Hadgyakorlatok magyar részvétellel (Magyarországon és külföldön)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 512
72 513
113
Sikeresen teljesítették a harcászati képességellenőrzést a győri katonák

A Magyar Honvédség NATO részére felajánlott közepes lövészdandárának Mistral légvédelmi rakéta alegysége sikeresen teljesítette az értékeléssel és minősítéssel járó nemzeti harcászati képességellenőrzést (NATEVAL). Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái 2021. október 25-29. között a dóci-sándorfalvi gyakorlótéren adtak számot szakmai tudásukról.

Magyarország Kormánya vállalta az úgynevezett közepes lövészdandár képességcél teljesítését. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár bázisán megalakított kontingens – a szövetség stratégiai koncepciójának megfelelően – képes lesz részt venni a NATO műveleteinek teljes spektrumában, a magas intenzitású kollektív védelmi műveletektől kezdődően, a válságkezelési és békepartnerségi feladatokban. A Közepes Lövészdandár rendeltetése a szárazföldi harc sikeres megvívása, műveletekben való részvétel nemzeti vagy szövetségi alárendeltségben, magasabb szintű kötelék részeként, minden terep és időjárási viszony között.

A kontingens légvédelmi rakétaoltalmazásáért egy Mistral légvédelmi rakéta alegység felel, mely július közepe óta készült a szakmai megmérettetésre. Az érintett katonák számos elméleti és gyakorlati foglalkozáson vettek részt a szövetségi és országvédelmi kötelezettségekből adódó elvárásoknak való megfelelés érdekében. Szeptemberben a győri honvédek, harctéri körülmények között, a Magyar Honvédség Központi Gyakorló és Lőtérén, valamint az ezred gyakorló terén is készültek a légvédelmi rakéta oltalmazási feladatok végrehajtására valósrepüléssel egybekötött célkövetési gyakorlásokkal.
A légvédelmi rakéta alegység egy technikai szemlét – vagyis a haditechnikai eszközök, és azok okmányainak ellenőrzését – követően, október 20-án vonult el közúti menteben Csográd-Csanád megyébe. Az október 25 – 29. között rendezett képességfelmérésen közel 150 katona, vett részt, akiknek a Magyar Honvédség Parancsnokságából és alárendelt katonai szervezeteiből kijelölt ellenőri állomány figyelő tekintete elött kellett helytállniuk. A NATO Egyesített Légi Hadműveleti Központ (Combined Air Operation Centre Torrejon) folyamatos vezetése illetve tájékoztatása mellett zajló ellenőrzés célja volt meggyőződni a Mistral légvédelmi rakétaüteg jelenlegi műveleti és alkalmazási képességeiről, feltárni a feladatok végrehajtását esetleg akadályozó tényezőket, valamint NATO-elvek szerint minősíteni az alegységet.

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred honvédei szakmai munkájukkal az ellenőröknek bebizonyították, hogy képesek a kapott feladatok és parancsok vételére, elemzésére, feldolgozására, a vezetési rendszer kiépítésére, valamint a légvédelmi oltalmazási feladatok egyszerű és bonyolult viszonyok közötti ellátására, honi és többnemzeti környezetben egyaránt. A Mistral légvédelmi rakéta alegység felkészítése azonban e megmérettetéssel még nem ért véget, ugyanis a Magyar Honvédég Közepes Lövészdandár szolgálatba lépéséig jövőre még egy nemzetközi harcászati képességellenőrzést is teljesíteni kell a győri katonáknak.

Szöveg: Sályi Gergő hdgy.
Képek: Somogyi András tőrm.

251595836_6673947689312155_1951643159899370369_n.jpg
251518612_6673945185979072_7366145534404900297_n.jpg


251482468_6673952525978338_4050063669132116903_n.jpg
252345314_6673953159311608_2905944822366412157_n.jpg
 

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
7 745
26 199
113
A video6nem látható...
Facebookon van a videó az

MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred oldalán​


"A MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred Víztisztító Százada és az MH 5. Bocskai István Lövészdandár víztisztító állománya ideiglenes alegységként, közös felkészítés keretén belül vett részt a „Bátor harcos 2021” elnevezésű gyakorlaton"
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 512
72 513
113
Facebookon van a videó az

MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred oldalán​


"A MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred Víztisztító Százada és az MH 5. Bocskai István Lövészdandár víztisztító állománya ideiglenes alegységként, közös felkészítés keretén belül vett részt a „Bátor harcos 2021” elnevezésű gyakorlaton"
Úgy linkeld a facebook hivatkozásokat hogy írj valami szöveget, amiből kiderül mi lesz a linken, jelöld ki a szöveget és illeszd be a facebook oldal linkjét.
Bonyolult, de így működik.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and Bálint