[BIZTPOL] Közép-Európa (V4 országok)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 526
15 123
113
Iszonyat érdekek fűződnek ahhoz, hogy a V4-et szétkapják... Keleten is, de főleg Nyugaton. Félek, hogy a V4-ben vannak (lesznek) olyan politikusok, akik a jövőt eladják 30 ezüstpénzért. Ha mi április 3-án - akár szeretjük a Fideszt, akár nem -, megerősítjük a mostani vonalat, akkor talán erőt adhatunk a többieknek is. Ha a csehek, a szlovákok vagy a lengyelek elkezdenek más úton járni, akkor nem csak a V4-nek lenne vége, de Európának is...
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 954
35 984
113
  • Hűha
Reactions: Kim Philby

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 140
12 185
113
Egy lengyel katona 240 menekült meggyilkolását tárta fel a határ menti területen a fehérorosz nyomozóknak!?
Szerintem fake news.
Nem hiszem, hogy ekkora kockázatot bevállalnának a lengyelek.
 
W

Wilson

Guest
Hogyan "szabadult meg" Lengyelország az orosz gáztól......

1700


A Jamal-Európa vezeték export szakasza az év végén leállt. December 21-én reggel 6 órakor leállt az orosz földgáz áramlása nyugat felé a mallnowi átvételi ponton keresztül. És azóta csend van....

Az angol sajtó csak úgy mellékesen megemlítette, hogy segítsen a spekulánsoknak felhajtani az árakat. Az orosz sajtó örült, hogy Lengyelország megszűnt tranzitországnak lenni, és így nem zsarolhatta Oroszországot a vezeték elzárásával. Lengyelországban a propagandamédia csak zavartan magyarázza, hogy miért jó nekünk az, hogy nem folyik a gáz. Nem is olyan régen még azt hirdették, hogy "a Gazprom nem fog lemondani a Jamalról", bármi történjék is. Nos, a papír mindent elnyel, az internet terjedelme ebből a szempontból korlátlan.

A Gazprom azonban lemondott róla, bár nem teljesen. A csővezetéket csak a német csatlakozásnál állították le, és nem is sokáig. Az orosz konszern a szerződésben vállalt kötelezettségeit két, Lengyelországba vezető vezeték belépési pontján teljesíti: Drozdovici (Ukrajna felől) és Kondratki (Fehéroroszország felől). A gáz továbbra is áramlik rajtuk keresztül, bár a szállítások nagy része Ukrajnán keresztül történik, és a korábban ezen az útvonalon szállított mennyiségeknek csak töredéke halad át a második említett ponton. Egyes napokon Młno és Kondratki sem kapott nyersanyagot.

És csendben, minden felhajtás nélkül eltűnt a legnagyobb orosz beruházás Lengyelországban. A legnagyobb és az egyetlen. Mit látunk, ha megnézzük a külföldi befektetések térképét hazánkban? A legnagyobb összeg, 207 milliárd zloty (kb. 45,7 milliárd euró) Hollandiából érkezik. Természetesen ez a globális aggodalmak fő helyszíne. Németország 163 milliárd zlotyval (36 milliárd euró) a második helyen áll. Egyértelmű, hogy van német tőke. A harmadik legnagyobb befektető Európa pénzmosója, Luxemburg.

Oroszország a hátterükkel szemben veszít egy vacak milliárd zlotyval. Egymilliárd a Jamal, mert minden mást elzavartunk, minden orosz befektetőt, aki Lengyelországban akarta elhelyezni a pénzét. Lehet, hogy elkergettük a tőkét, de nem fogunk megszabadulni az orosz gáztól, bár a lengyel területen keresztül történő tranzit megszűnt, és az Oroszországból származó import is megszűnik.

Eközben ugyanez az orosz gáz Németországból érkezik hozzánk. Igen, nyugatról. Amikor a Lengyelországon keresztül történő exportot leállították, azonnal megindult a nyugati import. Miért? Ez nagyon egyszerű. A szakemberek tökéletesen értik ezt, de az átlagembereket elég intenzíven átmosták az agyukat, ezért itt egy kis magyarázatra van szükség.

Néhány évig a "virtuális fordított" trükköt használták. Az Oroszországból exportált gázt valójában Lengyelország kapta meg (Ukrajna még nagyobb mértékben is hasonló mechanizmust alkalmazott), de hivatalosan (gyakorlatilag) a lengyel határon keresztül érkezett, és német gázként került vissza hozzánk. Így a gyakorlatilag monopóliumként működő lengyel olaj- és gázipari konszern importcsomagjában egyre csökkent az orosz gáz aránya. Adhatnál magadnak egy érmet, de a nyersanyag még mindig Oroszországból érkezett. Amikor a tranzit megállt, nem maradt semmi, amivel fogadni lehetett volna. Láttuk, mi az a "virtuális fordított", és milyen következményekkel járt ennek a trükknek a használata.

Valódi földgázra van szükségünk, nem pedig táblázatos vagy számlákon szereplő számokra, és ezt a földgázt importálnunk kell. Honnan? A legközelebbi Németország. És honnan szerzi Németország a gázt a keleti határán? Talán nyilvánvaló: a több mint 10 éve indított Északi Áramlat 1 mindvégig teljes kapacitással, sőt, még annál is többel dolgozott. Az OPAL összeköttetésben áll a malmői leszállóponttal.

A következtetés meglehetősen kiábrándító lenne: az a tény, hogy Németországtól kell orosz gázt vásárolnunk, azt mutatja, hogy Lengyelország végleg elvesztette tranzitpozícióját, amely időnként átok volt, de gyakran az aduászunk is. Talán érdemes küzdeni azért, hogy a földrajzi helyzetből származó előnyök meghaladják a vele járó hátrányokat. Ellenkező esetben a Jamal-Európa csővezeték egy haszontalan csővé válik, amely csak költségeket generál. Nos, ez volt a mi szeszélyünk, így akartuk, és nem érdekel bennünket, hogy valami beruházást igényel, de nem hoz bevételt.

(c) Andrzej Szczęsniak

https://inosmi.ru/politic/20220114/251293688.html

https://myslpolska.info/2022/01/12/jamal-zamarl/
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 896
81 741
113

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 017
30 858
113
Hogyan "szabadult meg" Lengyelország az orosz gáztól......

1700


A Jamal-Európa vezeték export szakasza az év végén leállt. December 21-én reggel 6 órakor leállt az orosz földgáz áramlása nyugat felé a mallnowi átvételi ponton keresztül. És azóta csend van....

Az angol sajtó csak úgy mellékesen megemlítette, hogy segítsen a spekulánsoknak felhajtani az árakat. Az orosz sajtó örült, hogy Lengyelország megszűnt tranzitországnak lenni, és így nem zsarolhatta Oroszországot a vezeték elzárásával. Lengyelországban a propagandamédia csak zavartan magyarázza, hogy miért jó nekünk az, hogy nem folyik a gáz. Nem is olyan régen még azt hirdették, hogy "a Gazprom nem fog lemondani a Jamalról", bármi történjék is. Nos, a papír mindent elnyel, az internet terjedelme ebből a szempontból korlátlan.

A Gazprom azonban lemondott róla, bár nem teljesen. A csővezetéket csak a német csatlakozásnál állították le, és nem is sokáig. Az orosz konszern a szerződésben vállalt kötelezettségeit két, Lengyelországba vezető vezeték belépési pontján teljesíti: Drozdovici (Ukrajna felől) és Kondratki (Fehéroroszország felől). A gáz továbbra is áramlik rajtuk keresztül, bár a szállítások nagy része Ukrajnán keresztül történik, és a korábban ezen az útvonalon szállított mennyiségeknek csak töredéke halad át a második említett ponton. Egyes napokon Młno és Kondratki sem kapott nyersanyagot.

És csendben, minden felhajtás nélkül eltűnt a legnagyobb orosz beruházás Lengyelországban. A legnagyobb és az egyetlen. Mit látunk, ha megnézzük a külföldi befektetések térképét hazánkban? A legnagyobb összeg, 207 milliárd zloty (kb. 45,7 milliárd euró) Hollandiából érkezik. Természetesen ez a globális aggodalmak fő helyszíne. Németország 163 milliárd zlotyval (36 milliárd euró) a második helyen áll. Egyértelmű, hogy van német tőke. A harmadik legnagyobb befektető Európa pénzmosója, Luxemburg.

Oroszország a hátterükkel szemben veszít egy vacak milliárd zlotyval. Egymilliárd a Jamal, mert minden mást elzavartunk, minden orosz befektetőt, aki Lengyelországban akarta elhelyezni a pénzét. Lehet, hogy elkergettük a tőkét, de nem fogunk megszabadulni az orosz gáztól, bár a lengyel területen keresztül történő tranzit megszűnt, és az Oroszországból származó import is megszűnik.

Eközben ugyanez az orosz gáz Németországból érkezik hozzánk. Igen, nyugatról. Amikor a Lengyelországon keresztül történő exportot leállították, azonnal megindult a nyugati import. Miért? Ez nagyon egyszerű. A szakemberek tökéletesen értik ezt, de az átlagembereket elég intenzíven átmosták az agyukat, ezért itt egy kis magyarázatra van szükség.

Néhány évig a "virtuális fordított" trükköt használták. Az Oroszországból exportált gázt valójában Lengyelország kapta meg (Ukrajna még nagyobb mértékben is hasonló mechanizmust alkalmazott), de hivatalosan (gyakorlatilag) a lengyel határon keresztül érkezett, és német gázként került vissza hozzánk. Így a gyakorlatilag monopóliumként működő lengyel olaj- és gázipari konszern importcsomagjában egyre csökkent az orosz gáz aránya. Adhatnál magadnak egy érmet, de a nyersanyag még mindig Oroszországból érkezett. Amikor a tranzit megállt, nem maradt semmi, amivel fogadni lehetett volna. Láttuk, mi az a "virtuális fordított", és milyen következményekkel járt ennek a trükknek a használata.

Valódi földgázra van szükségünk, nem pedig táblázatos vagy számlákon szereplő számokra, és ezt a földgázt importálnunk kell. Honnan? A legközelebbi Németország. És honnan szerzi Németország a gázt a keleti határán? Talán nyilvánvaló: a több mint 10 éve indított Északi Áramlat 1 mindvégig teljes kapacitással, sőt, még annál is többel dolgozott. Az OPAL összeköttetésben áll a malmői leszállóponttal.

A következtetés meglehetősen kiábrándító lenne: az a tény, hogy Németországtól kell orosz gázt vásárolnunk, azt mutatja, hogy Lengyelország végleg elvesztette tranzitpozícióját, amely időnként átok volt, de gyakran az aduászunk is. Talán érdemes küzdeni azért, hogy a földrajzi helyzetből származó előnyök meghaladják a vele járó hátrányokat. Ellenkező esetben a Jamal-Európa csővezeték egy haszontalan csővé válik, amely csak költségeket generál. Nos, ez volt a mi szeszélyünk, így akartuk, és nem érdekel bennünket, hogy valami beruházást igényel, de nem hoz bevételt.

(c) Andrzej Szczęsniak

https://inosmi.ru/politic/20220114/251293688.html

https://myslpolska.info/2022/01/12/jamal-zamarl/
A politika vs. ésszerűség. Átcímkézett orosz gáz drágán; ok. LNG az Usából nagyon drágán megaok! Hülyeség a megaköbön...
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 012
53 947
113
Lemondott a bolgár korrupcióellenes hatóság vezetője, Szotir Cacarov, miután az új kormány bejelentette, hogy törvénymódosításokkal szigorúan fel akar lépni a széles körben burjánzó korrupció ellen - jelentette be hétfőn a parlament elnöke.
Forrás: https://kuruc.info/r/4/238712/

Annyira románra fordultak náluk a dolgok. :D



Vajon miért?
Elférne nálunk is egy ilyen kormány hivatal, bennem megbízhattok, szívesen elvezetem.
:rolleyes::oops::D
 
  • Tetszik
  • Vicces
Reactions: gergo55 and Pogány

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 896
81 741
113
A most közzétett adatok alapján, ha csak az első helyen magukat magyarnak vallókat nézzük, tíz év alatt (azaz 2021-ben 2011-hez képest) 36 402 fővel csökkent a magyarok száma Szlovákiában. Legutóbb, 2011-ben a 458 467 magyar nemzetiségű személyt jegyeztek. Ha az első két helyen magukat magyar nemzetiségűnek vallók számát összeadjuk, 456 154 személyt kapunk, ami 2 313-mal kevesebb, mint 10 évvel ezelőtt.

Ami érdekesség, hogy 2011-hez képest csökkent a romák(cigányok) száma. (Kb. 500 000 cigány él Szlovákiában)

Forrás: https://korkep.sk/cikkek/mindennapj...auqjH4dIrzxl6LbI24Zajr0AERIkyfbL-Ehvc9PMiSZJI
KÖRKÉP.SK