[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 797
80 983
113

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 997
23 122
113
Régóta mondom, hogy ha Putyin beleállt ebbe a háborúba, akkor lehetséges, hogy a NATO keleti tagjainak egy részét is lerendezi, totális atomháború kilátásba helyezése mellet (amit már nem mellékesen be is jelentett, ti. hogy aki beleszól, olyan választ kap, amilyent a történelem még nem látott).
Persze ezt az árat egyik Nyugati állam sem hajlandó megfizetni a mélyen lenézett - és szerintük mai napig keleti vonzódású és barbár - K-Európáért.
Lehet, hogy ez az ukrán háború csak egy terelés? És arra jó az Ukrajnában - egy napja - előadott tököléssel mutatott "gyengeség", hogy ennek ürügye alapján még több csapatot felvonultassanak a nyugati határon? Majd meglátjuk.

Hogy egy Lo. és Ro. legyalulása esetén mi lesz a NATO-val, hát az az USA-t annyira érdekli, mint a Dél-amerikai katonai szövetség létrehozásának fontossága. Van helyette más egy fontosabb régióban (Távol-keleten). Most az a USA prioritás, nem Európa (az lerendezi önmagát a sok LMBTQ-val és szankcióval, csak hagyni kell). Európa újból sok kis nemzetállamból fog állni, akik egymást fogják sakkban tartani az USA és Oo. felügyelete mellett.
Egyébként ezt a forgatókönyvet kezdik kapizsgálni a nyugat-európai középhatalmak is.
Nem véletlen volt a Brexit, ugyanis Anglia továbbra is tényező akar maradni, még ha az USA árnyékában is.
A Farncuzok is vakaróznak, ide oda rohangálnak, EU vezetésére tőrnek (amit az USA készségesen támogatni fog a németek ellenében) és hogy erőt is mutasson, holmi csapatokat küld Ro-ba.
Németország azt sem tudja, hogy fiú-e vagy lány, illetve, hogy mit tegyen (de azt érzi, hogy megint az ő bőrére megy a játék).

Nagyon megállapodás szaga van ennek az egésznek. Biden vigyorog, súlyos szankciókat (SWIFT letiltás) mellőzi. Csapatokból is csak annyit tart errefelé, hogy ne mondják, hogy az USA nincs itt, de egyébként semmire sem elegek egy orosz invázió esetén.
Ha komolyan gondolná az oroszok megállítását, akkor nem kellene-e már most átcsoportosítana 2-300 ezer katonát, meg vagy 5 anyahajót?
Lehet, hogy tényleg életbe léptetik a Huntington vonalon futó nyugat-kelet határt? Ezért idegesek a románok?
ezt annyiban vitatom,hogy nem a II.vh-ról beszélünk Lengyelország,Románia,Ukrajna trió már túl nagy falat lenne az oroszoknak .. Ukrajnát totálisan megszállni egy logisztikai rémálom,nem beszélve a kialakuló ellenállási mozgalmak okozta veszteségekről .. hiába testvér népnek titulálják egymást,akkor is nagyon nagy lenne a véráldozat emiatt az orosz oldalon, az elhúzódó háború okozta belső politikai feszültségekről meg ne is beszéljünk

Lengyelország (szerintem) jelenleg keményebb dió lenne mint az Ukránok,most vonatkoztassunk el a NATO tagságoktól mind az ő mind a románok esetében .. a románokat meg lenyomnák ,az nem okozna nekik gondot,max a terep ott is .. bár átállnak azok időben :)

viszont így egyszerre a 3 az nagyon nem menne ,ahhoz kellene egy Sztálinhoz hasonló vezető,meg egy sztálini korszakban élő nép
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 881
82 405
113
+1 ok,hogy ha katonai reptér volt azt háborús helyzettől függetlenül is illene normálisan őrizni !! ilyenkor meg pláne .. légvédelem,radarok stb nem ilyen slendrián módon hagyni
Végül is a szerbek is lelőttek egy olyan gépet, amit elvileg nem kellett és lehetett volna nekik. :)
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
Hiába gúnyolódsz, ez nem várt támadás volt.

Mármint neked kiadták, hogy az és toltad itt az előírt agitpropot.

A topik másik részének ha gondolod kikeresem a saját hszem meg nem. De nálad uez volt Krímnél is. Ott is ezt toltad ahogy a topik oroszok által fizetett / hasznos idióták része is fullba. Ja és Putyin uezt tolta Krímnél is. Belemondta a kamerába, hogy nincsenek is ott Oroszok... ja csak zöld emberkék.

