Spanyol haderőfejlesztési program (2035) és hadiipar

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 206
67 078
113

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 929
73 367
113
Fuerza 35 ("Force 35" haderőfejlesztési program)

evolucion_medios.jpg
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 929
73 367
113
Spanyolország fegyveres erői

Védelmi politika

Nemzetbiztonsági stratégia (2017)

Spanyol fegyveres erők felszerelése

Státusz riport (2018)

Haderőfejlesztési terv - FUERZA 2035 (.pdf)

A FUERZA 2035 rövid összefoglalója

BRIGADE 2035 - Experimental brigade


Ezekben a PESCO projektekben vesznek részt:

European Union Training Mission Competence Centre (EU TMCC)

EU Cyber Academia and Innovation Hub (EU CAIH)

Deployable Military Disaster Relief Capability Package (DM-DRCP)

EUFOR Crisis Response Operation Core (EUFOR CROC)

Integrated Unmanned Ground System (UGS)

Upgrade of Maritime Surveillance (UMS)

Maritime Unmanned Anti-Submarine System (MUSAS)

European Patrol Corvette (EPC)

European Medium Altitude Long Endurance Remotely Piloted Aircraft Systems – MALE RPAS (Eurodrone)

European Attack Helicopters TIGER Mark III

Airborne Electronic Attack (AEA)

European Medical Command (EMC)

Network of Logistic Hubs in Europe and Support to Operations (NetLogHubs)

Military Mobility (MM)

Energy Operational Function (EOF)

Co-basing

Timely Warning and Interception with Space-based TheatER surveillance (TWISTER)

Materials and components for technological EU competitiveness (MAC-EU)

EU Collaborative Warfare Capabilities (ECoWAR)

European Secure Software defined Radio (ESSOR)

Cyber Threats and Incident Response Information Sharing Platform (CTIRISP)

Strategic Command and Control (C2) System for CSDP Missions and Operations (ESC2)

EU Radio Navigation Solution (EURAS)


Ezekben a NATO projektekben veszenek részt:

Air Battle Decisive Munitions (ABDM)

Land Battle Decisive Munitions (LBDM)

Maritime Battle Decisive Munitions (MBDM)

Modular Ground Based Air Defence (Modular GBAD)

NATO Flight Training Europe (NFTE)

Maritime Unmanned Systems (MUS)
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 844
4 830
113
A Pizarro MLRS-ről írnak valamit? Ez a Teruel (ha jól értem HIMARS alapú spanyol fejlesztés)? Így ránézésre klasszik M270. A neten angolul semmi nincs róla.
 

papi

Well-Known Member
2017. április 22.
1 584
4 670
113
A Pizarro MLRS-ről írnak valamit? Ez a Teruel (ha jól értem HIMARS alapú spanyol fejlesztés)? Így ránézésre klasszik M270. A neten angolul semmi nincs róla.
Ebben a cikkben nem. Itt csak a 36 darab Pizarro alapú Castor műszaki gép átalakításának ütemétől és költségeiről van szó.
89_castor_prueba_04.jpg


A Teruel egy klasszikus hidegháborús cucc, 140 milliméteres rakétákkal. Ha jól emlékszem a spanyolok vagy 10 éve a pénzügyi gondok miatt kivonták.
ar_mrl_teruel_o1.jpg

Ennek a pótlására szerettek volna valami komolyabb eszközt, ez lett volna a HIMARS rendszeren alapuló, hazai fejlesztésű SILAM. Természetesen a pénzügyi problémák miatt ebből sem lett egyenlőre semmi. Az igény folyamatosan megvan valamiféle MLRS rendszer beszerzésére, állítólag tárgyalások folynak a brazilokkal az ASTROS, az Elbittel pedig a PULS rendszerről is.
Tavaly vagy tavalyelőtt olvastam egy cikket amiben a spanyol hadsereg főparancsnokával Francisco Javier Varela Salassal beszélgettek. Ott akkor a második kiemelten fontos feladatként említette a tüzérség modernizációját benne az MLRS rendszer beszerzését. Akkor az volt az álláspont, hogy mind tüzérségben mind rakétatüzérségben csak a nagy mozgékonyságú kerekes platformok jöhetnek szóba.
Az is érdekes, hogy az első helyen a felkészültség állt. Olyan kevés volt a pénz, hogy nem nagyon maradt gyakorlatozásra, valami olyasmire emlékszem, hogy harmadára esett vissza a gyakorlataik száma, az eszközöknek közel a felét nem nagyon tudták használni, mert nem volt ember/alkatrész/üzemanyag.
Harmadiknak pedig a rettenetesen lerongyolódott infrastruktúrát említette, a pénzhiány miatt a szárazföldiek laktanyáit nem volt lehetőség még csak szinten sem tartani és ez meg is látszik rajtuk.
Na, akkor legyen egy másik érdekesség is. A hadrendeben a Rocket Artillery Regiment No. 63 megmaradt, de a felszerelésük 155/52 SIAC.

 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 929
73 367
113

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
7 990
27 060
113
A spanyol Technology and Security Developments vállalat most bemutatott IBERO SMV20 4×4-es páncélozott járműve hadsereg és a rendőrség számára.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 929
73 367
113
The Spanish government has approved the procurement of 20 new Eurofighter Typhoon combat aircraft under Project Halcon (Falcon), as well as a mid-life upgrade (MLU) for a portion of the country's existing fleet.

Announced as part of a wider raft of governmental approvals on 14 December, the move paves the way for a Project Halcon contract to be signed with Airbus for the Tranche 4 Eurofighters that will replace the Spanish Air Force's (Ejército del Aire Español: EdAE) Boeing EF-18 Hornets based on the Canary Islands. It also sets in motion a planned MLU for the service's existing Eurofighter Tranche 3 airframes.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 929
73 367
113
Spanish Army to Get Rafael Spike LR2 Anti-tank Missiles

The Spanish Ministry of Defense intends to purchase 168 launchers and 1,680 spike LR2 missiles designed to replace the TOW missiles used by the Spanish army

Spanish media reports that the country’s Ministry of Defense is facing a major acquisition of spike launchers and missiles made by the Israeli company Rafael. According to Infodefensa, that the Ministry of Defense intends to purchase 168 launchers and 1,680 spike LR2 missiles designed to replace the TOW missiles used by the Spanish army.

In February 2020, Israel Defense already reported that the Spanish army plans to convert about 60 M113 APCs to anti-tank platforms. Engineers at the center Armor Systems Maintenance (PCMASA) has already developed a prototype and Raphael's Spike missile launcher is among the number of candidates in this conversion process.

According to armyrecognition.com, the program is already in an advanced stage, awaiting the funding needed for its official launch. Both the Spanish Army (including the Army aviation) and Marine Corps have been using the Spike LR missile for 15 years.

Screen%20Shot%202022-02-24%20at%2013.04.37.png
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed