Vegyi fegyverek / Vegyi védelem / ABV védelem / CBRN eszközei

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Hát én mindent elhiszek. Magyarországon egy helyen volt éles mérgező harcanyag pàlya ahol használták a mustàrokat kiképzési célokra. A felszámolás óta volt nehàny labor mérés de nem lehetett kimutatni.

A gyártó üzemek meg már régen nincsenek meg és az ott lévő szennyező anyagok se a MHA gyàrtasból szàrmaztak. Elég dràga rekultivàció történt így ott sem kell ilyenre szàmolni.

A rendszervàltàs után a meglévő készleteket összegyűjtötték és megsemmisítették a nemzetközi előírásoknak megfelelően.

Esetlegesen a volt orosz laktanyákban és kiképző bázisokon talán lehet de ezeket is àtvizsgàltàk.

Ezért merem én határozottan àllítani hogy Magyarországon ez nem okoz gondot.

A németekről meg annyit hogy az éles mérgező harcanyag pàlyàjukon gazálarcban méregetve a Mc donaldsban eszegető családokat lehet nézegetni ...
Elvileg ugyanez történt Németországban is, csak most végeztek egy ellenőrző vizsgálatot ... ha megnézted volna a videót amit belinkeltem ... a Dettlinger Pond egy helyi specialitás, de kb 200 korábbi gyártási, töltési és tárolási pontnál ellenőrző méréseket és feltárásokat csináltak, mivel teljesen véletlenül az egyik korábbi "mentesített" helyen építési engedélyt adtak ki és az alapozásnál kiderült, hogy nem igazán sikerült... A világháború után közvetlenül teljesen máshogy álltak hozzá a "mentesítéshez" meg a "készletek megsemmisítéséhez" mint ahogy ma tudnánk, hogy csinálni kellene, ebből fakad a probléma. Akkor azt hittük mint te, hogy hát ez elbomlik, ... tényleg nézd meg a videót. Mivel gyakorlatilag felparcellázták a területet, a német állam úgy gondolja ez most már az új tulajdonosok "forró krumplija", a szennyezés egyik epicentrumát ami saját tulajdonban volt felszámoltak talajcserével, maradt még 199... itthon feltételezem egyszerűen nincs pénz rá... mert a videó alapján úy tűnik ez egy szinte korlátlan pénzmennyiséget elnyelő feladat lenne... így vélhetően gyakorlati okai vannak a "praktikus" hazai hozzáállásnak.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány
T

Törölt tag 1945

Guest
Konkrét típusok - tüzérség

122mm-es (önjáró) tarack vegyi lőszerei, Lewisit illetve Szarin töltettel

(122mm-es tarackok alkották az harckocsizó és gépesített lövész ezredek tüzérosztályait.)

122mm-t-z-Lewisit.jpg

122mm-t-z-Szarin.jpg


152mm-es (önjáró) tarack vegyi lőszerei, Lewisit illetve Szarin töltettel
(152mm-es tarackok alkották a hadsereg és hadosztály közvetlen tüzér ezredek tüzérosztályait.)

152mm-t-z-Lewisit.jpg

152mm-t-z-Szarin.jpg
 

ZeiG

Well-Known Member
2017. április 4.
871
4 851
93
A hagyományos fegyverek (lőfegyverek, gránátok, bombák) okozta sérülések jellemzően egyetlen pillanat alatt következnek be, sokkszerű hatást okozva. A halál sokszor azonnal vagy nagyon rövid idő alatt beáll (hatalmas vérveszteség, fejlövés, szétszakadó test, stb.), amikor pedig nem, akkor sem minden esetben lép föl extrém fájdalom. Sőt, felfokozott harctéri helyzetben megesik, hogy az ember észre sem veszi rögtön, hogy meglőtték. (Számtalan rendőrségi jelentés született már olyan bűnözőkről, akik akár féltucat találat után is küzdöttek - igaz, beléjük általában 9 millis parákat pumpálnak, nem 5,45-5,56-os bukdácsoló lövedékeket.)
De még a súlyos sérülések sem járnak mindig együtt elviselhetetlen fájdalommal. Még a cafatokban leszakadó végtagok után is sokszor inkább a sokkos döbbenet ül ki a még élő áldozatok arcára, és a gyors vérveszteség nyomán azelőtt elveszítik az eszméletüket (és életüket), hogy a fájdalmat megéreznék.