Ezért is lep meg, hogy egyesek meglepődnek azon, hogy belehazudta minden második nap a kamerába, hogy nem lesz semmi, csak hadgyakorlat. Notorius hazudozó.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 764
65 058
113
Az oroszok elindítottak egy háborúnak vagy inváziónak látszó valamit, de sokaknak igazuk van: sehol nem látok nagy harckocsi menetoszlopokat, nem látom az orosz tüzérséget, sehol SZU-34 és TU-22M3 vadászbombázók/bombázók.
Amit eddig látok, hogy bevetettek pár tucat BM-et és cirkálórakétát pontcélok ellen, ezen kívül 10-20 helikopter cirkál itt-ott. Ez egy háborúnak/inváziónak látszó valami.

További nagy furcsaság, hogy eddig a nyugati mainstream média naponta egy tucat műholdfelvétellel bizonygatta az orosz haderők csoportosításait, most ehhez képest két napja egy bib@szott műholdképet nem tudnak mutatni semmiről.
Se az özönlő orosz erőkről, se az Ukrajna körüli bázisokról, semmiről.
Mi van, bedöglöttek a kémholdak?

Mindeközben meg kiderül, hogy a Kijev Szelleme névre keresztelt új ukrán nemzeti hős 1 szem MIG-29-es vadászgépével egyetlen nap alatt lelőtt 2 db SZU-35-ös, 1 db SZU-27-es, 1 db MIG-29-es és 2 db SZU-25-ös repülőgépet.
Értitek, tök egyedül!
Na ugye, hogy milyen kafa ez a régi Fulcrum is!

Aha…, na jó.

Tehát most vagy én vagyok teljesen hüjjjje, vagy csak szimplán teljesen hüjjjjének néznek mindenkit Kijevtől kezdve Moszkván át Washingtonig.
Egy picsányi Grúzia ellen tankhadoszlopok indultak bombázókkal, az 50x akkora Ukrajna ellen meg mif@sz van?

Azt abszolút megértem, hogy nem akarják Ukrajnát lerombolni, nem akarnak szinte semennyi halottat, hiszen utána nehéz az újraszerelem az oroszok és az ukránok között, de ilyen háborút még nem láttam.
Még háborúnak nevezettet sem.
Szűznek is maradni meg kefélni is egyszerre nem fog menni.

Tehát itt valami egészen más történik, mint amit a sajtó/média keleten és nyugaton gőzerővel nyom és el akar hitetni a világgal.

Ilyen lábujjhegyen végrehajtott orosz inváziót még nem b@szott a világ, komolyan mondom.
Valami itt nagyon nem stimmel és ettől egy centit sem lettem nyugodtabb és senki ne értse félre, hogy az nyugtatna meg, ha rommá lőtt városokat és megölt vagy megnyomorított emberek ezreit láthatnám, erről szó sincs, sőt, ne is legyen ilyen!

De asszem a világ jól teszi, ha nagyon résen van, ennek az egésznek olyan cselszövés szaga van.

Vagy csak én vagyok paranoiás és voltaképpen egy háborúnak álcázott kommandós akciót látunk, ahol igaziból csak a kijevi stand-up komédiás a célszemély. Na, majd meglátjuk mi lesz ebből az egészből.
Hat ha mar te is igy latod akkor tobbet nem is irok mert nalam bolcsebb vagy Monte...
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 805
35 251
113
Különleges Operáció élő frissítések: több mint 150 ukrán katonai megadta magát a harcok miatt
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 881
82 405
113
Sajnos, a lengyelek nem normálisak. Nem csodálom se a felosztásokat, se ahogy megjárták 1939 után ... Elképesztő fröcsögés olyankor is, amikor nem kellene.

Mondjuk, csak az elnök, de akkor is ...

"A lengyel elnök szerint terrorcselekmény Kijev bombázása

Egyértelmű terrorcselekménynek nevezte Kijev bombázását péntek reggel Andrzej Duda elnök, miután telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A telefonbeszélgetésre hivatkozva Andrzej Duda Twitter közösségi honlapján azt írta: az ukrán fővárosban nagyon nehéz a helyzet, "drónok lakóházakra vetnek bombákat, emberek halnak meg".
A lengyel elnök szerint Kijev bombázásának célja az ukránok erkölcsi tartásának megtörése.
"Mindazonáltal óriási az elszántság a főváros megvédésére" - húzta alá Duda."
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 997
23 122
113
Sajnos, a lengyelek nem normálisak. Nem csodálom se a felosztásokat, se ahogy megjárták 1939 után ... Elképesztő fröcsögés olyankor is, amikor nem kellene.

