[BIZTPOL] Románia

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

K

kamm

Guest
Én az emberekről nem beszéltem. Viszont az ország félelmetesen jó adottságú. Nézd meg milyen folyók mennek rajta keresztül meg milyen delta van ott. A víz nem gond semmilyen évszakban. Illetve kicsit máshogy gond:

  • ha egy métert emelkedne az óceán vízszintje, akkor az ország 50% -a kerülne víz alá,
  • ha 2 métert, akkor meg 90% (csak a Himalája alja maradna szárazon).

Cserében olyan termőföld van ott, hogy Ukrajnában vagy Bácskán is belesápadnának. Nem kicsit jobb minőségű ezekhez viszonyítva is. Többször aratnak egy évben ott, mint ameddig el tudnak számolni (OK, ezzel nem mondtam nagyot ... :) ). A mi "futóhomokunkhoz" képest meg ...
Most irtam, hogy az orszag adottsagai borzalmasak, a rettenet eghajlat miatt... fel ev total szarazsag, fel ev monsoon...
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Nem pont ide kellene, de annyit beszélgettünk itt erről a témáról, hogy OFFolok egy kicsit.

 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby
K

kamm

Guest
Nem pont ide kellene, de annyit beszélgettünk itt erről a témáról, hogy OFFolok egy kicsit.

Hat, a romanoktol nemigen kapnanak egyhamar... :D1
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Deidonicus

Well-Known Member
2021. július 2.
480
3 082
93
Én szóltam ... :)
Egy hónapja még 7,1%-os gazdasági növekedést vártak idénre, ez már lecsökkent 6,6%-ra (tavasszal a Citu kormány még két számjegyű növekedést vízionált):
  • Tekintve hogy a komány válság tovább gyűrűzik, mert a PNL - RMDSZ kormányt senki nem fogja támogatni, nem kizárt az új választások kiírása.
  • Tekintve hogy a járvány még nem múlt el, az esetszámok csökkennek, de rejtélyes módon a korházi betegek száma növekszik, közelít a 21 ezerhez.
  • Tekintve, hogy az energia válság nem oldódott meg és az automatikusan járó állami dotáció jelentősen megterheli a költségvetést.
A válság elhúzódhat és a mindenhol jelentős visszaesést hozó 2020-as évből a felpattanás nem lesz olyan látványos, az országot tartósan gúzsba kötik, visszafogják a problémái, a költségvetési hiány messze a mastrichti kritériumok feletti (alatti mert mínusz), a külker hiány az egekben 23-25 Mrd Euro közt lesz, az ikerdeficit garantált, az infláció Európában a legmagasabbak közt és ugyan még két hetet kell várni a 3. negyedéves számokra de nehéz elképzelni, hogy az államadósság nem nőtt, én idénre az 50%feletti stabilizálódását vízionálom, ami 2-3 év múlva 60% fölé várható emiatt, mert ennyire gyorsan csak sokkszerűen lehetne visszafogni a növekedését, ez ugye azt is jelenti, hogy búcsút lehet venni az Euro bevezetésének
Az ország egyetlen kapaszkodója a már jóváhagyott helyreállítási alap, aminek első összegei decemberre várhatóak. Nagyon úgy néz ki azonban, hogy a köv években ez marad a fejlődés motorja Romániában, a magas állami költekezés az EU hitelek segítségével ellensúlyozza a fogyasztás dinamikájának csökkenését, a lassú és elhúzódó infrastruktúrális beruházások pedig még kb 10 év mire a hatásukat elkezdik éreztetni, de addigra elvész a 10 éve még meglevő bérelőny, a kiüresedő országban egyre többet kell fizetni a maradóknak hogy ... még maradjanak.
 

