[HUN] MH 59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázis / MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár (Kecskemét)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 135
73 677
113
Gripenek testközelből...

Mintegy száznyolcvan kadét látogatott el az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárhoz. A csapatlátogatás alkalmával statikus bemutatón és repülés közben is megcsodálhatták a Jas-39 Gripen vadászgépet.

 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 135
73 677
113
Gripenek és őrkutyák között...

Mintegy kétszázötven kadét látogatott el az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárhoz, március 27-én. Kecskeméti látogatásuk alkalmával a fiatalok testközelből ismerkedtek meg a JAS-39 Gripen vadászgéppel és a dandár őrkutyáival.

A Honvéd Kadét Programban részt vevő iskolák előtt idén másodszor nyílt ki a kecskeméti repülőtér kapuja.

660535aed59fb691926172.jpg
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 091
25 051
113
1 százados ezred 12+2 db repülőgéppel? Ez valami magyar különlegesség. Mint a könnyű dandár. A pofám leszakad.
 
  • Tetszik
Reactions: Kávé

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 181
61 081
113
Miért, a szállítók milyen alakulatban vannak?
Az új Gripenek és Albatroszok hová fognak érkezni?
12+2 gép, meg 4 gép az 18 gép, ez még mindig csak egy század. Ehhez jön két szállítógép, ami nem egy másik század, mégcsak nem is egy raj, csak egy géppár.
Mentségükre legyen szólva, a szállítógépek esetében a többfős személyzet és a sajátos feladatkör miatt elvileg két gép is lehet raj, de azért századnak ezt nehéz lenne nevezni. Akkor is, ha adminisztratíve a humán oldalát önálló századszintre húzzák fel.
Az Albákkal is hasonló a helyzet.
Ezek a mindent-mindennel vegyes kényszerházasítások csak arra jók, hogy nevet lehessen adni a gyereknek, valahogy ezrednek lehessen láttatni azt, ami nem az.

Mindegy, hagyjuk is ezt.
Igazából engem az érdekelne, hogy azáltal, hogy a svédek NATO-csatlakozásának támogatásával mi célpontokká tettük magunkat az oroszok szemében, miközben pont, hogy üzleti partnereink voltak, illetve miközben a svéd baloldal évekig pocskondiázott minket, jó cserealap ez az össz-vissz négy darab JAS-39C szintű haditechnika 2024-2025-ben?
Nem lett volna tere valamiféle deep modernization-nek, ami "jut is - marad is " alapon kicsit megdolgoztatja a svéd védelmi ipart is?
Mondjuk plusz 8-10 darab modernizált JAS-39C/D, új hajtómű, AESA radar, IR szenzor, plusz ugyanerre a szintre felhozni a meglévő gépeket és kitolni a lízinget 2034-ig.

Akkor már beszélhetnénk egy rendes ezredről is, amiben van még potenciál.
 

Pista a hegyről

Well-Known Member
2018. április 4.
919
2 278
93
Miért, a szállítók milyen alakulatban vannak?
Az új Gripenek és Albatroszok hová fognak érkezni?

Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár​

  • Harcászati Repülőszázad (Gripen)
  • Harcászati Kiképző Repülőszázad
  • Szállítórepülő-század
a szállító századnál van a 2 airbus + 2 falcon, emellé jön a 2 kc, az albák meg a kiképzőhöz gondolom
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 362
77 042
113

Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár​

  • Harcászati Repülőszázad (Gripen)
  • Harcászati Kiképző Repülőszázad
  • Szállítórepülő-század
a szállító századnál van a 2 airbus + 2 falcon, emellé jön a 2 kc, az albák meg a kiképzőhöz gondolom
Nincs még egy ilyan szervezeti felépítés a világon az biztos.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 181
61 081
113
Ezért írtam, hogy "alapú".
Teljesen logikus a dandár megnevezés.
Mert mi legyen? Ezred? Akkor egyneműnek kellene lennie, nem?
Olyan, hogy vegyes ezred mindig is létezett, ez oké, de olyan is volt/van, hogy vegyes feladatú ezred.
Szóval nem is ezzel van az igazi gond, hanem azzal, hogy szemmel láthatóan a gombhoz akarják varrni a kabátot.
A folyamatos leépítés eredménye lett az egyszázados ezred, ezért csináltak belőle "bázist", hogy oda azt pakolhassanak a rentábilitás kedvéért, amit csak lehet.
Mert lássuk be, hogy össz-vissz 14 darab Gripenért kár külön repteret fenntartani.
Az más kérdés, hogy védelempolitikai szempontból akár a fele, hét Gripen miatt is jó lenne húsz reptér, meg nyolc autópályás kitelepítési hely.

De a témánál maradva, nyilván a közel ezer fős reptéri állományra túl kevés az egyszázadnyi technika, ezért átmenetileg bázisnak nevezték a magasabbegységet, de ez egy mondvacsinált megnevezés volt.
Most dandárnak hívják és beintegrálták a különféle egyéb honvédségi merevszárnyas technikákat is, lehetőleg valahogy elkülönülő alegységekre bontva.

Maradjunk annyiban, hogy ezt a fajta fegyvernemet és ezt a fajta infrastruktúrát nem ilyen darabszámokra találták ki.
 
Status
Not open for further replies.