[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://index.hu/kulfold/2022/03/01...ak-hogy-atvegyek-a-felajanlott-vadaszgepeket/
"Már Lengyelországban vannak az ukrán pilóták, hogy átvegyék a felajánlott vadászgépeket
Korábban néhány uniós tagállam felajánlott mintegy 70 vadászgépet Ukrajnának. Ezek átvételére érkeztek lengyel területre az ukrán pilóták - mondta a Politiconak egy ukrán illetékes. Az ukrán légierő kap 28 lengyel, 12 szlovák, 16 bolgár MIG-29-est, illetve 14 Szu-25-ös bolgár csatarepülőgépet... "
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 961
113
Putyin eredeti ajánlata ez volt, állítólag felvetette tárgyalásokon már 2014 előtt. Mármint egyik fele oda, másik ide. Most úgy gondolta, ilyen eszközökkel éri el, hogy elfogadják az ajánlatát. Csak a határvonal lenne kérdés. Meg 2014-ben még könnyebb lett volna, jogi fikicókkal persze, mint Ukrajna föderalizálása első lépésként. Csak nem volt fogadókészség nyugaton.

Ha jól emlékszem az vmi román vágyálom firkálmányból indult ki ahol visszakapják az ősi román várost, Odesszát, szlovákok Kárpátalját, lengyelek északot... Aztán a fél bites turbóhuszárok rácsaptok mint tyúk a takonyra, hogy az oroszok fel akarják osztani Ukrajnát.
 
  • Tetszik
Reactions: ghullaire

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 587
4 826
113
S akkor most várjunk önmérsékletet egy agresszortól?
Húzzuk be fülünket, farkunkat(EU, NATO)?
Dobjuk oda Ukrajnát és bízzunk abban, h a medvenek az elég lesz ? Annak a medvének, aki atomfegyverrel fenyegetőzik és úgy egyébként deklaráltan igényt formált a 97 előtti állapotok vissza állítására K-K-Európában? Vagy is ránk is….
Lépjünk ki NATO -bol( lemondva a kollektív védelem esélyéről) és legyünk egy szatellit állam mint Belorusszia? Ahol ha nem tetszik a választás eredménye akkor megjelennek a tankok és megvédenek minket?? Orosz védelem alatt szebb az élet mint az EU ban?
Ezt már játszottuk egyszer.
Sarkitok természetesen.

"Dobjuk oda Ukrajnát"

Milyen "dobjuk oda Ukrajnát"? Mikor volt Ukrajna a Nyugaté? Mindig is Oo.-é volt, csak 2014-ben elvette tőle a Nyugat.
Másrészt, jó, akkor ne dobd oda, és vállald az atomcsapásokat. Melyik a jobb?
Tényleg ennyire muszáj az EU/NATO-nak folyton bővülnie?
Oroszo. még azt is eltűrte eddig, hogy nemcsak VSZ/KGST, hanem volt szovjet tagállamokat (Észto., Letto.,Litvánia) is magához csatolt az EU/NATO. Miért nem volt ez elég?!
Miért kell még Ukrajna, SŐT, Grúzia is?! Miért nem elég soha a terjeszkedés az EU/NATO-nak? Hol van az EU/NATO terjeszkedés VÉGE?
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 689
13 354
113
Egy teória:
Az oroszok tényleg nem akartak támadni a hadgyakorlat után, nem kamuztak. De valami elszállt fejben, és hirtelen változott meg az álláspont. Ezért a hadgyakorlaton lévő, kb. sorozott állományt küldték át, akik a legközelebb voltak. Erre utalnak az elfogott fiatal fiúk, és ezért kergetik őket szét a 8 éve háborúra gyúró ukránok. Ezért a sok elhagyott, ezeréves bontószökevény jármű, amikből a fiatal tapasztalatlan srácok elszaladnak az első lövésnél. Melléjük beküldték még az elején a Wágnereseket és a VDV-seket, mint gyorsan mozgósítható egységeket. Most lassan odaér az egyébként ilyenekre szánt technika és ember is, ők állnak kilométeres sorokban.


Egesz jo teoria. Valami info jott, vagy tortent valami a szinfalak mogott amirol mi nem tudhatunk.

Szerintem is ez a helyzet!

Én is írtam korábban, hogy az "idő-vonalat"/idő-sorrendet vizsgálva ez tűnik a valós helyzetnek, más nem indokolja igazán a szemmel látható logisztikai/utánpótlási gondokat, és az igencsak "oda nem illő" technikákat.

