[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 982
82 891
113
Nekem az a furcsa, hogy a hadműveletek méretben és térben, elég nagyok. A veszteségek pedig, mindkét oldalon elég kicsik, ehhez mérten. Vagy alig van tényleges harc, vagy egyik fél sem mond igazat az elesettek számáról. Ami lehet azért is, mert elég kaotikusnak tűnik nekem az orosz támadás, illetve az ukrán védekezés is. Mintha senki nem tudná mi is a helyzet. Egyik oldal sem. Az meg katasztrófa, hogy alig van használható felvétel a harcokról. Nem ehhez szoktunk a közel keleti háborúk tv-s közvetítései után.
Szíria méretű ez, csak Ukrán viszonyok közé helyezve. Ha a cél az, hogy kiüssék a nagy Zét, akkor ez elég is lehet szombatig. Utána felvonulnak, és ha nincs kapitulació, lerendezik Zt és az országát.

Ez a kijevi móka a helikkel meg annyi lehetett hogy lássák, bár még a határ mellett van a zöm, első nap haza jövünk értetek, hogy érezzétek a törődést. Ki tudja, nincs-e profiljuk a nagy Zről, mibe törik meg, mitől fél, stb.
 

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 587
4 826
113
Ez így teljesen komolytalan volt, nem beszélve a morális rombolásról. Mert aki ezt látta, annak egyértelmű a letolt gatya állapot, a Honvédséget illetően. Legalább a 2 db rottyon lévő T-72 helyett vittek volna 2 db Leopárdot. Ez az istenverte, inkább negatív eredményt elérő, teljesen komolytalan demonstráció kinek jutott eszébe ?

Úgy látszik a szemlélettel van a baj. Azt hiszik, hogy mindenből elég 1 darab. Hogy van ilyen is, meg van olyan is.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Aztan rajtunk mit rendez le? Csak torolkozoink vannak az ukranokhoz kepest is. Majd integetunk veluk mint a csehek, aztan kimennek ugyis ugyanugy mintha harcolnank.
Rajtunk semmit. Mi a Huntington vonal nyugati oldalán vagyunk. Megállnak a Kárpátok és Visztula vonalán. Délen, Dobrodzsában pedig létrehozzák a Balkáni(szláv) korridort, hogy legyen ahol megközelíteni a Szerbeket. Az orosz érdekszférával, csak délen leszünk határosak.
 
W

Wilson

Guest
Orosz helyzet értékelés...... 10:51

A főbb pontok az útvonalakon:

1. LNRD - a hadműveletek pozíciójellege továbbra is fennáll, az LNRD hadseregei megpróbálnak az ukrán fegyveres erők által megszállt területek határai felé előrenyomulni.

2. Dél: Az orosz fegyveres erők megtartották az ellenőrzést a Dnyeper folyó felett a Herszon közelében lévő híd felett, visszaverve az AFU ellentámadási kísérleteit. Folytatódnak a harcok az Antonov híd környékén.
Nova Kakhovka is az oroszok ellenőrzése alá került. Melitopolt ma reggel elfoglalták, és megkezdődött az előrehaladás Berdjanszk felé.

3. Harkov iránya - Harkov környékén folytatódnak a harcok. Mindkét fél veszteségeket szenved emberekben és felszerelésben.

4. Szumi irányába - az orosz fegyveres erők elfoglalták Putivlt, és miután áthaladtak Szumjon (a repülőtéren ma is folytatódott a harc), Konotop felé nyomultak, bekerítve a várost. Ma nyugat felől tovább folytatódtak az Akhtyrka elfoglalására irányuló kísérletek Harkov felé. Orosz ellenőrzőpontokat állítottak fel a Szumi-Kijev autópályán. Előrenyomulás folyik Kijev és Csernyihiv felé. (Az AFU visszaverte az orosz fegyveres erők támadását Csernyihiv irányában).