Mondjuk, csak az elnök, de akkor is ...

"A lengyel elnök szerint terrorcselekmény Kijev bombázása

Egyértelmű terrorcselekménynek nevezte Kijev bombázását péntek reggel Andrzej Duda elnök, miután telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A telefonbeszélgetésre hivatkozva Andrzej Duda Twitter közösségi honlapján azt írta: az ukrán fővárosban nagyon nehéz a helyzet, "drónok lakóházakra vetnek bombákat, emberek halnak meg".
A lengyel elnök szerint Kijev bombázásának célja az ukránok erkölcsi tartásának megtörése.
"Mindazonáltal óriási az elszántság a főváros megvédésére" - húzta alá Duda."
köcsög Duda :D
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
ezt annyiban vitatom,hogy nem a II.vh-ról beszélünk Lengyelország,Románia,Ukrajna trió már túl nagy falat lenne az oroszoknak .. Ukrajnát totálisan megszállni egy logisztikai rémálom,nem beszélve a kialakuló ellenállási mozgalmak okozta veszteségekről .. hiába testvér népnek titulálják egymást,akkor is nagyon nagy lenne a véráldozat emiatt az orosz oldalon, az elhúzódó háború okozta belső politikai feszültségekről meg ne is beszéljünk

Lengyelország (szerintem) jelenleg keményebb dió lenne mint az Ukránok,most vonatkoztassunk el a NATO tagságoktól mind az ő mind a románok esetében .. a románokat meg lenyomnák ,az nem okozna nekik gondot,max a terep ott is .. bár átállnak azok időben :)

viszont így egyszerre a 3 az nagyon nem menne ,ahhoz kellene egy Sztálinhoz hasonló vezető,meg egy sztálini korszakban élő nép

Ha tehetik lépésenként fognak menni. A sorrend az X. A legjobb az lenne ha nem lenne NATO, nincsenek NATO/US csapatok az adott országban. Nem véletlen volt ez Putyin követelése Akkor sima liba egy lengyeleken is átgyalogolnának. Románok meg mi magyarok meg kb hadgyakorlat szint.

Ha viszont NATO tagállam főleg ha vannak US csapatok ott Oroszok esélytelenek. Az US földi hadigépezetnek lehet kell két hét míg felvonul de magában ledarálja Oroszokat mint a szart.
 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 505
113
Az egyébként volt már, hogy az ukrán hadsereg hivatalosan is gyűjtést indított az ukrán fegyveres erők részére?
Nekem ez új. Most tudtam meg, a kollegáim sorra küldik a pénzt a Deutsche Bundesbanknál vezetett nemzetközi számlára.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 797
80 983
113
Mármint neked kiadták, hogy az és toltad itt az előírt agitpropot.

A topik másik részének ha gondolod kikeresem a saját hszem meg nem. De nálad uez volt Krímnél is. Ott is ezt toltad ahogy a topik oroszok által fizetett / hasznos idióták része is fullba. Ja és Putyin uezt tolta Krímnél is. Belemondta a kamerába, hogy nincsenek is ott Oroszok... ja csak zöld emberkék.

Ezért is lep meg, hogy egyesek meglepődnek azon, hogy belehazudta minden második nap a kamerába, hogy nem lesz semmi, csak hadgyakorlat. Notorius hazudozó.
Jobb volt mikor nem írtál a fórumra, a trollkodásod senkinek sem hiányoztál. Látom rengeteg itt az idióta. Az oroszok 2021 elejétől hadgyakorlatoztak a térségben, tehát ott volt kb 80 000 katona 2021-től !!!! 2021 tavaszán lement ugyanez a hiszti , hogy támadnak az oroszok. Több mint 1 éve ott az oroszok. Tavasz után novemberben kezdődött az újabb hiszti , Akkor is támadtak az oroszok bármelyik pillanatban , decemberben támadnak, januárban támadnak. Akkor vált nyilvánvalóvá a támadás mikor az orosz parlament megszavazta az LDNR függetlenségét és ezt ajánlotta Putyinnak is. Én hazudtam mivel nem hittem el "fosos Joe" napi kijelentéseit az orosz támadásról? Hagy döntsem el én, hogy mikor gondolom, hogy orosz támadás lesz....!
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113
.
.
Nem akkora dobas ez. Kb 500 kilo robbanoanyag, ami mar eleve nem tul sok, de mivel több mint 100 meteres szorassal erkezik, legnagyobb valoszinuseggel semmifele kart nem okozott. Ez a Tocska kb annyit er, mint a nemet V2-esek.
.
.
.
OGRETANK, gyorsan egy röhögöjelet ide is! Legyen mindenhol lathato az agyalagyult amokfutasod! :) :)
De azt újfent nem értem, hogy ha ez egy régi "kacat" az orosz légvédelem, hogy nem szedte le?
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 162
60 902
113
Van egy olyan olvasata is az egésznek, hogy a most bevetésre kerülő orosz haderő - a titoktartás végett - tényleg hadgyakorlatozni volt, de számukra váratlan módon bevetésre kerültek.
Alap munícióval indultak meg, hadgyakorlatos hozzáállással.
Mint egy hadgyakorlaton, ahol senki se lő vissza soha.

