[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

vata

Well-Known Member
2015. december 5.
598
2 558
93
"A montreux-i egyezményre hivatkozva a kialakult háborús helyzet miatt Törökország ma lezárta a Boszporuszt, elvágva ezzel vízi utat az orosz hadiflotta előtt a Fekete-tenger irányába, jelentette be a török külügyminiszter."
Nem ezt mondta.

"Cavusoglu, kifejtve, hogy Törökország teljes mértékben végrehajtotta a Montreux-szoros megállapodást eddig, azt mondta: "ilyen körülmények között természetesen végrehajtjuk a Montreux-megállapodást. Olyan háború esetén, amelyben Törökország nem fél, Törökország bezárhatja a Boszporuszt a háborúban részt vevő országok hajóinak áthaladásához."

Azt mondta bezárhatja

és még ezt is mondta

"Cavusoglu, a Montreux-i Egyezmény 19.napja. azt is megjegyezte, hogy a cikk elismeri a háborúban részt vevő országok hajóinak áthaladásának kivételét, mondván: "Mi ez a kivétel? Ha a hadihajó a háborúban részt vevő ország bázisára, a kikötőbe, amelyhez csatlakozik, a bázisra megy, akkor ezt a folyosót nem lehet blokkolni. Itt kivételt tesz az általános rendelkezés alól."
 

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 619
8 909
113
Genicseszk polgármestere, Herszon megye, azt nyilatkozza, hogy már alig várta, hogy az oroszok felszabídtsák a térséget a nackóktól

Érdekes amit mond, a második fele is: "2014 előtt nem volt olyan, hogy a fiatalok elmentek volna innen külföldre dolgozni. Még Magyarországra és Lengyelországba is. Mert még a kommunális szolgáltatás díjait (aka rezsi) sem tudják befizetni."
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
  • Tetszik
Reactions: ghullaire

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 786
113
Azért remélem megteszik, lefestik az ország meg egység jelzéseket és kis kék emberkéket festenek fel rájuk, aztán légi csapás után fölteszik a kezük hogy hát itt haljak meg ha tudom hogy kik voltak Vova.:D
Felesleg a történtek után körbetáncolni a dolgot világháború lesz ha nem most hát öt éven belül.
Bunker berendezve? Kajád, ivóvíz, tartalék légszűrők 4-5 évre elkészítve?
 
W

Wilson

Guest
Tényleg nem kötekedni akarok, meg beleszólni, hogy fél nappal ezelőtt mit vitatkoztatok @Szittya val... És nem csak neked mondom, bár a te hsz-edet vettem ki reagálásra. Nagyon sok mindenkinek szól még ez.
De én az ukrán térképet nézem, a liveuamap, hát engem civilként lehet elborzaszt az orosz veszteségek száma, hiszen északi szomszédunk NATO haderőként már Szlovákia kapitulált volna, mi abból indulunk ki, hogy nincs összesen ennyi technikánk, de azt meg kell érteni, hogy a magyar katonák meg mint szakemberek nézik... valószínűleg az orosz és az ukrán megfelelőik is.
Gyakorlatilag az első nap már Kijevnél voltak. Lehet fanyalogni azon, hogy fotel huszár vagyok én is, egyetlen helikoptert kérek és egy tökös rajt. Képzeletben én leszállok Zelenszkij kertjében is velük és elrabolom az első nap. Nem ez a lényeg! A katona látja azt -mondom, akár az ellenség médiájában publikált térképeken is-, hogy a saját országa területei nincsenek támadva, megszállva. Moszkva szabad, az ellenség fővárosához viszont felzárkóztak a szf-i csapatok.
Lehet itt méregetni a faszt, hogy vajon melyik oldalon mennyi a veszteség, de én Donbaszban vagy Rosztovban nem látok még az ellenség térképén sem olyat, hogy átállt orosz vagy szakadár egységek az ukránokkal védik. Mert hogy Csernobilban látom, hogy átállt ukrán egységek védik. (Még egyszer hangsúlyozom, én ezzel a szomszédunknak szeretnék segíteni és én ukrán propagandista vagyok, nem dolgozom ezen kijelentéseimnél orosz hazug propagandából. Csak azt próbálom elmondani, hogy milyen valószínűleg igaz üzenetet próbál eljuttatni Kijev a megszálló orosz katonák agyába.)

Szóval én még mindig nem értem, itt Putyin politikai végét és az orosz katonák demoralizálásáról ír nagyon sok ember és kisebbségben van az, aki szerint inkább orosz katona lenne ebben a háborúban, mint ukrán. Miközben én tényleg a Kijevben vezetésétől kapott információk alapján most azon gondolkodom, hogy dezertálok és átállok Bokihoz orosz propagandistának. Mert a jelenlegi dinamika alapján nekik a háború végén több tankjuk (a begyűjtött T-64-esekkel), nagyobb létszámú harcoló alakulatuk, nagyobb területük és nagyobb lakosságszámuk lesz, mint amennyi volt nekik a háborút megelőzően.
Én örülök annak, hogy olyan vezetőm lesz Moszkvában, aki aggódik ennyi elvesztett technika és ennyi oda dobott emberélet miatt. Ő az első orosz vezető a történelemben, aki aggódik ennyiért. Csodálatos Jövő elé nézünk.
Ha ránézel a térképre akkor látod, hogyha totális légifölényben van Oroszország akkor már az első nap Kijevnél van, és az én hsz-im nem arról szóltak, hogy melyik oldalon nagyobbak a veszteségek hanem arról,hogy az oroszok már az első nap megpróbálták lezárni ezt az inváziót a hostomeli repülőtér elfoglalásával nem sikerült nekik és azóta bár fokozatosan törnek előre szerintem nem az a narrativa érvényesül, amire az orosz vezetés számított az ukrán hadsereg szívósan ellenáll,és a lakosság sem orosz zászlókat lengetve fogadja az orosz csapatokat, Zelenszkij és a kormány nem menekült el, a világ nagy része Putyin és Oroszország ellen fordult.