5. Kijev - Gosztomel repülőterét ejtőernyősök tartják. Az AFU soha nem volt képes kiszorítani őket. Ma reggel az orosz fegyveres erők harckocsioszlopai áttörtek Kijev legközelebbi megközelítéseihez, és közel vannak ahhoz, hogy közvetlen kapcsolatot teremtsenek az ejtőernyősökkel. Az AFU ellentámadásra készül, azt állítva, hogy ma újabb partraszálló egységet dobnak ki Gosztomel közelében. A Pentagon szerint Kijev a következő napokban fog elesni. Tíz óra után lövések hallatszottak a városban. Az AFU azt is állította, hogy Zhytomirtól nyugatra partraszállást hajtottak végre. Az AFU aktívan felrobbantja a hidakat a , hogy megpróbálja lassítani az orosz hadsereg előrenyomulását,

6. Reggel folytatódtak a csapások az AFU katonai létesítményei ellen Ukrajna-szerte. Az Ukrán Légierő egy Szu-27-esét lőtték le Kijev felett - az egyik verzió szerint orosz, a másik szerint ukrán rakétakilövővel. A lezuhant Kalibr egy kijevi lakóépületre zuhant, de nem voltak áldozatok. Horlivkában egy iskolát bombatalálat ért, két tanár meghalt.

7. Az Ukrán Fegyveres Erők rakétatámadást indítottak az orosz területen lévő Millerovo repülőtere ellen. Károkat jelentettek a repülőtéren, de repülőgép nem veszett oda.

Colonelcassad
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 357
9 955
113
Egyébként visszaolvasva a tegnapi eseményeket, pusztán szakmai szempontból: ennél nagyobb eredményeket hogyan lehetett volna elérni? Egy Ukrajna méretű országban kiemelt célpontok támadásához csak a technikai felfejlődés több napot vesz igénybe, főleg, ha szórvány ellenállás is mutatkozik a felvonulási területen. Csak, szólok, hogy amíg valaki fel nem találja a teleportálást, addig a világ minden hadseregének időre van szüksége a nagyobb mennyiségű tűzerő és páncélos technika mozgatásához... Az első komolyabb eredmények szerintem vasárnapra várhatók, addig talán ne követelőzzünk...
Túl sok furcsaságot produkálnak az oroszok ahhoz, hogy ne gondoljunk valami zavarra az erőben.
Meg sem próbálják az ellenséges hírszerzés dolgát nehezíteni, célpontot csináltak nem egy konvojból. Pl. A legelső, harkov elfoglalásáról szóló twitter posztnál volt egy kép, ahol a kereszteződésben állnak. Na, akik a képen voltak már nem valószínű, hogy élnek, ott készült a ledobott tornyos T-80BVM kép is.
Teljesen barátként kezelik a civileket, akik azonnal ledobják az infókat (közvetlen közelről készült videókat), és bizony lőnek is.
Biztosítás nélkül mennek át településeken műszaki és egyéb korlátozott számban elérhető de fontos támogató alegységek, akik alól a helyi ellenállás kilövi a gumiabroncsot (nem egy ilyen videó jött már szembe). A ki nem lőtt de elhagyott lánctalpas gépeket nem tudom hogyan hozzák össze tucatjával, de a lakosok örömmel lopják szét őket. "Operation Kolompár." :D
A kényszerleszállt Kamovot nem bombázzák szét, hagy jusson minden a nyugati söprögetők kezére.
Ellenséges mélységbe juttatnak deszantosokat MANPAD, harciheli támogatás, egyéb tűztámogatás nélkül.
Beküldik a heliket a városok fölé egymagukban, géppár vagy 4-es kötelék helyett. A nagyobb helikopteres behatolásokat vadászokkal nem támogatják.
Gépesített oszlopokat mozgatnak olyan helyeken ahol már rég szét kellett volna bontakozni, légifedezet nincs, magukat nem biztosítják, előre néző tornyokkal éri őket a találat. Áttörési sebesség helyett (50-75km/h) araszolgatnak, persze, hogy könnyű őket kilőni.
A nulladik órás csapásokat vészesen alulméretezték, az ismert nagy lőszerraktárakból is alig párat támadtak.

Én nem értem mi folyik.
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 873
15 295
113
Nekem az a furcsa, hogy a hadműveletek méretben és térben, elég nagyok. A veszteségek pedig, mindkét oldalon elég kicsik, ehhez mérten. Vagy alig van tényleges harc, vagy egyik fél sem mond igazat az elesettek számáról. Ami lehet azért is, mert elég kaotikusnak tűnik nekem az orosz támadás, illetve az ukrán védekezés is. Mintha senki nem tudná mi is a helyzet. Egyik oldal sem. Az meg katasztrófa, hogy alig van használható felvétel a harcokról. Nem ehhez szoktunk a közel keleti háborúk tv-s közvetítései után.

Nagyon nagy hadműveleti területen van szétszórva viszonylag kevés katona. Szórványos találkozóharcok lehetnek, ezért lehet az is, hogy a civil lakosság fel alá furikázik kocsival, aztán rácsodálkozik egy két kilőtt járműre vagy arra járó hadoszlopra.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Túl sok furcsaságot produkálnak az oroszok ahhoz, hogy ne gondoljunk valami zavarra az erőben.
Meg sem próbálják az ellenséges hírszerzés dolgát nehezíteni, célpontot csináltak nem egy konvojból. Pl. A legelső, harkov elfoglalásáról szóló twitter posztnál volt egy kép, ahol a kereszteződésben állnak. Na, akik a képen voltak már nem valószínű, hogy élnek, ott készült a ledobott tornyos T-80BVM kép is.
Teljesen barátként kezelik a civileket, akik azonnal ledobják az infókat (közvetlen közelről készült videókat), és bizony lőnek is.
Biztosítás nélkül mennek át településeken műszaki és egyéb korlátozott számban elérhető de fontos támogató alegységek, akik alól a helyi ellenállás kilövi a gumiabroncsot (nem egy ilyen videó jött már szembe). A ki nem lőtt de elhagyott lánctalpas gépeket nem tudom hogyan hozzák össze tucatjával, de a lakosok örömmel lopják szét őket. "Operation Kolompár." :D
A kényszerleszállt Kamovot nem bombázzák szét, hagy jusson minden a nyugati söprögetők kezére.
Ellenséges mélységbe juttatnak deszantosokat MANPAD, harciheli támogatás, egyéb tűztámogatás nélkül.
Beküldik a heliket a városok fölé egymagukban, géppár vagy 4-es kötelék helyett. A nagyobb helikopteres behatolásokat vadászokkal nem támogatják.
Gépesített oszlopokat mozgatnak olyan helyeken ahol már rég szét kellett volna bontakozni, légifedezet nincs, magukat nem biztosítják, előre néző tornyokkal éri őket a találat. Áttörési sebesség helyett (50-75km/h) araszolgatnak, persze, hogy könnyű őket kilőni.
A nulladik órás csapásokat vészesen alulméretezték, az ismert nagy lőszerraktárakból is alig párat támadtak.

Én nem értem mi folyik.
Mi sem :) .
 
