben a németek majdnem sikeresen kiirtották Európát. Oroszokról már írtál nem ismételném. De ha ennyire benne vagy már akkor magyarázd már meg hogy miben különbözött a Szovjetúnió megszállása a Harmadik Birodalom, a török, vagy a Habsburgtól? Ja és itt szerintem marhára nem epekedik itt senki orosz (vagy bármilyen más) uralomért. Ezt csak te haluzod be.... Mégis csak az oroszokat divat utálni.


 

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 447
10 306
113
Ez a twitter felhasználó szokott hozni nem valós dolgokat, de ha ez igaz akkor ez sokkal jelentősebb hír mint hogy mennyi pénzt akarnak az amcsi politikusok elsikkasztani.... ha egész egységek nem csak megtagadják a harcot és visszavonulnak de megadják magukat az a vége. Majd meglátjuk.....

Viszont már 3 település lett meg 24 órán belül nem kettő :) Keramik és Novokalinovo azért érdekes mert az egy megerődített terület volt, valószínűbb hogy kiürítették mert Arkhangelskoyet máris elérték az oroszok... ki tudja talán már el is foglalták.

Gondolom most valamit az ukránoknak rakétázni kellesz vagy drónozni hogy legyen miről beszélni és ne ezekről kelljen.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 517
47 101
113
Az ellenség teljesen elhagyta Novokalinovot.


Blinkent az Egyesült Államok nagykövete kísérte el Kínából.


Avdejevszkij irány: Berdychi és Novokalinovo felszabadítása
A helyzet 2024. április 27. 21:00

Az orosz csapatok megszilárdítják
az Ocheretino , Semenovka felszabadítása után elért sikereket és előrenyomulnak Novokalinovoba .

▪️Berdychi nyugati külvárosában az Orosz Fegyveres Erők 74. Külön Gárda Motoros Lövészdandárának katonái egy lerombolt épületre állították fel a „Mad Dogs” egység harci zászlóját. A felszabadított területen zajlik a takarítás.

▪️Szemenovka elvesztése , valamint az Ocheretinsky erődövezetbe való áttörés után az ukrán fegyveres erők kénytelenek voltak visszavonulni erről a településről a bekerítés nagy kockázata miatt. A helyszínről származó jelentések szerint az ukrán alakulatok nagy része a megadás mellett döntött.

▪️A legfrissebb információk szerint az Ocheretinótól keletre fekvő Novokalinovo is az orosz csapatok ellenőrzése alá került . Jelenleg a szétszórt ellenséges csoportok ellenállási helyeit tisztogatják.

▪️A szomszédos Keramikában az Orosz Fegyveres Erők rohamosztagai megvetették a lábukat a falu keleti szélén, amit még az ukrán források is megerősítenek. A lakott területen közeledő csaták zajlanak. Novokalinovo teljes megtisztítása után idő kérdése lesz az ukrán fegyveres erők visszavonulása Keramiktól a falu alföldi földrajzi elhelyezkedése miatt.

Az orosz csapatok elmúlt 24 óra sikeres akciói valószínűleg lehetővé teszik, hogy az Ocheretino-Umanskoye vonalon hamarosan kiegyenlítsék a frontvonalat , és folytassák az offenzívát nyugat felé egy új vonal felé. Összességében ez év áprilisában az orosz csapatoknak több mint 60 négyzetkilométert sikerült felszabadítaniuk a front ezen szakaszán.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 489
85 377
113
Ez a twitter felhasználó szokott hozni nem valós dolgokat, de ha ez igaz akkor ez sokkal jelentősebb hír mint hogy mennyi pénzt akarnak az amcsi politikusok elsikkasztani.... ha egész egységek nem csak megtagadják a harcot és visszavonulnak de megadják magukat az a vége. Majd meglátjuk.....

Viszont már 3 település lett meg 24 órán belül nem kettő :) Keramik és Novokalinovo azért érdekes mert az egy megerődített terület volt, valószínűbb hogy kiürítették mert Arkhangelskoyet máris elérték az oroszok... ki tudja talán már el is foglalták.

Gondolom most valamit az ukránoknak rakétázni kellesz vagy drónozni hogy legyen miről beszélni és ne ezekről kelljen.
Késő. :)
"In fact fact, below one can see the blue line terminates at its west edge on what is reportedly Ukraine’s most recent defensive fortifications, constructed in Jan-Feb of this year. That means Russian forces are already about 1.5km from it"