Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 067
26 632
113
Szerintem kevered a villamos áram, és a földgáz szállításának lehetőségeit.
Olyan létezik, hogy a Szibériában kitermelt földgáz átutazik az országon nyugat felé, de ugyanez a villamos áram esetén nem működik, annyira nagyok a veszteségek. Egyik országból a másikba lehet ugyan transzferálni, de több ezer kilométeren át már szerintem nem.
Ez a vevő problémája, de ha fogyasztói oldalon ki tudja fizettetni, akkor bevállalja a veszteséget. Normál esetben az történne, hogy a keleti szomszédaitól vásárol, azok pedig a tőlük keletre lévőktől és akkor van egy német-lengyel-ukrán lánc, ahol német-lengyel és lengyel-ukrán transzferek vannak. Ez lényegében történik is például hozzájárul a jelenlegi magyar energiaimporthoz is, mert importtal pótolunk exportot, csak nem olyan léptékben, hogy jelentős keleti forrásokhoz kellene nyúlnia, mert a nyugati források képtelenné válnak a német igények kielégítésére. Most arről a katasztrófaszituációról beszélünk, amikor van egy brutál német blackoutunk, mert Nyugaton nincs áram, mi történik majd akkor itt Keleten a helyi áramellátással és milyen áron!

Csak egy példa. Ha a németek a békeidős tíz peták helyett már ötven petákért vennék a lengyel áramot mert nagyon kell nekik, akkor a lengyelek is ötven petákért fognak vásárolni ennek pótlására ukrán áramot, mert az ukránok hülyék lesznek nem világpiaci áron kereskedni egy erre kiépült rendszerben! Csakhogy ez a lengyeleknél is brutál áremelkedést jelent majd, míg a németeknél erre van finanszírozási keret, addig a lengyeleknél korántsem biztos (különösen a lakosság oldalán, lásd a román állampolgár esetét a gázárakkal!). És egy ilyen helyzetben az is reálissá válik, hogy a német áramkereskedő megveszi az ukrán áramot direktbe, bevállalva a veszteséget amit a transzfer jelent, csakhogy tudjon mit továbbadni, hiszen úgyis kifizetteti a saját fogyasztójával, ott még van erre pénz egy ideig, tehát az sem biztos, hogy amíg él a közös grid, addig a lengyel kereskedő tud majd venni keletről áramot, mert lehet elhappolják előle! Ez addig működik, amíg az áruk és szolgáltatások szabadon vándorolhatnak.

Na ehhez kellene Berlinnek olyan komprádor rezsim a keleti termelői oldalon, ami hagyja, hogy kirabolják a keleti árampiacot kábé úgy, ahogy Szálasi idején tették az ország erőforrásaival csak azért, hogy a saját birodalmi érdekeiket finanszírozni tudják (Márki-Zay kiejelentése az árammal való spórolásról nem nekünk szólt igazán, hanem ajánlattétel volt a németeknek, hogy ő majd hagyni fogja, hogy inkább mi fázzunk a sötétségben és viseljük a német energiewende terheit, ha cserébe támogatják a hatalomra kerülését)! Ez egy folyamatban lévő ügy, ahol már a tűzoltáson dolgoznak -legalábbis a németeknél biztosan, ha nálunk már MZP nekik üzenget, mert hozzá is eljutott milyen munkára keresnek embert- és az energiewende bukásának felelősei pontosan annyi felelősséget fognak vállalni, mint anno Hitler tette.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

Fundin

Well-Known Member
2019. június 22.
718
2 716
93
Itt azért akkora szállítási veszteségről beszélünk pl magyaroszágról németországba szállításnál hogy kb olcsóbb 500 eurós bankjegyek elégetésével áramot termelni. A fizikát nem lehet megerőszakolni.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 468
23 994
113
Mostmár tényleg elgondolkodtam azon, hogy ezt most csak a Fidesz propaganda tolja túl (mi vagyunk a fasza gyerekek, a nyugatiak meg ostobák), vagy tényleg el kellene lassan kezdeni felkészüli egy mondjuk 5-10 napos teljes áramkimaradásra? Ha a németek borulnak, simán rántanak magukkal minket (EU közös elektromos rendszer) is, ahogy a történelemben szokták.

Ha igen, akkor nem ártana némi tartalék áramforrás ami legalább a gázkazánt + a hűtőt / fagyasztót meg még pár dolgot (mobiltöltő) ellát.

