• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

K

kamm

Guest
Nem csak az energiaszektor lesz itt terítéken.
A hadiipar lesz a másik olyan téma, amivel meg lehet bontani a német-francia örökbarátságot ( :oops: :D ).
Orbán elég nagyot hazárdírozik jelenleg, és el fog menni a falig.
A V4-eket meg fogja tudni fogni gazdasági hátrányos megkülönböztetéssel, valamint volt szocialista országok konzervatívabb család és gender felfogásával (a lengyeleknél még jól jöhet a menekültügy is). Az olaszokat a menekült kérdéssel, "tutti". A franciáknál ez szintén érdekes kérdés lesz, de ott még a hadiipar, és az energiaügy is bejátszhat. A hadiipari export ügye egy igen komoly konfliktushelyzet lesz az új német kormány, és a franciák között.
Ha ez a kockáztatás bejön, akkor nagyon bejön, de ott a lehetősége annak is, hogy sikerül szétrobbantani az egész EU-t. Mert ilyen feltételek mellett nem hiszem, hogy meg fognak tudni egyezni további integrálódásról, ugyanakkor a skandináv országokkal simán bejátszhat a németeknek egy magasabb szintű föderációs együttműködés. Szóval valahogy úgy kell megleckéztetni a németeket, hogy ne legyen ez fájdalmas az egész EU és az ország szempontjából.
De ez már biztpol., úgyhogy kussolok.
Szerintem nagyon elkalibralsz itt valamit. :) Osszekevered a hadiipart es az eppen aktuális politikai vezetést.

A francia és német hadiipar ugyanabban érdekelt, az exportkorlátozások feloldasaban.
A franciáknál ebből minimalis van, a németeket gúzsba kötik otthon.
A KNDS francia-nemet. Az Airbus francia-nemet(-spanyol) ceg. Az MDBA francia-nemet(-spanyol-olasz-brit) ceg.
Orbán ezekhez képest nagyon kis játékos európai szinten, sőt, meg egy Baerbock, Scholz stb is leginkább figyel, amikor ezek találkozót kérnek és elmondják, mi kell nekik. Merkel (!) sosem ment szembe a saját iparukkal. Scholz sem fog. Macron sosem tenné.

Orbán pontosan erre apellál, hogy az új német politikai vezetést valamilyen módon végül ugyanúgy kényszerpályára állítsa a német ill. európai ipar, mint Merkelt, élén Macronnal, akire azért sokkal-sokkal jobban odafigyel egy Baerbock-szintu amatőr versenyző is, mese nincs. Ezen belül a hadiiparnak fontos szerepet szánunk mi is, Orbán itt látja azt a lehetőséget, hogy így vagy úgy, de mindenképpen nyertesként jöjjünk ki belőle (ti. ha mégis éles irányváltás történik a német gazdaságírányitasban, akkor meg jó sansszal Magyarországon köt majd ki jópár német cég, főleg a hadiipari gyártók.)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 823
113
Miért? Budapesten találták ki a hogy a különleges alakulatok mit csináljanak Afganisztánban, melyik kunyhóban keressék a tálibokat?
Eleve az amerikaiak kedvéért voltuk ott....
És áruld már el nekem, hogy mi az árszabás? Hány M4-et adnak 1 SF katonáért cserébe? Elárulok egy titkot: azelőtt is volt magyar katona Afganisztánban mielőtt kiment volna az első magyar SF csoport....
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 348
35 195
113
És áruld már el nekem, hogy mi az árszabás? Hány M4-et adnak 1 SF katonáért cserébe? Elárulok egy titkot: azelőtt is volt magyar katona Afganisztánban mielőtt kiment volna az első magyar SF csoport....
Az összefüggés nyilván nem ennyire szoros, de nem szaroztak volna az amerikaiak ennyit magyar SF alakulatok képzésével vagy felszerelésével, ha nem segítünk nekik az afgán műveleteikben.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 823
113
Az összefüggés nyilván nem ennyire szoros, de nem szaroztak volna az amerikaiak ennyit magyar SF alakulatok képzésével vagy felszerelésével, ha nem segítünk nekik az afgán műveleteikben.
Soha nem SF katonából volt kevés Afganisztánban...
 
K

kamm

Guest
Arra céloztam, hogy mond azért hülyeséget bőven. Sokkal tájékozottabb és felkészültebb mint a legtöbb politikus akit eddig láttam a témával foglalkozni (nemzetközi szinten is kiemelkedő), de nem tévedhetetlen.
En a Gidran "nem megfelelo kepessegere" ertettem, arra a megjegyzesere is gondolsz itt...?
 
