[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://karpathir.com/2021/12/29/lengyelorszag-az-ukran-hataron-is-epitene-keritest/
"LENGYELORSZÁG AZ UKRÁN HATÁRON IS ÉPÍTENE KERÍTÉST
Jarosław Kaczyński, a lengyel miniszterelnök helyettese szerint Lengyelország nemcsak a fehérorosz határon épít kerítést, de ugyanezt készül tenni az Ukrajnával közös határon is, áll a svoboda.ua hírében.
A politikus szerint Lengyelországnak fel kell készülnie a „nyugtalan évekre”. Nem lehet biztosra venni, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió meddig kész elmenni, ezért a már épülő határvédelmi kerítést Fehéroroszország felől meg kell hosszabbítani az ukrán határhoz. Annyi bizonyos, vélekedik Kaczyński, hogy mára új fázisba léptek az események."
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 017
66 465
113
https://karpathir.com/2021/12/29/lengyelorszag-az-ukran-hataron-is-epitene-keritest/
"LENGYELORSZÁG AZ UKRÁN HATÁRON IS ÉPÍTENE KERÍTÉST
Jarosław Kaczyński, a lengyel miniszterelnök helyettese szerint Lengyelország nemcsak a fehérorosz határon épít kerítést, de ugyanezt készül tenni az Ukrajnával közös határon is, áll a svoboda.ua hírében.
A politikus szerint Lengyelországnak fel kell készülnie a „nyugtalan évekre”. Nem lehet biztosra venni, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió meddig kész elmenni, ezért a már épülő határvédelmi kerítést Fehéroroszország felől meg kell hosszabbítani az ukrán határhoz. Annyi bizonyos, vélekedik Kaczyński, hogy mára új fázisba léptek az események."
Ha az unijo kifizeti...
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://politic.karpat.in.ua/?p=36835&lang=hu
"Miért törekszik Törökország a NATO fő hadereje lenni Ukrajnában egy orosz invázió esetén?
Nemrég Ankara a világ értésére adta, hogy orosz invázió esetén kész csapatokat küldeni Ukrajna megvédésére.
De a szakértők véleménye szerint ez nem azt jelenti, hogy Törökország valóban harcolni fog Oroszországgal – Erdogan elnök furfangos terve abból áll, hogy hasznot húz abból, hogy készenlétet demonstrál.
Mint ismeretes, az elmúlt időszakban a második karabahi háborút követően nem felhőtlenek az orosz-török kapcsolatok, az ukrajnai helyzet miatt pedig még rosszabbak lettek.
A Kreml persze elégedetlen annak kapcsán, hogy Törökország fegyvereket szállít Ukrajnának, többek között „Bayraktar” drónokat, most pedig Ankara arra utal, hogy készen áll csapatokat küldeni Ukrajnába, és vezetné a NATO katonai műveletét az országban. Ezt a török sajtó már megírta, a török külügyminisztérium pedig nem cáfolta az elméletet...
... Szakértők véleménye szerint Törökország terve a „háború háború nélkül” elven alapul. Többek között Ankara úgy véli, hogy az igazi háború Ukrajnában (főleg nem NATO csapatok részvételével) nem lesz, ugyanakkor a török fél a háború „játékok” időszakában négy fontos irányban viheti el a „jackpot”-ot: a szövetségeseket, a választói tábort, Oroszországot és Ukrajnát illetően..."
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://life.karpat.in.ua/?p=85038&lang=hu
"Vészcsomag készítésére szólítják a lakosságot az orosz támadástól tartó kijevi hatóságok
A kijevi lakosoknak sürgősen gondoskodniuk kell a túlélést szolgáló vészcsomagok előkészítéséről, mert az oroszok bármelyik pillanatban megtámadhatják Ukrajnát – nyilatkozta kedden Andrij Kriscsenko, a Kijevi Városi Állami Adminisztráció helyettes vezetője a glavcom.ua hírportálnak.
Vitalij Klicso polgármester helyettese az interjúban elmondta: „célszerű, hogy mindig készenlétben legyen a vészcsomag, amit mindenki gyorsan magával vihet. Ebben mindenekelőtt a családtagok okmányainak, gyógyszereinek, az évszaknak megfelel kényelmes ruháknak, egy-két napra elegendő élelmiszernek.” Arra is felhívta a figyelmet, hogy érdemes gyakorolni az elsősegélynyújtást, jóllehet nem szükséges tanfolyamot végezni, mert ma már sok videó van erről az interneten.
Kiricsenko azt a meggyőződését fejezte ki, hogy az oroszok elméletileg bármelyik pillanatban támadhatnak, hiszen már nyolc éve háborút folytatnak Ukrajna ellen. „A helyi hatóságok mindenekelőtt tájékoztatást adhatnak. Az információval felvértezett személy levonhatja a következtetéseket, hogy ne essen pánikba” – mondta. Hozzátette: nem esünk pánikba, amikor repülőre szállunk, jóllehet minden alkalommal megmutatják, hol vannak a vészkijáratok, hogyan kell használni az oxigénmaszkot, és hol van a mentőmellény. „Ez nem jelenti azt, hogy feltétlenül szükség lesz ezekre. Ez az információ csak azért van, hogy a kritikus helyzetbe kerülők egyértelműen tudják, mit kell tenniük” – összegezte Kijev helyettes polgármestere."
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://politic.karpat.in.ua/?p=36837&lang=hu
"Putyin első számú feladata Ukrajna feldarabolása – Danilov
Putyin első számú feladatának tekinti, hogy Ukrajna megszűnjön a jelenlegi határai között, destabilizálással két-három részre akarja feldarabolni országunkat – jelentette ki Olekszij Danilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára egy szerdai lapinterjúban, adta hírül az rbc.ua hírportál.
A jelentés szerint Danilov a Nasztojascseje Vremja című orgánumnak nyilatkozva elmondta: „van egy nehéz kérdés a Krímmel kapcsolatban. Miután Putyin elfoglalta a Krímet, rögzítenie kell ezt a helyzetet.” Hozzátette: „hogy rögzítse ezt a helyzetet, azt akarja, hogy országunk a mai határokon belül szűnjön meg. Ez számára az első számú feladat.”
Az RNBO-titkár úgy vélte, Putyin Ukrajna belső destabilizálásával akarja megvalósítani a terveit. „Belső destabilizáció segítségével el akarja érni, hogy az ország két-három részre essen szét. Putyin erre törekszik. Ez a feladat áll az első helyen nála. És pontosan a belső destabilizáció segítségével” – mutatott rá. Megjegyezte, hogy amennyiben Oroszország nem éri el a célját, akkor fegyvereket is bevethet. „De készen állunk erre” – szögezte le Olekszij Danilov"
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 020
53 963
113

