De. A fő probléma itt az extra óvatosság hiánya volt békeidőben. Pedig erről ugyanaz a lőkiképző akart leszoktatni minket (ők sokkal többet kaptak mint én), számos releváns példával. És most mégis.
Az első gondolatom az volt, hogy sokat óvatoskodtak. Hát nem. Éppen a basszunkoda volt nem elég óvatos. Pedig kell. Ezért. Mikrodrónok és komplex képességű robotok. Aztán...
Nincs békeidő. Az elborult civileket nem szabad alábecsülni. Ennyi. Több drón és robot. Pusztuljanak a gépek!
"..Amiről nem tudsz... ".
Lőkiképzős meg extra óvatosság... te hány ilyen valós esetnél voltál? Mert én nem 1-nél.
Még ha lenne némi fogalmad a dolgokról, mind a személyzetről, felszerelésről és jogszabályi háttérről.
Volt ilyen technikai eszköz? Nem igazán. Megpróbálták békés úton? Igen.
Tudtak arról, hogy benzinnel körbelocsolta a belsőrészeket? Nem.
Tudtak arról, hogy épp a palackba vág bele? Nem.
Volt aki a villanógránátot említette... ami 1 benzingőzös szobába biztos nagyon okos döntés lett volna.
Behatolásnál használták a rendelkezésre álló védelmet? Igen, ez mentette meg az életüket sokaknak.
De igen, elképzelem, ahogy RC-Zümi berepül és körbenéz. Tök jó, endoszkópos kamerával is belátni ott ahol ez bemegy. Nyilván a kettő nem ugyanaz. Aztán látod, hogy ott az ember. Mit csinálsz?
Ja ilyenkor jön RC-Brutus, odabattyog, majd kinyitja az ajtót, kb 5 perc alatt , ami alatt az ember vagy elfut vagy felrobbantja az egészet. Honnan tudod, hogy egy ilyen hülyénél nincs annyi robbanóanyag, amivel 1 háztömböt fellehet robbantani? Ja, akkor a kutyus lassan belépked és akkor bumm? Annak az esélyét is kilőve, hogy esetleg a robbantást még a meglepetés erejével behatoló erők megtudják akadályozni?
Sokan okosak, főleg utólag , hogy mi kéne, mit kellett volna csinálni. Utólag mi is mindent tudunk. Csak akkor és ott kicsit másabb élesben, mert ott nem csak 1 fórumon kell megfelelni, hanem a hatályos jogszabályoknak is..
Kimentek? Ki.
Megcsináltak fokozatosan, minden biztonsági intézkedést? Igen.
Körbezárták, tárgyaltak, sötétedett és nem engedett ezért akarták megfogni, még amíg jobban látni.
Elégséges volt? Igen / részben igen.
Honnan tudod, hogy nem a támadásra vágott 1-et a flexel a gázpalackba? Lehet, hogy pont akkor akart, de esélyesebb, hogy a behatolásra volt válasz. Azt pedig elég nehéz kivédeni, mert nem igényel sok időt..
Szerinted mekkora volt az a detonáció, ami a TEK-es kisgyerekek odébbrakta? Pajzsal, fegyverrel, teljes felszerelésben.. és ők amúgy is ilyen 20 kilós vézna gyerekek.. több méterre odébb dobva őket.... az a pajzs rengeteget mentett. Én megnézném, hogy hogynéz ki, de lehet rákérdezek ismerősömnél.
A meggyilkolt tek-es sérüléséről hallottam, de hogy hogyan szerezte azt nem tudom. Egy biztos: az a pajzs életeket mentett (ő valószínűleg nem volt a fedezékében.)
Nem hiszem, hogy olyan rossz munkát végeztek volna , mert a srácok és csajok tudnak. De sajnos ez nekik bármikor benne van.