  • Tetszik
Reactions: krisss
K

kamm

Guest
Azt szerintem csak azért mondták, hogy a jónépnek beadjanak valami dumát, hogy miért nem megy ki Gidrán.
Ugyanezen filozom, hogy egyszeruen nem akarjak kivinni oda a vadiuj jatekaikat. :) Ahogy irtad, egyszerubb berelni - es adott esetben elveszteni - valami hasznalt franciat, ennyit nem er meg a valodi, eles tapasztalat egyelore (majd ha nem 40 darab lesz, hanem 400, akkor nem lesz problema.)
 
K

kamm

Guest
Az amcsi elnök se vesz fel egyenruhát ha műveleti területre megy. Szóval ez most kicsit kivagyiskodás, bár én pont leszarom.
Acsi, lattad te mar, micsoda biztositas, slepp van korulotte, mi megy vele? :)
Es milyen bazisokon landol muveleti teruleteken? Kizarolag elozetes bejelentes nelkul?

Ehhez kepest Maroth es SZRSZ is okosan, hirtelen jelentek meg, elvegyulos ruhazatban, kb minimalis biztositassal. :cool:
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 424
113
Merkel (!) sosem ment szembe a saját iparukkal. Scholz sem fog. Macron sosem tenné.
Pont ez az, hogy Macron nem tenné, de már Merkel is rendszeresen megtette. Akkor gondolod, hogy a zöldek (és ezáltal az USA) satujában lévő herékkel majd Scholz nem fogja?
Pont ebből van most jelenleg a konfliktus a 2 ország között, hogy az új német kormány elővette azt a témát, hogy összeeurópai szinten kellene kezelni az export korlátozásokat.
Merthogy nem járja pl., hogy végül a RM is leszállíthatta a HX-eket például a szaudiaknak. Ezen persze a RM jogosan volt felháborodva, és ment el a végsőkig, még az állam bepereléséig is.
Szaros teherautókról volt szó!
És az az igazság, hogy a tradicionálisan - ebből a szempontból - szabadelvű franciák akkor is adnak el rezsimeknek fegyvert, ha az egész EU már régen még bottal sem piszkálja ezeket az országokat.
Emlékezzünk csak a balhéra az oroszoknak eladandó helikopter hordozókra! De a Rafale is igen népszerű az amerikaiaktól teljesen független fegyverrendszereivel.
És az a helyzet, hogy ezt a fegyvernepper ellenes hozzáállást elég könnyű keresztül vinni a mag és a skandináv országok közvéleményén.
A fő probléma ezzel nálunk pont ott lesz, hogyha átmegy ez a szabályozás, és kiveszik a tagállamok kezéből a szabályozást, akkor mi is beszopjuk, mivel nem lesz érdeke a hadiipari cégeknek a hozzánk település. Ha tőlünk sem lehet exportálni, akkor az igen kellemetlen lenne.
Az a gond, hogy túl erős az amerikai hadipari lobbi ereje a Baerbock fémjelezte zöld vonalon.
Kiverte a biztosítékot az új kormánynál, hogy egyiptomnak adtak el fegyvert Merkelék az utolsó pillanatban...
Annak az országnak, amelyik gyakorlatilag az egyik legnyugatbarátabbnak, legkevésbé kockázatosnak van elkönyvelve az EU-ban.
Azért ez elég komoly dolgokat jelez előre. És Merkelék nem véletlenül dobtak egy ilyen mentőövet a hadiiparnak az utolsó pillanatban, mert pl. konkrétan a német hadihajóépítés egzisztenciája van végveszélyben.
Azok után, hogy óriási balhé volt abból, hogy a Német Haditengerészet a saját hajóit holland hajóépítőknél rendelte meg...
Szóval figyeld meg, hogy az atomenergia helyzete sokkal kisebb konfliktus forrás lesz az EU-ban, mint a fegyverexport korlátozások EU-s szintre emelése!
De Orbánnak minden egyes ilyen topicot meg kell ragadnia, mert csak így tud megfelelő mennyiségű támogatót összeszedni. Ellenkező esetben bedarálják.
És az a durva, hogy azt kell hogy mondjam, hogy sokkal inkább az EU érdekei szerinti Orbán hozzáállása, mert elképesztő az a nyomás, ami az európai hadiparra nehezedik.
Vegyük csak a francia fegyverexport folyamatos amerikai aláásását. A török/izraeli nyomulást, mitöbb a világpiacon megjelenő kínai dömping az olyan piacokat is letarolja, amelyik rendszeresen biztosította a fennmaradást mentő megrendeléseket.
És akkor még nem is vettük a dél-koreai Hanwha sikereit a világpiacon.
Ők konkrétan letarolják a nehéztechnikai piacot, ha sokáig szarakodnak az EU-s cégek a fejlesztésekkel.
 
