[HUN] Tüzérség fejlesztése: Vontatott vagy önjáró tüzérség beszerzése?

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 541
14 306
113
Csak ezt csináld meg gyakorlatban tartalekosokkal...plusz ott lesz a levegőben a ma már radaros felderítő drón.Tuzbemeto kiszur,az meg nyomonkövető az elmozgasodat.Fegyverres meg még meg is támadhat.
Nem egyszerű az élet.
Tény. Tartalékosokkal erős kétségeim vannak a megvalósítást illetlen.
Tonnákat mozgatni futólépésben, ugra-bugrálni svájci óramű pontossággal....
Kérdéses.
Felderítő radarokra nem véletlenül vagyok ráizgulva. Lényegesen könnyebbé teszi az életet.
 
  • Tetszik
Reactions: Törölt tag 4082

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 941
30 788
113
Tény. Tartalékosokkal erős kétségeim vannak a megvalósítást illetlen.
Tonnákat mozgatni futólépésben, ugra-bugrálni svájci óramű pontossággal....
Kérdéses.
Felderítő radarokra nem véletlenül vagyok ráizgulva. Lényegesen könnyebbé teszi az életet.
Mozgocel felderitoknek is megvannak a korlátai.Pl a domborzat.Dront még le lehet lőni.De nem engednék gyakorlatban tartalékost manoverharcba.Nincs idő hibázni,se tanulni.
SzerintSzerinte
 
  • Tetszik
Reactions: Aladeen

kaktusz

Well-Known Member
2010. december 7.
2 304
7 946
113
Csak ezt csináld meg gyakorlatban tartalekosokkal...plusz ott lesz a levegőben a ma már radaros felderítő drón.Tuzbemeto kiszur,az meg nyomonkövető az elmozgasodat.Fegyverres meg még meg is támadhat.
Nem egyszerű az élet.
Hogy jönnek ide a drónok? Radarokról folyt a diszkurzus... Hát a tartalékosok? Amúgy meg egyszer csak lesz nekünk is légvédelem...
 
  • Imádom
  • Tetszik
Reactions: jimkirk and Aladeen

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
Szerinted nálunk lesznek okos lövedékek pár éves távlatban a PZH-hoz? pl. Smart 155 vagy PGM?
Ha már bevethető a PZH osztály akkor is maradnak 152-esek?
Hát annak, aki Kraznopollal és nyugati hasonlókkal akar kiszedni egy rendesen beásott egységet, boldog új költségvetést kívánok.. akkor még a másik fél esetleges EW hadviselését - azt mutatja a Gps, hogy a RIga melletti erdő helyett Zimbabweben járok, nem is említettem...
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 189
67 020
113
Az ELTA radarunk egyik reklám anyaga szerint: a lövedék érzékelése után max. 2 percen belül mehet az ellentűz! (megvannak a koordináták hozzá)
Mivel a Vaskupola is ezt a radart használja és az életük múlik azon, hogy jól működjön, szerintem hihetünk nekik... :)
Optimális esetben. Asztallap síkság, kevés takaró tereptárgy.
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 895
4 405
113
A tüzérségi radarokkal kapcsolatban, egy 2017-es kiadványból részlet: (Indirect Fire: A technical analysis of the employment, accuracy, and effects of indirect-fire artillery weapons ; Ove S. Dullum, Kenton Fulmer, N.R. Jenzen-Jones, Chris Lincoln-Jones, David Palacio 2017)

"Counter-battery radar scans the ground horizon in an arc of azimuth that varies with the type of system, typically 45 degrees. A representative system can detect guns and rockets at ranges out to 25 km and 120 mm mortars out to 40km. The reliability of the radar is affected by the projectile size, its angle of flight through the radar beam in elevation and azimuth, and environmental interference such as rainfall. The flat trajectory of rockets can prove particularly challenging for these systems whereas the high angle of mortar fire renders mortar projectiles especially vulnerable to radar detection. The radar spots a munition when it breaks the horizon and measures its range and bearing at intervals as it rises. The system will then calculate the origin of the projectile and deliver a location with an accuracy based on range, typically between 2 and 3 per cent of the range (200-300 metres at a range of 10 km, for example). In military terms, this location is generally considered accurate enough for counter-battery fire, although a collateral damage estimate must be conducted50 . In densely populated areas, different thresholds may apply. Radar can only detect and classify targets, it cannot identify them and in a restrictive ROE environment is usually unable to give rise to an authorised engagement without PID from another source."

Ezek alapján látható, hogy a körülményektől függően 10 km-es mérési távolság esetén is 200-300 m-es hibahatárral dolgozik. Ennél nagyobb távolságban, vagy kedvezőtlen időjárási feltételek (párás idő) esetén még pontatlanabb. Sajnos azt nem részletezi, hogy milyen feltételek esetén és milyen lövedéktípusra vannak ezek a számok, de azt írja, hogy a lapos rőppályán érkező lövedékekre pontatlanabb, mint aknavetőkre (azokra veszélyes igazán). Vagyis, a lapos röppályán közlekedő 105/155 mm-es komoly kihívás neki.