Deidonicus

Well-Known Member
2021. július 2.
480
3 082
93
Hát mi lesz így a gázmezővel is ? ... :)
A Romgaz úgy néz ki kivásárolhatja az Exxon-t az óriás gázmezőből, erre lehet hogy az OMW meg eladja a Petromot ami meg a másik felet birtokolja, a vevő a lengyel cég a PKN Orlen, mondjuk ez nem tesz jót a projekt indulásának, mert az eladó már, a vevő meg még nem akar/tud/érdemes befektetnie. Kizárt hogy nem időzített bejelentés, pont miután az Exxon eladta a részét a Romgaz-nak. :) Az állam addig tartott be a lehúzós Offshore törvénnyel, hogy a két befektető meg visszaadja a kölcsönt az államnak ... ej de szép ez.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
"Nem kötheti zöldigazolványhoz a marosvásárhelyi orvosi egyetem vezetősége az egyetemisták órákon és gyakorlatokon való részvételét, illetve bentlakási helyeit – döntötte el a Szucsáva Megyei Törvényszék, ahová öt orvosis hallgató nyújtott be keresetet. Az egyetem vezetősége rövid közleményben tudatta, hogy tudomásul vette a bíróság döntését és betartja azt.
..
A marosvásárhelyi orvosi egyetem vezetősége szeptember elején hozott határozataiban arról döntött, hogy a diákok csak úgy kapnak helyet a bentlakásban, és csak úgy vehetnek részt az órákon meg a gyakorlatokon, ha nem több mint 180 napja estek át a betegségen vagy be vannak oltva. A döntés ellen többször tiltakozó felvonulást szerveztek az egyetemisták, és több mint kétszáz diák aláírta azt a petíciót, amelyben kérték az egyetem vezetőségét, hogy vonja vissza döntését. De erre nem került sor.
..
A Jászvásári Diákliga karolta fel öt orvosis egyetemista kérését és fordult a Szucsáva Megyei Törvényszékhez, kérve, hogy függessze fel a marosvásárhelyi orvosi egyetem vezetőségének döntését."
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
"Az év vége felé elkezdődik a nyíltvízi gázkitermelés a Media Gas Development projekt keretében. A beruházás tulajdonosa az amerikai Black Sea Oil and Gas (BSOG) nevű vállalat, mely mögött a világ egyik legnagyobb befektetési alapja, a washingtoni székhelyű Carlyle áll.
..
A kitermelés öt gázszondán keresztül zajlik majd. Ezek közül négyet az Ana, egyet pedig a Doina földgáz mező helyeznek el. A fúrótornyokat 126 km hosszú víz alatti vezeték köti össze a szárazfölddel, pontosabban a Konstanca megyei Corbu községben található gázkezelő állomással.
..
Az Ana és a Doina gázmezőktől keletre fekszik a Neptun Deep, ami egy sokkal nagyobb lelőhely. Erre az amerikai Exxon és az OMV Petrom rendelkezik koncesszióval, azonban évek óta semmi sem történt annak érdekében, hogy megkezdjék a kitermelést. Az Exxon ki akar szállni az üzletből, a helyére valószínűleg a Romgáz lép, amennyiben az amerikaiak elfogadják az állami vállalat árajánlatát.
"Az amerikai ExxonMobil vállalat megállapodott a Romgaz román állami gázkitermelő vállalattal arról, hogy milyen feltételek mellett adja el a Neptun Deep elnevezésű fekete-tengeri földgázmezőben birtokolt 50 százalékos részesedését - közölte kedden a román állami vállalat a bukaresti értéktőzsdén."
..
"A román vállalat és az OMV képviselői áprilisban megállapodtak, hogy ha a Romgaz átveszi az ExxonMobil részesedését, akkor az osztrák vállalat lesz a gázmező operátora. A földgázmezőben 42-84 milliárd köbméterre becsült gáz rejlik."
 

Deidonicus

Well-Known Member
2021. július 2.
480
3 082
93
"Az amerikai ExxonMobil vállalat megállapodott a Romgaz román állami gázkitermelő vállalattal arról, hogy milyen feltételek mellett adja el a Neptun Deep elnevezésű fekete-tengeri földgázmezőben birtokolt 50 százalékos részesedését - közölte kedden a román állami vállalat a bukaresti értéktőzsdén."
..
"A román vállalat és az OMV képviselői áprilisban megállapodtak, hogy ha a Romgaz átveszi az ExxonMobil részesedését, akkor az osztrák vállalat lesz a gázmező operátora. A földgázmezőben 42-84 milliárd köbméterre becsült gáz rejlik."
A Media Gas projekt sem indul el idén, a szárazföldi gáz fogadó állomást nem tudták időben befejezni, késik az építkezés. Nem mellesleg az amerikaiak megfenyegették a román államot, hogy perelnek az offshore törvény megváltoztatása miatt, szóval ez a projekt sincs rendben.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
Hat, ennek a Csuka Mikinek sem jott ossze...

Bezony!
---
"Visszaadja kormányalakítási megbízását Romániában Nicolae Ciuca ügyvivő védelmi miniszter, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) miniszterelnök-jelöltje, mivel nem sikerült parlamenti többséget szereznie a PNL és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által alakítandó kisebbségi kormány parlamenti jóváhagyásához."
 