  • Tetszik
Reactions: aquarell

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 813
36 011
113
Túl sok furcsaságot produkálnak az oroszok ahhoz, hogy ne gondoljunk valami zavarra az erőben.
Meg sem próbálják az ellenséges hírszerzés dolgát nehezíteni, célpontot csináltak nem egy konvojból. Pl. A legelső, harkov elfoglalásáról szóló twitter posztnál volt egy kép, ahol a kereszteződésben állnak. Na, akik a képen voltak már nem valószínű, hogy élnek, ott készült a ledobott tornyos T-80BVM kép is.
Teljesen barátként kezelik a civileket, akik azonnal ledobják az infókat (közvetlen közelről készült videókat), és bizony lőnek is.
Biztosítás nélkül mennek át településeken műszaki és egyéb korlátozott számban elérhető de fontos támogató alegységek, akik alól a helyi ellenállás kilövi a gumiabroncsot (nem egy ilyen videó jött már szembe). A ki nem lőtt de elhagyott lánctalpas gépeket nem tudom hogyan hozzák össze tucatjával, de a lakosok örömmel lopják szét őket. "Operation Kolompár." :D
A kényszerleszállt Kamovot nem bombázzák szét, hagy jusson minden a nyugati söprögetők kezére.
Ellenséges mélységbe juttatnak deszantosokat MANPAD, harciheli támogatás, egyéb tűztámogatás nélkül.
Beküldik a heliket a városok fölé egymagukban, géppár vagy 4-es kötelék helyett. A nagyobb helikopteres behatolásokat vadászokkal nem támogatják.
Gépesített oszlopokat mozgatnak olyan helyeken ahol már rég szét kellett volna bontakozni, légifedezet nincs, magukat nem biztosítják, előre néző tornyokkal éri őket a találat. Áttörési sebesség helyett (50-75km/h) araszolgatnak, persze, hogy könnyű őket kilőni.
A nulladik órás csapásokat vészesen alulméretezték, az ismert nagy lőszerraktárakból is alig párat támadtak.

Én nem értem mi folyik.
Talán még sem olyan profi ez az orosz hadsereg mint sokan gondolják vagy nagyon elbízták magukat.
Szerintem ha az ukrán kormány és haderő/népfelkelő erő nem dobja be a törülközőt, akkor patt helyzet lehet a vége. Egész Ukrajna megszállását nem nézem ki ebből az orosz haderőből - állítólag nem is ez a céljuk...ők "csak" rezsimváltást akarnak, meg Ukrajna néhány darabakáját.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 023
113
Orosz helyzet értékelés...... 10:51

A főbb pontok az útvonalakon:

1. LNRD - a hadműveletek pozíciójellege továbbra is fennáll, az LNRD hadseregei megpróbálnak az ukrán fegyveres erők által megszállt területek határai felé előrenyomulni.

2. Dél: Az orosz fegyveres erők megtartották az ellenőrzést a Dnyeper folyó felett a Herszon közelében lévő híd felett, visszaverve az AFU ellentámadási kísérleteit. Folytatódnak a harcok az Antonov híd környékén.
Nova Kakhovka is az oroszok ellenőrzése alá került. Melitopolt ma reggel elfoglalták, és megkezdődött az előrehaladás Berdjanszk felé.

3. Harkov iránya - Harkov környékén folytatódnak a harcok. Mindkét fél veszteségeket szenved emberekben és felszerelésben.

4. Szumi irányába - az orosz fegyveres erők elfoglalták Putivlt, és miután áthaladtak Szumjon (a repülőtéren ma is folytatódott a harc), Konotop felé nyomultak, bekerítve a várost. Ma nyugat felől tovább folytatódtak az Akhtyrka elfoglalására irányuló kísérletek Harkov felé. Orosz ellenőrzőpontokat állítottak fel a Szumi-Kijev autópályán. Előrenyomulás folyik Kijev és Csernyihiv felé. (Az AFU visszaverte az orosz fegyveres erők támadását Csernyihiv irányában).

5. Kijev - Gosztomel repülőterét ejtőernyősök tartják. Az AFU soha nem volt képes kiszorítani őket. Ma reggel az orosz fegyveres erők harckocsioszlopai áttörtek Kijev legközelebbi megközelítéseihez, és közel vannak ahhoz, hogy közvetlen kapcsolatot teremtsenek az ejtőernyősökkel. Az AFU ellentámadásra készül, azt állítva, hogy ma újabb partraszálló egységet dobnak ki Gosztomel közelében. A Pentagon szerint Kijev a következő napokban fog elesni. Tíz óra után lövések hallatszottak a városban. Az AFU azt is állította, hogy Zhytomirtól nyugatra partraszállást hajtottak végre. Az AFU aktívan felrobbantja a hidakat a , hogy megpróbálja lassítani az orosz hadsereg előrenyomulását,