Ezekkel kapcsolatban van bárkinek bármi tapasztalata? Gondolom jó zajosak...

MAD0045_1.jpg
Ha a németek KO-t nyomnak a teljes ucte-re akkor őket le lehet választani pár óra alatt, oké valószínűleg az ucte-rendszer miattuk ketté vagy akár háromfelé szakadna, de mi valószínűleg itt meg tudnánk oldani KKE-ben az energiaellátást.
 
M

molnibalage

Guest
Kell megosztás, a V4 közti belső gridet kellene fenntartani a keleti forrásokra rákapcsolva és a teljes V4 grid kell leválasztható legyen! Az egymás közti rendkívüli igények talán finanszírozhatóak V4-en belül a kisajátított keleti importtal együtt! Csak annyit engedünk át Nyugat fele, ami már nekünk nem kell alapon.
Mi ez a V4 mánia?
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 067
26 632
113
Mi ez a V4 mánia?
Ja, nem hiszek benne, hogy a V4 alapvetően működőképes lenne komoly ügyekben, de talán az, hogy ne legyen sötétség is hideg mégiscsak valami. Arra mindenképp szükség van, hogy legyen közös rendszer több ország között, hogy aktuálisan kisegíthessék egymást, csak arra nincs, hogy olyan felelőtlen államok, mint Németország részei legyenek ennek! A V4 egy létező keret a helyi energiarendszerre adott esetben. Persze tudom, Szlovákia lesz itt is a probléma...
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 067
26 632
113
Ha a németek KO-t nyomnak a teljes ucte-re akkor őket le lehet választani pár óra alatt, oké valószínűleg az ucte-rendszer miattuk ketté vagy akár háromfelé szakadna, de mi valószínűleg itt meg tudnánk oldani KKE-ben az energiaellátást.
Igen, ez egyfajta kis VIXIT lenne, a visegrádiak leválása az EU egyik kulcsrendszeréről. Merthogy nem a jogállam jön a konnektorból, az EU alapjai egészen mások, mint a nyugati populizmus hétköznapi fogyasztásra szánt termékei a jogállamtól az LMBTQ-ig: ezek a nagyon is valóságos gazdasági, energetikai, pénzügyi rendszerek azok!
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 650
113
Szerintem kevered a villamos áram, és a földgáz szállításának lehetőségeit.
Olyan létezik, hogy a Szibériában kitermelt földgáz átutazik az Magyarországon a Balkán felől nyugat felé, de ugyanez a villamos áram esetén nem működik, annyira nagyok a veszteségek. Egyik országból a másikba lehet ugyan transzferálgatni, de több ezer kilométeren át már szerintem nem.
Az meg van, hogy tranformátor állomás és mire való? :) De nem a szállítás a problémásabb, hanem a menetrendezés, szabályozás. Azért az országok (főleg a kelet európai) a saját belső hálózatukat úgy alakították ki, hogy önellátók legyenek. Ebben a nagy európai összeborulásnak a szabad kereskedelem volt a lényege, na meg hogy a németek remek ződáramosítási kisérleténél ne maradjanak teljesen védtelenek. Ezért egyenlítenek ki náluk a franciák meg a lengyelek. Most is én úgy látom attól szartak, be hogy a gáz nélkül nem tudják kezelni a csúcsokat és így lesznek áram kimaradásaik. A határkeresztező kapacitásokat le lehet korlátozni. De ez csak a németeknél lesz probléma.
Az már nyugtalanítóbb, hogy pl az osztrákoknál a hadsereg már 2 hetes kimaradásokról beszél. Na ez már azt jelenti, hogy már a korlátozási menetrend legvége után a lakosságot sem tudják ellátni. Ez pedig náluk, ahol ilyenkor van fölös áramuk (vízerőműveikből) igen furcsa. A gázos erőműveik csak 15% részesedéssel vannak az energia mixükben. A szlovákoknál atom erőműveikből dől az áram tehát ott is csak a gázos erőművekkel lehet probléma. Érthetőbben a csúcskezeléssel lehetnek problémák ha az oroszok nem küldenek gázt ukrajnán keresztül. De éppen ezért nem értem, miért is problémás ausztriának a lakosság ellátása akár két hétig egyfolytában? Ezt azért kisebb csúcskezeléssel (ha korlátozással is) is meg tudnák oldani vagy velünk gönyüvel (áram export), mert nálunk azért nem lesz gond a gázzal.
Ergo itt valami más kell, hogy legyen a háttérben, ez pedig csak az lehet, hogy teljesen leáll az orosz gázexport nyugat európába.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 468
23 994
113
Mennyire fixen van a magyar hálózat rákötve az EU grid-re?
Mennyire könnyű leválasztani balhé esetén? És az mennyi ideig tart?
Mennyi ideig tartana a magyar hálózatnak egy teljes EU grid blackout után, a leválasztás után szigetüzemben elindulni? Egyáltalán ez lenne-e a protokol, vagy várnánk az EU hálózat visszaállítására?
1.: Szinkronban forgunk vele, szóval rá vagyunk szinkronizálva.

