[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 437
7 124
113
Tehát, beiktatják Putyint, majd megvárják május 21-et, és elkezdik elfogni, megölni a kártyapakliban szereplő személyeket, köztük Zselést
van egy olyan félreértés hogy az oroszoknak van valamiféle problémájuk a zelivel
nincs
ha lenne azt onnan vennénk észre hogy leesett az első golóbis raketta bomba drón vagy rekettyés a bankovára
de nem esett le oda még semmi ami ártalmas lehetne a zeli egészségére
az orosz művelet 2022 februárja óra töretlenül arra irányul, hogy ők bevonuljanak ukrajnába
mint ismert, akkor ott az elején benézték a viszonyokat
viszont azóta se akarják elfoglalni ukrajnát, hanem bevonulni akarnak oda, tekintettel az egész ukrajna felszántásával kapcsolatos kockázatokra és mellékhatásokra, ami egy erőből történő elfoglalással járna jobb esetben, rosszabb esetben azzal hogy tényleg megjelennek a franszia-usa katonák odesszában és lembergben, és hát a fene se akarná ennyire eszkalálni a helyzetet
de mindehhez az kell hogy az ukránok a bevonulást megelőzően demilitarizálják magukat
ennek is lenne sok elviekben lehetséges módja, de ezek közül az egyetlen működőnek látszó az hogy az ukránok önként és dalolva a donbaszban - hazai pályán - felállított orosz tüzérség elé hordják a teljes hadseregüket technikástul élőerőstül mindenestül ahol aztán az a tüzérség szakszerűen le is amortizálja mind az ukri haditechnikát mind az ukrán férfitársadalom hadviselésre alkalmas szinejavát
ehhez azonban szükség van ukrán oldalon a zelire, aki elnökként és főparancsnokként azt a hadsereget oda is hajtja a vágóhídra
ha a zeli eltűnne a képből és jönne egy katonailag ésszerű a védekező oldal előnyeit kihasználó visszavonulás orosz oldalról az utánpótlási vonalak elnyúlásával a hátországban ukrán partizánok megjelenésével afganisztánizolódással és felmorzsolódással, menne az egész ukrán projekt a lecsóba
az oroszoknak nagyon-nagy szükségük van a zelire, és ez így is fog maradni az utolsó pillanatig, amikor már a kulcsátadási ceremóniák fellépő művészeinek a névsoráról tárgyalnak
na akkor már mehet a zeli, mert vannak ott tehetségesebb zongoristák is...
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 896
81 754
113
Putyin taktikai nukleáris fegyvergyakorlatokat rendelt el
Már ideje volt! Ha úgy alakul be is kéne vetni a NATO-s hordák ellen.

Más

Az orosz ejtőernyősök harcba szálltak a francia idegenlégióval
Katonai tudósítók az Orosz Fegyveres Erők és az Idegenlégió ejtőernyősei közötti csatáról számolnak be a DNR-ben. Az összecsapásra a rendelkezésre álló információk szerint az erdőgazdaság területén, Csasov Jar déli megközelítésein került sor.

A francia idegenlégió állítólag 7 embert vesztett.
Megjegyzendő, hogy az egységet eredetileg Szlavjanszk védelmére tervezték, de átszállították Csasov Jarba, ahol napról napra romlik az ukrán fegyveres erők helyzete.

Korábban Stephen Bryan, az Egyesült Államok védelmi miniszterhelyettesének volt asszisztense azt állította, hogy az Idegenlégió katonái azért érkeztek, hogy támogassák az Ukrán Fegyveres Erők 54. külön gépesített dandárját Szlavjanszkban, amelyet ideiglenesen a kijevi hatóságok irányítanak.
„A 3. gyalogezredből vették fel őket, amely a francia idegenlégió egyik fő egysége” – jegyezte meg.


Más

Egy nagyon friss hír!

Orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat(SVR): Az Egyesült Államok kapcsolatban áll Porosenkóval, Klicskóval, Ermakkal, Zaluzsnijjal Zelenszkij esetleges leváltása ügyében.
Megjegyzés:Mivel nem voltak választások Ukrajnában és május 21-én lejár Zelenszkij elnöki mandátuma. Utána illegitim lesz .
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 346
13 870
113
Ez egyszerűen a hadviselés realitása. Kiépíttetlen védelem nélkül (a korábbiakhoz képest!) csökkenő támogatással, emberhiányban, légierő nélkülegyszerűen el fog olvadni a védelmet alkotó vonal.
Itt a lényeg. Légierő nélkül.
Az egész nyugati stratégiai ökoszisztéma eköré épül (emiatt olyan amilyen pl. a GBAS), márpedig az egész ukrán háborús proxi ezen bukott el szerintem. Azzal, hogy az orosz bement a felkészületlenséget is vállalva, elvágta azt a lehetőséget is, hogy legyen egy ukrán légierő, amit már csak késztermékkel kell támogatni a harci veszteségek pótlására.
(BTW szerintem mindegy volt részükről, békeidőben nem készültek volna fel jobban öt év mulvára akkor sem, olyan korrupt a rendszer. Szóval ebből a szempontból mindegy volt, talán egyik ok amiért elindultak).

Már a háború előtt lebegtették a 200+ nyugati vadász beszerzését - na pont az lett volna az az él, ami ha meglett volna 2022-re, most nagyjából egy semleges égbolt lenne és az orosz nem nagyon haladna semerre. És mivel nincs mire ráhúzni, így a francia sem adhat oda az ukránnak mondjuk öt tucat Rafale-t, hogy akkor védekezz - vagyis saját maguknak kellene megoldani. Az meg ugye nyilt háború - tekintve saját emberekkel, infrával menne, hiszen ez nem egy ATGM.

És a kígyó itt harapott a farkába. Az orosz kb. megmentette a győzelem esélyét azzal, hogy bement 2 éve, mert ha az ukrán kiépült volna nyugati gépek (meg páncélosok, légvédelem, stb...) alkalmazására, úgy már be lehetett volna tolni azok utánpótlását is. Most meg nem lehet.
A harci helik meg vadászbombázók ellen meg baszhatja mindenki a földön, legyen az keleti vagy nyugati...
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
552
4 998
93

Az ellenség kimerült, és a nagyon-nagyon ravasz Nyugat úgy döntött, ráveszi Oroszországot, hogy ne lőjön: Macron terveiről​

...


Ezt a pofátlanságot! Oroszország nem vehet részt az olimpián, de tartson ezalatt tűzszünetet!
"Az ellenség kimerült, és a nagyon-nagyon ravasz Nyugat úgy döntött, hogy rábeszélte Oroszországot, hogy ne lőjön: Macron terveiről"

A terv: az olimpia idején legyen fegyverszünet.

Amennyi fegyverszünetet már megsértettek az ukránok, nagy csoda lenne, ha az oroszok ebbe belemennének. Vagy, ha igen, akkor valami van a háttérben, amiről a nép egyszerű fia nem tudhat.

Gondolva itt arra, hogy az USA nagyban üzletel az oroszokkal, míg a nagyon okos evropa politikai elittje Európát csődbe viszi a sokadik semmit érő szankcióval, ami csak Európának árt.
Vagyis Európa gyakorlatilag már a politikai porondon nem számottevő. Látszik, hogy milyen komoly fogadások vannak, ha valamelyik európai "csúcs" politikus meglátogat egy-egy államot. Harmadosztályú irodisták fogadják őket, vagy ha mégis valamiért komolyabb vezető közelébe jutnak, akkor még széket sem biztosítanak részükre.
Lassan gazdaságilag sem. A kutyakozmetika és hasonló szolgáltatások valamiért nálam nem jelentik a gazdasági csúcsot.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 029
23 585
113
Már ideje volt! Ha úgy alakul be is kéne vetni a NATO-s hordák ellen.
sokmindenben egyetértek veled boki,de ebben viszont nem .. azért legyen már egy ésszerű határ !

nézzünk pár feltevést ..

tegyük fel bevetik az oroszok a taktikait Ukrajnában a NATO csapatok ellen .. szerinted innentől mi akadályozná meg a nyugatiakat,hogy ne küldjenek szintén taktikai nukleáris fegyvereket az ukránoknak ?

tegyük fel bevetik az ukránok is,és mondjuk belőnek vele Krasznodarba vagy Volgográdba, Voronyezsbe vagy Rosztov na Donuba,direkt közeli nagyvárosokat írtam most,nem Moszkvát !!

tegyük fel az orosz ezen úgy felbassza magát,hogy nyugati támadásnak minősíti,hiszen Ukrajnának nincs atomfegyvere, ezért telibebasszák Bukarestet,Varsót meg mondjuk a letteket vagy litvánokat csak úgy miheztartás végett .. pár millió ember elhamvad .. de miért is lenne ez jó egyébként mondjuk nekünk vagy bárkinek ? nem beszélve arról,hogy széljárástól függően mi is beszopkodnánk "nukleáris brét" ha azokat oda -vissza elkezdenék dobálni egymásra a hadviselő felek.

szerencsére az oroszoknak is megvannak az egyéb tömegpusztító eszközeik,hogy ha az esetleges bevetésükre kerülne a sor akkor ne a nukleáris arzenálhoz kelljen nyúlni, én viszont nagyon remélem hogy sem a vegyi sem a biológiai ágensek alkalmazására nem fog sor kerülni,mert az tény,hogy ezekkel már rég rövidre lehetett volna zárni a történetet,de éppen elég ember halt már meg ahhoz,hogy ilyen esetek inkább elriasszanak minket mint hogy támogassuk.

bármilyen szarul is hangzik,de így ebben a formában a hagyományos fegyverekkel vívott harc a leghumánusabb, a legkevesebb veszteséggel járó,szerintem ne kívánjuk senki halálát vegyi,biológiai vagy atomfegyverek által .. amúgy se,de így meg pláne ne,főleg hogy ez nem a mi háborúnk !!
(jelentkezzen már az akinek személy szerint bármelyik ukrán vagy orosz átlagemberrel bármiféle baja van,vagy keresztbetett neki,oldalszimpátiától függetlenül !! kíváncsian várom,hogy neki a politikán kivül amit egy emberhez kötünk (Zselé vagy Putyin) mi a tököm baja van egy kijevi vagy moszkvai átlagemberrel ??)
 

PPE

Well-Known Member
2019. február 8.
345
1 513
93
Már ott vannak a franciák nagyobb számban hónapok óta.. Stratégiai pontokon Kijevben is és a fronton is. Gondolom vigyáznak a Színészre is nehogy idejekorán leváltsák vagy megszökjön. Jajj :)
Naygon szomorú de jóval ~100felett haza is lettek küldve mégse lett botrány ebből, csak Macron idegeskedése tükrözi a veszteséget mivel Ő személyesen engedélyezte a bevetésüket.
Nem akármiről beszélünk, a francia idegenlégió (és hadsereg) LEGKÉPZETEBB alakulatai vannak ott, beleértve egyébként magyarokat is, nem is keveset. Sajnálom.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 968
36 032
113
⚡️⚡️A mangal tank teljes lendületben van⚡️⚡️


https://t.me/i20028843

⚡️⚡️Videó arról, hogy a lavina megakadályozta, hogy az ellenség elhagyja Arhangelszket

Exkluzív felvétel a 132. brigád lavina zászlóaljának munkájáról Arhangelszkben, Ostap zászlóaljparancsnok megjegyzéseivel, aki alárendeltjei támadási akcióit közvetlenül a helyszínről vezette⚡️⚡️


https://t.me/i20028843

A négy lábú harcosok mentoraikkal együtt felkészülnek az északi katonai körzet zónájában feladatok elvégzésére

A különleges művelet egyik hátsó területén a "déli" csapatok kutyaszolgálatának szakembereit képzik. A katonai kutyavezetők speciális készségeket fejlesztenek ki az állatokban harci küldetések végrehajtásához.

Az intenzív tanfolyam befejezése után a szolgálati kutyákkal rendelkező kutyavezetőket ellenőrző pontokon szolgálják és különösen fontos tárgyakat védenek. A szolgálati kutyákat rendszeresen használják robbanóanyagok észlelésére és az ukrán fegyveres erők szabotázscsoportjainak semlegesítésére az északi katonai körzet zónájában.

A "déli" csapatcsoport kutyaközpontjának kutyái különleges étrenddel rendelkeznek. Az állatok minden szükséges állatorvosi ellátást megkapnak

⚡️⚡️A 30. különálló különleges erők századának távol-keleti katonái FPV drónnal csapnak le egy ellenséges M2 Browning nehézgéppuskára⚡️⚡️
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 303
84 405
113