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://life.karpat.in.ua/?p=84789&lang=hu
17:35 December 27, 2021
"Területvédelmi törzset hoznak létre Kijevben az orosz támadás fokozódó veszélye miatt
Területvédelmi törzset hoznak létre Kijevben, és mér a közeljövőben szétbontakoztatják a területvédelmi rendszert – adta hírül az Ukrajinszka Pravda hírportál hétfőn a főváros hivatalos honlapjára hivatkozva.
A jelentés szerint folytatódik a tartalékosok toborzása a kijevi területvédelmi dandárba, januárra parancsnoki és törzskari gyakorlatokat terveznek.
Vitalij Klicsko polgármestere biztonsági tanácskozást tartott a Kijevi Városi Állami Adminisztráció helyettes vezetőivel, a városi biztonsági igazgatóság, a területvédelmi dandár, az ügyészség és a kijevi nemzetbiztonsági szolgálat vezetőivel, a rendőrség, valamint az ukrán fegyveres erők képviselőivel. A városvezető emlékeztetett arra, hogy Kijevben több mint 500 kritikus infrastrukturális létesítmény található, amelyek védelmére kiemelt figyelmet kell fordítani. Vészhelyzet esetén ezeket a Nemzeti Rendőrség, a fegyveres erők katonái és a területvédelmi alakulatok tagjai őrzik majd – mutatott rá.
Klicsko azt is elmondta, hogy Oroszország nyilatkozatai és fenyegetései, az agresszor állam csapatainak az ukrán határnál történő összevonása arra készteti a kijevi vezetést, hogy felkészüljön a különféle lehetséges forgatókönyvekre. „Különösen a legrosszabbra. Világos cselekvési tervvel kell rendelkeznünk a kritikus helyzetekre, a szolgálatok és szervezeti egységek kidolgozott koordinációjával” – húzta alá Kijev polgármestere."
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 490
18 019
113
http://life.karpat.in.ua/?p=84789&lang=hu
17:35 December 27, 2021
"Területvédelmi törzset hoznak létre Kijevben az orosz támadás fokozódó veszélye miatt
Területvédelmi törzset hoznak létre Kijevben, és mér a közeljövőben szétbontakoztatják a területvédelmi rendszert – adta hírül az Ukrajinszka Pravda hírportál hétfőn a főváros hivatalos honlapjára hivatkozva.
A jelentés szerint folytatódik a tartalékosok toborzása a kijevi területvédelmi dandárba, januárra parancsnoki és törzskari gyakorlatokat terveznek.
Vitalij Klicsko polgármestere biztonsági tanácskozást tartott a Kijevi Városi Állami Adminisztráció helyettes vezetőivel, a városi biztonsági igazgatóság, a területvédelmi dandár, az ügyészség és a kijevi nemzetbiztonsági szolgálat vezetőivel, a rendőrség, valamint az ukrán fegyveres erők képviselőivel. A városvezető emlékeztetett arra, hogy Kijevben több mint 500 kritikus infrastrukturális létesítmény található, amelyek védelmére kiemelt figyelmet kell fordítani. Vészhelyzet esetén ezeket a Nemzeti Rendőrség, a fegyveres erők katonái és a területvédelmi alakulatok tagjai őrzik majd – mutatott rá.
Klicsko azt is elmondta, hogy Oroszország nyilatkozatai és fenyegetései, az agresszor állam csapatainak az ukrán határnál történő összevonása arra készteti a kijevi vezetést, hogy felkészüljön a különféle lehetséges forgatókönyvekre. „Különösen a legrosszabbra. Világos cselekvési tervvel kell rendelkeznünk a kritikus helyzetekre, a szolgálatok és szervezeti egységek kidolgozott koordinációjával” – húzta alá Kijev polgármestere."
Ezt a sok hisztit....
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://kiszo.net/2021/12/29/a-gaz-csillagaszati-ara-miatt-csodbe-megy-az-ukran-tejipar/
"A gáz csillagászati ára miatt csődbe megy az ukrán tejipar
Az Ukrán Tejipari Vállalkozások Szövetsége felhívásban fordult Volodimir Zelenszkij elnökhöz, amelyben jelezte, hogy a magas gázárak miatt Ukrajnában leállhat a tejipar.
A 2022 januárjára előrejelzett gázár emelkedése kapcsán nemcsak egyes tejtermelő vállalatok, hanem az egész tejipar csődbe jut, írják. Az egy évvel ezelőtti ezer köbméterenkénti 4,9 ezer hrivnyás gázár helyett jövő hónaptól ígért 59-62 ezres árat képtelenek lesznek termékeik drágítása révén fedezni, a lakosság ugyanis nem tudná megfizetni az ilyen termékeket. A kereskedelmi hálózatok sem hajlandóak meghosszabbítani szerződéseiket a termelőkkel az ajánlott új árakon... "