2.: Éreztél valamit az év eleji leállásból? Ha nem a válaszod akkor láthatod, hogy le lehet válni róla, ha igen a válaszod akkor nem nálunk laksz.

3.: Az BO esetén az inport kiesik, ezzel sajnos lesz leállás, protokoll van hozzá, hogy az alállomásokon melyik ágakat kell lekapcsolni, valószínűleg nem várnánk az eu-s kapcsolásra, minek? Nem hülyék a rendszerirányítók, már ha a főnökeik azok is.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 468
23 994
113
Mennyire fixen van a magyar hálózat rákötve az EU grid-re?
Nem találtam frissebb képet, de jelenlegi tudásom szerint nem változott sokat a rendszer:
Az északi szinkronzónában több szabályozási tömb van; mi a lengyelek irányította CENTREL-hez tartozunk, és az országunk szabályozási zónát alkot. Több olyan szabályozási zóna is van (pl. Nyugat-Ukrajna, Nyugat-Dánia, a MAGREB-országok és Albánia), akik nem tagjai az UCTE-nek, mégis együtt járnak a szinkronzónával.
a8366c4b6ccc1ff963a66448ce447b4c.png


És pont emiatt a V4-ek gyorsan tudnak kapcsolni.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 468
23 994
113
Az elmúlt 8 évben 25-30% közötti az import arány. Az a része OK, hogy így valamivel olcsóbb, de az energiabiztonságnak odatesz azért rendesen.
Nem azért 30% az import mert nem tudjuk megtermelni, hanem a teljes rendszer balanszírozása miatt (még a franciák is importálnak pl most spanyolországból 2,8GW-ot, szerinted azért mert nincs nekik?), csereteljesítménynek nevezik, kötelező betartani, mi ezért inkább többet importálunk (olcsóság is egy szempont)
 

