Ezt én értem. De pár dolgot szerintem figyelmen kívül hagysz.
1, Lehet úgy fogalmazni, hogy ellene fordul a világ, de Putyin szerintem másként érzi. Ha ő megnyeri ezt a háborút -és ebben egyetértünk, hogy nem túl csinos képekkel a londoni újságok címlapjain, de megnyeri-, akkor nem elszigetelődik, hanem a hidegháború tér vissza az ő értelmezése szerint. "Jobb egy őszinte ellenség, mint egy hátba szúró barát."
Nem azt mondom, hogy nem kellemetlen ami embargó most jön, de eddig ha ez tovább megy, ugyan úgy esélye nincs egy Németország szintű ipart kiépíteni. Hogyan? Ha valahol kezd sikereket elérni, akkor rászállnak. De ő nyissa meg a piacait, ő vásároljon külföldi márkás cuccot!
2, Amit a CIA piszkál jelenleg Moldovai Köztársaságban meg Finnországban, az szerintem életveszélyes. Lehet igaza van annak, aki szerint ezeknek periférikus jelentőségük van és nem reagálja túl Moszkva. De ő azért vállalta most az áldozatokat, mert a világ eddig sem volt a barátja. Eddig is a földgázt megpróbálták az amik ellehetetleníteni, ahol 3. világban volt valamije, próbálták kitúrni, a vakcináját embargózták, inkább európai és amcsi emberek haljanak meg, de neki egy világszínvonalú termékkel ne legyen piaca! (Ebben a tekintetben Amerika és Európa csak abban különbözik, hogy mi az utóbbiban szívesen csinálnánk belőle Olcsó Jánost, potom áron nyersanyag meg szinte ingyen bérmunka, az előbbi még ezt sem szeretné hagyni, de a nagyobb pénzt hozó szegmensekben mind a kettő együtt akarja kitúrni. Németország ugyan úgy nem barátja, hogy autóiparban, elektronikában, fegyveriparban ugyan annyi esélye legyen egy magyarországi eladás esetén, mint egy németnek vagy egy jenkinek. A két utóbbi marja egymást, de legális versenytárs, viszont összefog a ruszki kitúrására, ha bármit elérne.)
Finnország mindig is Szentpétervár stratégiai mélységében volt, van és lesz. Szépen hangzik, hogy ők azért akarnának belépni, mert most megijedtek Ukrajna miatt, de ha amint bent vannak, mik lesznek az első lépések? Rakétavédelmi bázist építeni jegesmedvék Európára kilőtt atombombái ellen, francia csapatokat küldeni védelmi jelleggel.
EU tag lehet bárki, ha felveszik csórót, akkor Moldova is. Megoldódna egy csomó anyagi, gazdasági gondja, ha az orosz "autonóm" terület tudna kivel üzletelni. De NATO tagság ne és álljanak le ezek a "trükkök százai", amivel katonailag jobb helyzetbe akar kerülni Washington!
Amit ezzel mondani akarok: Ő simán úgy érezheti, hogy eddig is ellenszélben dolgozott, ez után is ellenszélben fog. Ha valaki szeretne csatlakozni a NATO-hoz, akkor be fog menni katonailag a határ mentén. Kb azt jelenti az új világrend, hogy Putyin tiszteletben tartja a NATO jelenlegi határait, de egy métert sem jöhet közelebb.
Ha hosszú távú prognózisra kíváncsi valaki, akkor ez 2030-ig tart majd. Onnantól nem lesz ennyire fagyos ez az új hidegháború. (Ráadásul ez az enyhülés lehet akár egy Putyin utáni vezetővel, ami jó arccal eladható a már most jól látható terveket.) De addig én nem is beszélnék Georgia, Moldova meg Finnország részéről NATO csatlakozásról. Ukrajna azt jelenti ma, mint tegnap Kazasztán. Villámgyorsan bemegy katonailag oda, ahol akár a Nyugat, akár Kína, akár Szaúd-Arábia meg akarná bontani az ő közel külföld érdekszféráját.