Deidonicus

Well-Known Member
2021. július 2.
480
3 082
93
Pár napja a román (ügyvivő) miniszterelnök a facebokon posztolta, hogy a román GDP/fő megelőztea magyart:
Aztán megkérdezték a közgazdászt is akire Citu úr hivatkozott, háááát egy kicsit felszökött a szemöldöke,ilyen ha a politika elrugaszkodik a valóságtól és minden áron a siker morzsáira éhezve minden de minden eszközt megragad, hogy önön (valójában szerény) sikereit felnagyítsa:
A hivatkozott közgazdászok szájából inkább ilyenek hangzottak el:
"a vásárlóerő-paritáson számolt egy főre jutó GDP tekintetében Románia megelőzheti Magyarországot, de jelenleg ez még nem jelenthető ki biztosan"
"Másrészt az is fontos szempont, hogy a növekedést miből állítja elő egy ország, és közben milyen mértékben adósodik el. „Ha e tekintetben hasonlítjuk össze Romániát és Magyarországot, egyértelműen látszik, hogy Románia eladósodásának jóval gyorsabb az üteme” – húzta alá a szakember, aki szerint azt is figyelembe kell venni, hogy a növekedést milyen mértékben húzták felfelé a beruházások, illetve a fogyasztás. Rámutatott: Románia az elmúlt tíz évben inkább a fogyasztásban jeleskedett, ráadásul hitelből fogyasztottunk tipikusan külföldön megtermelt termékeket, tehát a romániai GDP-növekedés struktúrája kevésbé fenntartható, mint Magyarország esetében."


2020 GDP adatok:
HUN:15.899 USD/fő
ROM:12.896 USD/fő

2020 vásárlőerő paritáson mért GDP adatok:
HUN: 33.949 USD/fő
ROM: 32.349 USD/fő

Messze még az idő amikor a román GDP elhagyja a magyart, az a 3000 USD/fő az nagyon sok, a vásárlóerő paritáson mért adatok ennél kevesebb 1600 USD különbsége azt jelzi, hogy mennyi árut és szolgáltatást lehet az árfolyam különbségek miatt valójában vásárolni az adott országban, és csak azt alapozza meg, hogy Románia olcsóbb ország mint a Magyar.
 

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 962
5 899
113
Én szóltam ... :)
Egy hónapja még 7,1%-os gazdasági növekedést vártak idénre, ez már lecsökkent 6,6%-ra (tavasszal a Citu kormány még két számjegyű növekedést vízionált):
  • Tekintve hogy a komány válság tovább gyűrűzik, mert a PNL - RMDSZ kormányt senki nem fogja támogatni, nem kizárt az új választások kiírása.
  • Tekintve hogy a járvány még nem múlt el, az esetszámok csökkennek, de rejtélyes módon a korházi betegek száma növekszik, közelít a 21 ezerhez.
  • Tekintve, hogy az energia válság nem oldódott meg és az automatikusan járó állami dotáció jelentősen megterheli a költségvetést.
A válság elhúzódhat és a mindenhol jelentős visszaesést hozó 2020-as évből a felpattanás nem lesz olyan látványos, az országot tartósan gúzsba kötik, visszafogják a problémái, a költségvetési hiány messze a mastrichti kritériumok feletti (alatti mert mínusz), a külker hiány az egekben 23-25 Mrd Euro közt lesz, az ikerdeficit garantált, az infláció Európában a legmagasabbak közt és ugyan még két hetet kell várni a 3. negyedéves számokra de nehéz elképzelni, hogy az államadósság nem nőtt, én idénre az 50%feletti stabilizálódását vízionálom, ami 2-3 év múlva 60% fölé várható emiatt, mert ennyire gyorsan csak sokkszerűen lehetne visszafogni a növekedését, ez ugye azt is jelenti, hogy búcsút lehet venni az Euro bevezetésének
Az ország egyetlen kapaszkodója a már jóváhagyott helyreállítási alap, aminek első összegei decemberre várhatóak. Nagyon úgy néz ki azonban, hogy a köv években ez marad a fejlődés motorja Romániában, a magas állami költekezés az EU hitelek segítségével ellensúlyozza a fogyasztás dinamikájának csökkenését, a lassú és elhúzódó infrastruktúrális beruházások pedig még kb 10 év mire a hatásukat elkezdik éreztetni, de addigra elvész a 10 éve még meglevő bérelőny, a kiüresedő országban egyre többet kell fizetni a maradóknak hogy ... még maradjanak.