Ebből az látszik, hogy válaszcsapásra a precíziós lövedék felejős, hiszen nincs pontos koordináta, csak egy terület.
Az egyik, jól bevált lehetőség, az orosz módszer, azaz sorozatvetőkkel megszórni az adott területet (Grad és gyermekei). Csak épp legyen kéznél, a közelben.
Vagy pontosítani a helyzetet drónnal. A legpontosabb még így is az előretolt figyelők lennének. Az viszont nagy időveszteség, míg odaér.
A Pzh MRSI is megfelelő lehet ellentűznek, de azt nem tudom, hogy mekkora területre hány üteg, hány lövedékét kell alkalmazni.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 941
30 788
113
A tüzérségi radarokkal kapcsolatban, egy 2017-es kiadványból részlet: (Indirect Fire: A technical analysis of the employment, accuracy, and effects of indirect-fire artillery weapons ; Ove S. Dullum, Kenton Fulmer, N.R. Jenzen-Jones, Chris Lincoln-Jones, David Palacio 2017)

"Counter-battery radar scans the ground horizon in an arc of azimuth that varies with the type of system, typically 45 degrees. A representative system can detect guns and rockets at ranges out to 25 km and 120 mm mortars out to 40km. The reliability of the radar is affected by the projectile size, its angle of flight through the radar beam in elevation and azimuth, and environmental interference such as rainfall. The flat trajectory of rockets can prove particularly challenging for these systems whereas the high angle of mortar fire renders mortar projectiles especially vulnerable to radar detection. The radar spots a munition when it breaks the horizon and measures its range and bearing at intervals as it rises. The system will then calculate the origin of the projectile and deliver a location with an accuracy based on range, typically between 2 and 3 per cent of the range (200-300 metres at a range of 10 km, for example). In military terms, this location is generally considered accurate enough for counter-battery fire, although a collateral damage estimate must be conducted50 . In densely populated areas, different thresholds may apply. Radar can only detect and classify targets, it cannot identify them and in a restrictive ROE environment is usually unable to give rise to an authorised engagement without PID from another source."

Ezek alapján látható, hogy a körülményektől függően 10 km-es mérési távolság esetén is 200-300 m-es hibahatárral dolgozik. Ennél nagyobb távolságban, vagy kedvezőtlen időjárási feltételek (párás idő) esetén még pontatlanabb. Sajnos azt nem részletezi, hogy milyen feltételek esetén és milyen lövedéktípusra vannak ezek a számok, de azt írja, hogy a lapos rőppályán érkező lövedékekre pontatlanabb, mint aknavetőkre (azokra veszélyes igazán). Vagyis, a lapos röppályán közlekedő 105/155 mm-es komoly kihívás neki.

Ebből az látszik, hogy válaszcsapásra a precíziós lövedék felejős, hiszen nincs pontos koordináta, csak egy terület.
Az egyik, jól bevált lehetőség, az orosz módszer, azaz sorozatvetőkkel megszórni az adott területet (Grad és gyermekei). Csak épp legyen kéznél, a közelben.
Vagy pontosítani a helyzetet drónnal. A legpontosabb még így is az előretolt figyelők lennének. Az viszont nagy időveszteség, míg odaér.
A Pzh MRSI is megfelelő lehet ellentűznek, de azt nem tudom, hogy mekkora területre hány üteg, hány lövedékét kell alkalmazni.
Elta lokatort próbálom bemerni,mit tudhat.Kepes tuzbemeresre,fullon erre a funkcióra állítva 1-300 méter pontossággal terepviszonyok től és távolságról függően.A dedikált korszerű tuzbemerok is kb ezt tudhatják.
91ben az amcsik is MLRS sorozatvetokkel használták.Kazettas fejjel,hogy ellensúlyozzák a bemeresi hibahatart.Dronos pontosítását is használták.Iraki felkelés alatt a gerilla taktikai aknavetosok ellen már precíziós lőszerekkel is.
Tudtommal MRSIt nem lehet bármekkora távolságra adni,annak van egy tolig határa, és egy ideális távolsága.Ezert is használnak inkább ellentuzre sorozatvetokkel
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 895
4 405
113
A Pzh MRSI is megfelelő lehet ellentűznek, de azt nem tudom, hogy mekkora területre hány üteg, hány lövedékét kell alkalmazni.
A klasszikus harcászatban egy ütegre egy osztálynak kell támadni. Egy üteg tűzlépcsőjének arcvonala kb. 300 m a hagyományos eszközökkel. A digitalizált lövegek esetében - függetlenül, hogy önjáró vagy vontatott - ez széthúzható vagy szakaszokra bontható. A megfelelő hatás eléréséhez - ezek alapján - nagyszámú lövegre van szükség, vagy jobb esetben sorozatvetőre.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 941
30 788
113
A klasszikus harcászatban egy ütegre egy osztálynak kell támadni. Egy üteg tűzlépcsőjének arcvonala kb. 300 m a hagyományos eszközökkel. A digitalizált lövegek esetében - függetlenül, hogy önjáró vagy vontatott - ez széthúzható vagy szakaszokra bontható. A megfelelő hatás eléréséhez - ezek alapján - nagyszámú lövegre van szükség, vagy jobb esetben sorozatvetőre.
Hát,most nem tudom megmondani melyik fotuzer írónak,de felvázolt taktikai helyzeteket ,hogy milyen célra,milyen bevethető lőszer esetén kell egész osztály, tűzszakasz,vagy lovegpar.De én ezt fejből nem tudom.
Amire emlékszem,hogy kazettás fejresz szükségességét hangsúlyozták,illetve az oniranyitott gránát,altoltet bevetését.Igy csökkenthető a szükséges tuzeszkoz mennyiség.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and Venom85