6. Reggel folytatódtak a csapások az AFU katonai létesítményei ellen Ukrajna-szerte. Az Ukrán Légierő egy Szu-27-esét lőtték le Kijev felett - az egyik verzió szerint orosz, a másik szerint ukrán rakétakilövővel. A lezuhant Kalibr egy kijevi lakóépületre zuhant, de nem voltak áldozatok. Horlivkában egy iskolát bombatalálat ért, két tanár meghalt.

7. Az Ukrán Fegyveres Erők rakétatámadást indítottak az orosz területen lévő Millerovo repülőtere ellen. Károkat jelentettek a repülőtéren, de repülőgép nem veszett oda.

Colonelcassad
Repülőgép nem veszett oda??!

Az az égő szuhoj az mi volt :D ?!
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 813
36 011
113
az orosz meg az európai piac kiváltásán
a power of syberia 2-vel
mindkét projektnek kell 5-10 év, aztán ők eladják a jamal termését kínának mi meg megvesszük a demokratikus palagázt
minden résztvevő jól jár, rajtunk kívül
Ki kell húzni egy gázvezetéket az új Földközi-tengeri és közelkeleti gáz mezők felé. Diverzifikálni kell nekünk is: minél több helyről van lehetőségünk vásárolni, annál jobb. Nyilván ez is egy hosszabb kifutású projekt, de az oroszok sem tudnak máshova eladni egyamar...
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 023
113
Túl sok furcsaságot produkálnak az oroszok ahhoz, hogy ne gondoljunk valami zavarra az erőben.
Meg sem próbálják az ellenséges hírszerzés dolgát nehezíteni, célpontot csináltak nem egy konvojból. Pl. A legelső, harkov elfoglalásáról szóló twitter posztnál volt egy kép, ahol a kereszteződésben állnak. Na, akik a képen voltak már nem valószínű, hogy élnek, ott készült a ledobott tornyos T-80BVM kép is.
Teljesen barátként kezelik a civileket, akik azonnal ledobják az infókat (közvetlen közelről készült videókat), és bizony lőnek is.
Biztosítás nélkül mennek át településeken műszaki és egyéb korlátozott számban elérhető de fontos támogató alegységek, akik alól a helyi ellenállás kilövi a gumiabroncsot (nem egy ilyen videó jött már szembe). A ki nem lőtt de elhagyott lánctalpas gépeket nem tudom hogyan hozzák össze tucatjával, de a lakosok örömmel lopják szét őket. "Operation Kolompár." :D
A kényszerleszállt Kamovot nem bombázzák szét, hagy jusson minden a nyugati söprögetők kezére.
Ellenséges mélységbe juttatnak deszantosokat MANPAD, harciheli támogatás, egyéb tűztámogatás nélkül.
Beküldik a heliket a városok fölé egymagukban, géppár vagy 4-es kötelék helyett. A nagyobb helikopteres behatolásokat vadászokkal nem támogatják.
Gépesített oszlopokat mozgatnak olyan helyeken ahol már rég szét kellett volna bontakozni, légifedezet nincs, magukat nem biztosítják, előre néző tornyokkal éri őket a találat. Áttörési sebesség helyett (50-75km/h) araszolgatnak, persze, hogy könnyű őket kilőni.
A nulladik órás csapásokat vészesen alulméretezték, az ismert nagy lőszerraktárakból is alig párat támadtak.

Én nem értem mi folyik.
Igen furcsa, valóban!
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 181
61 095
113
Én próbálom ezt a roncsot kisilabizálni:

41982970_9d9f5e734a01ee86248f9708c33d50c9_t.jpg


Azt látjuk, hogy az orrkúp, de nem textilbakelit, nem dielektrikus panel hanem mintha fém lenne. Ez így az akármi is lehet kategória, de harci gép.