Többek közt Ugyanez van a pékekkel is.
Danilov "orosz" belső destabilizálása...
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://karpathir.com/2021/12/28/hazatertek-a-128-hegyi-rohamdandar-katonai/
"Több hónap kelet-ukrajnai frontszolgálat után december végén visszatér állandó kárpátaljai állomáshelyére a 128. hegyi rohamdandár. A hazatérő katonákat ünnepélyes keretek között fogadják Ungváron, Munkácson és Nagyszőlősön, tájékoztat a zakarpattya.net.ua.
A kárpátaljai állomáshelyű 128-as dandár egységei eddig Doneck közelében teljesítettek szolgálatot.
Munkácson a hegyi rohamosztagosok december 28-án reggel a Zrinyi Ilona utcából (katonai alakulat épületétől) a Cirill és Metód térre vonultak, ahol az alakulat több katonája az ország védelme során tanúsított bátorságáért és hősiességéért kitüntetést vehetett át.
A megyeszékhelyen délután egy órakor vonulnak fel a 128. hegyi rohamdandár katonái. Emiatt blokkolják a forgalmat a Drugeth, a Pidhirna, a Dmitro Vakarov, Korzo utcákon, valamint a Korjativics és a Népi téren.
Nagyszőlősön december 29-én köszöntik a hazatérő egység katonáit a Béke téren.
A dandár az Ukrán Fegyveres Erők egyik legjelentősebb egysége, amely a konfliktus kitörése, vagyis 2014 óta folyamatosan az első vonalban teljesít szolgálatot."