Tehát szerintem hiába nyeri meg a háborút Putyin (mert ne legyen kétsége senkinek megfogja nyerni). sokkal többet veszít ezzel az invázióval hosszútávon mint amit nyer vele.....
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Úgyis Washington dönt, Biden pedig elég egyértelművé tette, hogy nem akar 3. világháborút...
Itt Zselécskének lapot sem osztottak. Teljesen lényegtelen, hogy mitörténik Ukrajnában. Teljesen lényegtelen, hogy miről tárgyal. Ha Bide egyhamar nem hunyászkodik meg, mind megyünk a levesbe.
Putyi megmondta, ha Ukrajnát felveszik a NATOba, az vörös vonal.
Putyi megmondta, ha kizárják a Swiftből, azt katonai támadásnak veszi.
Délután elrendelte a nuki erőknek a HKSzt.
Innentől csak imádkozhatunk.
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113
Bunker berendezve? Kajád, ivóvíz, tartalék légszűrők 4-5 évre elkészítve?
Jaj tegnap leszaremberezett, mert az oroszok majd termobarikus töltetekkel tépik szét az embereket, hiszen cefet szarul állnak. Most meg lelkendezik, hogy kapjunk szét egy országot, meg de jó, atomholokauszt.
Nem kell vele foglalkozni.
 

KoviUbi

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 834
6 693
113
Korábbi hir.
Erre a válasz a teljes európai légtérzár és a Boszporusz.
Ezért van nagy baj, mert innentől 1 viszontválasz maradt, nincs hová emelni a tétet.

Ameddig még Ukrajnában sem all-innel játszanak az oroszok, nem hinném, hogy most nyúlna az atomhoz, amikor még bőven van egyéb opciója.Ez inkább PR, mint a valós célja. Ha eleve atomozni akar, akkor a háború előtt fenyeget atommal, nem a 4. napon.
Listát lehetne írni azokról a fegyverekről, amiket Szíriában már láttunk, itt meg még mutatóba se jelentek meg.
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 513
14 965
113
Érdekes, hogy Dale Brown anno elhíresült könyvében az orosz-ukrán háborút taktikai nukival írta le..... Igaz, a végén az orosz elnököt kirobbantották a bunkeréből nukival, de nagyon nem szeretném, ha itt nukik repkednének...
Az oroszoknak van kb. 3 napjuk arra, hogy így vagy úgy, de békét kössenek, különben a hét végi ötöslottó főnyereménye 0 forint lesz...
 
W

Wilson

Guest
Wilson!!!! Legalabb te olvass kerlek. Par poszttal feletted ott van, hogy ez ugyanolyan kamu volt, mint a kigyo sziget hosei, Kiev szelleme, a 2 lelott IL-76. El es virul a generalis. Miert halt volna meg azon a repteren, ha akkor meg el sem indultak a csecsenek ukrajnaba...

pls...
Dehogyisnem, hogy elindultak tegnap délben már ott volt a Tweet hogy a csecsen katona kitűzi Kadirov zászlaját az egyik ukrán település házára ...Azzal a képpel kapcsolatban pedig leírtam feljebb miért vagyok szkeptikus....
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
elolvastam, meg van nemi fogalmam a nemzetközi penzugyi kuldesi lehetosegkrol, de inkabb az egyszeru ruszkit gyozd meg errol, hogy hagyja a penzet a bankban.
Tudom társadalmilag nem elfogadható a véleményem-e tekintetben. De ki a francot érdekli, hogy a kis orosz állampolgár kiveszi-e a pénzét a takarékszámlájáról vagy sem? Meg miben veszi ki rubelben? Minek? Majd ha pánik lesz, korlátozzák a kivételi lehetőségeit a lakosságnak. Ez megszokott doktrina egy háború esetén. Ez az egész SWIFT lezárásnak, jelenleg nincs technikai megvalósíthatósága (szakértők szerint), nem tudni mennyi idő szükséges hozzá, és milyen mértékben lesz megvalósítva. Azért itt több száz millárd éves volumen-ről beszélünk (napi 15-50 milliárd), ami a nemzetközi piacon nem csak szerintem más pénzügyi szakemberek szerint akár katasztrófához is vezethet. Még az USA is vásárol olajat az oroszoktól, valamint Törökország, Irán és a teljes EU +7-8 kisebb állam. Hidd el jelenleg a szankciók miatt nem Putyinnak fáj jobban a feje, szerintem jelenleg nagy ívben tesz rá. De a legjobb az egészben a SWIFT nem ingyen van! És nem csak azt költségtérítést veszítik el amit az orosznak utalnának, hanem a kétirányú forgalom által kiesett díjakat is. Hogy fokozzam ha beválik a másik rendszer, az egyszerűség kedvéért sokan azt fogják használni. (olcsóbb is közel 1/4-e)