[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 437
85 110
113
Egyébkét, egy izraeli elemző szerint Putyin Kijevben akarta elkapni Zelinszkíjt, még első nap, de ez nem jött össze. Donbassz megszállása mellett ez volt a fő hadműveleti cél. Ezért ez a "semmilyen" hadművelet.
További célja: minél nagyobb pusztítás, ezzel egyfajta erődemonstráció azoknak, akik hasonló Majdanokon gondolkodnak, mint volt Kijevben, Minszkben és most Kazahsztánban.
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 834
24 235
113
Csak a tegnap esti széplelküsködés margójára:
Kitört egy háború, ez jó? Nem, természetesen nem az, egy háború soha sem jó. Emberek halnak meg, legyenek katonák, vagy civilek. És ugye az emberek halála mindig szomorú.
Oroszország ok nélkül támadott?
Nem, nem ok nélkül. Itt sokszor előkerül, hogy dehát mindenki szerette ott az orosz kissebséget. Jó oké, 14-ben nyílt pogromok voltak, de hát mostanában semmi különös nem volt, csak tüzérséggel lőtték az LNR-t és a DNR-t. Meg amúgy itt is több kárpátaljai mondta, hogy amúgy napi színten voltak atrocitások, megverték, fenyegették őket, ha magyarul beszéltek. Nyilván, ilyen nem volt, a jobb szektor által sokkal jobban utált oroszokkal szemben. De valószínűleg volt. Ez pedig önmagában indok az ez ellen való kemény fellépésre.
Jó-jó, de a háború nem megoldás.
El kell, hogy keserítsek mindenkit, de az. Lehet nem jó megoldás, de mindenképpen létező, és az emberiség történelme alapján nem is túl ritka megoldás az ilyen problémákra.
Hát, de a civilek?
Igen, a civilek MINDIG megszenvedik a harcokat. Igen, ez sajnos így van. Meghalhatnak, megsebesülhetnek, és ez valóban szívfacsaró dolog. A kérdés innentől jön elő. Mit tesz a támadó, és a védő, hogy amennyire lehessen kímélje őket. A szitu a következő: Amíg tucatszám, százszám látjuk, hogy a megszállók ellen civil tüntetők fellépnek, és még könnygázt se kapnak az arcukba, amíg nincsenek hírek tömegmészárlásokról, amíg az egyik fél hátra tett kézzel harcol, hogy kímélje a civil lakosságot, addig lehet bármilyen agresszor, lehet bármennyire igazságtalan a háborúja, betartja azt az íratlan szabályt, hogy a háború a diplomácia folytatása, és nem az ellenség kiírtásának eszköze.
Ha a védő lakóövezetbe helyezi a fegyvereit, iskolákba, lakótelepekre stb, miközben civilek vannak az épületekben, civilek grasszálhatnak az utcán, akkor nem tesz meg mindent azért, hogy megvédje azokat, akiknek a védelmére felesküdött. Akkor élő pajzsnak használja a saját lakosságát. Lehet mondani, hogy háborúban minden megengedett, de akkor nem kéne a civil áldozatok miatt álkönnyeket ejteni. Mert minimum a fele felelősség az övék. Hozzá tenném, ha az ISIS, Szaddam Husszein, Tálibok helyezik el a saját fegyvereiket így, akkor ők ugye mocskos terroristák ezért. Én azt mondom, teljesen jogosan mondják rájuk. De akkor most mi is van?
A nép felfegyverzéséről:
Gusztustalan dolog, kiképzetlen civileket felbíztatni a harcra. Egyrészt, mert meghalnak. Nincs, semmi esélyük, kiképzett, nehézfegyverzetű katonákkal szemben. Ez nem más, mint a saját néped golyófogónak használata. Másrészt, mert civil ruhában fognak támadni, és hogy esélyük legyen rejtett fegyverekkel. Ez bizony innentől hadi jogilag is aggályos. Persze utána lehet mutogatni a propagandában, hogy civileket lőnek le, csak sajnos ilyen helyzetben még ahhoz is joguk lenne, hogy ha elkapják a helyszínen kivégezzék. Remélem nem fog idáig fajulni a helyzet, de ez sajnos ezt jelenti. Harmadrészt innentől könnyen lehet, hogy akkor is lőni fognak, ha egy civil viselkedése nem egyértelmű. És ez nagyon-nagyon nem jó. Szóval, ha már civileket akarunk harcba vetni, akkor hívjuk őket a hadseregbe, adjunk rájuk egyenruhát, és hajrá. Mert ugye van hadsereg. Aztán azt is vegyük észre, hogy a bambuszlándzsás japánok, vagy a volksturm alakulatok ma is a háború értelmetlenségének szimbólumai, amivel megindokoljuk Hirosimát, Nagaszakit, Drezdát, Hamburgot. Mert ezzel ugye őket védtük. De akkor most miért lettek hírtelen azok a jók, akik ehhez nyúlnak?
Jó de 56:
A lehető leggusztustalanabb dolog 56-hoz, 68-hoz vagy bármilyen népfelkeléshez hasonlítani egy konvencionális háborút. Egyrészt, mert a felkelőknek NINCS konvencionális hadserege, és nincs más fegyvere. Másrészt, mert ott a molotov koktélt dobálók a hadsereg, aki a civilekért harcol. És minden népfelkelés törekszik a hadsereg kialakítására. Az elején a DNR-LNR csapatok, vagy éppen a nyugat magyarországi inszurgensek is civil ruhában kovás puskákkal stb nyomták. Aztán ahogy előre haladtunk az időben lett több kevésbé rendes egyenruha, normálisabb fegyverzet, és kialakult egy normális hadseregstruktúra. Ahol bizonyos szempontból továbbra is kiképzetlen civil harcolt, a jól képzett katonával, de a különbséget ugye érezzük? És vissza az előző pontokra: Ha az ukránok azt szeretnék, hogy aki harcolni akar a hazájáért harcolhasson, tegyék. Engedjék meg, hogy belépjen a hadseregbe, és népfelkelő alakulatként, vagy bánom is én milyen néven tevékenykedjen. Ha az orosz megszállók népírtó háborúban nyomulnának előre, akkor civil ruhásan is felkelő, aki a megmaradásáért küzd, és mindent meg fog tenni azért, hogy ütőképes erővé váljon. Megint jogos. Csak itt egyik se áll fenn.

