[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

OhioNurse

Well-Known Member
2020. szeptember 14.
1 528
8 847
113
Ha 1 cikket olvastok csak ma az ukrán háborúról, akkor ez legyen. Nem is teszem be az ukrán topikba, mert elveszne. Szánjatok rá 5 percet.

A cím ne tévesszen meg senkit. o_O

A veleje innen van
 
  • Tetszik
Reactions: Nber

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 436
7 121
113
A veleje innen van
csodálkoztam is hogy portfolio honnan tudott ennyire normális cikket rittyenteni a sok sületlenség után a tárgyban
 
  • Tetszik
Reactions: Nber and Bubu bocs

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 290
84 389
113
Az olimpiának pont az volt mindig a lényege, hogy nem a politikáról szólt.

 

omae

Well-Known Member
2015. július 13.
1 690
2 303
113
E szerint a ruszki katona szerint Ukrajna az ő földje (gondolom majd amikor fogságba esik akkor azt is elfelejti hogy hol van):

Szóval gondolom ez a videó ide is jöhet:

Békefenntartás meg demilitarizáció felsőfokon.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 097
32 660
113
Az oroszok elleni egyre durvább szankciókkal (és lehet hogy ez csak a kezdet, mert az erényvillogtató, mediatizált, drámát és lájkvadászatot hajszoló nyugati politika egy öngerjesztő spirálba fogja ezeket vinni, nap mint nap akar valamelyik rálicitálni) a nyugati soft power is teljesen kivonul Oroszországból. A kemény nacionalisták és/vagy kommunisták ezt ünneplik, a nyugati mételyezés távozik. "A Disney több filmet nem mutat be Oroszországban? Köszönjük!" Persze nyilván sok fiatal urbánus oroszt fel fog bosszantani, de az orosz társadalomnak a nyugati fősodorról való eddiginél sokkal nagyobb mértékű leválasztását is eredményezi majd. Ha lesz lázadás, Belarusz vagy az iráni levert lázongások esete bizonyítja, hogy ezeket el lehet fojtani.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 391
27 564
113
Az oroszok elleni egyre durvább szankciókkal (és lehet hogy ez csak a kezdet, mert az erényvillogtató, mediatizált, drámát és lájkvadászatot hajszoló nyugati politika egy öngerjesztő spirálba fogja ezeket vinni, nap mint nap akar valamelyik rálicitálni) a nyugati soft power is teljesen kivonul Oroszországból. A kemény nacionalisták és/vagy kommunisták ezt ünneplik, a nyugati mételyezés távozik. "A Disney több filmet nem mutat be Oroszországban? Köszönjük!" Persze nyilván sok fiatal urbánus oroszt fel fog bosszantani, de az orosz társadalomnak a nyugati fősodorról való eddiginél sokkal nagyobb mértékű leválasztását is eredményezi majd. Ha lesz lázadás, Belarusz vagy az iráni levert lázongások esete bizonyítja, hogy ezeket el lehet fojtani.
Ennyi, jól látod, hogy a nyugati civilizáció gyors visszavonulása zajlik most. Úgy tűnik mintha szankcionálnának, valójában közben feladjáka az előző hidegháború vége óta megszerzett és megszervezetett hadállásaikat egyik napról a másikra visszavonulva a NATO-AUKUS rendszer határai mögé. Ilyen hatalmas térvesztést a Nyugat a sztálingrádi csatától a Berlin elestéig terjedő évek alatt szenvedett el utoljára! És itt most önként és egyik napról a másikra lemondanak a SWIFT jelentette monopóliumról a multipoláris SWIFT-SPFS-CIPS világ javára, Oroszország energetikai kizsákmányolásáról (hosszú távú szerződések ezt is jelentették) a saját ipart megfojtó energiahiány irányába, a nyílt kulturális expanzióról a zárt társadalmi kulturális elidegenedés javára, ahol a saját gettójába zárkózó nyugati világ válik pluralizmus mentes, külkapcsolatokról lemondó zárt társadalommá és így tovább.

Azóta, hogy a Ming Kína leállította a tengerhajózást nem történt ilyen világtörténelmi jelentőségű bezárkózás, mint amit most a Nyugat művel! A hülyébbjével talán a hübrisz űz tréfát, amikor azt hiszik, hogy ők még a világ egyedülálló uralma, ami ténylegesen szankcionál és nem lehetőséget ad másoknak a konkurenciamentes, zavartalanul kivitelezhető, eltérő ívő fejlődésre a látszólag szankciókkal, kirekesztve őket a korábban nyugati monopóliumként működő intézményekből. Node mi van az okosabbjával, azok hol vannak? Idiokrácia lenne a Nyugat immár? Néhányan írták, hogy nem biztos, hogy jó ötlet a szankciózás, de a döntéshozók közt nincs senki aki erre magától rájönne?
 
