[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 963
5 899
113
Kivégzett ukrán katonákat találtak:

csak idő kérdése volt, hogy mikor kerül elő ez a lap
 
  • Tetszik
Reactions: Filter
W

Wilson

Guest
Így nehéz lesz megegyezniük.... :(

Kuleba az Oroszországgal folytatott tárgyalásokról: béke lehet, de Ukrajna kapitulációja nem​

JEVGENYIJ KIZILOV – 2022. FEBRUÁR 27., VASÁRNAP, 17:18

Dmitrij Kuleba külügyminiszter megerősítette, hogy az ukrán delegáció Oroszországgal tárgyal a fehérorosz határon.

Forrás : Kuleba egy tájékoztatón február 27-én

Részletek : Elmondása szerint az ukrán delegáció elment meghallgatni Oroszország mondanivalóját, és azt mondta, hogy "gondolunk erre a háborúra és Oroszország tetteire".

"A tárgyalásokkal mint olyanokkal nincs semmi baj. És örülünk, ha ezeknek a tárgyalásoknak az eredménye a béke és a háború vége lesz. De, és még egyszer hangsúlyozom, nem adjuk fel, nem fogunk kapitulálni. , egyetlen centimétert sem adunk fel területünkből. Küzdelmünknek nem ez a célja."

Korábban történtek : Az elnöki hivatal jelentése szerint Alekszandr Lukasenko, Fehéroroszország önjelölt elnöke felhívta Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnököt, és megegyeztek abban, hogy az ukrán delegáció a határon, a Pripjaty folyó közelében találkozik az oroszral.

A politikusok megegyeztek abban, hogy az ukrán delegáció előfeltételek nélkül találkozik az oroszral. Lukasenka vállalta a felelősséget azért, hogy az ukrán delegáció útja, tárgyalásai és hazatérése alatt minden fehérorosz területen állomásozó repülőgép, helikopter és rakéta a földön marad.

Lukasenka ezt megelőzően „különleges műveletekkel fenyegette meg Ukrajnát állampolgárai védelmében”.
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113
Vagy a ruszkik részéről. Kifogytak üzemanyagból, kajából, technikából.
Meg felderítési adat is kell a pontos, civilkimelő családokhoz....
Eddig Putyin minden szava hazugság.
Most akar őszintén tárgyalni azzal, akit még akar ölni?
Szerintem valamit szépen benézel...

Szerinted a ruszkik vagy az ukik vannak inkább kifáradva?
Kinek fogyott el jobban a lőszere, üzemanyaga, arányosan a hadianyaga?

Miért hazudott?
lövi a polgári lakosságot, direkt nagyszámban?
Lelövi a hadifoglyokat?
Kilőtte a teljes netet, elzárta a vizet, az áramot?
Bevetett minden durva cuccot?
stb.

És nem Zelenszkij eszkalál, aki atommal fenyeget egy oroszt?
Aki nyíltan us játékos?
Aki hordatja oda a külföldi fegyvereket, az olajat meg az us cégek ki?
Aki nem tárgyalt már 2x mikor kapott rá lehetőséget, ha meg akarja védeni a népét?
Aki képzetlen emberek 10 ezreinek ad fegyvert a kezébe, meg molotov koktéloztatja őket?
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 525
15 067
113
Azt jelenti, hogy ottlétük, operációjuk innen kezdve titkos = defcon növelése....
Egy órája ezt kérdeztem BOKI-tól is, hallottam, hogy az orosz nuki erők BG3-ban vannak. A végső a 4., de azt inkább ne...
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 152
12 162
113
FMnRxuWWUAcnExX

Zsitomir állomás
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 709
55 603
113
Tessék friss ropogós még meleg.....:) egy orosz kanapéelemzes az orosz hadműveletekről.....

Még egy kis "kanapéanalitika"​


Volt egy kis beszélgetés az elvekről. Folytassuk egy újabb példával, az ukrajnai invázióval. Itt egy térkép a Financial Timesból. Az azonosított területekhez nyilakat adtam, és számoztam őket, hogy könnyebb legyen rájuk hivatkozni.

129444_900.jpg


Mit kell megjegyezni? Egyszerre több háborús elv megsértése.

1. Először is, megsértették az egyszerűség elvét. A hadművelet rendkívül összetett formát öltött, a támadás több irányban, egymástól eltérő irányban fejlődött. A Nyikolajevszk irányában lévő csapatok (5) eltávolodnak a Melitopol irányában lévő csapatoktól (4). A Szloboda Ukrajnában (3) működő csapatok a Szevercsina (2) csoportosuláshoz képest excentrikusan viselkednek. A kijevi irányú csoportosulás (1) egyelőre elszigetelten működik, bár valószínűleg hamarosan elkezd kölcsönhatásba lépni a szeverscsinai csoportosulással (2). Vagyis a művelet formája meglehetősen összetett, és még nem látszik a fő csapás. Ezzel szemben a legutóbbi amerikai kombinált fegyveres műveletek (Irakban) meglehetősen egyszerű formájúak voltak, egy fő csapás 2003-ban Bagdadban és egy kiegészítő csapás Bászrában. 1991-ben egy fő csapást mértek Bászrára, a kuvaiti csoportosulás fedezete mellett.

2 Ez természetesen sérti a koncentráció elvét - ahelyett, hogy az erőfeszítéseket egyetlen döntő pontra összpontosítanák, a csapás több helyre oszlik szét.

3 Ami viszont sérti a célhoz kötöttség elvét - ahelyett, hogy a művelet egyetlen, világosan megfogalmazott cél felé irányulna, a művelet több, nem összehangolt politikai és katonai célt tűz ki maga elé.

