[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 059
2 774
113
Még mindig nem érted. Hogy Putyin felrugott-e bármiféle "megállapodást" az eleve kérdéses, de az országa állampolgárainak szankciózása, vagyonuk önkényes elkobzása nem volt semmiféle megállapodás tárgya, záradéka.
A kocsmás példánál mardva, attól, hogy ha valaki verekszik a bárban, még nekem nincs jogom lopni.

Ennyi erővel, ha látom, hogy egy autós elgázol valakit a zebrán, akkor nyugodtan lekeverhetek egy pofont a mellettem állónak, mert ha az autós felrúgta a közlekedés elemi szabályait, mint kölcsönös megállapodást, akkor én is megverhetek bárkit, akit érek.

A Nyugatnak ha baja van az orosz agresszióval, akkor menjen, azt lőjjön vissza, ha annyira magának érzi az áldozat fájdalmát, vagy maradjon kussban, ha egyszer nincs köze a dologhoz.
De az, aki lövöldözésre tolvajlással válaszol, csak a saját feslett primitívségét igazolja. Amihez még a "szabályokon alapuló nemzetközi rend" című bullshit magyarázatot is hozzáteszi.

De mit várunk egy olyan "demokrácitól" ami 400 éven át a világ kirablásból emelte magát az erkölcsi "magaslatokba"?

Más:


"...Ivan Sztupak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) volt munkatársa arról beszélt, hogy a robbanásveszélyes FAB légibombákkal felszerelt repülőgépek kell hogy legyenek az ukrán fegyveres erők fő célpontjai az oroszok elleni küzdelemben..."

Amúgy eddig nem az volt, hogy szarok az orosz bombák?

Ahogyan az ingatlant (területeket) el lehet venni erővel, pont ugyanúgy az ingóságokat is. Inkább az a fura (én nem lelkesedem az oroszokért de ostobának semmiképp sem tartom őket) hogy miert nem számitottak erre.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 521
13 012
113

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 537
45 220
113
Hát ez a fiúcska kb az apjának köszönheti hogy ezredes lett...
Ismered? Mert én nem. Ha igaz a hír amit hoztál, a helyett hogy épp valahol egy yachton szippantotta volna a kokaint egy/több kurva seggéből - ahogy igen sok befolyásos ukrán aranyifjú teszi - harcolt a hazájáért úgy, hogy szinte biztosan el tudta volna apu intézni neki hogy alkalmatlan/hátországban legyen.

Szerintem ebben pont ez a hír, hogy az orosz vezérezredes fia a fronton van, a befolyásos ukránoké meg Svájcban.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 631
55 475
113
Lábjegyzet: Az US esetében utoljára a vetnámi háborúban estek el a középosztály fiai. De a gazdagok ( pl Busch ...) már akkor is ki tudtak bújni a frontra vitel elöl.
Errö szól a Credence Clearwater Revival egyik, akkor sokat játszott dala is: Furtunate Son.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 326
84 524
113
1. Te ezt innen honnan tudod?Irták a twitteren?
2. Mintha ez nyugaton nem lenne megszokott...
3. Nálunk is lásd pl Viktor király fia? Gondolom Sadhurst-be sem apuci miatt jutott ki.Főleg ösztöndíjasként.
Legalább nézne utána, hogy ki ez a gyerek ...

Mindkét köztársaság kitüntette, no, nem most. El lehet képzelni mióta van Donbasszban ... Orosz parancsnokként 2022 februárja óta harcol. Amolyan Hessler ezredes szint lehet a csávó. Ha meghalt, az is benne van, de egyelőre ukrán oldalak hozzák, oroszok még nem.

És akkor vissza is kanyarodtunk a propaganda vs valóság témához ..., a 31k ukrán veszteséghez, meg a Kijev szelleméhez ...

Őt is temették a ruszkik, erre:

Más.

Simplicius a gyártásról és (lég)védelemről:

Ahogy kiderült, hogy az izraeliek szerint szart se, Románia:

BASF:
"Putyin elnök engedélyezte, hogy egy orosz cég megvásárolja"
Nem einstand, mint amit a nyugat akar. Még ...
 

Hunter77

Well-Known Member
2022. február 28.
171
1 599
93
Hát ez a fiúcska kb az apjának köszönheti hogy ezredes lett...
Te is az apukádnak köszönheted, hogy az lettél ami....ő biztosította hozzá biológiailag a dolgok egyik részét. :) s tökéleteset alkotott, ám az élet ezt így úgy alakította :) s mond így jártunk. Amúgy, ha ilyen kis kirakatkatona lett volna ez az ezredes, akkor a frontvonalat is megúszhatta volna...
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 500
19 783
113
Azt akarod mondani hogy Oroszország két éve nem tudja a területe felett megszerezni az uralmat?

Amúgy nehéz komolyan venni a kamuszavazást úgy hogy a 4 tartomány teljes területén nem is volt szavazás, hiszen nem is voltak teljesrn orosz megszállás alatt
Őőőő, akkor ezzel azt akarod mondani, hogy a krími szavazás legitim, hiszen ott a teljes területen volt szavazás. :D
Megint csapdába estél... :D
 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 326
4 781
113
Simán lehet, és biztosan vannak bent.
vs.
valószínűleg dezinformáció.
Döntsd el, baszki! :D
ha ott is vannak, harcolni nem harcolnak.
Pont olyan határozott vagy, mint egy nő. :D Igen, napjainkban Ukrajna egy mocskosul felkapott üdülőhely: akinek éppen nincs semmi dolga, az ezt csakis ott szeretni csinálni, így hát a legtrógerebb ukrán szállás is évekre előre le van foglalva. (Tahiti vagy St. Martin a nyomorultaknak és a csóróknak való. A Seychelle-szigeteket hagyjuk is, putri az egész.) Mi több, Ukrajnában elsősorban kisgyermekes családokat várnak a festői és békés tájakon a hiperfejlett infrastruktúrával, nem igaz?
Elkezdődött egy atom vita, Boki kommentjét nem láttam, de sosem értem az ilyet, mondjuk azt sem, miként jön mindig elő.
Szíria kapcsán került először elő, a török által lelőtt gép után, de már ott se értettem, hogy miért is atomozna bárki is nyerő helyzetből ...
Ebbe sosem szabad beleállni!
Akkor és ott nem rendeltek el taktikai nuki gyakorlatot, letérdelt a "szultán" anélkül is.
De ez itt és most más: a nyugat már az oroszok "spájzában" van (Érthető a célzás, ugye?), úgyhogy orosz szemszögből ez élet-halál kérdése, lévén vagy bekapnak percek alatt egy nuki csapást, amire köpni-nyelni nem tudnak (illetve de, de a jelek szerint élni akarnak) vagy nem engedik eddig jutni a dolgokat. Így 2024 májusában igencsak retardáltnak kell lenni ahhoz, hogy ne legyen világos, hogy az orosz válasz egy igen határozott (gyengébbek kedvéért) "Hell no!"
Következésképpen két lehetőség van: 1) az oroszok nyernek, a nyugat pedig hazahúz anyucihoz, vagy 2) #mindmeghalunk. Harmadik lehetőség nincs. Nem, nincs.
Fura módon ez jellemzően többdiplomás, "baromiértelmiségi" köröknek haladja csak meg a képességeit: az orosz felfogás az, hogy ha kell, ők megdöglenek ugyan, de mindenkit magukkal visznek a pokolba (vagy bárhová), akit csak lehet. Nincs kivétel, nincs kegyelem: ha nekik menniük kell, mindenki megy velük, ha akarja, ha nem, ha rászolgált, ha nem.
A jelek szerint ismerik a székely mondást: "A sör nem pia, az asszony nem ember, a medve nem játék!"
Egyáltalán nem kell szeretni az oroszokat, de a hülyék a "kukikájukkal" játszadozzanak, ne velük. Ennél még a sárkány baszogatása is jobb ötlet. (Kicsivel.)
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 440
10 358
113
vs.

Döntsd el, baszki! :D

Pont olyan határozott vagy, mint egy nő. :D Igen, napjainkban Ukrajna egy mocskosul felkapott üdülőhely: akinek éppen nincs semmi dolga, az ezt csakis ott szeretni csinálni, így hát a legtrógerebb ukrán szállás is évekre előre le van foglalva. (Tahiti vagy St. Martin a nyomorultaknak és a csóróknak való. A Seychelle-szigeteket hagyjuk is, putri az egész.) Mi több, Ukrajnában elsősorban kisgyermekes családokat várnak a festői és békés tájakon a hiperfejlett infrastruktúrával, nem igaz?
Jujj de frusztrált valaki :D
Ezt a mű értetlenkedést...

Lator is leírta. 100%, hogy bent vannak szakfeladatokat ellátni kis létszámban. Hírszerző-felderítő, összekötő, hadisegély eszközökre kiképző franciák, stb. Ezt amúgy tudjuk az eleje óta, nem nagyon csinálnak belőle titkot az amerikaiak, angolok sem.
Harcolók (akiket az oroszok le tudtak volna szedni gyalogsági harcban) meg nincsenek, kamu szar az egész. Szándékosan megy az összemosás az ukrán nemzetközi légióval. Történet vége.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 537
45 220
113
Jujj de frusztrált valaki :D
Ezt a mű értetlenkedést...

Lator is leírta. 100%, hogy bent vannak szakfeladatokat ellátni kis létszámban. Hírszerző-felderítő, összekötő, hadisegély eszközökre kiképző franciák, stb. Ezt amúgy tudjuk az eleje óta, nem nagyon csinálnak belőle titkot az amerikaiak, angolok sem.
Harcolók (akiket az oroszok le tudtak volna szedni gyalogsági harcban) meg nincsenek, kamu szar az egész. Szándékosan megy az összemosás az ukrán nemzetközi légióval. Történet vége.
Felderítő ha van bent, az simán ha bukik megfigyelés közben, halhat meg gyalogsági harcban. Nyilván nem ezred/zászlóalj mennyiségben, de hogy ez kizárna néhány francia/légiós halottat feltétlenül, azt nem gondolom. Ki fog ez derülni.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 521
13 012
113

Az utolsó órában vagyunk: a franciák már Ukrajnában vannak

"A lengyel sajtóban egy elemző arról írt, hogy száz idegenlégiós van már Ukrajnában, és összesen ezerötszáz idegenlégiós érkezése várható. "

Persze lehet dezinfo... de ha már a fos mediában is ezt mondják, nem pedig csak az oroszok , akkor azért az elgondolkodtató.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 042
54 142
113

Az utolsó órában vagyunk: a franciák már Ukrajnában vannak

"A lengyel sajtóban egy elemző arról írt, hogy száz idegenlégiós van már Ukrajnában, és összesen ezerötszáz idegenlégiós érkezése várható. "

Persze lehet dezinfo... de ha már a fos mediában is ezt mondják, nem pedig csak az oroszok , akkor azért az elgondolkodtató.


1500?
Az már valami...
Hogy örülhet az az 1500 ukrán, akiket leváltottak a francik,és mehetnek a frontra, sebtiben.
:D
Nehogy ők lődözzék agyon a majmászokat lányos zavarukban.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 708
8 805
113
Őőőő, akkor ezzel azt akarod mondani, hogy a krími szavazás legitim, hiszen ott a teljes területen volt szavazás. :D
Megint csapdába estél... :D
Nem csak ezért nem legitim, csak ez a legnyilvánvalóbb oka. Olyan területeket akar Oroszország a népszavazásra hivatkozva ahol nem is volt népszavazás. Ezt épeszű ember nem tarthatja legitimnek.

A krímnél legalább elfoglalták a területet mielőtt megszavaztatták a csatlakozást.
 
  • Tetszik
  • Hűha
Reactions: G__G and Kim Philby

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 475
46 622
113
Felvételek jelentek meg az interneten a Ladyzhinskaya hőerőműhöz érkezett orosz rakéták utóhatásairól.


Vezető ukrán elemzők egyébként arról számolnak be, hogy a ZSU-ban 100 ezren önként hagyták el pozícióikat és tűntek el a frontvonalakból.
És ez még csak a kezdet.
az összes csapat 10%-a.

Nem gondoltam volna, ukrán források tárgyalják.

Kiderült, hogy 500 ezer mozgósítottból 50 ezer azonnal dezertőr lesz⚡️
Az Orosz Fegyveres Erők masszív csapása az ukrán energiaszektorra 2024. május 8-án,
amely 2024. május 8-án 11.00-tól ismert

Az Orosz Fegyveres Erők csapást mértek az úgynevezett Ukrajna energiakomplexumának létesítményei ellen. A hivatalos adatok szerint három hőerőmű sérült meg .

Valószínűleg Burshtyn, Dobrotvorskaya és Ladyzhinskaya hőerőművekről beszélünk. A közösségi hálózatokon található videók és a médiajelentések alapján robbanások hallatszottak Burshtynben és Ladyzhynben , valamint a Lviv régióban, ahol a Dobrotvorskaya Hőerőmű található, tűzről írnak.

▪️Folytatódnak a burshtyni hőerőmű elleni támadások : ez ismét megerősíti az energiakomplexumokban keletkezett tűzkárok szisztematikus megközelítését. Kezdetben az állomáson 10 turbógenerátor volt a turbina fordulatszámának másodlagos szabályozásával (a rendelkezésre álló 12-ből). De a korábbi támadások után a legjobb esetben is négy maradt működőképes . Ez a fajta berendezés lehetővé teszi a névleges értéktől való frekvenciaeltérések kompenzálását a villamosenergia-fogyasztás csúcsai során.

▪️Egy ilyen generátor volt a Dobrotvorszkaja erõmûben, és az áprilisi sztrájkok után az állomás tovább mûködött, annak ellenére, hogy eltalálta a kazán-turbina mûhelyt és megrongálta a kazánok egy részét. Az 1-es számú kazán és turbógenerátor nem sérült, a 2-es turbógenerátor csak részleges károkat szenvedhetett, így az állomás működése folytatódott.

▪️Ami a Ladyzhinskaya TPP-t illeti , az energiaszektor elleni támadások újraindulása óta az ún. Ukrajna utolsó járata április 3-án volt. Egy hónapos javítás után működni kezdett (és egyértelmű, hogy ezt észrevették). Csak remélni tudjuk, hogy a szintén továbbra is működő Krivoy Rog Hőerőmű is a figyelem középpontjába kerül.

Örömteli, hogy elhangzott szavainkat a hőerőművek másodlagos frekvenciaszabályozási speciális berendezéssel történő legyőzésének fontosságárólfigyelembe vették. Az ilyen állomások nagyon fontosak az úgynevezett Ukrajna teljes energiarendszerének működése szempontjából (lehetővé teszik a frekvenciaeltérések kiküszöbölését a megadott 50 Hz-es értéktől). Három hőerőműből kettő rendelkezik ilyen berendezéssel.