https://karpathir.com/2021/12/29/munkacson-paradezott-a-128-as-dandar/
" Visszatért kárpátaljai állomáshelyére a kelet-ukrajnai háborús övezetből a 128-as kárpátaljai dandár, írja információjában a mukachevo.net.
A visszatérés örömére a dandár díszszemlét rendezett Munkács belvárosában. A hősöknek kikiáltott katonák a kaszárnyájuktól indulva meneteltek a városközpontba, ahol ünnepélyes kertek között köszöntötték őket a város elöljárói.
Andrij Baloga polgármester Munkács büszkeségének nevezte a hazatért dandárt, majd kitüntette a katonai alakulat legjobbjait."


Ez így nyilvánvalóan demonstrálás.
 

Botond

Well-Known Member
2021. november 28.
69
447
53
https://karpathir.com/2021/12/28/hazatertek-a-128-hegyi-rohamdandar-katonai/
"Több hónap kelet-ukrajnai frontszolgálat után december végén visszatér állandó kárpátaljai állomáshelyére a 128. hegyi rohamdandár. A hazatérő katonákat ünnepélyes keretek között fogadják Ungváron, Munkácson és Nagyszőlősön, tájékoztat a zakarpattya.net.ua.
A kárpátaljai állomáshelyű 128-as dandár egységei eddig Doneck közelében teljesítettek szolgálatot.
Munkácson a hegyi rohamosztagosok december 28-án reggel a Zrinyi Ilona utcából (katonai alakulat épületétől) a Cirill és Metód térre vonultak, ahol az alakulat több katonája az ország védelme során tanúsított bátorságáért és hősiességéért kitüntetést vehetett át.
A megyeszékhelyen délután egy órakor vonulnak fel a 128. hegyi rohamdandár katonái. Emiatt blokkolják a forgalmat a Drugeth, a Pidhirna, a Dmitro Vakarov, Korzo utcákon, valamint a Korjativics és a Népi téren.
Nagyszőlősön december 29-én köszöntik a hazatérő egység katonáit a Béke téren.
A dandár az Ukrán Fegyveres Erők egyik legjelentősebb egysége, amely a konfliktus kitörése, vagyis 2014 óta folyamatosan az első vonalban teljesít szolgálatot."


https://karpathir.com/2021/12/29/munkacson-paradezott-a-128-as-dandar/
" Visszatért kárpátaljai állomáshelyére a kelet-ukrajnai háborús övezetből a 128-as kárpátaljai dandár, írja információjában a mukachevo.net.
A visszatérés örömére a dandár díszszemlét rendezett Munkács belvárosában. A hősöknek kikiáltott katonák a kaszárnyájuktól indulva meneteltek a városközpontba, ahol ünnepélyes kertek között köszöntötték őket a város elöljárói.
Andrij Baloga polgármester Munkács büszkeségének nevezte a hazatért dandárt, majd kitüntette a katonai alakulat legjobbjait."