Ernst Jünger, aki az első világháborúban tizennégyszer(!) sebesült és a háború végére testét összesen 20 lövedék okozta ki- és bemeneti heg csipkézte (egyébként 103 évet élt) utolsó, súlyos tüdőlövéséről így ír:

"S épp abban a pillanatban, amikor egy gondosabban kiásott lövészárkot ugrottam át, átható ütés ért a mellkasomon, olyan volt, mintha egy szárnyas vad csapódott volna nekem a levegőben. Hangosan felkiáltottam, s úgy éreztem, mintha ezzel a sikollyal az életet adó levegő is kiszökött volna belőlem; megfordultam a tengelyem körül, és nagy zajjal a földre zuhantam. Utolért hát engem is a végzet. Amikor észleltem a találatot, azzal egy időben azt is éreztem, miként metszi el a golyó az életem. (...) Hihetetlen csodálkozás töltött el, hogy épp itt kell véget érnie, e csodálkozás azonban nagyon derűs színezetű volt. Aztán hallottam, a tüzelés egyre gyengül; s én mintha kőként süllyedtem volna a mélybe, valamilyen viharos hullámverés felszíne alá."

Néhány perc múlva magához tért, körülötte ekkor a küzdelem válságosra fordult. Föltápászkodott és lassan ismét belevetette magát a küzdelembe - átlőtt tüdővel!

"A sietős mozdulatok világos lövellésekkel hajtották ki a vért a tüdőből. Szabadabban tudtam lélegezni, s futni kezdtem a lövészárokszakasz mentén. (...) A nagy vérveszteség nyomán valami mámorhoz hasonló szabadságot és könnyedséget éreztem; csak a gondolat nyugtalanított, hogy túl korán fogok összeesni."

Nagy nehezen (az őt cipelő őrvezetőt fejbe lőtték, amint vele futott) biztonságba került, és egy sötét lövészárokban fekve ismerte meg "azt a rettenetes érzést, amikor még a levegővétel is küzdelem" majd egy morfiumos injekció segítségével "frissítő álomba" merült.

Sebő Ödön (A halálra ítélt zászlóalj) legfájdalmasabb élménye szintén nem sebesüléshez, hanem egy békebeli foghúzáshoz kötődik:

"...kb. olyan volt, mint akit élve boncolnak. Azaz még annál is rosszabb, mert későbbi életemben még olyat is átéltem, mikor úgy láttak neki a gyomoroperációmnak, hogy elfelejtettek hibernálni, és élőben vágták fel a hasamat."

A hagyományos fegyverekkel szemben a vegyi fegyverek azonban sokszor jóval lassabban (percek, másodpercek alatt) fejtik ki hatásukat, sokkhatás nélkül, ellenben akár a test teljes felületén, ami a halál beálltáig iszonyatos fájdalommal jár. A kémiai égést okozó harcanyagok nyomán felhólyagosodik és gyakorlatilag leég a bőr, hatalmas felületeken, ez a fájdalom - már csak kiterjedtsége okán is - nagyságrendekkel nagyobb egy lövedék- vagy repeszsérülésnél. Közben jön a fulladás, a megvakulás és a bénulás - nehéz eldönteni, hogy az ily módon kínhalált haltak utolsó élménye vajon az elviselhetetlen fájdalom, vagy a pszichét szétzúzó végtelen pánikroham volt-e...
Emellett a túlélők felépülése is hosszan tartó és szintén nagyon fájdalmas folyamat, sokszor súlyos, maradandó károsodásokkal.