Ettől függetlenül, a hősiességük, a bátorságuk, és az elszántságuk tiszteletre méltó, és megérdemlik, hogy hősi halottként emlékezzünk rájuk. Mert valóban a hazájuk védelmében estek el. Csak ezt úgy, hogy nem az ellenség, hanem a saját vezetésük nem adott nekik esélyt arra, hogy túléljék.
És igen, ha nincs a támadás, akkor élnének. De ez nem menti fel a védekező felet a felelőssége alól, legfeljebb megosztja azt a támadóval.
 

hózentróger

Well-Known Member
2022. február 25.
686
2 716
93
Dehogy bombázták… ilyen városi harc volt kb. A “bombázás” talán az 1-2 RPG találat miatt merülhetett fel.
De adminisztrációs épület gyulladt ki, a reaktorblokkok épületeit nem érintette a támadás.
Biztos, hogy bombázták!!! Egy olyan független és objetív sajtótermék, mint a portfolio.hu nem hazudik!
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 217
30 265
113
bVEG4jDQDAdjJMcxv0GQRoNLTi44S-iWmlzPMc3Vn_A.jpg
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 437
85 110
113
Nem hinném, hogy ezek nácik. A nácikban talán volt annyi gerinc, hogy az elveikért fegyvert fogtak. Ezek gyáva kutyák, akik az orosztól már félnek, de a kárpátaljai civilekkel még emberkednek. Ott élik ki a frusztrációt.
Az biztos, hogy a kretén MZP nyilatkozatai nem tettek jót a helyieknek. Totál megértem a tegnapi Szijjártó-féle anyázást.
 

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 323
2 551
113
És valóban bombáztak, ahogy a cikk címében szerepel?
Voltak nagyobb robbanások. Mintha manpad eszközök(rpg) is használva lettek volna és/ vagy közvetlen irányzású fedélzeti fegyverek.
A tűzoltókat az oroszok elsőre nem engedtek be.
A tűz az egyik adminisztratív épületben keletkezett, de a közvetés végére a füstje alábbhagyott….tűzoltókat nem lehetett látni.
Aki mást látott kijavít/kiegészít.
 
  • Tetszik
Reactions: gacsat

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 087
66 892
113
Akkor én pedig folytatom a mezőgazdaság vonatkozásában kialakuló problémákkal:
Ukrajna nagyon jelentős kukorica és napraforgó vetőmag előállító, legfőképpen az európai piacra termel-t. Úgy néz ki, hogy a nyugati előállító cégek szakemberei már elhagyták Ukrajnát, ebből kifolyólag ott idén előállítás nem nagyon lesz..
Műtrágya: a jelenlegi magas (2-4-szeres) árak 1100$-os gáz árak mellett jöttek létre. Ma már 2000$ felett van a gáz ára.
Napraforgó és étolaj: Oroszország a legnagyobb, Ukrajna a második legnagyobb előállító a világon (ketten együtt kb 70%-át adják a világ termelésének).
Búza: a fenti két ország együttesen a világ legnagyobb exportőrei (Oroszország külön is az, de szerintem innentől a kettő együtt fog megjelenni a piacon), és Észak-Afrika valamint az arab államok a legjelentősebb vevőik. Szerintem ez meg is magyarázza, miért olyan tartózkodó a hozzáállásuk ehhez a konfliktushoz.
És lehetne még sorolni..
A kukoricat szaritani is kell, az is gazuzemu altalaban es eddig se volt olcso.
 

hózentróger

Well-Known Member
2022. február 25.
686
2 716
93
Háborús zónából érkeznek.
Benne van a háborús pszichózis is….
Háborus pszichózis mi, meg a fasom?!
"Nem vagyok ám egy gyáva szar, nem azért futottam a lehető legmeszebb, hiszen itt is bele merek kötni a magyarokba!!! Látjátok milyen kemény vagyok!!! És félelmetes is, ugye? Te meg mit nézel, bazmeg!"
 
W

Wilson

Guest
Az oroszok elfoglalták a szumi régióban a vállalkozást, mesterlövészeket telepítettek, tárgyalásokat követelnek YELENA ROSHCHYNA - PÉNTEK, 4 MÁRCIUS 2022, 08:16

A Szumi területen található Bilovodske faluban orosz megszállók elfoglalták a Kernel mezőgazdasági üzem gabona tarolójat, tárgyalásokat követelve a helyi hatóságokkal és az Ukrán Biztonsági Szolgálattal.

Forrás: Dmytro Zhyvitsky, a Szumi Regionális Katonai Igazgatóság vezetőjének jelentése március 3-ra, Denis Vashchenko, az RVA vezetője a Romny-i körzetben kialakult műveleti helyzetről.

Részletek: Két nappal ezelőtt a Romnyai járásban az orodz felszerelés oszlopai és az orosz hadsereg elfoglalta a Bilovodske faluban lévő MHP "Druzsba Nova" (Mag) mezőgazdasági üzemet

Magának az MHP-nak a területén is van orosz katonai felszerelés, az MHP mellett raktárak vannak répával/ céklával.

Március 3-án az oroszok 225 darab katonai felszerelést vittek oda. Van nehéz felszerelés, tüzérség.

Este az orosz repülés bombázta Romenscsinát, Nedrigajlov környékét.

Vashcsenko : "Az oroszok civileket lőnek, Az emberek mind , pincékben menekültek, mert az orosz orkok már a szomszédos Belovody faluban jártak. 4 BMP-vel jöttek oda, lőttek, raboltak, fenyegették a helyieket.

Most visszatértek a bázisra a bázis vezetője,tárgyalót követel, és az SBU-t.

Mindenki fél odamenni hozzájuk, mert lőnek ránk.

Ott sáncolták el magukat, mesterlövészek vannak a tetőn három napja. Fegyvereket állítottak köréjük. Buldózerekkel és traktorokkal ássák a gödröt. Erődöt építenek, vagy valami érthetetlen dolgot.

 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 230
42 878
113
Voltak nagyobb robbanások. Mintha manpad eszközök(rpg) is használva lettek volna és/ vagy közvetlen irányzású fedélzeti fegyverek.
A tűzoltókat az oroszok elsőre nem engedtek be.
A tűz az egyik adminisztratív épületben keletkezett, de a közvetés végére a füstje alábbhagyott….tűzoltókat nem lehetett látni.
Aki mást látott kijavít/kiegészít.
 
W

Wilson

Guest
Az ellenség fő erőfeszítései Kijev bekerítésére és az ellenállás gyengítésére irányulnak a blokkolt településeken. Ugyanakkor a hírek szerint a megszálló kimerítette a hadműveleti tartalékok nagy részét, és megkezdte az előkészületeket a déli és keleti katonai körzetekből további erők és eszközök átszállítására. A megszálló csoportosulások második lépcsőjét és a hadműveleti tartalékok nagy részét üzembe helyezték.

Volin irányában az ellenség két páncélos szállító segítségével védekezésbe vonult Poleszszkoje és Kukhari települések területén. Elképzelhető, hogy a megszálló fegyveres provokációkat fog elkövetni a határon, hogy Fehéroroszország fegyveres erőit bevonja az Ukrajna elleni háborúba.

A lengyelországi irányban a legfeljebb tizenöt páncélosból álló ellenséges csoportosulás a Kozarovicsi, Visgorod, Fasztov, Obuhov zónában hajt végre támadó hadműveletet, és az ukrajnai Bysev irányába is összpontosul. A Polesskoye, Kukhari, Borodyanka, Byshev, Gorenichi, Demidov települések területén folytatott határharcban az ellenség részben elvesztette támadóképességét. A fő ellenséges erőket blokkolják és leállítják Makarov körzetében. A megszállók kivonultak Buchából és a Gostomel repülőtérről.

 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 173
12 307
113
Egy Su-34-el kevesebb. Küldd a többit is Bloodymir!

Újabb megerősítés az orosz űrrepülőerők Szu-34-esének elvesztésére.

Megjelent egy videó arról, hogy egy repülőgép lezuhant egy lakóépületre a kijevi Irpinben. A publikált anyagok alapján nehéz egyértelműen megmondani egy konkrét repülőgép-modellről, annak ellenére, hogy a BDZ-USK gerendatartót számos VKS repülőgépen használják (többek között a Szu-24, Szu-27, Szu-30 ill. Szu-34), a roncsok egy részének színvilága is arra utal, hogy nagy valószínűséggel a Szu-34 volt az.

A sisaktöredékről és az egyenruha alkatrészeiről készült fényképek alapján a pilóta (pilóták) meghalt.


ez egy régebbi lelövés helyszíne