Pontosabban: Zelenszkij atomos nyilatkozatáig kb. online közvetítés volt a hadgyakorlat utáni orosz haza-településéről a résztvevő alakulatoknak.

Mikor Zelenszkij ("Atomja lesz Ukrajnának, de gyorsan") nyilatkozata elhangzott, kis orosz diplomácia szünet volt, majd megindultak!

Mással nem lehet igazán ezeket a "hibákat" és esemény-folyamatot együttesen, értékelve, összképbe helyezve indokolni, mint az atom-fenyegetés miatt szükségesnek tartott gyors reagálással!!! Ez volt az amerikai cél. Addig fokozták volna tovább --a z előző eseményeket tekintve látható-- amig be nem következik a várt hatás! A feletlőtlen folyamathoz létrehozták a felelőtlen --ukrán-- végrehajtó, akinek egy kiszivárgott hír alapján megvan az első milliárdja, dollárban!

Szerintem.

U.I.: "Köszönjük" USA! Köszöni Európa!

U.I. 2.0: A Zelenszkij-bohóc/USA tét-emeléses atom-fenyegetésig Putyin békülékeny volt, és kompromisszumot keresett. Ekkor jöttek rá --amit mond is a nyilatkozatban--, hogy nincs értelme.
.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Nem tudom, hogy mikori, de ha a háború előtti, vagy eleji, akkor egész jó bejött eddig.

uemku7pp63481.png
3 hónappal korábbi...
 
  • Tetszik
Reactions: ghullaire

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 577
5 985
113
A Bulgária, Lengyelország és Szlovákia által Ukrajnának átadandó 70 vadászgépek Lengyelországba települhetnek, és onnan hajthatnak majd végre bevetéseket.


https://rusnext.ru/news/1646118099436514
.
.
A lengyel hatar, mondjuk a lublini repulöter kb 600 kilometerre van Kijevtöl is. Ha alacsonyan repulnek, a MiG-29 hatotavja eleinte utazon, kesöbb mar földközelben, ugy 1000 kilometer, talan annyi sincs. Utantölteni a felajanlott gepeket nem lehet,
Szoval Lengyelorszagbol felszallni teljes fegyverzettel, elrepulni csak Kijevig, ott örjaratozni, ellenseget keresni, utanegetövel legiharcolni, es meg hazamenni Lengyelo., ehhez a MiG-29 kicsi hatotavja nem tul idealis. Kijeven tul, vagy a deli frontszakasz (Odessza-Krim-Mariupol) meg teljesen kizart a tipussal. Igy a lengyel taborhely a harcok jelenlegi sulypontjai mellett nem lenne tul ertelmes huzas, talan csak kamu/teves hir.
.
Masreszt a lengyel es a szlovak gepek erdemi modernizaciot is kaptak, a kabinjuk modosult. Ehhez szervezhetnek valami gyorstalpalo atkepzest, vagy nem tudom, hogy akarjak a gepeket teljesen kihasznalni. Tovabbi gond az ukranok pilotak egy reszenek, hogy a lengyel gepek kabinjat angol feliratokra kalibraltak at.
.
Szerintem a felajanlott gepeket inkabb alkatreszbazisnak ajanlhatjak inkabb, de kiderul...
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU and enzo

hózentróger

Well-Known Member
2022. február 25.
680
2 677
93
Nincs végtelen mennyiség gondolom. És tartalékolnak is nyilván eszkaláció esetére.
USA megengedhette magának a luxust 20-25 éve, hogy kecskepásztorok táborára is Tomahawkot indítson vagy több százat a szerbekre a gondolom előbb-utóbb úgyis lejáró hidegháborús készletből. Vagy hogy 2017-ben(?) is több tucatot lőjön ki egy állítólag üres szír légibázisra. Oroszok messze vannak ettől nagyon. Szíriában is egyszer vagy kétszer volt nagyobb Kalibr szalvó és kész. Még precíziós bombából sincs nekik sok most sem, nyilvánvalóan. Pedig már a '80-as években fejlesztettek ilyet ők is.

Nincs az oroszoknak a múzeumaikban egy pár stuka? Azzal elég pontosan lehet bombázni. Lehet még pár német pilótát is találnak egy-két elfeledet szibériai bányában...

Szóval csak azt akarom mondani, ha nagyon pontosan akarnának bombázni megoldanák, nem hiszem, hogy ez most a pénzen múlna, egyszerűen csak leszarják szvsz.
 