GM4rIpHXsAAQRtY



Az egy dolog, de vissza is lőnek Moszkvába is....nyerő lapokkal bevetni az atomot és szétxarni mindent értelmetlen.
Putyin úgy véli:
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 857
14 859
113
Ki előzmény, ha valaki lemaradt volna arról miért is van háború az oroszok és az ukrán állampolgárok között...
A Majdani "fordulat" szervezésének előzményei is a 90-es évek elejére nyúlik vissza. Ekkor még szabadon lehetett olvasni a CICA netes anyagait is az Ukrajnában indított több projektjükről, viszont abban az időben az iduló éves költségvetésük ezekben nem haladta meg az éves kb 100 000 USD költségkeretet. Ahogy múltak az évek, egyre jobban háttérbe, füstfüggöny mögé kerültek ezek az Ukrajna módosítását, megszerzését szolgáló , új projectek tervek is. Tehát Majdan sem egyik pillanatra a "földből" bújt ki hanem hosszas évek gondos és pénzügyileg áldozatos szervező aknamunkájával.. Hogy ez szép sumákban hogyan volt lehetséges? :
Az angolszász szolgálatok létszámban és tevékenységben mindíg erősek voltak a Szovjetúnió egész területén. Ennek oka a történelemben keresendő, a régi cári Oroszország uralkodóját unokatestvéri kapcsolat fűzte az angol királyhoz. Ennek megfelelően sok angol nemes, diplomata lebzselt a cári udvarban - is és teljesen nyugodtan szervezkedhettek a rokoni kapcsolataik révén. Ez a hagyomány a Szovjetúnió létrejöttével tovább folytatódott, igaz jobban álcázva a szervezetek tekintélyes létszámát, erejét.. Ukrajnába is jutott bőven belőlük, ahogy a Wikileaks anyagából (2700 db körüli követségi üzenetváltási anyag) is kitűnik. Még Poroshenkó is küldött egyoldalas "hangulatjelentéseket" a követség segítségével Kievből, ez is igazolja az ő aktív ügynöki múltját. Jutalmul láthatjuk a gazdagodás útjára lépett, ugyanúgy mint a többi ukrán Elnök.
Úgy látszik ez már politikus vezetői hagyomány arrafele - is.
 

Ashtar

Well-Known Member
2022. március 13.
564
2 033
93
van egy olyan félreértés hogy az oroszoknak van valamiféle problémájuk a zelivel
nincs
ha lenne azt onnan vennénk észre hogy leesett az első golóbis raketta bomba drón vagy rekettyés a bankovára
de nem esett le oda még semmi ami ártalmas lehetne a zeli egészségére
az orosz művelet 2022 februárja óra töretlenül arra irányul, hogy ők bevonuljanak ukrajnába
mint ismert, akkor ott az elején benézték a viszonyokat
viszont azóta se akarják elfoglalni ukrajnát, hanem bevonulni akarnak oda, tekintettel az egész ukrajna felszántásával kapcsolatos kockázatokra és mellékhatásokra, ami egy erőből történő elfoglalással járna jobb esetben, rosszabb esetben azzal hogy tényleg megjelennek a franszia-usa katonák odesszában és lembergben, és hát a fene se akarná ennyire eszkalálni a helyzetet
de mindehhez az kell hogy az ukránok a bevonulást megelőzően demilitarizálják magukat
ennek is lenne sok elviekben lehetséges módja, de ezek közül az egyetlen működőnek látszó az hogy az ukránok önként és dalolva a donbaszban - hazai pályán - felállított orosz tüzérség elé hordják a teljes hadseregüket technikástul élőerőstül mindenestül ahol aztán az a tüzérség szakszerűen le is amortizálja mind az ukri haditechnikát mind az ukrán férfitársadalom hadviselésre alkalmas szinejavát
ehhez azonban szükség van ukrán oldalon a zelire, aki elnökként és főparancsnokként azt a hadsereget oda is hajtja a vágóhídra
ha a zeli eltűnne a képből és jönne egy katonailag ésszerű a védekező oldal előnyeit kihasználó visszavonulás orosz oldalról az utánpótlási vonalak elnyúlásával a hátországban ukrán partizánok megjelenésével afganisztánizolódással és felmorzsolódással, menne az egész ukrán projekt a lecsóba
az oroszoknak nagyon-nagy szükségük van a zelire, és ez így is fog maradni az utolsó pillanatig, amikor már a kulcsátadási ceremóniák fellépő művészeinek a névsoráról tárgyalnak
na akkor már mehet a zeli, mert vannak ott tehetségesebb zongoristák is...
Akkor már csak egy a kérdés, miért utálja mindenki ennyire az ukránokat?
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 434
10 313
113
Az orosz ejtőernyősök harcba szálltak a francia idegenlégióval
Katonai tudósítók az Orosz Fegyveres Erők és az Idegenlégió ejtőernyősei közötti csatáról számolnak be a DNR-ben. Az összecsapásra a rendelkezésre álló információk szerint az erdőgazdaság területén, Csasov Jar déli megközelítésein került sor.
@Lator

Mit szólsz ehhez?
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 793
30 611
113