Mezőgazdaság, vízgazdálkodás, éghajlatváltozás

Talan itt olvastam, hogy januarban kellett vona az eszaki sarkrol bedolni ide hirtelen valami oriasi nagy, kegyetlen hideg legtomegnek, ami -20-ra csokkentette volna ejjel a homersekletet. Azt az europai gazhelyzet miatt inkabb lefujtak, vagy mi tortent? Megint nem jottek be a szamitasok? Komolyan kerdezem.

Kitört a Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai
Szökőárriadót rendeltek el a Csendes-óceán déli térségében, miután szombaton kitört egy tenger alatti vulkán Tonga közelében - közölték az illetékes hatóságok.
Forrás: https://kuruc.info/r/4/238620/

FJJNVqnacAYNLsC

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

FJJNVqnacAYNLsC

Nekem van egy olyan érzésem, hogy nem csak a videó nyitóképe, hanem egyes felvételek is a 2011-es japó tsunamiból letek bevágva némi szenzációhajhászás kedvéért.

Talan itt olvastam, hogy januarban kellett vona az eszaki sarkrol bedolni ide hirtelen valami oriasi nagy, kegyetlen hideg legtomegnek, ami -20-ra csokkentette volna ejjel a homersekletet. Azt az europai gazhelyzet miatt inkabb lefujtak, vagy mi tortent? Megint nem jottek be a szamitasok? Komolyan kerdezem.
Itt a magyarázat, főleg az USA-l foglalkozik de van benne szó Európából....

• Tetszik
Reactions: yangwenli
Nekem van egy olyan érzésem, hogy nem csak a videó nyitóképe, hanem egyes felvételek is a 2011-es japó tsunamiból letek bevágva némi szenzációhajhászás kedvéért.
Nem tudom nekem nem tűnt fel, hogy lett volna felvétel benne a 2011-es japán videókból....

nezd meg az amcsikat, ott kicsit kicsit es nagy hideg betoresek vannak eszakrol.
en orulok hogy nalunk nincs olyan.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby

FJJNVqnacAYNLsC

Ez egyébként éghajlatváltozás, vagy kitört egy vulkán és az okoz katasztrófát?

• Tetszik
Reactions: cirqle and jani22

Egyébként én már olyat is olvastam, hogy az éghajlatváltozás miatt tör ki egy vulkán. :cool:
Lassan mindent ehhez viszonyítva nézünk.
Hát, csak nem nyitottunk egy vulkanológia topikot, mert ezek az események elférnek itt a random földrengésekkel, erdőtüzekkel és hasonlókkal együtt.

De ha a szupervulkános tevekenységeket nézzük, azok már okoztak éghajlatváltozást, tehát részben kötődik is a témához ez.

A Földet egy nagy egésznek kellene tekinteni, aminek egyes résztörténései oda-vissza ható kölcsönhatások láncolatának pillanatnyi eredménye. Egy bonyolult, egyensúlyra törekvő meta rendszer, amelyet a környezetéből is behatások érik, Nap, Hold stb. Leginkább az un. Gaia-elmélet közelíti meg a valóságot.
Mi jórészt, sajnos, részfolyamatokra bontva foglalkozunk vele.
A holisztikus megközelítés lenne a célravezető, csak sajnos a mai tudomány szakbarbárok rendezetlen összességének is felfogható, azaz nincs ezeket integráló személy/gondolat, bár próbálkozások vannak, annyira szerteágazó a mai tudományos kutatások iránya látszólag, nincs aki egy homogén rendszerbe helyezze ezeket.
A tudósok rivalizálása, a tudomány lefokozása alantas pénzszerző mozgatórugókra, az un. támogatások, megrendeléssé való deformálása kérdésessé teszi a tudomány függetlenségét. Objektivitására a megélhetési kényszer és a megbízó felé érzett megfelelési nyomás torzítja az eredményeket, cél és hatalmi doktrína alátámasztó szerepkörbe kényszerítve, fokozva le művelőit.
Bővebben:
Végezetül egy előremutató klímaleíró rendszer:
Érdemes ezt az oldalt tanulmányozni.

"Az űrből látszik igazán, mennyire hatalmas volt az elmúlt évtized egyik legnagyobb vulkánkitörése."

"Az űrből látszik igazán, mennyire hatalmas volt az elmúlt évtized egyik legnagyobb vulkánkitörése."

"The underwater eruption of the Hunga-Tonga Hunga-Ha'apai volcano may bring down the mean temperature by 0.5 degrees Celsius in the Southern Hemisphere, predict climate scientists."

• Tetszik
Reactions: merleg
Egyharmadánál vagyunk a télnek. Még bőven bejöhet! :cool:
(Hiányzik?) :p :D