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 468
18 526
113
https://index.hu/kulfold/2022/03/01...ak-hogy-atvegyek-a-felajanlott-vadaszgepeket/
"Már Lengyelországban vannak az ukrán pilóták, hogy átvegyék a felajánlott vadászgépeket
Korábban néhány uniós tagállam felajánlott mintegy 70 vadászgépet Ukrajnának. Ezek átvételére érkeztek lengyel területre az ukrán pilóták - mondta a Politiconak egy ukrán illetékes. Az ukrán légierő kap 28 lengyel, 12 szlovák, 16 bolgár MIG-29-est, illetve 14 Szu-25-ös bolgár csatarepülőgépet... "
Na most nem arról volt szó, hogy a lengyelek is cáfolták a szlovákok is cáfolták e hírt?! Ki a faszom vállalja be, hogy saját területéről fegyverezi az ukránokat!? Majd pont a Lengyelek akik amúgy is fosnak!
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 826
31 832
113
Ha jól emlékszem az vmi román vágyálom firkálmányból indult ki ahol visszakapják az ősi román várost, Odesszát, szlovákok Kárpátalját, lengyelek északot... Aztán a fél bites turbóhuszárok rácsaptok mint tyúk a takonyra, hogy az oroszok fel akarják osztani Ukrajnát.

Nem, valami politikus mondta névtelenül idézve, hogy ezt Putyin felvetette már jóval a Majdan előtt, és hogy mennyire hüledezett ezen.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 331
113
Putyin biztos döbbenten szemlélte, hogy nem értették meg mit takar az 'amilyet még nem látott a történelem' kitétel, és hogy az ovisok is felfogják, tegnap készenlétbe helyezte a nukleáris csapásmérő erőket. De nem fogták fel, továbbra is fegyver és üzemanyag szállításokról egyeztettek. Erre most, megkérdezte, mint a retardáltaktól, hogy tényleg nem értitek mi folyik körülöttetek? Mire a fogyatékosok tovább nevetgélve vadászgépeket adnak Ukrajnának.
Azt hiszem veszek holnap pár doboz Jodid tablettát...
210016380.jpg
"Néhány francia miniszter ma azt mondta, hogy gazdasági háborút hirdettek ellenünk. Vigyázzanak a beszédükre, uraim! És ne felejtsék el, hogy a gazdasági háborúk az emberiség történelmében gyakran váltak valódi háborúkká."
 
W

Wilson

Guest

Csernyihiv polgármestere prémiumot hirdetett a megsemmisített felszerelésekért és a megölt betolakodókért​

2022. MÁRCIUS 1., KEDD, 11:55​



Csernyihiv polgármestere, Vladislav Atroshchenko díjat hirdetett a városban az ellenséges felszerelések megsemmisítéséért és a betolakodók semlegesítéséért.

Forrás : Atroscsenko a Facebookon

Szó szerint : "Személyes bónusz tőlem egy leégett páncélozott szállítóért - 150 ezer UAH, egy gyalogsági harcjárműért - 200 000, egy harckocsiért - 250 000, elfogott vagy megölt oroszfasiszta megszállókért 300 dollár mindegyikért."

Részletek : Arra is buzdította a lakosságot, hogy szervezkedjenek és minden lehetséges módon segítsék a város védelmét.
Ami előzte meg : Kedden fehérorosz csapatok léptek be a csernyihivi régió területére

 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 826
31 832
113
Nincs az oroszoknak a múzeumaikban egy pár stuka? Azzal elég pontosan lehet bombázni. Lehet még pár német pilótát is találnak egy-két elfeledet szibériai bányában...

Szóval csak azt akarom mondani, ha nagyon pontosan akarnának bombázni megoldanák, nem hiszem, hogy ez most a pénzen múlna, egyszerűen csak leszarják szvsz.

A Stuka már a II.vh-s csöves légvédelemnek is elég könnyű célpont volt.
 
  • Szomorú
Reactions: hózentróger

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 778
40 044
113
"Néhány francia miniszter ma azt mondta, hogy gazdasági háborút hirdettek ellenünk. Vigyázzanak a beszédükre, uraim! És ne felejtsék el, hogy a gazdasági háborúk az emberiség történelmében gyakran váltak valódi háborúkká."
Igaza van!
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 826
31 832
113
igen, de akkor is "ellenséges" gesztusokat teszünk....azért jobban esne szerintem mindenkinek ha tényleg kimaradnánk a buliból. teljesen

Már a fegyverszállítás rajtunk keresztül ne legyen-nel is eléggé kihúzhattuk a gyufát, szóval ilyen semmit sem jelentő gesztusokhoz csatlakozunk gondolom, hogy mutassuk, hogy mi sem vagyunk "árulók".