Ez rossz dolog? Nem feltétlenül. Az elvek nem természeti törvények. Az elvek alkalmazását a helyzet diktálja. A Barbarossa esetében például a híres "Pripjat-probléma" és a hadszíntér alakja (egy szétágazó tölcsér) diktálta a művelet excentrikus formáját.

Feltételezve, hogy "a vezérkarban nincsenek bolondok", mit lehet mondani az orosz katonai vezetés helyzetképéről? Nos, először is, hogy biztosak az orosz fegyveres erők elsöprő fölényében az ellenséggel szemben. Ha az ellenség gyenge, nincs szükség az erőik összpontosítására. Ha az ellenség nem képes erőteljes manőverezésre (például légi fölénye miatt), akkor nem lesz képes kihasználni az excentrikus támadásból adódó sebezhetőségeket. Ha az ellenség a tenyerén hordozza az ellenséget, és a "háború ködét" felderítéssel oszlatja el, akkor remélhetőleg a parancsnokságok képesek lesznek a hadműveletet még annak összetett formájában is irányítani.

Tehát újra ott tartunk, hogy "bedobjuk a kalapunkat a ringbe". És talán tényleg így lesz. Az ukránok még nem mutattak be koherens védelmi tervet. Az, hogy bármilyen stratégiai meglepetésről egyértelműen szó sem lehet - legfeljebb operatív (úgy tűnik, hogy a fehéroroszországi invázió meglepetés volt, ahogy a krími csapás ereje is).

Colonelcassad
Istenem, hogy lehet ebben a helyzetben iraki pèldâval jönni? :(
Ott emberek ezreit ( tizezreit...), városokat, a teljes infrastruktúrát bombáztâk szarrá a "koaliciós erök" az egyszerüség elve alapján. Eszükbe se jutott a demokratikus felszabadítóknak kimélni civileket, lakóházakat stb. Ott jó régimódi orosz módra ment a gözhenger.És milyen büszkèk voltak erre akkor. Már többször átrâgtuk magunkat azon, hogy az oroszok ( helyesen vagy helytelenül...) igyekeztek kimélni a lakósságot és a civil infrastruktúrát.
Tudja valaki, naponta mennyit haladnak az oroszok?
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 049
32 526
113
Angol miniszter ostoba ötlete:

Ha már menekülnek, akkor jöhetnének is egyből melózni az angol földekre, mert úgyis azt szokták meg.

Persze, a briteknek élelem- és munkaerő- forrásként kell Ukrajna. A nagykövetük arról áradozott korábban, hogy pár év múlva az egész UK élelmiszerellátása Ukrajnából fog történni, meg az ukrán informatikusokról.
 

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 907
4 745
113
aki benne ül annak hidd el hogy mind1 mert cafatjaira szakad ígyis úgyis. ha bent berobban valami ledobja a tornyot mert a szerencsekerék en a tőltőautómata tártartóján űlnek ami felfele veti a tornyot. erre megoldás az lenne ha a testen kívűlre kerülne a gránát és a hajító töltet (egyébként a hajítótőltet szokott elműködni nem a gránát.) a gránát van hogy becsapódáskor sem működik el ha szar a gyújtó annyira stabil. több cm acél
Tudomásom szerint nem osztott töltetet használnak, de lehet, hogy tévedek.
 
  • Tetszik
Reactions: Centquri prime

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 049
32 526
113
Istenem, hogy lehet ebben a helyzetben iraki pèldâval jönni? :(
Ott emberek ezreit ( tizezreit...), városokat, a teljes infrastruktúrát bombáztâk szarrá a "koaliciós erök" az egyszerüség elve alapján. Eszükbe se jutott a demokratikus felszabadítóknak kimélni civileket, lakóházakat stb. Ott jó régimódi orosz módra ment a gözhenger.És milyen büszkèk voltak erre akkor. Már többször átrâgtuk magunkat azon, hogy az oroszok ( helyesen vagy helytelenül...) igyekeztek kimélni a lakósságot és a civil infrastruktúrát.
Tudja valaki, naponta mennyit haladnak az oroszok?

2003-ban? Nem emlékszem, hogy tömegesen öltek volna civileket. Aztán a megszállás alatt Falludzsa ostromai stb. az más tészta...
 
  • Tetszik
Reactions: vasszekely
W

Wilson

Guest
Istenem, hogy lehet ebben a helyzetben iraki pèldâval jönni? :(
Ott emberek ezreit ( tizezreit...), városokat, a teljes infrastruktúrát bombáztâk szarrá a "koaliciós erök" az egyszerüség elve alapján. Eszükbe se jutott a demokratikus felszabadítóknak kimélni civileket, lakóházakat stb. Ott jó régimódi orosz módra ment a gözhenger.És milyen büszkèk voltak erre akkor. Már többször átrâgtuk magunkat azon, hogy az oroszok ( helyesen vagy helytelenül...) igyekeztek kimélni a lakósságot és a civil infrastruktúrát.
Tudja valaki, naponta mennyit haladnak az oroszok?
Itt Irak csak a hadműveleti irányok miatt lett említve nem a mögöttes tartalmak miatt...
 
  • Tetszik
Reactions: aquarell

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113
Mellékesen ez se jön usa-nak rosszul...

Arról is szólt, hogy az új korszak új energiapolitikát is igényel, ezért a többi között gyorsan fel kell építeni két új terminált, amely cseppfolyósított földgáz (LNG),
Forrás: https://kuruc.info/r/4/240312/
Ha a német ipar 4x árat szeretne fizetni
 

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 587
4 826
113
Batyka is kezdi.

Nem Bátyka kezdi, hanem őt Lengyelo. és Litvánia megpróbálta eltávolítani a hatalomból.