Shadow

Well-Known Member
2018. október 29.
1 323
4 506
113
Kezd durva lenni ez a topik. Van beépített kapacitás az import kiváltására nyugi… az ár miatt importálunk nem azért mert nincs kapacitás. Ha kell indulnak akár a fűtőolajos blokkok is. Arról nem is beszélve, hogy a piac szabályai itt is érvényesülnek, pl műtrágya gyárak már állnak is le… ahogy nőnek az energia árak úgy lesz egyre több nagyfogyasztónak gazdaságtalan a termelés, megjegyzem a csip hiány közepette páran szívesen le is állnának.
Hivatásos rettegők meg mielőtt elrohannak aggregátort venni és feltöltik a kádat benzinnel javaslom gondolják át a dolgot. Ha nagyon kell üstházat magadnak hegesztesz de neten kb 20-30 ezer forint, ezzel a nappalit kifűtöd valamint vízmelegítés, főzés megoldva… itt csak én vágok disznót? Ha nagy a para be kell tárazni 5-6 köbméter fát. Akinek fatárolás megoldhatatlan javaslom mobil pb gáz infrasugárzót kb 40 ezer ft és tárazzon be pb palackot. Ugye pb-velnfőzés, vízmelegítés is megoldott. Fel kell öltözni, 10-15 fok tarható a nappaliba. Ablakokat, erkélyt lefóliázni, küszöbökre vastag takaró, havi csak egyszer mosunk a kádba, fürdéssel egybekötve, ez a tél ha nagy a baj kibírható így picit piszkosan meg büdösen is lol. Tényleg vigyázni kell ezzel a bloggal.. 1 hete még román támadást vizionáltak egyesek, most meg attól paráznak páran, hogy az import áramot felvásárolják előlünk a németek, egyszerűen beszarás.
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 650
113
Kezd durva lenni ez a topik. Van beépített kapacitás az import kiváltására nyugi… az ár miatt importálunk nem azért mert nincs kapacitás. Ha kell indulnak akár a fűtőolajos blokkok is. Arról nem is beszélve, hogy a piac szabályai itt is érvényesülnek, pl műtrágya gyárak már állnak is le… ahogy nőnek az energia árak úgy lesz egyre több nagyfogyasztónak gazdaságtalan a termelés, megjegyzem a csip hiány közepette páran szívesen le is állnának.
Hivatásos rettegők meg mielőtt elrohannak aggregátort venni és feltöltik a kádat benzinnel javaslom gondolják át a dolgot. Ha nagyon kell üstházat magadnak hegesztesz de neten kb 20-30 ezer forint, ezzel a nappalit kifűtöd valamint vízmelegítés, főzés megoldva… itt csak én vágok disznót? Ha nagy a para be kell tárazni 5-6 köbméter fát. Akinek fatárolás megoldhatatlan javaslom mobil pb gáz infrasugárzót kb 40 ezer ft és tárazzon be pb palackot. Ugye pb-velnfőzés, vízmelegítés is megoldott. Fel kell öltözni, 10-15 fok tarható a nappaliba. Ablakokat, erkélyt lefóliázni, küszöbökre vastag takaró, havi csak egyszer mosunk a kádba, fürdéssel egybekötve, ez a tél ha nagy a baj kibírható így picit piszkosan meg büdösen is lol. Tényleg vigyázni kell ezzel a bloggal.. 1 hete még román támadást vizionáltak egyesek, most meg attól paráznak páran, hogy az import áramot felvásárolják előlünk a németek, egyszerűen beszarás.
Nincs itt semmi durvaság, az amatőrök nem akarnak hinni olyan embereknek akik értenek ehhez a szakmához egy picit. Csak ennyi :)
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 839
35 413
113
Kezd durva lenni ez a topik. Van beépített kapacitás az import kiváltására nyugi… az ár miatt importálunk nem azért mert nincs kapacitás. Ha kell indulnak akár a fűtőolajos blokkok is. Arról nem is beszélve, hogy a piac szabályai itt is érvényesülnek, pl műtrágya gyárak már állnak is le… ahogy nőnek az energia árak úgy lesz egyre több nagyfogyasztónak gazdaságtalan a termelés, megjegyzem a csip hiány közepette páran szívesen le is állnának.
Hivatásos rettegők meg mielőtt elrohannak aggregátort venni és feltöltik a kádat benzinnel javaslom gondolják át a dolgot. Ha nagyon kell üstházat magadnak hegesztesz de neten kb 20-30 ezer forint, ezzel a nappalit kifűtöd valamint vízmelegítés, főzés megoldva… itt csak én vágok disznót? Ha nagy a para be kell tárazni 5-6 köbméter fát. Akinek fatárolás megoldhatatlan javaslom mobil pb gáz infrasugárzót kb 40 ezer ft és tárazzon be pb palackot. Ugye pb-velnfőzés, vízmelegítés is megoldott. Fel kell öltözni, 10-15 fok tarható a nappaliba. Ablakokat, erkélyt lefóliázni, küszöbökre vastag takaró, havi csak egyszer mosunk a kádba, fürdéssel egybekötve, ez a tél ha nagy a baj kibírható így picit piszkosan meg büdösen is lol. Tényleg vigyázni kell ezzel a bloggal.. 1 hete még román támadást vizionáltak egyesek, most meg attól paráznak páran, hogy az import áramot felvásárolják előlünk a németek, egyszerűen beszarás.
A románok meg fogják támadni az elektromos hálózatunkat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 468
23 994
113
Egyik országból a másikba lehet ugyan transzferálgatni, de több ezer kilométeren át már szerintem nem.
Szerinted a DC átvitelt mire találták ki? 300/500km felett a DC a megoldás.
Egyik tanárom javasolta is a németeknek, hogy az északon megtermelt ződ áramot DC-n keresztül vigyél le az osztrák határig, így kiegyensúlyoznák azt a problémát, hogy észak néha belefullad az "ingyen" áramba, dél meg hát, na az meg dél...
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 091
25 051
113
Szerintem a jogi és politikai vonzatára nagy ívben tesznek, ha nagy balhé van. A saját villamos rendszerünk stabilitását kell védeni mindenek előtt. Technikailag simán megoldható, főleg, hogy nálunk a frekvencia védelem teszi a dolgát és időben le tudja reagálni a rendszer összeomlása előtt.
A Szovjetunióban már 1 MV-os (1.000 KV-os) DC távvezeték üzemelt a 80-as években nagy távolságon.