Gyanús, hogy a deszantos helikopterek mögött nem jött a támogatás.
Gosztomelben valaki szemből megfotózta, ahogy tankönyvi módon a fűre kifekszik a VDV, ahogy tanulták a hadgyakorlatokon meg a bemutatókon.
Sehol az utánpótlás.

Szerintem Putyin utasította a hadgyakorlatozó haderőt, hogy vonuljon be.
A komponensei külön-külön végrehajtja a tankönyvi sémát, mindenféle integráltság nélkül.
Az egész szervezetlen.
 

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 608
8 791
113
Konasenkov összefoglalója. Szó szerint nem szeretném lefordítani, de a lényegesebb részeket kiemelném. Már ukrán tengerészgyalogosok is megadták magukat, ők a "DNR népi milíciának". A műveleti területeken a helyzet stabilizálódása után az összes olyan ukrán katona hazatérhet a családjához, akik megadták magukat és aláírták a nyilatkozatot, amely szerint harci cselekményekben nem vesznek többet részt. 118 ukrán katonai ojjektumot iktattak ki. 150 katona, és egyéb erőszakszervezeti munkatárs adta meg magát( megj: ez a krími dologhoz képest kb semmi, amikor volt olyan nap, hogy 17000 rendőr és katona állt át)
Kiiktatott objektumok közül a teljesség igénye nélkül: -11 katonai reptér, 13 vezetési pont, 14 lérak komplexum,36 radarállomás, lelőve 5 repülőgép és egy helikopter, 18 tank, 7 sorozatvető rendszer, 41 különleges katonai jármű, 5 harci csónak ("bojevij katyer- nem tudom ezeket a kategóriákat annyira).
A vége szerintem a legérdekesebb:
"Február 24-én a VDV csapatai teljesen ellenőrzésük alá vonták a csernobili atomerőmű egész területét. A VDV erői a terület elfoglalása után megállapodást kötöttek az erőművet eredetileg védő ukrán önálló őr zászlóalj katonáival, amelynek értelmében az atomerőmű és a szarkofág őrzését közösen fogják ellátni a VDV-sek és az ukrán önálló őr zászlóalj. Az erőműben a dolgozók normál munkarendben folytatják a munkát, a sugárzási szint a normál határértékeket nem lépte túl. Az erőmű dolgozói folyamatosan mérik a háttérsugárzás szintjét. Az orosz deszantosok és az ukrán hadsereg önálló őr zászlóalljának a közös munkája garanciát jelent arra, hogy az ukrán nacionalista csoportosulások és egyéb terrorszervezetek ne tudják kihasználni a súlyosbodó helyzetet egy nukleáris provokáció végrehajtására":
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 881
82 405
113
Van egy olyan olvasata is az egésznek, hogy a most bevetésre kerülő orosz haderő - a titoktartás végett - tényleg hadgyakorlatozni volt, de számukra váratlan módon bevetésre kerültek.
Alap munícióval indultak meg, hadgyakorlatos hozzáállással.
Mint egy hadgyakorlaton, ahol senki se lő vissza soha.

Gyanús, hogy a deszantos helikopterek mögött nem jött a támogatás.
Gosztomelben valaki szemből megfotózta, ahogy tankönyvi módon a fűre kifekszik a VDV, ahogy tanulták a hadgyakorlatokon meg a bemutatókon.
Sehol az utánpótlás.

Szerintem Putyin utasította a hadgyakorlatozó haderőt, hogy vonuljon be.
A komponensei külön-külön végrehajtja a tankönyvi sémát, mindenféle integráltság nélkül.
Az egész szervezetlen.
Ha kiderül, hogy hirtelen ötlet volt, akkor azért más lesz a leányzó fekvése.