W

Wilson

Guest
Nem akartam ezzel szét offolni az ukrán harci topolikot, ezért ide rakom ezt be.....

Ez nem egy orosz ellenzéki politikus nem egy orosz ellenzéki média hanem egy Oroszországban élő haditechnikai témékban aktív orosz blogger véleménye....



Katasztrófa

02.27.

Az orosz elnök február 23-ról 24-re virradó éjszaka hozott döntése megváltoztatta a történelem menetét. Ha korábban ő maga a múlt század legnagyobb geopolitikai katasztrófájának nevezte a Szovjetunió összeomlását, most saját kezűleg pályázott az elsőségre ebben a monstre jelölésben. Ez a döntés nemcsak a jelent és a jövőt, hanem a múltat is megváltoztatja, mivel nem csak az elmúlt 20 évet, hanem Oroszország és a Szovjetunió korábbi történelmét is mindig ennek az agressziónak a prizmáján keresztül fogják nézni. Kivéve persze, ha a konfliktus kibontakozó spirálja oda vezet, hogy az északi féltekén nem lesz, aki ezt fontolóra vegye.
Az elnök döntésének okát csak találgatni tudjuk, de két tényező elég egyértelműnek tűnik: a hatalom abszolutizmusa és saját információs valóságának megteremtése, valamint az ebből fakadó teljes félreértése a valós ukrajnai helyzetről. Úgy tűnik, ő maga is úgy véli, hogy Ukrajna politikailag egy amerikai kreálmány, és a tanácsadók elriasztásához csak annyi kell, hogy a "norkománok és benderisták" Kijevből különböző irányokba szétszóródjanak.
Ennek ellenére a kormánypárti média által használt nyelvezet, amikor arról beszél, hogy az elnök eltökélt szándéka, hogy az ukrán kérdést nem hagyja a jövő nemzedékekre, csak egy elkerülhetetlen és megdöbbentő asszociációt kelt.

A következmények

Az orosz elnök február 23-a előtti cselekedeteit értékelő szakértők szinte mindegyike különböző politikai és ideológiai feltevésekből indult ki, de egy dologban egyetértettek: mindig racionálisan cselekszik. Ez a feltételezés tévesnek bizonyult: függetlenül a térképeken a nyilak aktuális mozgásától, a katonai akció felelőtlen és teljesen irracionális kaland. Egyáltalán nem elegendő Kelet-Ukrajna területét elfoglalni, azt ellenőrizni kell. A Harmadik Birodalom megszállt keleti területeinek minisztériuma és a Wehrmacht hátsó hadseregterületei felvonulásokat és szerenádokat adhattak elő arról, hogy mi történik, ha a frontvonal kétdimenziósból háromdimenzióssá válik. Ha a terv feltételezte, hogy az ukrán fél a negyedik napon megkezdi a megadási tárgyalásokat, akkor az orosz félnek a Kreml asztaláig tartó türelemmel kellett volna rendelkeznie. És még ha ez meg is történik, nehéz elképzelni, hogy a Nyugat garanciákat adna az agresszornak. A választás tehát minden valószínűség szerint csak a Harkovban lévő ugyanolyan NATO-rakéták (csak most, és nem egy hipotetikus jövőben) között lehetséges, amelyeket az orosz elnök mumusként használt, és egy óriási terület ellenőrzésének szükségessége között, amelynek hűtlen lakossága gazdasági blokád alatt áll, állandó fenyegetés a Nyugat részéről, és "d'Artagnan mindenki ellen" harc az amerikai és európai titkosszolgálatokkal.

A gazdasági blokádot természetesen kiterjesztik Oroszországra, és hozzáadják a logisztikai, műszaki, tudományos, kulturális és sport blokádot is. A nyugati tudósok és közéleti személyiségek már amúgy is kis rétege, akik az elmúlt években a konfrontáció ellen és az Oroszországgal való kölcsönös megértés mellett emelték fel szavukat, esély nélkül megsemmisül. A gazdasági blokád magukat az európaiakat is sújtja majd? Igen, határozottan. Hideg lesz, és talán egy ideig áramszünet is lesz. De a közös szerencsétlenség helyzete nem megosztja, hanem összehozza az embereket, és az Ukrajnából érkező tévékép (amikor bekapcsolják az áramot) mindent megmagyaráz.

Nagyon jól megértem a barátaimat, akik a jó vagy rossz maximáját követik, kivéve azt az illúziót, hogy ez a kettősség jelenleg valóban létezik. A legundorítóbb az, hogy egyáltalán nincs pozitív kimenetel (még a legvalószínűtlenebb forgatókönyvekben sem, mint például az elnök lemondása), hanem csak a "nagyon rossz" és a "még rosszabb" között lehet választani. Az egyetlen dolog, ami világos, az az, hogy a háború lendkereke hajlamos kitekeredni, így minden nap, amikor nem adunk parancsot az ellenségeskedések beszüntetésére és a csapatok kivonására, csak ront a helyzeten. Ez a háború rossz, nem lehet megnyerni.

személyes felelősség

A Krím Orosz Föderációhoz csatolását a kezdetektől fogva annektálásnak neveztem, és soha nem kételkedtem abban, hogy ki lőtte le a Boeinget, a 2014-es vitában mégis azt feltételeztem, hogy az orosz elnök racionálisan cselekszik (lásd fentebb), és kihasználja a helyzetet, nem pedig "birodalmi ambíciókat" demonstrál. És egyébként is: a Nagy Játék folytatódik, és "a tangóhoz ketten kellenek". Egy héttel ezelőttig biztos voltam benne, hogy igazam van, de ebben az esetben is a jelen megváltoztatta a múltat, tévedtem, és az ellenfeleimnek van igazuk.

A történelmi kiadványok helyzete bonyolultabb. Bár nem publikáltam cikkeket a második világháború alatti ukrán nacionalizmusról, lefordítottam és blogoltam néhány dokumentumot a témában. És bár ezek ellen a fordítások és kutatómunkák ellen aligha lehet történelmi szempontból érvelni, mégis az az érzésem, hogy én voltam az a hangya, aki a homokszemet a homokdombba gurította. És a dombon most ott ül az Orosz Föderáció elnöke és cimborái, akik "benderistákról" és "az ukrán kérdés megoldásáról" beszélnek.

A másik dolog az, hogy itt is (harmadszorra ismétlem) a jelen megváltoztatja a múltat. Sok olyan téma, amelyről írni akartam, elvesztette jelentőségét. Mit számít, hogy hány UUN-tagot temettek el Bábij Jarban, és hogy Bandera milyen megállapodást kötött az RSHA-val 1941 augusztusában. Az összes történelmi homokszemre, amelyet olyan szorgalmasan gurítottunk, egy elefánt rálépett (már régen ebben a szobában), és örökre nevetségesen összezúzott.

Ahogy Paul Robinson professzor helyesen megjegyezte: "Ukrajna orosz megszállása után valószínűleg életem hátralévő részében nem lesz elképzelhető az orosz dolgokról folytatott, akár csak távolról is árnyalt vita."

Colonelcassad
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 165
12 250
113
Tudod mi ez? Ez a mondás szemléltetése: „Ha nem tudod, de nagyon akarod, akkor megteheted.”
Amint azt bizonyára tudod, néhány nappal ezelőtt a legtöbb európai ország lezárta az egét az orosz repülőgépek előtt.
De tegnap Lengyelország és Szlovákia megnyitotta az eget egy orosz repülőgép előtt, amely üzemanyagot szállított a bohunicei atomerőműhöz.
Semmi személyes, csak üzlet.

 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 165
12 250
113

Az orosz hadsereg Konotop város átadásáról tárgyal a Sumy régióban.
Katonaink egy csoportja BTR-82AM páncélozott szállítójárművel érkezett a polgármesteri hivatalba.
A tárgyalások eredménye még nem ismert.
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 165
12 250
113
ukránok szerinti partra szállás feltételezett helye
 
  • Tetszik
Reactions: Nemerson

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 165
12 250
113
https://riafan.ru/1618561-voennye-r...ranennogo-nacionalistami-pod-hersonom-rebenka

992_16x9-106-1646220652.webp

Gyerek mentés helikopterrel korházba:

„A nacionalisták egy autóra lőttek Kherson külvárosában, amelyben egy család volt - egy anya és három gyerek. A nő meghalt. Egy ötéves gyerek elszaladt, a 17 éves idősebb nem, a legfiatalabb (9 éves) súlyosan megsérült. Az orosz hadsereg helikopterrel két gyermeket azonnal a krími kórházba szállított” – áll a minisztérium közleményében.
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 436
7 121
113

Az orosz hadsereg Konotop város átadásáról tárgyal a Sumy régióban.
Katonaink egy csoportja BTR-82AM páncélozott szállítójárművel érkezett a polgármesteri hivatalba.
A tárgyalások eredménye még nem ismert.
már a sokadik hír hogy a polgármesterrel tárgyalnak, tegnap is herszonban a polgármesteri hivatal előtt állt az a sok orosz jármű
kár hogy fogalmam nincs a polgármesterek jelentőségéről ukrajnában
lehet azért mert nincs is különösebb jelentőségük
illetve eddig nem volt, de ezután hirtelen lesz, kapnak egy lehetőséget átlényegülni kis helyi oligarchává, amennyiben betagozódnak az új rendszerbe
brilliáns
addig amíg ott áll mögöttük egy ukrán katona vagy pláne azovos tiltakozni fognak mert féltik a bőrüket de lélekben ezek már számolják a pénzt
meg lesz az a só és kenyér
ha csak a szankciók hatására el nem gyengülnek az oroszok és hazamennek