Svéd haderőfejlesztési program 2030 "Totalförsvaret" és hadiipar

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 500
72 483
113
Több száz új teherautó a fegyveres erők számára 2022-től...

A fegyveres erők növekszik, és nagy szüksége van új teherautókra. Ennek fényében összesen 487 járművet rendeltek a Scaniától és a Volvótól, amelyek összértéke körülbelül 700 millió SEK. Az elsőt 2022-ben adják át. A szállítások a tervek szerint 2022 tavaszától télig fognak megtörténni.

700 millió SEK = 84,4 millió USD = 25,3 milliárd HUF
 
  • Tetszik
  • Imádom
Reactions: gacsat and Szittya

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 500
72 483
113
2021 november 18-án, csütörtökön új korszak kezdődött a Svéd Légierőben. Ez volt az a nap, amikor a svéd védelmi képesség növelésének részeként bemutatták a Patriot rendszert. A rendszert, amelyet mostantól a svéd fegyveres erőkben 103-as légvédelmi rendszernek (LvS103) hívnak...

Lvsystem103eldenhetPac3_fotoStefanBratt.jpg
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 500
72 483
113

Topper Harley

Well-Known Member
2020. május 21.
134
478
63
"Hihetetlenül pozitív érzés, hogy jelenthettem a hadsereg parancsnokának, elértük a műveleti képességet a 103-as légvédelmi rakétarendszerrel.
Kemény munka áll emögött, az utazás sok évvel ezelőtt kezdődött. Megmutatjuk, hogy teljesítjük a védelmi döntést az ütemterv szerint.
A légvédelem újrafegyverzése folytatódik hogy megfeleljen a jövő kihívásainak."
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 500
72 483
113
Sweden signs agreement with the United Kingdom on anti-tank Robot 57 NLAW

Sweden has signed an agreement with the United Kingdom, which makes it possible for them to use Sweden's existing agreement with Saab for the manufacture of the anti-tank robot NLAW. The robot, which in Sweden is called Robot 57, is used to fight modern combat vehicles and it is one of the UK's military contributions to Ukraine.

NLAW, the next generation light anti-tank weapon, is an anti-tank robot that has been developed jointly by Sweden and the United Kingdom since 2002, with Saab Dynamics as supplier. The system has been exported to several countries, including Finland.

The agreement now signed gives the UK an opportunity to accelerate the acquisition of NLAW, as well as the opportunity to acquire the grenade launcher system and armor shots. For Sweden, the agreement provides opportunities to co-finance the continued development of NLAW.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0
K

kamm

Guest
A braziloknál nyert és persze a svédek is az E-t valasztották. :D Igazából a finneknél bukott. A horvatoknál a C indult. Svájcban nyert csak utána kizárták. A mostanin nem is indulhatott, nehogy nyerjen. :) Kanadaban bukott. De ott csak egy kamutenderhez aszisztált, hogy papiron minden rendben legyen. Megkapja majd a kanadai kormánytól a Saab az ellentételezést más szegmensben.

A növekvő védelmi büdzsé részeként az ország 2018-ban Patriot légvédelmi rakétarendszert vásárol az amerikai Raytheon hadiipari cégtől, aminek leszállítására tavaly került sor. Az erősödő orosz fenyegetésre válaszul emellett Svédország 2017-ben újra bevezette a 2010-ben megszüntetett kötelező sorkatonai szolgálatot, valamint 2018 januárjától újra állandó katonai jelenlétet épített ki a balti-tengeri, stratégiai fontosságú Gotland-szigeten. Svédország legnagyobb szigete már egyszer közvetlenül megtapasztalhatta, mit jelent az orosz fenyegetés: 1808-ban ugyanis egy hónapra megszállta az orosz hadsereg az 1808-1809-es orosz-svéd háborúban, amelynek végén az addig Svédországhoz tartozó Finnország Oroszországhoz került, amelytől majd csak 1917-ben vált függetlenné.

Októberben a svéd parlament arról is döntött, hogy 2021 és 2025 közötti időszakban 40 százalékkal megnövelik az ország védelmi költségvetését, amelynek összege 2025-re a tervek szerint 11 milliárd dollárt tesz majd ki. A skandináv ország tervei között az is szerepel, hogy a hadsereg létszámát 2030-ra 60 ezerről közel 100 ezer főre növelik. Emellett Stockholm a haditengerészet légvédelmi rakétákkal való korszerűsítését, új hajók építését, valamint egy új generációs vadászrepülőgép kifejlesztését is tervezi.