K

kamm

Guest
Pont ez az, hogy Macron nem tenné, de már Merkel is rendszeresen megtette.
Fontos kerdesekben nem tette. Nyaron meg Bidennek is beintett (hiaba fenyegetoztek szankciokkal is politikusok, Merkel hatarozottan valaszolt mar informalisan korabban, kb 'ha meg merik lepni, akkor vege mindennek, a bele fogunk allni es az mindenkinek fajni fog, de nagyon') - szimplan azert, mert a nemet iparnak, pl a tradicionalisan vilagelso vegyiparnak egyszeruen letfeltetele az olcso gaz.
Emellett akarhanyszor probaltak ravenni nemcsak kulfoldrol, de belpolitikai ellenfelei is, hogy lepjen fel Orbannal szemben, sosem ment szembe a delnemet iparkozpontok akarataval, akik vilagossa tettek, hogy Orban hibatlan munkaerot produkal olcson, egy valag tamogatast, adokedvezmenyt stb ad nekik, raadasul az egesz kozep-europai piacot uraljak az ottani uzemekbol. A hadiiparnal is a direkt szaudi exportot betiltotta a Bundestag, de magat az iparagi oriasokat nem sujtottak massal ergo pl majd a magyar cegeken at siman exportalhatnak, erre ra is ugrottak Marothek.)
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 525
29 720
113
  • Vicces
Reactions: kamm and Venom85

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 687
90 781
113
Ha vki nem tudta, miért megyünk Maliba, egy kis magyarázat!!

A mali népek kultúrája zavarba ejtően gazdag és sokoldalú. A dogonok például olyan csillagászati ismeretekkel rendelkeznek, amelyek eredete ma is a homályba vész. A nép ősei hitük szerint a Szíriusz-rendszerből érkeztek, és ötvenévente megünneplik az ottani két csillag, a Szíriusz A és B együttállását.

Hoppá, mi? A közös múlt összeköt. :D

@milagro
Tudod mikor lesz újra rz az A - B együttállás?? ;)

Egyébként meg a cikk, egy jó kis helyzetkép, hova megyünk.


20211125_101300.jpg
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 331
113
Ha vki nem tudta, miért megyünk Maliba, egy kis magyarázat!!

A mali népek kultúrája zavarba ejtően gazdag és sokoldalú. A dogonok például olyan csillagászati ismeretekkel rendelkeznek, amelyek eredete ma is a homályba vész. A nép ősei hitük szerint a Szíriusz-rendszerből érkeztek, és ötvenévente megünneplik az ottani két csillag, a Szíriusz A és B együttállását.

Hoppá, mi? A közös múlt összeköt. :D

@milagro
Tudod mikor lesz újra rz az A - B együttállás?? ;)

Egyébként meg a cikk, egy jó kis helyzetkép, hova megyünk.


20211125_101300.jpg
Olvasd el a könyvet!
Robert Kyle Grenville Temple - The Sirius Mystery (1976)
+
Ismerem ezt a verziót Marcel Griaule az, akire gondolsz...
Ennél jóval többről van azonban szó, mintsem, hogy a nevezett francia sarlatán-e avagy sem.
..
A dogon nép igen érdekes mitológiai hagyományán (egyiptomi eredet) ugyanis ez vajmi keveset változtat. Na meg azon is, hogy a mondaviláguk szintén ismeri a kétéltű (vízi és szárazföldi) lényeket Nommo néven, akik tudást és tanítást adtak egykor az embereknek, ami pedig ugyancsak felbukkan érdekes módon a babiloni hitvilágban Oannes legendájaként.
..
S még érdekesebb a dolog, ha szemügyre veszed az ember biológiai felépítését, ami nagyon sok elemét, funkcióját megőrizte a kétéltűségnek! Ha igaz lenne a darwini evolúció, akkor ezek a dolgok érthetetlenek! Az ember kimondottan szereti a vizet, nincs víziszonya, változatos módon képes úszni, a szabadidőnket is előszeretettel töltjük vízben, vízparton. Szabályozni tudjuk a légzésünket, mozgatni tudjuk az orrcimpánkat, van merülési reflexünk, s előfordul még manapság is az úszóhártyás születés! A darwinisták nyakatekert magyarázata erre a vízimajom elmélet, lásd alább! Ami nevetséges, s szerintük szerint az tudomány!
..
Szóval ennél semmivel sem nagyobb szájenszfiksön, hogy kétéltű lények teremtményei vagyunk, avagy módosítottak bennünket egykoron valamely, "kétéltű istenségek"!