Ez így nyilvánvalóan demonstrálás.
Nemigazán érdekelte az embereket ez a vonulgatás :D
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 017
66 465
113
https://kiszo.net/2021/12/29/a-gaz-csillagaszati-ara-miatt-csodbe-megy-az-ukran-tejipar/
"A gáz csillagászati ára miatt csődbe megy az ukrán tejipar
Az Ukrán Tejipari Vállalkozások Szövetsége felhívásban fordult Volodimir Zelenszkij elnökhöz, amelyben jelezte, hogy a magas gázárak miatt Ukrajnában leállhat a tejipar.
A 2022 januárjára előrejelzett gázár emelkedése kapcsán nemcsak egyes tejtermelő vállalatok, hanem az egész tejipar csődbe jut, írják. Az egy évvel ezelőtti ezer köbméterenkénti 4,9 ezer hrivnyás gázár helyett jövő hónaptól ígért 59-62 ezres árat képtelenek lesznek termékeik drágítása révén fedezni, a lakosság ugyanis nem tudná megfizetni az ilyen termékeket. A kereskedelmi hálózatok sem hajlandóak meghosszabbítani szerződéseiket a termelőkkel az ajánlott új árakon... "



Többek közt Ugyanez van a pékekkel is.
Danilov "orosz" belső destabilizálása...
Hm... pedig ezeknel a tejtermekek eleg nepszeru elelmiszerek.
 
  • Vicces
Reactions: Kim Philby

Lelkeslaikus

Well-Known Member
2018. december 24.
711
3 051
93
https://karpathir.com/2021/12/28/hazatertek-a-128-hegyi-rohamdandar-katonai/
"Több hónap kelet-ukrajnai frontszolgálat után december végén visszatér állandó kárpátaljai állomáshelyére a 128. hegyi rohamdandár. A hazatérő katonákat ünnepélyes keretek között fogadják Ungváron, Munkácson és Nagyszőlősön, tájékoztat a zakarpattya.net.ua.
A kárpátaljai állomáshelyű 128-as dandár egységei eddig Doneck közelében teljesítettek szolgálatot.
Munkácson a hegyi rohamosztagosok december 28-án reggel a Zrinyi Ilona utcából (katonai alakulat épületétől) a Cirill és Metód térre vonultak, ahol az alakulat több katonája az ország védelme során tanúsított bátorságáért és hősiességéért kitüntetést vehetett át.
A megyeszékhelyen délután egy órakor vonulnak fel a 128. hegyi rohamdandár katonái. Emiatt blokkolják a forgalmat a Drugeth, a Pidhirna, a Dmitro Vakarov, Korzo utcákon, valamint a Korjativics és a Népi téren.
Nagyszőlősön december 29-én köszöntik a hazatérő egység katonáit a Béke téren.
A dandár az Ukrán Fegyveres Erők egyik legjelentősebb egysége, amely a konfliktus kitörése, vagyis 2014 óta folyamatosan az első vonalban teljesít szolgálatot."


https://karpathir.com/2021/12/29/munkacson-paradezott-a-128-as-dandar/
" Visszatért kárpátaljai állomáshelyére a kelet-ukrajnai háborús övezetből a 128-as kárpátaljai dandár, írja információjában a mukachevo.net.
A visszatérés örömére a dandár díszszemlét rendezett Munkács belvárosában. A hősöknek kikiáltott katonák a kaszárnyájuktól indulva meneteltek a városközpontba, ahol ünnepélyes kertek között köszöntötték őket a város elöljárói.
Andrij Baloga polgármester Munkács büszkeségének nevezte a hazatért dandárt, majd kitüntette a katonai alakulat legjobbjait."


Ez így nyilvánvalóan demonstrálás.
Két eshetőségre gondolok ezzel kapcsolatban:
1.: ténylegesen számítanak az orosz offenzívára, és annak elsöprő erejére, ezért mentik előre, ami menthető, illetve biztosítani akarják vele Kárpátalját, hogy a konfliktus esetén legyen aki ott rendet tart.
2.: nem az orosz agresszió, hanem a hamarosan bekövetkező ukrán összeomlás miatt kell az erő Kárpátalján, mint karhatalom.