Ezért tekintik a vegyi fegyvereket a hagyományos fegyverekkel szemben aránytalanul nagy szenvedést okozóknak és ezért (is) igyekeznek gátolni, tiltani használatukat.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Van egy regény. Az a címe, hogy az Utolso háború. Nagyon javaslom elolvasni.
Ha valaki el akarja olvasni, és semmit nem akar belőle tudni, azoknak spoilerbe rakom azt, ami lényeges a műben, de azért még nem lövi le az élvezetet, ha ismert.
Egy földhöz nagyon hasonló bolygón a két szuperhatalom közül az egyik nukleáris fegyvereket fejleszt, a másiknak nincs. Az első úgy gondolja, hogy q vegyifegyverek nem képesek fenntartani a paritást, és megindítja a háborút. Nos, nem tudom mennyire lesz meglepő, de képes volt. A bolygó kihal
Ezek nem véletlenül tömeg pusztító fegyverek. És ha ennyire eszkalálódik a dolog messze jobbak mint az atomfegyver. A sugárzás, és a nukleáris tél még a győztest is súlytja, az viszont, hogy az ellen nagyvárosai kb sértetlenül pár évig nem lakhatóak, hát nagy kaland.
Más: olyan nincs, hogy ha tisztább lett volna. Ha nem éri el a halálos koncentrációt, akkor túléled. Csak nem lesz benne túl sok köszönet.
Amikor ttxel kellett dolgozni, elég részletesen elmondták, hogy mi lesz, ha linkeskedsz. Egy neurotoxin, az ingerületvezetést gátolja. Külön szomorú, hogy csak a környéki idegrendszerben. Azaz lassan lebénulsz, miközben teljesen tudatodnál maradsz. Még ha sikerül megmenteni, és különösebb kár nélkül fel is épülsz akkor is jó eséllyel beleőrülsz.
És ez ilyen szempontból tiszta anyag.
 
  • Tetszik
Reactions: Centquri prime

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 473
13 274
113
Néhány perc múlva magához tért, körülötte ekkor a küzdelem válságosra fordult. Föltápászkodott és lassan ismét belevetette magát a küzdelembe - átlőtt tüdővel!

Átlőtt tüdővel harcolni ez fizikális képtelenség, csoda hogy a légmell nem nyomta össze a tüdejét és a többi szervét.

Ezért tekintik a vegyi fegyvereket a hagyományos fegyverekkel szemben aránytalanul nagy szenvedést okozóknak és ezért (is) igyekeznek gátolni, tiltani használatukat.

100 katona rohamot indít a géppuskákkal tűzdelt lövészárok ellen, vannak, akiket azonnál lekaszálnak, vannak, akik mellkasra kapják a lövéseket, földre kerülnek, nagy fájdalmak között hörgik az utolsókat, akkor van, aki "szerencsésen" a lábszár magasságában, de artériát találnak, lassú és fájdalmas elvérzés.

Emellett a túlélők felépülése is hosszan tartó és szintén nagyon fájdalmas folyamat, sokszor súlyos, maradandó károsodásokkal.

Ezért tekintik a vegyi fegyvereket a hagyományos fegyverekkel szemben aránytalanul nagy szenvedést okozóknak és ezért (is) igyekeznek gátolni, tiltani használatukat.


Az Első Világháború előtt puskalőszereket is próbáltak betiltani, lehet mutogatni a rondábbnál rondább halálokat / túlélt sérüléseket más fegyvereknél is, mint a harckocsizók, értelmetlen vitatkozni az aránytalan sérülésen (superfluous injury or unnecessary suffering), csak és kizárólag a Civilek elleni alkalmazás a problémás, mármint az, hogy ne kerüljenek az ilyen fegyverrendszerek Harmadik Világbeliek kezébe, akik nyilván népirtásra használnak bármit, amit a kezükbe adnak.

Feltettem máshogyan is a kérdést, pl. a Franciák hogy számoltak el magukkal, hogy hadi célú atomerőművet építettek Szaddámnak, amit az IAF / IDF-nek kellett lebombáznia ?
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 473
13 274
113
A mezei könnygáz betiltása harcászati célokra, mert azt is betiltották, az mennyire van rendben, vagy nem ?
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Es akkor Boris Johnson kitalálta, hogy építsenek egy hidat Észak-Írországba. A szakértők lehűtötték, hogy ez azért sem a legjobb ötlet, mivel az általa javasolt híd a Beaufort Dyke (tengeri árok) fölött vezetne át, amibe kb 1 millió tonnányi hagyományos lőszert, vegyi fegyvert, és radioaktív hulladékot öntöttek. Egyszer már megfeledkeztek erről, és gázvezetéket akartak építeni errefele, végül módosítani kellett a nyomvonalat. A munkások szerint folyamatosak voltak a víz alatti spontán robbanások.
Az emberiség egyik legnagyobb bűne az, hogy tonnaszámra gyártottuk ezeket, aztán a világháborút követő zűrvarban slendrián módon történt az eltüntetésük, garantált "izgalmakat" biztosítva az utókornak. Ez a csodálatos abban amikor a katonai titoktartás leple alatt lehet tartani ökológiai katasztrófákat. A helyzet nem egyedi, minden vegyifegyvert valaha gyártó ország hasonló módon járt el. Mindenhol csak a jéghegy csúcsát piszkálják ha a megoldásról van szó.
 
M

molnibalage

Guest
Es akkor Boris Johnson kitalálta, hogy építsenek egy hidat Észak-Írországba. A szakértők lehűtötték, hogy ez azért sem a legjobb ötlet, mivel az általa javasolt híd a Beaufort Dyke (tengeri árok) fölött vezetne át, amibe kb 1 millió tonnányi hagyományos lőszert, vegyi fegyvert, és radioaktív hulladékot öntöttek. Egyszer már megfeledkeztek erről, és gázvezetéket akartak építeni errefele, végül módosítani kellett a nyomvonalat. A munkások szerint folyamatosak voltak a víz alatti spontán robbanások.
Az emberiség egyik legnagyobb bűne az, hogy tonnaszámra gyártottuk ezeket, aztán a világháborút követő zűrvarban slendrián módon történt az eltüntetésük, garantált "izgalmakat" biztosítva az utókornak. Ez a csodálatos abban amikor a katonai titoktartás leple alatt lehet tartani ökológiai katasztrófákat. A helyzet nem egyedi, minden vegyifegyvert valaha gyártó ország hasonló módon járt el. Mindenhol csak a jéghegy csúcsát piszkálják ha a megoldásról van szó.
Elképesztő méretű telibeszarása volt ez a jövőnek.

Amúgy ezeket a gázokat mennyire nehéz semlegesíteni?
A kockázatot nem akarták vállalni, hogy baj lesz, vagy valóban ennyire drága vegyi úton semlegesíteni a tabun-t mondjuk?
Van itt vegyész, aki ért ehhez, hogy ez milyen úton lehetséges?

(Ipari / energetikai vonalon még mindig mehet ez ma úgy, hogy ezt még zöldnek is van pofája egyeseknek felcímkézni.)
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 027
66 479
113
Es akkor Boris Johnson kitalálta, hogy építsenek egy hidat Észak-Írországba. A szakértők lehűtötték, hogy ez azért sem a legjobb ötlet, mivel az általa javasolt híd a Beaufort Dyke (tengeri árok) fölött vezetne át, amibe kb 1 millió tonnányi hagyományos lőszert, vegyi fegyvert, és radioaktív hulladékot öntöttek. Egyszer már megfeledkeztek erről, és gázvezetéket akartak építeni errefele, végül módosítani kellett a nyomvonalat. A munkások szerint folyamatosak voltak a víz alatti spontán robbanások.
Az emberiség egyik legnagyobb bűne az, hogy tonnaszámra gyártottuk ezeket, aztán a világháborút követő zűrvarban slendrián módon történt az eltüntetésük, garantált "izgalmakat" biztosítva az utókornak. Ez a csodálatos abban amikor a katonai titoktartás leple alatt lehet tartani ökológiai katasztrófákat. A helyzet nem egyedi, minden vegyifegyvert valaha gyártó ország hasonló módon járt el. Mindenhol csak a jéghegy csúcsát piszkálják ha a megoldásról van szó.
Mindig szeretem aztán a vitákat ahol a hivatásosok és a felelősségteljesek kioktatják az embert a felelős fegyverviselés, használat, kezelés, tárolás, kereskedelem mibenlétéről. :D
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 603
113
Elképesztő méretű telibeszarása volt ez a jövőnek.

Amúgy ezeket a gázokat mennyire nehéz semlegesíteni?
A kockázatot nem akarták vállalni, hogy baj lesz, vagy valóban ennyire drága vegyi úton semlegesíteni a tabun-t mondjuk?
Van itt vegyész, aki ért ehhez, hogy ez milyen úton lehetséges?

(Ipari / energetikai vonalon még mindig mehet ez ma úgy, hogy ezt még zöldnek is van pofája egyeseknek felcímkézni.)
Hangsúlyozva újra, hogy nem vegyifegyverekkel foglalkozom (sőt ami azt illeti nem is szintetikus kémiával) kontárként, ezek általában foszfor halogenidek, a foszfor halogén kötés meg könnyen hidrolizál, így elvben a kémiai elbontás nem lenne bonyolult. A szarin tudtommal víz hatására bomlik.
Ami a gond, hogy pl a fent említett tabun cuki anyag, elégetni nem tanácsos, mivel kellemetlen, ha hidrogén cianidot termelsz, bár kétség kívül az kevésbé mérgező. A melegítés, vagy a lugos pH viszont gyorsít a dolgon.
Szóval elvileg nem bonyolult.
A gyakorlatban azt gondolom ezek ideggázok, ha mentesítés közben kijön halott vagy, ha bedobod a tengerbe, akkor nem kell vele foglalkozni.
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Mindig szeretem aztán a vitákat ahol a hivatásosok és a felelősségteljesek kioktatják az embert a felelős fegyverviselés, használat, kezelés, tárolás, kereskedelem mibenlétéről. :D
Miért olyan olcsó ez a telek? Aztán a modern ember bugris babonásnak nézi a helyieket, amikor tilos erdőnek nevezik az egyik kis erdősávot, mert a többségnek fogalma sincs miért, mert titkos, ezért csak maroknyian tudják, amíg ki nem derül, hogy ott vegyi fegyver lőszereket ástak el a világháborút követően ... megsemmisítés címen. Mert akkor erre volt energia... hú de szép érintetlen erdő van itt, miért nem jár erre senki? kérdezi a messziről jött...
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and Pogány

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 171
4 961
113
Elképesztő méretű telibeszarása volt ez a jövőnek.

Amúgy ezeket a gázokat mennyire nehéz semlegesíteni?
A kockázatot nem akarták vállalni, hogy baj lesz, vagy valóban ennyire drága vegyi úton semlegesíteni a tabun-t mondjuk?
Van itt vegyész, aki ért ehhez, hogy ez milyen úton lehetséges?

(Ipari / energetikai vonalon még mindig mehet ez ma úgy, hogy ezt még zöldnek is van pofája egyeseknek felcímkézni.)
El lehet égetni őket. Àltalaban így semmisítik meg a mérgező harcanyagokat.
 
  • Tetszik
Reactions: Centquri prime