Ámen
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Egy ábra a nem vásárló paritáson, hanem a rendes USD-ben mért GDP fejlődése a cikkben említett országok között.


Ez ügye ugyan annak a Világ Banknak a hivatalos web oldala, mint amelyik román munkatárására hivatkozott a politikus. Ezt kiemelem, hogy nem nemzeti elfogultságból mondott össze-vissza dolgokat a közgazdász, a politikus mondott szimplán hülyeségeket.

Szóval:
1, Tavaly lehagyta Románia egy főre jutva Szlovákiát, idén Magyarországot, 2 év múlva meg esélye van lehagyni Lengyelországot. A vásárlóerőre kiigazított értékekre igaz lehet, de a tótok még a magyaroknál is erősebbek az egy főre jutó GDP-ben, mi meg a lengyel barátainknál, ha nem a vásárlóerőt nézzük.
2, Vagyis elsőkből lettek a legutolsók. Az osztogatásban bajnokok Mordorban, de eladható értéket 2/3-át gyártják hozzánk képest, lehet nem büszkélkednék egy ekkora jóléti hitelosztással. Nálunk jövőre választás, jó hallani, hogy a felvidékiekhez képest nagyobbat osztogatnak Hazánkban jelen pillanatban, de mivel tőlünk északabbra mind a két országban fele akkora az egy főre jutó államadósság, lehet ők csinálják jól, hogy nem költenek annyit hozzánk képest sem.
3, Ahogy az úriember korrektül elmondta, nálunk még így is fenntarthatóbb az adósság, mert van ipar, amivel ledolgozzuk, ha spórolunk a Jövőben. Náluk ezek a fizetések már régen nem arról szólnak.

Tényleg érdekes volt olvasni, mert első átfutásnál kerekedett a szemem, amikor a fent részletezett mindenki máshol volt a sorban, mint amiről én eddig tudtam. :)
 

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 550
4 704
113
Igazad van!
A magyarok kb. az ördög szintjén vannak a szemükben, sőt ahogy egy volt politikusuk mondta egyszer, hogy ha az ördöggel kell szövetkezni ahhoz, hogy Marosvásárhelynek ne legyen magyar polgármestere, akkor szövetkezni fognak.
Egyébként ha így folytatják, tényleg ki fog ürülni az ország.
A kérdés, hogy mi be tudnánk-e lakni Erdélyt majd akkor, vagy megint telepeseket kellene vinni, mint annak idején (1200 körül a szászokat). Ilyen szaporulati rátával amit produkálunk per pillanat, erős kételyeim vannak. Sőt azzal kapcsolatban is, hogy egyáltalán be tudjuk-e lakni és megtartani magyarnak a maradék hazát.
Vannak rokon népeink még… Át kell venni valamennyi újgúrt. A kínaiak talán még támogatnák is…
Szegről/végről rokonok…
vagy valami hasonló megoldással élni….
Nem hiszem hogy rosszabb lenne, mint a román…
 
T

Törölt tag 008

Guest
Vannak rokon népeink még… Át kell venni valamennyi újgúrt. A kínaiak talán még támogatnák is…
Szegről/végről rokonok…
vagy valami hasonló megoldással élni….
Nem hiszem hogy rosszabb lenne, mint a román…
Muszlimok, a török befolyás azonnal megerősödne és pár évtized alatt elveszítenénk azokat a területeket.
Az újgurokból az értékesebbje (termékeny korú egészséges nők) az a kínainak is kell.
Szóval ugyanúgy csak a veszélyes hulladék jutna mint a szírafgánirakiból.
 

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 550
4 704
113
Muszlimok, a török befolyás azonnal megerősödne és pár évtized alatt elveszítenénk azokat a területeket.
Az újgurokból az értékesebbje (termékeny korú egészséges nők) az a kínainak is kell.
Szóval ugyanúgy csak a veszélyes hulladék jutna mint a szírafgánirakiból.
Lehet! Viszont szövetséges lehet… tudják mi az elnyomás, mi rokonok vagyunk, míg a románok nem.
Nincs anyaország a közelben, stb.
Azért a Tarin -medence nem Közel-kelet.
Persze lehetnek köztük hülyék…, de azt exportáljuk majd Ger-moneybe! :oops: