[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

kriss02

Well-Known Member
2021. szeptember 13.
1 224
2 373
113
En? Szerintem errol inkabb az unio es a nato vezetoit kerdezd. Nem ugy tunik hogy Brusszel, London, Washington stb nagyon tisztaban lenne onmagaval. De ha nekik ez jo...
Az viszont biztos hogy ezen varosokra be van iranyozva par atom, az en telepulesemre meg nem. Ami utana jonne olyat meg meg senki sem latott.
"Az viszont biztos hogy ezen varosokra be van iranyozva par atom, az en telepulesemre meg nem. Ami utana jonne olyat meg meg senki sem latott."
Szerinted orosz városokra nincs a másik részről? :D
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 872
113
később viszont újabb hullámokban fognak támadni, ilyen stratégiával remélve, hogy meg tudják törni az ukrán ellenállást.
Ha emlékszel három jelölés volt az oroszoknál. Van a "Z", az "O" és a háromszögszerű. Eddig szinte csak a "Z" alakulatokat láttuk; késő délután, este fele tűnt fel az "O", amikor egy betonblokádon mentek keresztül.* A Háromszögre meg nem is emlékszem, hogy láttam volna.

*Itthoni idő szerint 17 óra körül.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Frissített D.i front térkép.
Az Oroszok kitörtek a Krímből
FMYpoA2WUAcT0LA
 

Tegin

Well-Known Member
2020. június 2.
399
1 332
93
Úgy látszik az Ukránok nem adták fel...

Ukrajna harcol a pozíciókért Gosztomelben: ott folytatódnak a harcok..

Napközben:

 
  • Tetszik
Reactions: Szittya and Wilson

Nber

Well-Known Member
2021. október 15.
1 551
6 737
113
W

Wilson

Guest

Folyamatosan nyomulnak előre az oroszok Ukrajna területén, de nagyon messze vagyunk még attól csütörtök este, hogy egész Ukrajnát vagy akár a stratégiai fontosságú nagyvárosokat elfoglalják. Heves harcok dúlnak Kijev és Harkov körül, a leggyorsabb haladás pedig Herszon térségében látszik. Az orosz támadás dinamikája egyébként több szempontból is furcsa.

A szignifikánsabb célpontok közül, az oroszok elfoglalták:

1.Herszon megye nagy részét, kivéve magát Herszont és térségét,
2.a Kijevtől északra található településeket a Dnyeper keleti partján és a Hosztomel repteret,
3. a csernobili atomerőművet,
4. a Harkovtól északra fekvő térséget,
5. Korosztenytól északra fekvő területeket.

Harkov és több donyeci település ellen is támadás indult, de az ukránok ezeket visszaverték. A konfliktusnak eddig néhány száz áldozata lehet, nagyobb részben katonák.

A támadás eddigi dinamikája több szempontból is furcsa.

Nagyon úgy néz ki, hogy az oroszok eddig töredékét alkalmazták csak az Ukrajna köré felhalmozott, mintegy 200 ezer fős haderőnek. Eltérő becslések szerint az Ukrajna területén tartózkodó erő most alig tízezer főt számlálhat.

A csütörtök hajnali rakétatámadások után eddig úgy tűnik, a megszálló erők csak nagyon limitáltan használtak nehéztüzérséget.

Annak ellenére, hogy Harkov stratégiai fontosságú város, az ott bevetett támadóerők kifejezetten minimálisak voltak - eltérő híresztelések alig pár tucat páncélosról és néhányszáz katonáról szólnak.
Erre többféle magyarázat lehetséges:

Az orosz stratégiai döntéshozók Kijevre összpontosítanak, remélve, hogy ha "lefejezik" Ukrajna politikai és katonai vezetését, elkerülhető az egész országot felölelő háború.

Az orosz döntéshozók alulbecsülték az ukránok által tanúsított ellenállás mértékét, különösen a kelet-ukrajnai térségben, ahol alig sikerült érdemben területet hódítani.

Az orosz haderő első körben minimális erőt indított útnak, remélve, hogy ez is elég lesz a győzelemhez, később viszont újabb hullámokban fognak támadni, ilyen stratégiával remélve, hogy meg tudják törni az ukrán ellenállást.

A tüzérség viszonylag visszafogott alkalmazására pedig jó eséllyel az a magyarázat, hogy el akarják kerülni a túl magas számú civil áldozatokat. Eddig az látszik, hogy a kifejezetten precíziós eszközök, rakétarendszerek alkalmazására került sor e cél kivitelezése végett, amely viszont kifejezetten drága megoldás.

Eltérő híresztelések szerint már készül az orosz offenzíva következő hulláma: a következő fázisban várhatóan deszantosokat küld majd Moszkva Kijev ellen.
A hostomeli reptérért újabb támadást indítottak az Ukránok, tüzérséggel és harckocsikkal....

"Az ukrán elnöki hivatal tanácsadója közleményt adott ki, amelyben helyesbít, a #Hostomel repülőtérért folyó harc még mindig tart.

A harc a harckocsik és több tüzérségi ágyú bevetése miatt fokozódott."

 
  • Tetszik
Reactions: Catles

ximix

Well-Known Member
2017. december 1.
807
2 353
93
Páran kérdezték, hogy a fehéroroszoknál lévő oroszokról "hogy-hogy nem tudtak".
Lehet, hogy csak az ő figyelmét kerülte el, de pl a SKYnews feb. 15.én dobott egy ilyen riportot.
Ukraine-Russia-tensions-How-have-troops-built-up-on-the-border.png
 

2105

Well-Known Member
2022. január 20.
147
870
93
Abba belegondolt bárki mennyire vicces hely lesz "kisukrajna"?
Bukják a tengert, folyókat, termőföld jeletős részért és a nyersanyagokat ellenben az eddig felvett ordenáré mennyiségű kölcsönt mint jogutód nekik kell visszafizetni + az oroszok valószínűleg nem fogják elismerni az eddig rablóprivatizált tulajdonosokat, szóval azokat is kárpótolni kell.
Jó hely lesz, GDP 20%-a instant bukó.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 984
66 219
113
Érdekes megfogalmazása annak, hogy miután annektálták egy független ország szerintük hozzájuk tartozó részét, két másik régióban meg folyamatosan tolták a szeparatistákat. Szó nem volt hátrálásról. Hová hátráltak? Honnan? Nem figyeltem, és kivonultak a Krímből? Lehet vitatkozni a történelmi hovatartozásán a területeknek, lehet érveket felhozni pro és kontra, hogy kié a terület, de hátrálásról beszélni az oroszok esetében elég furcsa. A 8 évig tűrése a szankcióknak meg benne volt a pakliban, amikor az annektálás mellett döntöttek.
Kihatraltak Ukrajnabol, ki Gruziabol,az ormeny elnokkel is megszivtak, a batykat majdnem megbuktattak mint Janukovicsot, minap ott volt Kazahsztan...
Es ez csak a terkep, amit nem latsz az a telefonalasok, nyilvanos politikai megalazasok, diplomatak kiutasitasa, mediahadjarat, stb stb. Te meddig turted volna ezt ha orosz elnok lennel?
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 601
6 030
113
Lengyelország elfoglalása több, mint egy hónapig tartott úgy, hogy a szovjetek is beszálltak,
.
.
A németek szerették magukat technikailag nagyon fejlettnek mutatni, de a valóságban a lengyel hadjáratban rengeteg, ló, lovaskocsi, és gyalog menetelő katonák szerepeltek német oldalról is.
.
 

KoviUbi

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 834
6 693
113
Abba belegondolt bárki mennyire vicces hely lesz "kisukrajna"?
Bukják a tengert, folyókat, termőföld jeletős részért és a nyersanyagokat ellenben az eddig felvett ordenáré mennyiségű kölcsönt mint jogutód nekik kell visszafizetni + az oroszok valószínűleg nem fogják elismerni az eddig rablóprivatizált tulajdonosokat, szóval azokat is kárpótolni kell.
Jó hely lesz, GDP 20%-a instant bukó.
Volt még GDP-jük?
Egyébként meg mi 100 éve élünk egy olyan országban, amit hülyére csonkítottak, részben ők is profitáltak belőle. Hogy mennyire lesz vicces, azt nem tudom, de abban a Kis-Ukrajnában nehéz lesz etnikai feszültséget generálniuk a problémák elfedésére...
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 076
32 577
113
Néha úgy tűnik, mintha ezeket a dolgokat előre megtervezték volna, és mindenki már megegyezett volna abban, hogy mi fog történni. Képzeletbeli(?) párbeszéd pár héttel ezelőttről (lopott, bocs)
Putyin: -Halló, Joe? Mikor is lesz vége a világjárványnak?
Joe gyakornoka: -Az olimpia után.
Putyin: -Oké, nos, addigra még néhány darabot elfoglalunk Ukrajnából.
Gyakornok: -Adunk néhány hetet a nyilvánosságnak, hogy felkészüljenek.
Putyin: -Adja át üdvözletemet az elnöknek.
Gyakornok: -Nem is emlékszik rá, hogy ki maga.
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 562
7 006
113
Orosz helyzetjelentést....

Kijött az igazi HBO-válasz, az orosz hadsereg a harcok során birtokba vette a csernobili atomerőművet.
Csernobil a miénk!


1. Az orosz fegyveres erők elfoglalták Sumit és számos más települést a Sumy régióban.

2. Harkov külvárosában folytatódnak a harcok.

3. Az LDNR-ben az ukrán fegyveres erők korlátozott előrehaladásáról és súlyos veszteségeiről számolnak be.

4. Az Orosz Föderáció fegyveres erői elfoglalták a Herson régió nagy részét.

5. Az orosz légideszant erők elfoglalták a Kijev melletti Gostomel repülőteret. Az NSU megpróbálja visszafoglalni, attól tartva, hogy a Pszkov légideszant brigád erői leszállnak a repülőtérre.

6. Az USA úgy véli, hogy Kijev 96 órán belül elesik. Nagy-Britannia bejelentette, hogy az ukrán hatóságokat Lvivbe viszik.

7. Az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma kijelentette, hogy az aznapi összes feladatot sikeresen elvégezték.

Colonelcassad
Amúgy ez a Csernobil megvan, ez mi?
Miért kell az egyáltalán?